Rozporządzenie 944/89 ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego w środkach spożywczych o mniejszym znaczeniu w następstwie wypadku jądrowego lub w każdym innym przypadku pogotowia radiologicznego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1989.101.17

Akt utracił moc
Wersja od: 16 kwietnia 1989 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EURATOM) NR 944/89
z dnia 12 kwietnia 1989 r.
ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego w środkach spożywczych o mniejszym znaczeniu w następstwie wypadku jądrowego lub w każdym innym przypadku zdarzenia radiacyjnego 1

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Energii Atomowej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (Euratom) nr 3954/87 z dnia 22 grudnia 1987 r., ustanawiające maksymalne dozwolone poziomy skażenia radioaktywnego środków spożywczych oraz pasz po wypadku jądrowym lub w każdym innym przypadku zdarzenia radiacyjnego(1), w szczególności jego art. 7, 2

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z rozporządzeniem (Euratom) nr 3954/87 Komisja przyjmuje wykaz środków spożywczych o mniejszym znaczeniu, wraz z maksymalnymi dozwolonymi poziomami skażenia radioaktywnego, które będą wobec nich stosowane;

przeprowadzono konsultacje z grupą ekspertów, wyznaczoną przez Komitet Naukowo- Techniczny zgodnie z art. 31 Traktatu Euratom;

środki spożywcze brane pod uwagę to środki o mniejszym znaczeniu w diecie, mające jedynie marginalny wkład w całkowitą konsumpcję żywności przez ludność;

środki spożywcze umieszczane w wykazie mniej istotnych środków spożywczych muszą być oznaczone za pomocą oznaczenia kodowego Nomenklatury Scalonej (NS) oraz opisu, określonego w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 3174/88 z dnia 21 września 1988 r., zmieniającym załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(2);

Komitet doraźny, powołany rozporządzeniem Rady (Euratom) nr 3954/87, nie przedstawił swej opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wykaz środków spożywczych o mniejszym znaczeniu, ustalony zgodnie z art. 7 rozporządzenia (Euratom) nr 3954/87, zamieszczony jest w Załączniku.

Artykuł  2

Dla środków spożywczych o mniejszym znaczeniu wymienionych w Załączniku maksymalne dozwolone poziomy stanowią 10-krotność poziomów mających zastosowanie do "innych środków spożywczych z wyłączeniem środków spożywczych o mniejszym znaczeniu", wymienionych w Załączniku do rozporządzenia (Euratom) nr 3954/87 lub zgodnie z rozporządzeniami przyjętymi na podstawie art. 3 tego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 kwietnia 1989 r.

W imieniu Komisji
Carlo RIPA DI MEANA
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 371 z 30.12.1987, str. 11.

(2) Dz.U. L 298 z 31.10.1988, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

Wykaz środków spożywczych o mniejszym znaczeniu

Kod CNWyszczególnienie
0703 20 00Czosnek (świeży lub chłodzony)
0709 52 00Trufle (świeże lub chłodzone)
0709 90 40Kapary (świeże lub chłodzone)
0711 30 00Kapary (tymczasowo zakonserwowane, ale w tej postaci nienadające się do bezpośredniego spożycia)
0712 30 00Trufle (suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone)
0714Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o wysokiej zawartości skrobi lub inuliny, świeże lub suszone, w całości, plastrach lub w postaci śrutu; rdzeń sagowca
0814 00 00Skórka owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeża, mrożona, suszona lub tymczasowo zakonserwowana w solance, wodzie siarczanej lub innych roztworach konserwujących
0903 00 00Yerba mate
0904Pieprz, rodzaju Piper; suszone lub kruszone owoce rodzaju Capsicum lub rodzaju Pimenta
0905 00 00Wanilia
0906Cynamon i kwiat cynamonowca cejlońskiego
0907 00 00Goździki (cały owoc, goździki i szypułki)
0908Gałka muszkatołowa, kardamon
0909Nasiona anyżku, anyżku chińskiego (badian), kopru włoskiego, kolendry, kminku; jagody jałowca
0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek pospolity, liście laurowe, curry i inne przyprawy
1106 20Mąka i mączka skrobiowa, korzenie i bulwy, wymienionych w pozycji nr 0714
1108 14 00Skrobia manioku (cassava)
1210Szyszki chmielu, świeże lub suszone, również zmielone, sproszkowane lub w formie śrutu; lupulin
1211Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami) używane głównie w przemyśle perfumeryjnym, farmacji lub do celów owadobójczych, grzybobójczych i podobnych, świeże lub suszone, również cięte, kruszone lub w proszku
1301Szelak; guma naturalna, żywice, gumożywice i balsamy gumowe
1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektyny; agar - agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie pochodzenia roślinnego
1504Tłuszcze i oleje oraz ich frakcje, uzyskane z ryb i ssaków morskich, również rafinowane, ale niezmodyfikowane chemicznie
1604 30Kawior i substytuty kawioru
1801 00 00Ziarno kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone
1802 00 00Łuski, skórki i inne odpady kakaowe
1803Pasta kakaowa, również odtłuszczona
2003 20 00Trufle (przygotowane lub konserwowane w sposób inny niż w occie lub kwasie octowym)
2006 00Owoce, orzechy, skórka owocowa i inne części roślin, zakonserwowane w cukrze (osączone, lukrowane lub kandyzowane)
2102Drożdże (aktywne i nieaktywne); inne organizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek, objętych pozycją nr 3002); gotowe proszki do pieczenia
2936Prowitaminy i witaminy, naturalne lub syntetyczne (włącznie z koncentratami naturalnymi); ich pochodne stosowane głównie jako witaminy oraz ich mieszanki, również w roztworach z dowolnym rozpuszczalnikiem
3301Olejki eteryczne (również bezterpenowe), włącznie z cukrzycami i bezwodnikami; rezinoidy, koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, w nielotnych olejkach, woskach i temu podobnych, otrzymane na drodze nawaniania lub maceracji; terpentynowe produkty uboczne deterpentynacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych
1 Tytuł zmieniony przez sprostowanie z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.89.101.17/1).
2 Motyw zmieniony przez sprostowanie z dnia 16 kwietnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.89.101.17/1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.