Decyzja 93/51/EWG w sprawie kryteriów mikrobiologicznych stosowanych przy produkcji gotowanych skorupiaków i mięczaków

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1993.13.11

Akt utracił moc
Wersja od: 22 grudnia 1992 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 15 grudnia 1992 r.
w sprawie kryteriów mikrobiologicznych stosowanych przy produkcji gotowanych skorupiaków i mięczaków

(93/51/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 21 stycznia 1993 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa(1), w szczególności rozdział V (II) pkt 4 załącznika,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z rozdziałem IV (IV) pkt 7 lit. c) załącznika do dyrektywy 91/493/EWG wytwórca produktów z gotowanych skorupiaków i mięczaków musi przeprowadzać w regularnych odstępach czasu kontrole mikrobiologiczne swojej produkcji przestrzegając norm wyznaczanych zgodnie z przepisami rozdziału V (II) pkt 4 tego załącznika;

w celu ochrony zdrowia publicznego należy wyznaczyć próg graniczny zakażenia bakteryjnego poza którym wyniki nie mogą być uznane za dopuszczalne, jednakże bez jednoczesnego uznawania produktu za toksyczny; jeśli próg graniczny dopuszczalności zostaje przekroczony, wytwórca musi dochodzić przyczyn i ustanowić procedury naprawcze w celu uniknięcia powtarzania się tego typu wypadków;

metody analiz zostaną ustanowione w późniejszym terminie w świetle podjętych badań; w oczekiwaniu na te metody należy odwoływać się do metod ustanowionych na szczeblu międzynarodowym;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Normy mikrobiologiczne stosowane do produkcji gotowanych skorupiaków i mięczaków przewidziane w rozdziale IV (IV) pkt 7 lit. c) załącznika do dyrektywy 91/493/EWG są ustanowione w załączniku do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Obowiązek kontrolowania przestrzegania norm mikrobiologicznych spoczywa na producencie w trakcie procesu produkcji i przed wprowadzeniem do obrotu produktów z gotowanych skorupiaków i mięczaków w zakładzie przetwórczym zatwierdzonym zgodnie z art. 7 dyrektywy 91/493/EWG.

Artykuł  3
1.
Kierownictwo zakładów opracowuje programy pobierania prób w zależności od rodzaju produktów (całe, bez skorupy lub bez muszli), temperatury i czasu gotowania, a także od analizy ryzyka oraz w sposób spełniający wymagania art. 6 dyrektywy 91/493/EWG.
2.
Programy, określone w ust. 1 muszą zawierać w przypadku nieprzestrzegania norm ustanowionych w pozycjach 1 i 2 załącznika, zobowiązanie do:

– powiadamiania właściwych organów o wynikach i o czynnościach podjętych wobec partii podejrzanych oraz o środkach przewidzianych w tiret drugie,

– przeprowadzanie rewizji metod nadzoru i kontroli punktów krytycznych w celu identyfikacji źródła zakażeń, włącznie ze zwiększeniem częstotliwości analiz,

– niewprowadzania do obrotu z przeznaczeniem do spożycia przez człowieka partii inkryminowanych ze względu na wykrycie czynników chorobotwórczych lub przekroczenie wartości M przewidzianej w pozycji 2 załącznika dla (Staphylococcus).

Artykuł  4

W oczekiwaniu na ustalenie wspólnotowych metod analizy mikrobiologicznej metody analizy używane do weryfikacji norm mikrobiologicznych określonych w załączniku muszą być naukowo uznane na poziomie międzynarodowym i wypróbowane praktycznie. Używana metoda analizy musi być zarejestrowana z odpowiednimi wynikami.

Artykuł  5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 grudnia 1992 r.

W imieniu Komisji
Ray MAC SHARRY
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.

ZAŁĄCZNIK

1. Czynniki chorobotwórcze
Typ zarodkaNorma
Salmonella spp.Brak w 25 g
n = 5 c = 0

Ponadto czynniki chorobotwórcze i ich toksyny, których należy poszukiwać w zależności od oceny ryzyka, nie powinny być obecne w ilości wpływającej na zdrowie konsumentów.

2. Organizmy wskazujące niski poziom higieny (produkty bez skorupy i bez muszli)

Typ zarodkaNorma (na gram)
Staphylococcus aureusm = 100
M = 1.000
n = 5
c = 2
lub: bakterie coli tolerujące wysokie temperatury (44 °C na pożywce stałej)m = 10
M = 100
n = 5
c = 2
lub: Escherichia colim = 10
M = 100
n = 5
c = 1

Gdzie parametry n, m, M, c definiuje się w następujący sposób:

n = liczba jednostek, z których składa się próba,

m = próg graniczny, poniżej którego wszystkie wyniki uważa się za zadowalające,

M = próg graniczny dopuszczalności, powyżej którego wyniki nie są uważane za zadowalające,

c = liczba jednostek próby, dających liczbę bakterii mieszczącą się między m a M.

Jakość partii uznaje się za:

a) zadowalającą, gdy wszystkie zaobserwowane wartości są mniejsze lub równe 3m;

b) dopuszczalną, gdy zaobserwowane wartości zawierają się w przedziale 3-10m (= M) i gdy c/n jest mniejsze lub równe 2/5.

Jakość partii uznaje się za niezadowalającą:

- we wszystkich przypadkach, w których zaobserwowano wartości wyższe od M,

- gdy c/n jest większe niż 2/5.

3. Organizmy wskaźnikowe (wytyczne)

Typ zarodkaNorma (na gram)
Bakterie tlenowe (30 °C)
a) Produkty całeM = 10.000
M = 100.000
n = 5
c = 2
b) Produktu bez skorupy lub bez muszli z

wyjątkiem mięsa kraba

M = 50.000
M = 500.000
n = 5
c = 2
c) Mięso krabaM = 100.000
M = 1.000.000
n = 5
c = 2

Wytyczne powinny pomóc wytwórcom w ocenie poprawnego funkcjonowania ich zakładu i we wprowadzaniu w życie procedur monitoringu produkcji.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.