Rozporządzenie 1345/2004 modyfikujące elementy opisu oznaczenia znajdującego się w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1107/96 w sprawie rejestracji nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych (Scotch Lamb)

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.249.14

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 lipca 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1345/2004
z dnia 22 lipca 2004 r.
modyfikujące elementy opisu oznaczenia znajdującego się w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1107/96 w sprawie rejestracji nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych (Scotch Lamb)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych (1), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 9 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, władze Zjednoczonego Królestwa złożyły wniosek o modyfikacje opisu i metody otrzymywania produktu w odniesieniu do oznaczenia "Scotch Lamb", wpisanego jako chronione oznaczenie geograficzne na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1107/96 z 12 czerwca 1996 r. w sprawie rejestracji nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych z tytułu procedury przewidzianej w art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92 (2).

(2) W wyniku analizy wniosku o zmiany stwierdzono, że chodzi o znaczne poprawki.

(3) Zgodnie z procedurą przewidzianą art. 9 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 i w odniesieniu do znacznych poprawek, procedura określona w art. 6 ma zastosowanie mutatis mutandis.

(4) Stwierdzono, że chodzi w tym przypadku o zmiany zgodne z rozporządzeniem (EWG) nr 2081/92. W następstwie opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (3) omawianych zmian, Komisja nie otrzymała żadnego oświadczenia wyrażającego sprzeciw w rozumieniu art. 7 wymienionego rozporządzenia.

(5) W konsekwencji, zmiany te powinny zostać zarejestrowane i opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zmiany znajdujące się w załączniku I do niniejszego rozporządzenia wpisuje się i publikuje zgodnie z art. 6 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92.

Pełne zestawienie, zawierające główne elementy opisu, znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 lipca 2004 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 148 z 21.6.1996, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 526/2004 (Dz.U. L 85 z 23.3.2004, str. 3).

(3) Dz.U. C 99 z 25.4.2003, str. 3 (Scotch Lamb).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  Nr I

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2081/92

ZMIANA OPISU CHRONIONEGO OZNACZENIA GEOGRAFICZNEGO (ART. 9)

NR KE: UK/0275/24.1.1994

1. Zarejestrowane oznaczenie: C.O.G. Scotch Lamb

2. Wnioskowane zmiany:

– Pozycje dokumentu specyfikacji:

[ ] Nazwisko

[x] Opis

[ ] Obszar geograficzny

[ ] Dowód pochodzenia

[x] Metoda otrzymywania

[ ] Związek

[ ] Oznakowanie

[ ] Wymóg krajowy

– Zmiana(-y):

Opis

W celu lepszego odzwierciedlenia aktualnej praktyki, uwzględnienia obaw konsumentów dotyczących zwiększenia przejrzystości etykietowania oraz poprawy jakości Scotch Lamb, obecnie obowiązujący opis:

"Produkt pochodzi z jagniąt hodowanych w ostatniej, trwającej minimalnie dwa miesiące, fazie na określonym obszarze oraz na tym obszarze ubitych i rozebranych."

modyfikuje się, jak następuje:

"Produkt pochodzi z jagniąt narodzonych i hodowanych w ciągu całego cyklu życia na określonym obszarze geograficznym oraz na tym obszarze ubitych i rozebranych. Zwierzęta urodzą się i zostaną ubite zgodnie z systemami gwarantującymi jakość, odpowiadającą europejskiej normie EN 45011 (Przewodnik ISO 65) i których standardy, ocena i jej częstotliwość są zgodne z normami ustalonymi przez składającego wniosek."

Metoda otrzymywania

Modyfikacja przedstawionego powyżej opisu zakłada konieczność wprowadzenia zmian w odniesieniu do szczegółów dotyczących metody otrzymywania. Ponadto w momencie składania wstępnego wniosku Scotch Lamb prawie nigdy wcześniej nie był sprzedawany w formie zamrożonej. Chociaż praktyka ta nie jest jeszcze rozpowszechniona, wnioskodawca wnosi o usunięcie sformułowania "Produkt może być sprzedawany wyłącznie jako świeży lub zamrożony", aby umożliwić sprzedaż Scotch Lamb w stanie zamrożonym, jeśli przetwórca sobie tego życzy.

W związku z powyższym aktualny opis:

"Jagnięta hodowane są w Szkocji w ostatniej fazie, której minimalna długość wynosi dwa miesiące. Są one ubijane i rozebrane zgodnie z opisem. Produkt może być sprzedawany wyłącznie jako świeży lub zamrożony."

modyfikuje się, jak następuje:

"Jagnięta narodziły się i były hodowane przez cały cykl życia na określonym obszarze geograficznym. Zwierzęta urodzą się i zostaną ubite zgodnie z systemami gwarantującymi jakość, odpowiadającą europejskiej normie EN 45011 (Przewodnik ISO 65) i których standardy, ocena i jej częstotliwość są zgodne z normami ustalonymi przez składającego wniosek. Są one ubijane i rozebrane zgodnie z opisem."

ZAŁĄCZNIK  Nr II

PEŁNE ZESTAWIENIE

Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92

"SCOTCH LAMB"

NR KE: UK/0275/24.1.1994

CNP ( ) COG (x)

Niniejsze zestawienie to podsumowanie, sporządzone dla celów informacyjnych. W celu uzyskania kompletnych informacji, w szczególności przeznaczonych dla producentów danych produktów, objętych PDO lub PGI, należy sięgnąć po integralną wersję opisu bądź na poziomie krajowym, bądź zwrócić się z prośbą o nią do właściwych służb Komisji Europejskiej (1).

1. Departament właściwy w Państwie Członkowskim

Nazwa:Department of Environment, Food and Rural Affairs Food Chain

Marketing and Competitiveness Division

Adres: Room 338
Nobel House
17 Smith Square
London - SW1P 3JR
Tel.: (44-207) 238 66 87
Fax: (44-207) 238 57 28
E-mail: rlf.feedback@defra.gsi.gov.uk

2. Wnioskodawca

2.1. Nazwa:Quality Meat Scotland
2.2. Adres: Rural Centre
West Mains
Ingliston
Newbridge
Midlothian - EH28 8NZ
Tel.: (44-131) 472 40 40
Fax: (44-131) 472 40 38
E-mail: info@qmscotland.co.uk

2.3. Skład: producenci (6.633), przetwórcy (32), inni (310)

3. Typ produktu: Klasa 1.1 - Świeże mięso

4. Opis dokumentu specyfikacji

(Podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2)

4.1. Nazwa "Scotch Lamb"

4.2. Opis

"Produkt pochodzi z jagniąt narodzonych i hodowanych w ciągu całego cyklu życia na określonym obszarze geograficznym oraz na tym obszarze ubitych i rozebranych. Zwierzęta urodzą się i zostaną ubite zgodnie z systemami gwarantującymi jakość, odpowiadającą europejskiej normie EN 45011 (Przewodnik ISO 65) i których standardy, ocena i jej częstotliwość są zgodne z normami ustalonymi przez składającego wniosek."

4.3. Obszar geograficzny

Określony obszar to Szkocja kontynentalna, włącznie z wyspami wzdłuż zachodniego wybrzeża, Orkady i Szetlandy.

4.4. Dowód pochodzenia

Od XIX w. Scotch Lamb znany jest ze swoich wyjątkowych wartości, które zawdzięcza stosowanym tradycyjnym systemom żywienia. Zdobył sobie wielką renomę na rynkach mięsnych w Zjednoczonym Królestwie i poza jego granicami.

4.5. Metoda otrzymywania

"Jagnięta narodziły się i były hodowane przez cały cykl życia na określonym obszarze geograficznym. Zwierzęta zostały wydane na świat i ubite zgodnie z systemami gwarantującymi jakość, odpowiadającą europejskiej normie EN 45011 (Przewodnik ISO 65) i których standardy, ocena i jej częstotliwość są zgodne z normami ustalonymi przez składającego wniosek. Są one ubijane i rozbierane na tym obszarze zgodnie z opisem."

4.6. Związek

Jakość i szczególne cechy Scotch Lamb wynikają z ekstensywnego wypasania na charakterystycznych preriach Szkocji.

4.7. Struktura kontroli

Nazwa: Scottish Food Quality Certification
Adres: Royal Highland Centre
10th Avenue
Ingliston
Edinburgh - EH28 8NF
Tel.: (44-131) 335 66 15
Fax: (44-131) 335 66 01
E-mail: enquiries@sfqc.co.uk

4.8. Oznakowanie: C.O.G.

4.9. Wymogi krajowe: -

______

(1) Komisja Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa - Departament ds. polityki jakości produktów rolnych - B-1049 Bruksela.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.