Rozporządzenie 428/2004 ustalające kwoty pomocy prolongowanej i pomocy zryczałtowanej w odniesieniu do produktów rybołówstwa na rok połowowy 2004

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.70.27

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 428/2004
z dnia 4 marca 2004 r.
ustalające kwoty pomocy prolongowanej i pomocy zryczałtowanej w odniesieniu do produktów rybołówstwa na rok połowowy 2004

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury(1),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 2814/2000 z dnia 21 grudnia 2000 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 w odniesieniu do przyznawania prolongowanej pomocy dla niektórych produktów rybołówstwa(2), a w szczególności jego art. 5,

uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 939/2001 z dnia 14 maja 2001 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 w zakresie przyznawania zryczałtowanej pomocy w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa(3), a w szczególności jego art. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 przewiduje, że pomoc może być przyznawana w odniesieniu do ilości niektórych świeżych produktów wycofanych z obrotu i przetworzonych w celu ich utrwalenia i składowanych albo konserwowanych.

(2) Celem tej pomocy jest przyznanie odpowiedniej zachęty organizacjom producentów do przetwarzania lub konserwowania produktów wycofanych z obrotu, tak aby można było uniknąc ich niszczenia.

(3) Poziom pomocy nie powinien być taki, aby zakłócał równowagę na rynku w odniesieniu do danych produktów lub zakłócał konkurencję.

(4) Poziom pomocy nie powinien przekraczać kosztów tecnicznych i finansowych związanych z czynnościami, które są niezbędne do utrwalania i składowania, rejestrowanych we Wspólnocie w trakcie roku połowowego poprzedzającego dany rok.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W odniesieniu do roku połowowego 2004, kwoty pomocy prolongowanej określonej w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 i kwoty pomocy zryczałtowanej określonej w art. 24 ust. 4 tego rozporządzenia są wymienione w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 marca 2004 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, str. 22.

(2) Dz.U. L 326 z 22.12.2000, str. 34.

(3) Dz.U. L 132 z 15.5.2001, str. 10.

ZAŁĄCZNIK

1. Kwoty pomocy prolongowanej w odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku I (A) i (B) oraz w odniesieniu do soli (Solea spp.) wymienionej w załączniku I (C) do rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Metody przetwarzania wymienione w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 104/2000Pomoc (EUR/tona)
12
I Zamrażanie i składowanie całych produktów,

wypatroszonych i z głową lub produktów porcjowanych

- Sardynki z gatunku Sardina pilchardus330
- Inne gatunki270
II. Filetowanie, zamrażanie i składowanie350
III. Solenie i/lub suszenie oraz składowanie całych

produktów, wypatroszonych i z głową, lub produktów

porcjowanych lub filetowanych

260
IV. Marynowanie i składowanie240

2. Kwoty pomocy prolongowanej w odniesieniu do innych produktów wymienionych w załączniku I (C) do rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Metody przetwarzania i/lub konserwowania wymienione w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 104/2000ProduktyPomoc (EUR/tona)
123
I. Zamrażanie i Homarzec (Nephrops norvegicus)300
składowanieOgony homarca (Nephrops norvegicus)225
II. Odgławianie,

zamrażanie i

składowanie

Homarzec (Nephrops norvegicus)280
III. Gotowanie, Homarzec (Nephrops norvegicus)300
zamrażanie i

składowanie

Krab kieszeniec (Cancer pagurus)225
IV. Pasteryzacja i

składowanie

Krab kieszeniec (Cancer pagurus)350
V. Sładowanie żywych

produktów w stałych

zbiornikach lub klatkach

Krab kieszeniec (Cancer pagurus)210

3. Kwota zryczałtowanej pomocy w odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Metody przetwarzaniaPomoc (EUR/tona)
12
I. Zamrażanie i składowanie całych produktów, wypatroszonych i

z głową, lub produktów porcjowanych

270
II. Filetowanie, zamrażanie i składowanie350

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.