Rozporządzenie 333/2007 ustanawiające metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych
Dz.U.UE.L.2007.88.29
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 333/2007
z dnia 28 marca 2007 r.
ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów kontroli poziomów pierwiastków śladowych i zanieczyszczeń procesowych w środkach spożywczych 1
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt 2 , w szczególności jego art. 11 ust. 4,
(1) W rozporządzeniu Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiającym procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności 3 stwierdzono, że dla ochrony zdrowia publicznego należy ustalić najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
(2) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych 4 określono najwyższe dopuszczalne poziomy zawartości ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w niektórych środkach spożywczych.
(3) W rozporządzeniu (WE) nr 882/2004 ustanowiono ogólne zasady przeprowadzania urzędowej kontroli środków spożywczych. Jednakże w pewnych przypadkach konieczne jest określenie bardziej szczegółowych zasad, aby w ramach Wspólnoty zapewnić przeprowadzanie tych kontroli urzędowych w sposób zharmonizowany.
(4) Metody pobierania próbek i metody analiz do stosowania w urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w niektórych środkach spożywczych są określone odpowiednio w dyrektywie Komisji 2001/22/WE z dnia 8 marca 2001 r. ustanawiającej metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci i 3-MCPD w środkach spożywczych 5 , dyrektywie Komisji 2004/16/WE z dnia 12 lutego 2004 r. ustanawiającej metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli poziomów cyny w żywności konserwowanej 6 oraz w dyrektywie Komisji 2005/10/WE z dnia 4 lutego 2005 r. ustanawiającej metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej kontroli poziomów benzo[a]pirenu w środkach spożywczych 7 .
(5) Stwierdzono podobieństwo wielu przepisów dotyczących pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w środkach spożywczych. W związku z tym, w celu zachowania przejrzystości prawodawstwa, właściwym jest zawarcie tych przepisów w jednym akcie prawnym.
(6) Należy zatem uchylić dyrektywy 2001/22/WE, 2004/16/WE oraz 2005/10/WE i zastąpić je nowym rozporządzeniem.
(7) Środki przewidziane w tym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Komisji | |
Markos KYPRIANOU | |
Członek Komisji |
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 836/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.215.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2016/582 z dnia 15 kwietnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.101.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 maja 2016 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 836/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.215.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr (UE) 2016/582 z dnia 15 kwietnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.101.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 maja 2016 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 2093/2019 z dnia 29 listopada 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.317.96) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 836/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.215.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr (UE) 2016/582 z dnia 15 kwietnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.101.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 maja 2016 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2093/2019 z dnia 29 listopada 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.317.96) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 705/2021 z dnia 28 kwietnia 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.146.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 maja 2021 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2022/685 z dnia 28 kwietnia 2022 r. (Dz.U.UE.L.2022.126.14) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 grudnia 2022 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2022/2418 z dnia 9 grudnia 2022 r. (Dz.U.UE.L.2022.318.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2023 r.