Rozporządzenie 2319/89 w sprawie minimalnych wymagań jakości dla gruszek odmian Williams i Rocha w syropie i naturalnym soku owocowym korzystających z systemu pomocy produkcyjnej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1989.220.51

Akt utracił moc
Wersja od: 26 maja 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2319/89
z dnia 28 lipca 1989 r.
ustanawiające minimalne wymagania jakościowe dla gruszek odmian Williams i Rocha w syropie i/lub naturalnym soku owocowym objętych systemem pomocy produkcyjnej 1

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat Ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 426/86 z dnia 24 lutego 1986 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1125/89 (2), w szczególności jego art. 6 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

art. 2 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 426/86 ustanowił system pomocy produkcyjnej dla niektórych produktów wymienionych w załączniku 1 do tego rozporządzenia w części A; art. 6 ust. 1 lit. b) precyzuje, że pomoc ma być przydzielana wyłącznie dla produktów spełniających minimalne wymagania jakości, które zostaną ustanowione;

celem takich minimalnych wymagań jakości jest uniknięcie wytwarzania produktów, na które nie ma popytu lub produktów mogących spowodować zakłócenia rynku; wymagania te muszą być oparte na tradycyjnych, rzetelnych procedurach produkcyjnych;

rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1289/85 (3) ustanowiło minimalne wymagania jakości dla gruszek Williams w syropie; przepisy tam ustanowione należy dostosować tak, by uwzględnić rozszerzenie systemu pomocy na gruszki odmiany Rocha oraz gruszki odmiany Williams i Rocha konserwowane w naturalnym soku owocowym, jak przewidziano w wymienionym powyżej rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 1125/89; dla jasności przyjęte w ten sposób minimalne wymagania jakości powinny zostać określone w nowym tekście;

wymogania jakości ustanowione w niniejszym rozporządzeniu ustanawiają dodatkowe zasady stosowania przepisów rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1599/84 z dnia 5 czerwca 1984 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania systemu pomocy w odniesieniu do przetworów owocowych i warzywnych (4), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2260/89 (5);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1 2

Niniejsze rozporządzenie ustanawia minimalne wymagania jakościowe, które muszą spełniać konserwowane gruszki odmian Williams i Rocha w syropie i/lub naturalnym soku owocowym, zwane dalej "gruszkami w syropie i/lub naturalnym soku owocowym" określone w art. 1 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 449/2001.

Artykuł  2

Do produkcji gruszek w syropie i/lub naturalnym soku owocowym wykorzystywać można wyłącznie gruszki gatunku Pyrus comunis L., odmian Williams i Rocha. Surowiec musi być świeży, zdrowy, czysty i nadający się do przetworzenia.

Przed wykorzystaniem do produkcji gruszek w syropie i/lub naturalnym soku owocowym surowiec może być schłodzony.

Artykuł 3
1.
Gruszki w syropie i/lub w naturalnym soku owocowym muszą być wyprodukowane w jednej z postaci określonych w ust. 2.
2.
Do celów niniejszego rozporządzenia postacie te określone są jak następuje:

a) "cały owoc" oznacza cały owoc wraz z gniazdem nasiennym z szypułką lub bez;

b) "połówki" oznaczają wydrążony owoc przekrojony na dwie w przybliżeniu równe części;

c) "ćwiartki" oznaczają wydrążony owoc pokrojony na cztery w przybliżeniu równe części;

d) "plasterki" oznaczają wydrążony owoc pokrojony na więcej niż cztery części w kształcie klina;

e) "kostki" oznaczają wydrążony owoc pokrojony na części w kształcie kostek.

3.
Każde opakowanie z gruszkami w syropie i/lub gruszkami w naturalnym soku owocowym zawiera gruszki tylko w jednej postaci, a zawarte w nim owoce lub ich części będą praktycznie tej samej wielkości. W opakowaniu nie może być innego rodzaju owoców.
4.
Kolor gruszek w konserwie jest właściwy dla odmian Williams lub Rocha. Lekko różowego odbarwienia nie uważa się za wadę. Gruszki w konserwie ze specjalnymi składnikami uważa się za posiadające kolor im właściwy, jeśli użyte składniki nie spowodują nienormalnego odbarwienia.
5.
Gruszki w syropie i/lub naturalnym soku owocowym muszą być pozbawione substancji obcych pochodzenia nieroślinnego, jak również obcego smaku i zapachu.

Owoce muszą być mięsiste i mogą mieć różną kruchość, z tym że nie mogą być ani nadmiernie miękkie, ani nadmiernie twarde.

6.
Gruszki w konserwie muszą praktycznie być pozbawione:

a) substancji obcych pochodzenia roślinnego;

b) skórki;

c) sztuk uszkodzonych.

Całe owoce, ich połówki i ćwiartki muszą być praktycznie pozbawione jednostek mechanicznie uszkodzonych.

Artykuł  4
1.
Owoce lub ich części uważa się za praktycznie tej samej wielkości, jeśli waga największego owocu w opakowaniu lub jego części nie jest większa niż dwukrotna waga najmniejszego.

Jeśli w opakowaniu znajduje się mniej niż 20 jednostek, jedną z nich można pominąć. Przy określaniu największych i najmniejszych jednostek nie bierze się pod uwagę jednostek uszkodzonych.

2.
Gruszki w syropie i/lub gruszki w naturalnym soku owocowym uważa się za spełniające wymagania przepisów art. 3 ust.6, jeśli nie są przekraczane następujące wartości tolerancji:
Postać
Całe owoce, połówki i ćwiartkiPozostałe
Sztuki uszkodzone

Sztuki uszkodzone mechanicznie

Skórka

15% ilości

10% ilości

100 cm2 całkowitej powierzchni

1,5 kilograma

Nie dotyczy

100 cm2 całkowitej powierzchni

Obce substancje pochodzenia roślinnego:

- elementy gniazda nasiennego

- luźne nasiona gruszki

10 sztuk

80 sztuk

10 sztuk

80 sztuk

- inne substancje, włączając w to luźne elementy gniazda nasiennego60 sztuk60 sztuk

Dopuszczalne wartości tolerancji, poza określonymi procentowo w odniesieniu do ilości, podano na 10 kilogramów odsączonej wagi netto.

Gniazd nasiennych nie uważa się za wadę w przypadku całych owoców z gniazdem nasiennym.

3.
Do celów ust. 2:

a) "sztuki uszkodzone" oznaczają owoce z odbarwieniami na powierzchni lub plamami wyraźnie kontrastującymi z kolorem całości i mogącymi sięgać w głąb miąższu, w szczególności są to obicia, parch lub ciemne odbarwienia;

b) "sztuki uszkodzone mechanicznie" oznaczają sztuki, które zostały rozerwane na odrębne kawałki, przy czym wszystkie takie kawałki razem są równe wielkością sztuce o pełnych wymiarach i uważa się je za jedną sztukę lub sztuki, w przypadku gdy przycięcie było nadmierne i obejmuje poważne ubytki na powierzchni owoców, co znacznie pogarsza ich wygląd;

c) "skórka" oznacza zarówno skórkę przylegającą do miąższu gruszki, jak i występującą luzem w opakowaniu;

d) "obca substancja pochodzenia roślinnego" oznacza substancje roślinne niezwiązane z samym owocem lub też dołączone do świeżego owocu, ale które powinny były zostać usunięte w trakcie przetwarzania, w szczególności: elementy gniazda nasiennego, nasiona gruszki, szypułki, liście i ich części, jednakże, z wyłączeniem skórki;

e) "elementy gniazda nasiennego" oznaczają komorę nasienną lub jej części złączone z owocem, z nasionami lub bez nasion. Części gniazda nasiennego uważa się za jedną część, jeśli łącznie stanowiłyby w przybliżeniu połowę gniazda nasiennego;

f) "luźne nasiona gruszki" oznaczają nasiona nie znajdujące się w gnieździe nasiennym lecz występujące luzem w opakowaniu.

Artykuł  5
1.
Gruszki oraz syrop i/lub naturalny sok owocowy zajmuje przynajmniej 90% pojemności opakowania.
2.
Przeciętnie waga netto odsączonych owoców jest, co najmniej równa następującej procentowej pojemności opakowania, wyrażonej w gramach:
PostaćOpakowanie o nominalnej pojemności
425 ml lub więcejponiżej 425 ml
50

54

56

56

56

Całe owoce

Połówki

Ćwiartki

Plasterki

Kostki

46

46

46

46

50

3.
W przypadku gdy gruszki w syropie i/lub soku naturalnym pakowane są w opakowania szklane, pojemność przed obliczeniem procentów określonych w ust. 1 i 2, zmniejsza się o 20 ml.
4.
Każde opakowanie jest oznakowane w sposób umożliwiający określenie daty i roku produkcji oraz przetwórcy. Oznakowanie, które może być w formie kodu, zatwierdzane jest przez właściwe władze w Państwie Członkowskiego, w którym ma miejsce produkcja, a władze te mogą przyjąć dodatkowe przepisy dotyczące samego oznakowania.
Artykuł  6

Przetwórca codziennie, w regularnych odstępach czasu podczas przetwarzania sprawdza, czy gruszki w syropie i/lub naturalnym soku owocowym spełniają wymogi kwalifikujące do uzyskania pomocy. Wyniki takiej kontroli są rejestrowane.

Artykuł 7

Rozporządzenie (EWG) nr 1289/85 traci moc.

Artykuł  8

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się z mocą od dnia 1 lipca 1989 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 lipca 1989 r.
W imieniu Komisji
Ray MAC SHARRY
Członek Komisji

_______

(1) Dz.U. L 49 z 27.2.1986, str. 1.

(2) Dz.U. L 118 z 29.4.1989, str. 29.

(3) Dz.U. L 133 z 22.5.1985, str. 5.

(4) Dz.U. L 152 z 8.6.1984, str. 16.

(5) Dz.U. L 216 z 27.7.1989, str. 46.

1 Tytuł zmieniony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr 996/2001 z dnia 22 maja 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.139.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 maja 2001 r.
2 Art. 1 zmieniony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 996/2001 z dnia 22 maja 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.139.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 maja 2001 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.