Decyzja 94/117/WE ustanawiająca minimalne wymagania w odniesieniu do struktury i wyposażenia, jakie mają być spełnione przez niektóre małe zakłady zapewniające dystrybucją produktów rybołówstwa w Grecji

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1994.54.28

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1993 r.

DECYZJA RADY
z dnia 21 lutego 1994 r.
ustanawiająca minimalne wymagania w odniesieniu do struktury i wyposażenia, jakie mają być spełnione przez niektóre małe zakłady zapewniające dystrybucją produktów rybołówstwa w Grecji

(94/117/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 25 lutego 1994 r.)

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa(1), w szczególności jej art. 14,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

pewne wyspy i niektóre regiony przybrzeżne Grecji, ze względu na swoją izolację lub oddalenie, mogą podlegać określonym ograniczeniom, jeśli chodzi o dostawy;

na tych wyspach i w tych regionach znajdują się małe zakłady zajmujące się wędzeniem i soleniem produktów rybołówstwa, które odgrywają istotną rolę w zaopatrywaniu lokalnego rynku w miejscu, w którym się znajdują;

aby uchronić istnienie tych małych zakładów, konieczne jest ustalenie minimalnych wymagań dotyczących struktury i wyposażenia, które mają być do nich stosowane i są mniej surowe niż wymagania przewidziane w dyrektywie 91/493/EWG aż do momentu, gdy z wymienionych wysp i regionów Grecji znikną określone ograniczenia;

aby uniknąć zakłócenia konkurencji we Wspólnocie, do takich minimalnych wymagań należy dodać limity w zakresie wielkości produkcji tych zakładów oraz obszaru obrotu danych produktów;

produkty rybołówstwa przetwarzane przez takie małe zakłady muszą służyć wyłącznie zaopatrzeniu rynku lokalnego i nie mają posiadać znaku identyfikacyjnego określonego w art. 3 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/493/EWG,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Niniejszą decyzje stosuje się do niektórych zakładów zajmujących się wyłącznie wędzeniem i soleniem produktów rybołówstwa na wyspach i w tych regionach przybrzeżnych Grecji, w których występują szczególne ograniczenia dostaw.

Artykuł  2

Zakłady określone w art. 1 spełnią minimalne wymagania w odniesieniu do struktury i wyposażenia ustalone w Załączniku.

Artykuł  3

Właściwe organy greckie zapewniają, aby minimalne wymagania ustalone w Załączniku miały zastosowanie do zakładów określonych w art. 1, pod warunkiem że będą spełniać one następujące warunki:

– roczna produkcja produktów solonych i wędzonych przez te zakłady nie jest większa niż 36 ton,

– obszar obrotu tych produktów jest ograniczony do terytorium wyspy, na której znajduje się dany zakład, albo jest to obszar o promieniu 50 kilometrów wokół danego zakładu,

– produkty nie posiadają znaku identyfikacyjnego określonego w art. 3 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/493/EWG, posiadają natomiast znak krajowy pozwalający na monitorowanie dystrybucji tych produktów przez właściwe organy.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja staje się skuteczna od dnia jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 stycznia 1993 r.

Artykuł  5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 21 lutego 1994 r.

W imieniu Rady
G. MORAITIS
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.

ZAŁĄCZNIK

Minimalne wymagania w odniesieniu do struktury i wyposażenia

Stosuje się ogólne warunki dotyczące lokali i wyposażenia przewidziane w rozdziale III, sekcja I Załącznika do dyrektywy 91/493/EWG, z wyjątkiem następujących przepisów:

1. W ramach pkt 2 lit. c), w takim zakresie, w jakim dotyczy to istnienia sufitów lub dachów z materiałów, oraz w ramach pkt 2 lit. g), w takim zakresie, w jakim dotyczy to kranów, które nie są ręcznie uruchamiane;

2. W ramach pkt 3, w takim zakresie, w jakim dotyczy to istnienia chłodni w poszczególnych zakładach, jeśli dane zakłady mają możliwość używania wspólnych chłodni spełniających wymagania dyrektywy 91/493/EWG znajdujących się w pobliżu zakładów;

3. W ramach pkt 6, w takim zakresie, w jakim dotyczy to pojemników na odpady i pomieszczeń do składowania takich pojemników;

4. W ramach pkt 9, w takim zakresie, w jakim dotyczy to szatni, umywalek i toalet;

5. W ramach pkt 10, w takim zakresie, w jakim dotyczy to zamykanego pomieszczenia do wyłącznego użytku przez personel kontroli;

6. W ramach pkt 11, w takim zakresie, w jakim dotyczy to odpowiednich urządzeń do czyszczenia i dezynfekcji środków transportu.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.