Decyzja 94/383/WE w sprawie kryteriów stosowanych w odniesieniu do zakładów wytwarzających produkty mięsne, nieposiadających struktury przemysłowej ani przemysłowych zdolności produkcyjnych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1994.174.33

Akt utracił moc
Wersja od: 7 czerwca 1994 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 3 czerwca 1994 r.
w sprawie kryteriów stosowanych w odniesieniu do zakładów wytwarzających produkty mięsne, nieposiadających struktury przemysłowej ani przemysłowych zdolności produkcyjnych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(94/383/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 8 lipca 1994 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów mięsnych oraz niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 92/118/EWG(2), w szczególności jej art. 9 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

należy ustanowić kryteria klasyfikacji zakładów w celu zapewnienia jednolitego stosowania dyrektywy 77/99/EWG;

Państwa Członkowskie przedstawiły Komisji kryteria, które przyjęły dla oceny czy zakład lub kategoria zakładów nie posiada struktury przemysłowej czy też przemysłowych zdolności produkcyjnych;

odstępstwa określone w art. 9 ust. 1 i 2 dyrektywy 77/99/EWG dotyczą wyłącznie struktury zakładów a nie wymagań w zakresie higieny ustanowionych we wspomnianej dyrektywie;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1
1.
Do celów przyznania odstępstw określonych w art. 9 ust. 1 i 2 dyrektywy 77/99/EWG, Państwa Członkowskie ustanawiają maksymalny limit produkcji dla każdego zakładu.

Ustalając ten limit, uwzględniają one w szczególności następujące parametry: strukturę i układ zakładu, przepływ produktów oraz zdolność składową w zakresie przechowywania surowców i produktów końcowych.

2.
Przyznanie odstępstw określonych w ust. 1 jest uwarunkowane przestrzeganiem przez każdy zakład limitu produkcji ustanowionego zgodnie z ust. 1.
3.
W żadnym przypadku, limit produkcji ustanowiony w ust. 1 nie może przekraczać ilości 7,5 tony produktów gotowych na tydzień lub jednej tony na tydzień w przypadku produkcji pasztetu z wątróbek gęsich (foie gras).
Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 3 czerwca 1994 r.

W imieniu Komisji
René STEICHEN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 85. Zaktualizowane dyrektywą 92/5/EWG (Dz.U. L 57 z 2.3.1992, str. 1).

(2) Dz.U. L 62 z 15.3.1993, str. 49.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.