Zalecenie 2016/688 w sprawie monitorowania i zarządzania w odniesieniu do obecności dioksyn i polichlorowanych bifenyli (PCB) w rybach i produktach rybołówstwa z regionu Morza Bałtyckiego
Dz.U.UE.L.2016.118.16
Akt obowiązującyZALECENIE KOMISJI (UE) 2016/688
z dnia 2 maja 2016 r.
w sprawie monitorowania i zarządzania w odniesieniu do obecności dioksyn i polichlorowanych bifenyli (PCB) w rybach i produktach rybołówstwa z regionu Morza Bałtyckiego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 292,
(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 1 określono najwyższe dopuszczalne poziomy dioksyn, dla sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB oraz dla niedioksynopodobnych PCB w rybach i produktach rybołówstwa. W rozporządzeniu tym przewidziano odstępstwa dla Finlandii, Szwecji i Łotwy dopuszczające wprowadzanie na ich rynek krajowy z przeznaczeniem do spożycia na ich terytorium dziko żyjącego łososia, dziko żyjącego śledzia bałtyckiego większego niż 17 cm, dziko żyjącego golca, dziko żyjącego minoga rzecznego i dziko żyjącej troci oraz produktów wytworzonych z tych ryb, pochodzących z regionu Morza Bałtyckiego, w których najwyższy dopuszczalny poziom został przekroczony.
(2) W niektórych gatunkach ryb i produktach rybołówstwa z Morza Bałtyckiego najwyższe dopuszczalne poziomy są często przekroczone. Niemożliwe jest kontrolowanie każdej partii ryb i produktów rybołówstwa pod kątem zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami. W związku z tym w celu zapewnienia, aby na rynek wprowadzane były tylko ryby i produkty rybołówstwa zgodne z prawodawstwem UE, stworzono wykaz ryb z regionu Morza Bałtyckiego, w przypadku których można oczekiwać niezgodności. Wykaz powstał na podstawie dostępnych danych i musi być regularnie aktualizowany. W przypadku ryb i produktów rybołówstwa z regionu Morza Bałtyckiego, dla których nie można zapewnić zgodności na podstawie dostępnych danych o występowaniu, określono szczegółowe środki zarządzania ryzykiem, aby zapewnić wprowadzanie na rynek tylko ryb i produktów rybołówstwa zgodnych z przepisami UE.
(3) Niezbędne jest ciągłe monitorowanie obecności dioksyn i PCB w rybach i produktach rybołówstwa z regionu Morza Bałtyckiego. Należy zatem zalecić minimalną liczbę próbek ryb i produktów rybołówstwa, które mają zostać poddane analizie w sposób skoordynowany, w zależności od wielkości połowu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ZALECENIE: