Pierwsza dyrektywa 86/424/EWG ustanawiająca metody pobierania próbek kazein i kazeinianów przeznaczonych do spożycia przez ludzi do analizy chemicznej
Dz.U.UE.L.1986.243.29
Akt obowiązującyPIERWSZA DYREKTYWA KOMISJI
z dnia 15 lipca 1986 r.
ustanawiająca metody pobierania próbek kazein i kazeinianów przeznaczonych do spożycia przez ludzi do analizy chemicznej
(Dz.U.UE L z dnia 28 sierpnia 1986 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 83/417/EWG z dnia 25 lipca 1983 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do niektórych białek mleka (kazein i kazeinianów) przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
zgodnie z art. 9 dyrektywy 83/417/EWG wymaga się, aby próbki kazein i kazeinianów były pobierane stosowanie do procedur wspólnotowych;
pożądane jest, aby przyjąć wstępną serię metod pobierania próbek do analiz chemicznych, w których poszukiwaniu badania zostały zakończone;
środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 15 lipca 1986 r.
W imieniu Komisji | |
COCKFIELD | |
Wiceprzewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 237 z 26.8.1983, str. 25.
(2) Data odpowiadająca 18 miesiącom po przyjęciu niniejszej dyrektywy.