Decyzja 93/51/EWG w sprawie kryteriów mikrobiologicznych stosowanych przy produkcji gotowanych skorupiaków i mięczaków
Dz.U.UE.L.1993.13.11
Akt utracił mocDECYZJA KOMISJI
z dnia 15 grudnia 1992 r.
w sprawie kryteriów mikrobiologicznych stosowanych przy produkcji gotowanych skorupiaków i mięczaków
(Dz.U.UE L z dnia 21 stycznia 1993 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa(1), w szczególności rozdział V (II) pkt 4 załącznika,
a także mając na uwadze, co następuje:
zgodnie z rozdziałem IV (IV) pkt 7 lit. c) załącznika do dyrektywy 91/493/EWG wytwórca produktów z gotowanych skorupiaków i mięczaków musi przeprowadzać w regularnych odstępach czasu kontrole mikrobiologiczne swojej produkcji przestrzegając norm wyznaczanych zgodnie z przepisami rozdziału V (II) pkt 4 tego załącznika;
w celu ochrony zdrowia publicznego należy wyznaczyć próg graniczny zakażenia bakteryjnego poza którym wyniki nie mogą być uznane za dopuszczalne, jednakże bez jednoczesnego uznawania produktu za toksyczny; jeśli próg graniczny dopuszczalności zostaje przekroczony, wytwórca musi dochodzić przyczyn i ustanowić procedury naprawcze w celu uniknięcia powtarzania się tego typu wypadków;
metody analiz zostaną ustanowione w późniejszym terminie w świetle podjętych badań; w oczekiwaniu na te metody należy odwoływać się do metod ustanowionych na szczeblu międzynarodowym;
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 15 grudnia 1992 r.
W imieniu Komisji | |
Ray MAC SHARRY | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.