Rozporządzenie 1906/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1990.173.1

Akt utracił moc
Wersja od: 14 lipca 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 1906/90
z dnia 26 czerwca 1990 r.
w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego 1

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2777/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mięsa drobiowego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1235/89(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie (EWG) nr 2777/75 przewiduje określenie norm handlowych, które w szczególności mogą odnosić się do klasyfikacji według jakości i masy, do pakowania, przechowywania, transportu, prezentacji i znakowania określonych rodzajów mięsa drobiowego;

normy te mogą przyczynić się do poprawy jakości mięsa drobiowego i w konsekwencji ułatwić sprzedaż tego mięsa; dlatego w interesie producentów, przedsiębiorców i konsumentów leży stosowanie norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego przeznaczonego do spożycia przez ludzi;

dlatego normy tego rodzaju muszą mieć zastosowanie w odniesieniu do wszystkich rodzajów omawianego mięsa drobiowego na terenie Wspólnoty, na różnych etapach handlu; jednakże okazuje się również konieczne podzielenie całości mięsa drobiowego na dwie kategorie w zależności od budowy i wyglądu; niemniej uzasadnione wydaje się wyłączenie z zakresu stosowania tym norm drobnej sprzedaży lokalnej oraz czynności rozbioru i odkostniania wykonywanych w miejscu sprzedaży zgodnie z art. 3 ust. 5 i 7 dyrektywy Rady 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. dotyczącej problemów sanitarnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym(3), ostatnio zmienionej dyrektywą 88/657/EWG(4), jak również dostaw do przemysłu spożywczego;

etykietowanie mięsa drobiowego podlega zasadom ogólnym ustalonym w dyrektywie Rady 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamowania środków spożywczych przeznaczonych na sprzedaż końcowemu konsumentowi(5), ostatnio zmienionej dyrektywą 89/395/EWG(6); biorąc pod uwagę rodzaj omawianych produktów i w celu zapewnienia pełniejszej informacji dla konsumenta oraz ułatwienia obrotu należy ustanowić niektóre dodatkowe wymagania zgodnie z art. 4 ust. 2 dyrektywy 79/112/EWG oraz w szczególności mięso drobiowe powinno być klasyfikowane w dwóch klasach budowy oraz powinny być określone warunki, na których mięso ma być oferowane do sprzedaży; z tych samych powodów pożądane jest także, aby szczegółowe dane dotyczące stosowanej metody schładzania i rodzaju hodowli drobiu były wykorzystywane jedynie zgodnie ze wspólnotowymi regułami, które mają być ustalone;

z mikrobiologicznego punktu widzenia świeże mięso drobiowe należy uważać za łatwo psujący się środek spożywczy; konieczne jest zatem w przypadku takiego mięsa zastąpienie daty minimalnej trwałości wyrażeniem "spożyć do" zgodnie z art. 9a ust. 1 dyrektywy 79/112/EWG; 2

w interesie producenta, jak i konsumenta istotne jest, aby mięso drobiowe przywożone z państw trzecich odpowiadało normom wspólnotowym; niemniej jednak za uzasadnione uznaje się wyłączenie z zakresu stosowania niniejszego rozporządzenia mięsa drobiowego przeznaczonego na wywóz ze Wspólnoty;

konieczne jest ustanowienie bardziej szczegółowych zasad dotyczących wykonania niniejszego rozporządzenia; głównie techniczny charakter wymienionych problemów i ewentualna potrzeba częstych zmian powodują, że bardziej odpowiednia jest procedura przewidziana w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75; z tych samych powodów niezbędne wydaje się przyjęcie zgodnie z tą samą procedurą środków wymaganych w celu zapewnienia jednolitego stosowania niniejszego rozporządzenia;

właściwe jest określenie procentowego udziału technologicznie nieuniknionej absorpcji wody, którego nie można przekroczyć podczas przygotowywania świeżych, mrożonych i głęboko mrożonych tusz; konieczne jest zatem ustalenie jednolitych metod kontroli przestrzegania tego przepisu; techniczny charakter wymienionych zasad powoduje konieczność ich ustalenia zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75; dlatego należy uchylić rozporządzenie (EWG) nr 2967/76 z dnia 23 listopada 1976 r. ustanawiające wspólne normy zawartości wody w świeżych, mrożonych i głęboko mrożonych kurczakach, kurach i kogutach(7), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3204/83(8);

każde Państwo Członkowskie ma obowiązek wyznaczenia właściwych władz odpowiedzialnych za zapewnienie przestrzegania przepisów niniejszego rozporządzenia; procedura tego nadzoru musi być jednolita we wszystkich Państwach Członkowskich;

każde Państwo Członkowskie ma także obowiązek ustalenia kar stosowanych w przypadku naruszeń przepisów niniejszego rozporządzenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Niniejsze rozporządzenie ustanawia wspólnotowe normy handlowe w odniesieniu do niektórych rodzajów i prezentacji mięsa drobiowego następujących gatunków, określonych w art. 1 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75:

Gallus domesticus,

– kaczek,

– gęsi,

– indyków,

– perliczek.

Takie mięso drobiowe nie może być wprowadzone do obrotu we Wspólnocie w ramach działalności gospodarczej lub handlu, o ile nie odpowiada przepisom niniejszego rozporządzenia.

2.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się jedynie do tusz drobiowych, części tusz oraz podrobów, włączając foie gras, których wykaz przyjmuje się zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 17 rozporządzenia (EWG) 2777/75.
3. 3
Niniejszego rozporządzenia nie stosuje się w odniesieniu do:

a) mięsa drobiowego przeznaczonego na wywóz ze Wspólnoty,

b) drobiu patroszonego z opóźnieniem, o którym mowa w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego(9).

3a. 4
Państwa członkowskie mogą odstąpić od wymogów niniejszego rozporządzenia w przypadkach bezpośrednich dostaw małych ilości mięsa drobiowego, o których mowa w art. 1 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 853/2004, dokonywanych przez producenta, którego roczna produkcja wynosi poniżej 10 000 sztuk drobiu.
4.
Niniejsze rozporządzenie nie narusza żadnych przepisów dotyczących kwestii weterynaryjnych i sanitarnych oraz środków spożywczych, ustanowionych w celu zapewnienia norm sanitarnych i zdrowotnych produktów lub w celu ochrony zdrowia publicznego lub zdrowia zwierząt.
Artykuł  2

Do celów niniejszego rozporządzenia:

1) 5 "mięso drobiowe" oznacza: mięso drobiowe nadające się do spożycia przez ludzi, które nie zostało poddane innej obróbce niż schłodzenie;

2. 6 "tusza": oznacza całą tuszę ptaka gatunków określonych w art. 1 ust. 1 po wykrwawieniu, oskubaniu z piór i wypatroszeniu; jednak usunięcie nerek nie jest obowiązkowe; wypatroszoną tuszę można oferować do sprzedaży bez podrobów lub z podrobami, tj. sercem, wątrobą, żołądkiem i szyją, umieszczonymi w jamie brzusznej;

3) "części tuszy": oznaczają mięso drobiowe, które ze względu na wielkość i cechy charakterystyczne zwartej tkanki mięśniowej można zidentyfikować jako pozyskane z odpowiednich części tuszy;

4. 7 "paczkowane mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe prezentowane zgodnie z warunkami ustanowionymi w art. 1 ust. 3 lit. b) dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych(10).

5) 8 "świeże mięso drobiowe" oznacza: mięso drobiowe nieusztywnione wskutek procesu wychładzania, które ma być utrzymywane w temperaturze nie niższej niż -2 °C i nie wyższej niż 4 °C przez cały czas; jednakże Państwa Członkowskie mogą ustalić różne wymogi dotyczące temperatury rozbioru i składowania świeżego mięsa drobiowego w sklepach detalicznych lub w pomieszczeniach przylegających do punktów sprzedaży, gdzie dokonuje się rozbioru oraz składuje mięso w celu sprzedaży konsumentowi na miejscu;

6) "mrożone mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe, które musi być zamrożone możliwie jak najszybciej w związku z wymogami normalnych procedur ubojowych i które ma być utrzymywane w temperaturze nie wyższej niż -12 °C przez cały czas. Można jednak ustalić pewne tolerancje zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2775/75;

7) "głęboko mrożone mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe, które ma być utrzymywane w temperaturze nie wyższej niż -18 °C przez cały czas, z zachowaniem tolerancji przewidzianej w dyrektywie Rady 89/108/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżania ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(11);

8) "mięso drobiowe niepaczkowane": oznacza mięso drobiowe prezentowane bez opakowania do sprzedaży konsumentowi końcowemu lub pakowane w miejscu sprzedaży na życzenie konsumenta.

Artykuł  3
1.
Mięso drobiowe, zdefiniowane w art. 1, klasyfikuje się w klasie "A" lub "B", w zależności od budowy i wyglądu tusz lub ich części. Klasę "A" dzieli się dalej na A1 i A2 zgodnie z kryteriami określanymi na mocy procedury określonej w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75. Klasyfikacja ta uwzględnia w szczególności umięśnienie, występowanie tkanki tłuszczowej oraz ilość uszkodzeń i urazów.
2.
Mięso drobiowe jest wprowadzane do obrotu, gdy spełnia jeden z następujących warunków:

– jest świeże,

– mrożone, lub

– głęboko mrożone.

3.
Paczkowane mięso drobiowe mrożone lub głęboko mrożone może być sklasyfikowane według kategorii wagowej, w celu wprowadzenia której przyjmuje się szczegółowe przepisy zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75.
Artykuł  4 9

Niezależnie od przestrzegania ustawodawstwa krajowego przyjętego zgodnie z dyrektywą 2000/13/WE, w towarzyszących dokumentach handlowych w rozumieniu art. 13 ust. 1 lit. b) tej dyrektywy zamieszcza się następujące dodatkowe oznaczenia:

a) klasę określoną w art. 3 ust. 1 niniejszego rozporządzenia;

b) stan, w którym mięso drobiowe wprowadza się do obrotu zgodnie z art. 3 ust. 2 niniejszego rozporządzenia oraz zalecaną temperaturę przechowywania.

Artykuł  5
1. 10
 Niezależnie od przestrzegania ustawodawstwa krajowego przyjętego zgodnie z dyrektywą 2000/13/WE etykietowanie, prezentacja i reklamowanie mięsa drobiowego przeznaczonego dla konsumenta końcowego są zgodne z dodatkowymi wymogami określonymi w ust. 3, 4, 5 i 6 niniejszego artykułu oraz w art. 7 ust. 2.
2. 11
W przypadku świeżego mięsa drobiowego datę minimalnej trwałości zastępuje się wyrażeniem "spożyć przed", zgodnie z art. 10 dyrektywy 2000/13/WE.
3.
W przypadku paczkowanego mięsa drobiowego na opakowaniu jednostkowym lub na przymocowanej etykiecie umieszcza się również następujące dane szczegółowe:

a) klasę określoną w art. 3 ust. 1 niniejszego rozporządzenia;

b) w przypadku świeżego mięsa drobiowego cenę łączną i cenę za jednostkę masy obowiązującą w fazie sprzedaży detalicznej;

c) stan, w którym mięso drobiowe wprowadza się do obrotu zgodnie z art. 3 ust. 2 niniejszego rozporządzenia, oraz zalecaną temperaturę przechowywania;

d) 12 numer identyfikacyjny ubojni lub zakładu rozbioru nadany zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, z wyjątkiem przypadku gdy rozbiór i odkostnianie odbywają się w miejscu sprzedaży przewidzianym w art. 4 ust. 2 lit. d) tego rozporządzenia;

e) wskazanie państwa pochodzenia, w przypadku mięsa drobiowego przywożonego z państw trzecich.

4. 13
Jeżeli mięso drobiowe jest oferowane do sprzedaży bez opakowania, z wyjątkiem przypadku, gdy rozbiór i odkostnianie odbywają się w miejscu sprzedaży przewidzianym w art. 4 ust. 2 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 853/2004, pod warunkiem, że taki rozbiór i odkostnianie odbywają się na życzenie i w obecności konsumenta, stosuje się art. 14 dyrektywy 2000/13/WE w odniesieniu do oznaczeń, o których mowa w ust. 3.
5. 14
Szczegółowe zasady wskazywania nazwy, pod którą produkt jest sprzedawany w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 1 dyrektywy 2000/13/WE, można ustalić zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75.
6.
Szczegółowe zasady dotyczące:

a) nieobowiązkowego wskazania zastosowanej metody schładzania; i

b) nieobowiązkowego wskazania rodzaju prowadzonej hodowli oraz warunków systematycznych kontroli, jakim poddawane są takie informacje,

przyjmuje się zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75.

Zgodnie z tą samą procedurą ustala się warunki, w których regularne kontrole określone w lit. b) mogą być prowadzone przez organ wyznaczony przez Państwo Członkowskie i dający niezbędne gwarancje niezależności w odniesieniu do zainteresowanych producentów.

Artykuł  6 15

Na zasadzie odstępstwa od art. 3, 4 i 5 w przypadku dostaw do zakładów rozbioru lub przetwórstwa nie jest konieczne klasyfikowanie mięsa drobiowego lub wskazywanie dodatkowych danych szczegółowych, o których mowa w tych artykułach.

Artykuł  7
1. 16
Procentowy udział technologicznie nieuniknionej absorpcji wody, którego nie można przekroczyć podczas przygotowywania świeżych, mrożonych oraz głęboko mrożonych tusz i ich kawałków, jak również jednolite metody weryfikacji zgodności z wymienionymi przepisami, ustala się zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75.
2.
Zgodnie z tą samą procedurą może być wprowadzony obowiązek wskazywania procentowego udziału wody technologicznie nieuniknionej, określonego w ust. 1.
Artykuł  8
1.
Najpóźniej jeden miesiąc przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, Państwa Członkowskie wyznaczają właściwe władze odpowiedzialne za nadzór zgodności z niniejszym rozporządzeniem.
2.
O wyznaczeniu określonym w ust. 1, łącznie z późniejszymi zmianami, powiadamia się Komisję i inne Państwa Członkowskie.
3.
Władze określone w ust. 1 przeprowadzają kontrole:

a) reprezentatywnych próbek mięsa drobiowego na wszystkich etapach obrotu, jak również podczas transportu;

b) podczas odprawy celnej, reprezentatywnych próbek mięsa drobiowego przywożonego z państw trzecich.

Artykuł  9

Zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 2777/75 przyjmuje się szczegółowe zasady w celu wykonania niniejszego rozporządzenia, w szczególności kryteria klasyfikacji w rozumieniu art. 3 ust. 1, jak również środki mające na celu zapewnienie jednolitego stosowania niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  10

Państwa Członkowskie podejmują wszelkie niezbędne środki w celu karania naruszeń przepisów niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  11

Państwa Członkowskie i Komisja przekazują sobie informacje niezbędne do wykonania niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  12

Do czasu wprowadzenia w życie środków przyjętych zgodnie z art. 7 niniejszego rozporządzenia stosuje się przepisy rozporządzenia (EWG) nr 2967/76.

Artykuł  13

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się z mocą od dnia 1 lipca 1991 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 26 czerwca 1990 r.

W imieniu Rady
M. O'KENNEDY
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.75, str. 77.

(2) Dz.U. L 128 z 11.5.89, str. 29.

(3) Dz.U. L 55 z 8.3.71, str. 23.

(4) Dz.U. L 382 z 31.12.88, str. 3.

(5) Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 1.

(6) Dz.U. L 186 z 13.6.89, str. 17.

(7) Dz.U. L 339 z 8.12.1976, str. 1.

(8) Dz.U. L 315 z 15.11.1983, str. 17.

(9) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55. Sprostowanie opublikowane w Dz.U. L 226 z 25.6.2004, str. 22. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2076/2005 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 83).

(10) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/89/WE (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).

(11) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 51.

1 Tytuł zmieniony przez sprostowanie z dnia 6 lipca 1990 r. (Dz.U.UE.L.90.173.1/1).
2 Motyw zmieniony przez sprostowanie z dnia 6 lipca 1990 r. (Dz.U.UE.L.90.173.1/1).
3 Art. 1 ust. 3:

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 3204/93 z dnia 16 listopada 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.289.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.

4 Art. 1 ust. 3a dodany przez art. 1 lit. b) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
5 Art. 2 pkt 1 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 317/93 z dnia 9 lutego 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.37.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r.
6 Art. 2 pkt 2 zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
7 Art. 2 pkt 4 zmieniony przez art. 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
8 Art. 2 pkt 5 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 317/93 z dnia 9 lutego 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.37.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 lutego 1993 r.
9 Art. 4 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
10 Art. 5 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
11 Art. 5 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
12 Art. 5 ust. 3 lit. d):

- zmieniona przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 3204/93 z dnia 16 listopada 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.289.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.

13 Art. 5 ust. 4:

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 3204/93 z dnia 16 listopada 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.289.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1994 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.

14 Art. 5 ust. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 4 lit. d) rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
15 Art. 6 zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 1029/2006 z dnia 19 czerwca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.186.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 lipca 2006 r.
16 Art. 7 ust. 1 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1101/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.12) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.