Zalecenie 2006/794/WE w sprawie monitorowania poziomu tła dioksyn, dioksynopochodnych PCB i niedioksynopochodnych PCB w środkach spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.322.24

Akt obowiązujący
Wersja od: 16 listopada 2006 r.

ZALECENIE KOMISJI
z dnia 16 listopada 2006 r.
w sprawie monitorowania poziomu tła dioksyn, dioksynopochodnych PCB i niedioksynopochodnych PCB w środkach spożywczych

(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 5425)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2006/794/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 22 listopada 2006 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 211 tiret drugie,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001 z dnia 8 marca 2001 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych(1) ustanawia maksymalne poziomy dioksyn w środkach spożywczych i dla sumy dioksyn i dioksynopochodnych polichlorowanych bifenyli (PBC) w środkach spożywczych.

(2) Konieczne jest uzyskanie rzetelnych danych na obszarze całej Wspólnoty Europejskiej, dotyczących obecności dioksyn, furanów i dioksynopochodnych PCB w jak najszerszej gamie środków spożywczych, aby uzyskać jasny obraz tendencji czasowych występowania tych substancji w tle w środkach spożywczych.

(3) Zalecenie Komisji 2006/88/WE z dnia 6 lutego 2006 r. w sprawie ograniczenia obecności dioksyn, furanów i polichlorowanych bifenyli (PCB) w paszach i środkach spożywczych(2) zaleca państwom członkowskim przeprowadzenie wyrywkowego monitorowania na obecność dioksyn i dioksynopochodnych PCB oraz, w miarę możliwości, niedioksynopochodnych PCB w środkach spożywczych zgodnie z zaleceniem Komisji 2004/705/WE(3).

(4) W zaleceniu 2004/705/WE państwom członkowskim zaleca się zachowanie minimalnej częstotliwości pobierania próbek poddawanych analizie co roku w przypadku różnych kategorii środków spożywczych oraz format przedstawiania wyników monitoringu na obecność w tle dioksyn, furanów i dioksynopochodnych PCB w środkach spożywczych. Dla nowych państw członkowskich, które przystąpiły do Wspólnoty Europejskiej w dniu 1 maja 2004 r., przewidziano w nim ustalenia przejściowe.

(5) Należy zmienić obecny program monitorowania w świetle nabytych doświadczeń. Zalecenie 2004/705/WE należy zatem zastąpić nowym zaleceniem.

(6) Istotne jest, aby dane gromadzone na mocy niniejszego zalecenia były regularnie przedstawiane Komisji. Komisja zapewni skompilowanie danych w formie bazy danych. Stosowne jest, aby przedstawiać również dane z ostatnich lat, uzyskane dzięki wykorzystaniu metody analitycznej zgodnej z wymogami ustanowionymi w dyrektywie Komisji 2002/69/WE z dnia 30 lipca 2002 r. ustanawiającej metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli dioksyn i oznaczania dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli (PCB) w środkach spożywczych(4) oraz odzwierciedlające poziomy tła,

NINIEJSZYM ZALECA:

1) Aby państwa członkowskie prowadziły, począwszy od 2007 r. do dnia 31 grudnia 2008 r., monitoring na obecność dioksyn, furanów i dioksynopochodnych polichlorowanych bifenyli (PCB) w tle w środkach spożywczych, przy zachowaniu minimalnej zalecanej częstotliwości pobierania próbek poddawanych analizie co roku, zgodnie z tabelą załącznika I, przewidzianego jako wytyczne.

2) Aby państwa członkowskie, w miarę możliwości, przeprowadzały również analizy niedioksynopochodnych PCB w tych samych próbkach.

3) Aby państwa członkowskie regularnie przedstawiały Komisji dane dotyczące monitoringu zgodne pod względem treści i formatu z załącznikiem II, przeznaczonych do kompilacji w formie jednej bazy danych. Należy również przedstawić dane z ostatnich lat uzyskane dzięki wykorzystaniu metody analizy zgodnej z wymogami określonymi w dyrektywie 2002/69/WE i odzwierciedlające poziomy tła.

Niniejszym uchyla się zalecenie 2004/705/WE. Odesłania do uchylonego zalecenia należy traktować jako odesłania do niniejszego zalecenia.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 listopada 2006 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 199/2006 (Dz.U. L 32 z 4.2.2006, str. 34).

(2) Dz.U. L 42 z 14.2.2006, str. 26.

(3) Dz.U. L 321 z 22.10.2004, str. 45.

(4) Dz.U. L 209 z 6.8.2002, str. 5. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 2004/44/WE (Dz.U. L 113 z 20.4.2004, str. 17).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Tabela: Zestawienie zalecanej minimalnej liczby próbek środków spożywczych poddawanych analizie w ciągu roku. Rozkład próbek opiera się na produkcji w każdym z państw. Szczególną uwagę przykłada się do środków spożywczych, co do których zachodzi przypuszczenie dużego zróżnicowania w poziomie tła dioksyn, furanów i dioksynopochodnych PCB. Jest tak zwłaszcza w przypadku ryb.
Produkt, w tym również produkty pochodneAkwakultura

(*)

Dziko odławiane ryby

(**)

Mięso

(***)

Mleko

(****)

Jaja

(*****)

Pozostałe

(******)

Razem
Liczba próbek2504835002502502672.000
Belgia 4 8 18 8 7 7 52
Dania 4 20 14 7 4 6 55
Niemcy 16 28 55 34 25 36 194
Grecja 6 8 14 8 4 7 47
Hiszpania 26 36 36 13 24 21 156
Francja 25 30 55 28 28 27 193
Irlandia 8 15 15 7 5 4 54
Włochy 22 24 46 20 26 26 164
Luksemburg 2 3 6 3 3 3 20
Niderlandy 7 18 26 13 20 8 92
Austria 3 3 15 8 6 7 43
Portugalia 4 12 12 6 5 6 45
Finlandia 4 10 10 6 4 6 40
Szwecja 4 12 10 6 4 6 42
Zjednoczone Królestwo 15 30 40 19 20 20 144
Republika Czeska 6 3 11 5 5 5 35
Estonia 2 6 7 3 2 4 24
Cypr 2 6 4 3 2 3 20
Łotwa 2 6 7 3 2 4 24
Litwa 2 6 7 3 2 4 24
Węgry 3 3 11 5 10 5 37
Malta 2 3 4 3 2 3 17
Polska 10 18 25 13 16 20 102
Słowenia 2 3 7 3 2 4 21
Słowacja 2 3 7 3 2 4 21
Bułgaria 4 3 9 5 5 4 30
Rumunia 6 3 11 9 9 10 48
Islandia 3 69 7 3 2 3 87
Norwegia 54 94 11 3 4 4 170
Razem2504835002502502672.000

Uwagi dotyczące tabeli

Liczby podane w tabeli są liczbami minimalnymi. Państwa członkowskie zachęca się do pobierania większej liczby próbek.

(*) Akwakultura: Próbki pobierane w przypadku akwakultury powinny być podzielone na gatunki ryb proporcjonalnie do produkcji. Jako wytyczne służyć mogą dane dotyczące produkcji ryb i produktów rybnych, z podziałem na gatunki, zawarte w publikacji "Podstawowe dane i liczby na temat WPR - podstawowe dane na temat wspólnej polityki rybołówstwa"(1), Wspólnoty Europejskie, 2006 r., i mapa "Akwakultura w Unii Europejskiej"(2). Należy zwrócić szczególną uwagę na ostrygi, małże i węgorza.

(**) Dziko odławiane ryby: Próbki pobierane w przypadku dziko odławianych ryb powinny być podzielone ze względu na gatunki ryb proporcjonalnie do połowów. Jako wytyczne służyć mogą dane dotyczące produkcji ryb i produktów rybnych, z podziałem na gatunki, zawarte w publikacji "Podstawowe dane i liczby na temat WPR - podstawowe dane na temat wspólnej polityki rybołówstwa", Wspólnoty Europejskie, 2006 r. Należy zwrócić szczególną uwagę na dziko odławianego węgorza.

(***) Mięso: Poza pobieraniem próbek z mięsa i produktów mięsnych pochodzących od bydła mięsnego, świń, drobiu i owiec, znacząca liczba próbek powinna zostać pobrana z koniny, mięsa z reniferów, kóz, królików, sarniny i dziczyzny.

(****) Mleko: Dużą część próbek należy pobierać z mleka gospodarskiego (głównie mleka krowiego). Należy również pobierać próbki mleka i przetworów mlecznych niewytworzonych z mleka krowiego (mleko kozie itd.)

(*****) Jaja: Należy zwrócić szczególną uwagę na jaja kur chowanych na wolnym wybiegu i pobierać również próbki jaj kaczych, gęsich i przepiórczych.

(******) Pozostałe: W tej kategorii należy zwrócić szczególna uwagę na:

- suplementy żywności (w szczególności opierające się na oleju ze zwierząt morskich),

- żywność dla niemowląt i małych dzieci,

- produkty żywnościowe pochodzące z regionów, w których z powodu np. warunków klimatycznych wynikających z powodzi nastąpiły zmiany w warunkach produkcji, które mogłyby wpłynąć na stężenie dioksyn i dioksynopochodnych PCB w produktach żywnościowych w danym regionie.

______

(1) http:/ec.europa.eu/fisheries/publications/facts/pcp06_pl.pdf

(2) http:/ec.europa.eu/fisheries/publications/aquaculture05_pl.pdf

ZAŁĄCZNIK  II

A. Uwagi wyjaśniające do formularza wyników analitycznych na obecność dioksyn, furanów i dioksynopochodnych PCB i innych PCB w środkach spożywczych

1. Ogólne informacje o próbkach poddawanych analizie

Kod próbki: identyfikacja kodu próbki.

Kraj: nazwa państwa członkowskiego, w którym przeprowadzono monitoring.

Rok: rok, w którym przeprowadzono monitoring.

Produkt: analizowany środek spożywczy - jak najdokładniejszy opis środka spożywczego.

Etap dystrybucji: miejsce, w którym pobrano produkt (próbkę).

Tkanka: część poddawanego analizie produktu.

Przedstawianie wyników: wyniki należy wyrazić zgodnie z zasadami, na podstawie których wyznaczono poziomy maksymalne. W przypadku analizy niedioksynopochodnych PCB zaleca się przedstawianie wyników na tej samej podstawie.

Typ pobierania próbek: wyrywkowe pobieranie próbek - można podać również wyniki analityczne z celowego pobierania próbek, ale należy wyraźnie zaznaczyć, że pobieranie próbek miało charakter celowy i niekonieczne odzwierciedla normalny poziom tła.

Liczba podpróbek: jeżeli analizowana próbka jest próbką zbiorczą, należy wskazać liczbę podpróbek (liczbę jednostek). Jeżeli wynik analityczny opiera się tylko na jednej próbce, należy wpisać 1. Liczba podpróbek w próbce zbiorczej może się różnić, uprasza się więc o jej wskazanie w przypadku każdej próbki.

Metoda produkcji: konwencjonalna/organiczna (jak najwięcej szczegółów).

Obszar:: o ile stosowne, obszar lub region pobrania próbki; jeżeli to możliwe, ze wskazaniem, czy jest to obszar wiejski, miejski, strefa przemysłowa, port, otwarte morze itp., np. Bruksela - obszar miejski, Morze Śródziemne - otwarte morze.

Szczególnie istotne jest wyraźne wskazanie obszaru w przypadku pobrania próbki z żywności produkowanej w regionach, w których nastąpiła powódź.

Zawartość tłuszczu (%): procent zawartości tłuszczu w próbce.

Wilgotność (%): procent wilgotności próbki (jeżeli znany).

2. Ogólne informacje dotyczące zastosowanej metody analizy

Metoda analizy: odniesienie do zastosowanej metody.

Status akredytacji: należy wyszczególnić, czy metoda analityczna posiada akredytację, czy nie.

Niepewność: decyzyjna wartość graniczna lub procent rozszerzonej niepewności pomiaru danej metody analitycznej.

Metoda ekstrakcji lipidów: należy określić metodę ekstrakcji lipidów zastosowaną w celu określenia zawartości tłuszczu w próbce.

3. Wyniki analityczne

Dioksyny, furany, dioksynopochodne PCB: wyniki dla każdego kongeneru powinny być podane w ppt - pikogramach/ gram (pg/g).

Niedioksynopochodne PCB: wyniki dla każdego kongeneru powinny być podane w ppb - nanogramach/gram lub mikrogramach/kilogram (ng/g lub μg/kg).

LOQ: Granica oznaczalności ilościowej (Limit of quantification - LOQ) w pg/g (w przypadku dioksyn, furanów i dioksynpodobnych PCB) lub μg/kg - ng/g (w przypadku niedioksynopochodnych PCB).

W przypadku kongenerów, które zostały określone, lecz które znajdują się poniżej LOQ (granicy oznaczalności iloścowej), rubryka zawierająca wyniki powinna zostać wypełniona jako < LOQ (LOQ powinna zostać podana jako wartość).

W przypadku analizowanych kongenerów PCB, poza PCB-6 i dioksynopochodnymi PCB, należy podać w formularzu numer kongeneru, np. 31, 99, 110 itp. Jeżeli próbka analizowana jest na obecność większej liczby kongenerów PCB niż liczba przewidzianych wierszy, należy dodać nowe wiersze na końcu formularza.

4. Ogólne uwagi dotyczące tabeli

– Przedstawianie wskaźnika powtarzalności wyniku

– Przedstawianie wskaźnika powtarzalności wyniku jest opcjonalne, jeżeli wskaźnik ten w przypadku poszczególnych kongenerów mieści się w zakresie 60-120 %. Jeżeli wskaźnik powtarzalności wyniku w przypadku poszczególnych kongenerów nie mieści się w tym zakresie, przedstawianie tego wskaźnika jest obowiązkowe.

– Przedstawianie LOQ

– Przedstawianie LOQ nie jest wymagane, lecz w kolumnie z wynikami nieokreślone ilościowo kongenery należy przedstawiać jako < LOQ (faktyczna liczba).

– Przedstawianie wartości TEQ dla poszczególnych kongenerów

– Kolumna wartości TEQ w przypadku poszczególnych kongenerów jest opcjonalna.

B. Formularz do przedstawiania wyników analitycznych właściwych dla kongenerów dioksyn, furanów, dioksynopochodnych PCB i pozostałych PCB w żywności

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.