Rozporządzenie 3067/85 ustanawiające kryteria pozyskiwania na rynku Wspólnoty olejów roślinnych na dostawy w formie pomocy żywnościowej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1985.290.96

Akt utracił moc
Wersja od: 1 listopada 1985 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 3067/85
z dnia 29 października 1985 r.
ustanawiające kryteria pozyskiwania na rynku Wspólnoty olejów roślinnych na dostawy w formie pomocy żywnościowej

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2260/84(2), w szczególności jego art. 36a,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 36a ust. 3 rozporządzenia nr 136/66/EWG ustanawia, że Rada przyjmuje kryteria, według których powinno się pozyskiwać na rynku Wspólnoty oliwę z oliwek i inne oleje roślinne na dostawy w formie pomocy żywnościowej;

pozyskiwanie oliwy z oliwek ze składów interwencyjnych pomoże w utrzymaniu równowagi na rynku; dlatego też priorytet należy przyznać wykorzystywaniu oliwy z tych składów, pod warunkiem utrzymywania kosztów ich pozyskiwania w rozsądnych granicach;

jeżeli chodzi o oliwę z oliwek, w sytuacjach kiedy sięganie do zapasów interwencyjnych nie jest celowe, a także w odniesieniu do innych olejów, dla których nie utworzono zapasów interwencyjnych, pozyskiwanie jej następuje poprzez zakupy dokonywane na rynku Wspólnoty traktowanym jako całość;

aby pozyskiwanie odbywało się w jak najlepszych warunkach, a także w celu zapewnienia równości traktowania wszystkich podmiotów gospodarczych działających na terenie Wspólnoty, za najwłaściwszą procedurę zakupu i dostawy olejów na wymaganym etapie uznaje się przetargi; jednakże dla przypadków, gdy potrzeby dotyczą niewielkich ilości, należy ustanowić przepisy w celu stosowania innych procedur,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Pozyskiwanie na rynku Wspólnoty olejów roślinnych na dostawy w formie pomocy żywnościowej odbywa się zgodnie z następującymi przepisami.

Artykuł  2
1.
W przypadku gdy agencja interwencyjna posiada zapasy oliwy z oliwek o wymaganej jakości, należy wykorzystywać te zapasy, pod warunkiem że ich transport i pakowanie mogą być dokonywane w zadowalających warunkach i przy rozsądnych kosztach.
2.
W przypadku gdy nie są spełnione warunki określone w ust. 1, wówczas oliwa z oliwek jest skupowana na rynku Wspólnoty traktowanym jako całość.
3.
Pozostałe oleje roślinne są skupowane na rynku Wspólnoty traktowanym jako całość.
Artykuł  3
1.
W przypadku korzystania z zapasów oliwy z oliwek znajdujących się w posiadaniu agencji interwencyjnych ogłaszany jest przetarg na dokonanie załadunku, rozładunku, pakowania i transportu do określonego miejsca.
2.
Zakupy określone w art. 2 ust. 2 i 3 są dokonywane w drodze zaproszenia do składania ofert, który dotyczy dostawy produktu na etapie przetworzenia, jaki należy określić.
3.
Warunki zaproszenia do składania ofert gwarantują równość dostępu i traktowania każdej zainteresowanej stronie, niezależnie od miejsca położenia jego zakładu na terenie Wspólnoty.
4.
Jednakże w przypadku gdy ilości, jakie należy pozyskać, są stosunkowo niewielkie, może zostać podjęta decyzja o zastosowaniu procedury zawarcia umowy bezpośrednio między stronami.
Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 29 października 1985 r.

W imieniu Rady
J. F. POOS
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.

(2) Dz.U. L 208 z 3.8.1984, str. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.