Zalecenie 2016/2115 w sprawie monitorowania obecności ?9-tetrahydrokannabinolu, jego prekursorów oraz innych kannabinoidów w żywności
Dz.U.UE.L.2016.327.103
Akt obowiązującyZALECENIE KOMISJI (UE) 2016/2115
z dnia 1 grudnia 2016 r.
w sprawie monitorowania obecności Δ9-tetrahydrokannabinolu, jego prekursorów oraz innych kannabinoidów w żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 292,
(1) Panel ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (CONTAM) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął opinię naukową dotyczącą tetrahydrokannabinolu (THC) w mleku i innych rodzajach żywności pochodzenia zwierzęcego 1 .
(2) Tetrahydrokannabinol, a dokładniej delta-9-tetrahydrokannabinol (Δ9-THC), jest najbardziej istotnym składnikiem konopi siewnych Cannabis sativa. EFSA określiła ostrą dawkę referencyjną (ARfD) w wysokości 1 μg Δ9-THC/kg masy ciała.
(3) Dostępna jest ograniczona liczba danych na temat występowania Δ9-THC w żywności pochodzenia zwierzęcego oraz na temat przenoszenia tej substancji z paszy na żywność pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym należy zebrać więcej danych na temat występowania substancji w żywności pochodzenia zwierzęcego w przypadku gdy wiadomo, że żywność pochodzenia zwierzęcego pochodzi od zwierząt karmionych paszą zawierającą konopie siewne lub materiały paszowe uzyskane z konopi siewnych.
(4) Ponadto należy zebrać więcej danych na temat występowania Δ9-THC w żywności uzyskanej z konopi siewnych i w żywności zawierającej konopie siewne lub składniki uzyskane z konopi siewnych. Należy również, w miarę możliwości, zbadać niepsychoaktywne prekursory - kwasy delta-9-tetrahydrokannabinolowe (2-COOH-Δ9-THC zwany Δ9-THCA-A oraz 4-COOH-Δ9-THC zwany Δ9-THCA-B) i inne kannabinoidy (np. delta-8-tetrahydrokannabinol (Δ8-THC)), kannabinol (CBN), kannabidiol (CBD) oraz delta-9-tetrahydrokannabiwarin (Δ9-THCV).
(5) Należy zatem zalecić monitorowanie obecności Δ9-THC, jego prekursorów oraz innych kannabinoidów w żywności,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ZALECENIE: