Rozporządzenie 2706/71 w sprawie metody oznaczania aktywności peroksydazy w niektórych produktach przetworzonych ze zbóż
Dz.U.UE.L.1971.280.9
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2706/71
z dnia 20 grudnia 1971 r.
w sprawie metody oznaczania aktywności peroksydazy w niektórych produktach przetworzonych ze zbóż
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 120/67/EWG z dnia 13 czerwca 1967 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1550/71 (2), w szczególności jego art. 16 ust. 6,
a także mając na uwadze, co następuje:
refundacje wywozowe muszą uwzględniać jakość produktów przetworzonych ze zbóż, które są uprawnione do ich uzyskania, aby zapobiec wydatkowaniu funduszy publicznych na wspieranie wywozu produktów niskiej jakości; w tym celu niezbędnym jest, aby w pewnych produktach przetworzonych ze zbóż peroksydaza została uznana za praktycznie nieaktywną; w celu zapewnienia jednolitego stosowania przepisów regulujących przyznawanie refundacji dla produktów spełniających ten wymóg, należy ustanowić obowiązującą na obszarze całej Wspólnoty metodę oznaczania aktywności peroksydazy;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Zbóż,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 20 grudnia 1971 r.
W imieniu Komisji | |
Franco M. MALFATTI | |
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. 117 z 19.06.1967, str. 2269/67.
(2) Dz.U. L 164 z 22.07.1971, str. 1.