Zalecenie 2015/976 w sprawie monitorowania obecności alkaloidów tropanowych w żywności
Dz.U.UE.L.2015.157.97
Akt obowiązującyZALECENIE KOMISJI (UE) 2015/976
z dnia 19 czerwca 2015 r.
w sprawie monitorowania obecności alkaloidów tropanowych w żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 292,
(1) Panel naukowy ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym ("CONTAM") Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("EFSA") przyjął opinię dotyczącą obecności alkaloidów tropanowych w żywności i paszach 1 .
(2) Najlepiej zbadanymi alkaloidami tropanowymi są (-)-hioscyjamina i (-)-skopolamina. Atropina jest mieszaniną racemiczną (-)-hioscyjaminy i (+)-hioscyjaminy z których tylko enancjomer (-)-hioscyjaminy wykazuje działanie antycholinergiczne.
(3) Obecność alkaloidów tropanowych w rodzaju Datura jest dobrze znana. Datura stramonium jest szeroko rozpowszechniony w regionach umiarkowanych i zwrotnikowych, w związku z czym nasiona Datura stramonium zostały znalezione jako zanieczyszczenia w lnie zwyczajnym, nasionach soi, sorgo, prosie, słoneczniku i gryce oraz ich produktach pochodnych. Nasion Datura stramonium nie da się łatwo usunąć z sorgo, gryki i prosa przez sortowanie i czyszczenie.
(4) Potrzeba więcej danych na temat obecności alkaloidów tropanowych w żywności. Istnieje również potrzeba zrozumienia warunków rolnych związanych z występowaniem alkaloidów tropanowych w towarach rolnych.
(5) Należy zatem zalecić prowadzenie monitorowania obecności alkaloidów tropanowych w żywności,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ZALECENIE: