Dyrektywa 89/662/EWG dotycząca kontroli weterynaryjnych w handlu wewnątrzwspólnotowym ze względu na wprowadzenie rynku wewnętrznego
Dz.U.UE.L.1989.395.13
Akt utracił mocDYREKTYWA RADY
z dnia 11 grudnia 1989 r.
dotycząca kontroli weterynaryjnych w handlu wewnątrzwspólnotowym ze względu na wprowadzenie rynku wewnętrznego
(Dz.U.UE L z dnia 30 grudnia 1989 r.)
Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Niektóre zmiany niniejszego aktu prawnego nie zostały bezpośrednio naniesione na tekst, ponieważ akty wprowadzające zmiany nie zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - polskim wydaniu specjalnym. Jednostki redakcyjne tekstu zmienione przez te akty zostały wyróżnione kursywą, natomiast ich aktualna treść została podana w wersji anglojęzycznej w przypisie znajdującym się przy zmienionej jednostce.
.................................................
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43,
uwzględniając wniosek Komisji (1),
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego (2),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno - Społecznego (3),
a także mając na uwadze, co następuje:
Wspólnota ma przyjąć stopniowo w okresie do dnia 31 grudnia 1992 r środki zmierzające do ustanowienia rynku wewnętrznego;
sprawne funkcjonowanie wspólnej organizacji rynku produktów zwierzęcych i produktów pochodzenia zwierzęcego wymaga usunięcia barier weterynaryjnych w rozwoju wewnątrzwspólnotowego handlu tymi produktami; pod tym względem, swobodny przepływ produktów rolnych jest podstawową cechą wspólnej organizacji rynków i powinien ułatwić racjonalny rozwój produkcji rolnej oraz optymalne wykorzystanie czynników produkcji;
w dziedzinie weterynarii przeprowadza się obecnie kontrole na granicach mające na celu ochronę zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt;
końcowym celem jest zapewnienie, że kontrole weterynaryjne są przeprowadzane tylko w miejscu wysyłki; osiągnięcie tego celu pociąga za sobą harmonizację podstawowych wymogów dotyczących ochrony zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt;
mając na względzie zakończenie tworzenia rynku wewnętrznego, należy, do czasu osiągnięcia tego celu, położyć nacisk na kontrole przeprowadzane w miejscu wysyłki i na organizowanie kontroli, które mogą być przeprowadzane w miejscu przeznaczenia; takie rozwiązanie pociąga za sobą możliwość zrezygnowania z kontroli weterynaryjnych na granicach wewnętrznych Wspólnoty;
rozwiązanie to wymaga większej pewności kontroli weterynaryjnych przeprowadzanych przez państwo wysyłające; to ostatnie musi zapewnić, że kontrole weterynaryjne przeprowadzane są we właściwy sposób;
w państwie przeznaczenia można przeprowadzać wyrywkowe kontrole weterynaryjne w miejscu ich przeznaczenia; jednakże w razie poważnego domniemania nieprawidłowości, można przeprowadzać kontrole weterynaryjne towarów w tranzycie;
do Państw Członkowskich należy określenie, w planie który przedstawią, sposobu, w jaki zamierzają przeprowadzać kontrole i czy plany te mają podlegać zatwierdzeniu przez Wspólnotę;
należy przewidzieć, jakie działania zostaną podjęte w przypadku gdy kontrola weterynaryjna wykaże, że przesyłka jest nieprawidłowa; w takiej sytuacji można wyróżnić trzy ewentualne rozwiązania: pierwsze przewiduje usunięcie nieprawidłowości w błędnych dokumentach; drugie ma na celu zapobieżenie niebezpieczeństwu, jeżeli stwierdzono epidemię choroby epizootycznej, poważnej choroby zakaźnej lub inny czynnik mogący powodować duże zagrożenie dla zwierząt lub dla zdrowia ludzkiego; trzecie natomiast stosuje się, jeżeli towary nie odpowiadają ustalonym wymaganiom z innych powodów niż wymienionych wyżej;
należy przewidzieć procedurę rozwiązywania konfliktów, które mogą powstać w związku z przesyłką pochodzącą z zakładu, ośrodka produkcyjnego lub przedsiębiorstwa;
należy przewidzieć środki ochronne; w tej dziedzinie, w szczególności ze względu na skuteczność, odpowiedzialność spoczywa przede wszystkim na Państwie Członkowskim wysyłającym; Komisja musi mieć możliwość szybkiego działania, szczególnie poprzez wizyty na miejscu i zastosowanie środków właściwych w zależności od sytuacji;
przepisy ustanowione w niniejszej dyrektywie, aby były skuteczne, muszą obejmować wszystkie towary, które w przypadku handlu wewnątrzwspólnotowego podlegają wymogom weterynaryjnym;
jednakże w odniesieniu do niektórych chorób epizootycznych, w Państwach Członkowskich nadal panują różne sytuacje sanitarne, do czasu przyjęcia podejścia wspólnotowego do metod zwalczania tych chorób, należy przejściowo odłożyć sprawę kontroli wewnątrzwspólnotowego handlu zwierzętami gospodarskimi i umożliwić kontrolę dokumentów podczas przewozu; uwzględniając obecny stan harmonizacji, do czasu przyjęcia reguł wspólnotowych, towary które nie podlegają jednolitym przepisom, powinny spełniać wymagania państwa przeznaczenia, pod warunkiem że są one zgodne z art. 36 Traktatu;
przepisy obowiązujących dyrektyw należy dostosować do nowych przepisów ustanowionych w niniejszej dyrektywie;
przepisy te powinny być ponownie sprawdzone przed końcem 1993 r.;
Komisji powinno być powierzone zadanie zastosowania środków w celu wykonania niniejszej dyrektywy; w tym celu procedury ścisłej i skutecznej współpracy miedzy Komisją i Państwami Członkowskimi powinny być ustalone w ramach Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 11 grudnia 1989 r.
W imieniu Rady | |
H. NALLET | |
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. C 225 z 31.8.1988, str. 4.
(2) Dz.U. C 326 z 19.12.1988, str. 28.
(3) Dz.U. C 56 z 6.3.1989, str. 7.
(4) Dz.U. L 378 z 31.12.1987, str. 58.
(5) Dz.U. L 61 z 4.3.1989, str. 48.
(6) Dz.U. L 47 z 21.2.1980, str. 4.
(7) Dz.U. L 382 z 31.12.1988, str. 35.
(8) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 2012/64.
(9) Dz.U. L 382 z 21.12.1988, str. 3.
(10) Dz.U. L 55 z 8.3.1971, str. 23.
(11) Dz.U. L 302 z 31.12.1972., str. 24.
(12) Dz.U. L 280 z 3.10.1987, str. 28.
(13) Dz.U. L 26 z 31.1.1977,str.85.
(14) Dz.U. L 93 z 6.4.1989.str.25.
(15) Dz.U. L 226 z 24.8.1985, str. 13.
(16) Dz.U. L 362 z 31.12.1985, str. 8.
(17) Dz.U. L 212 z 22.7.1989, str. 87.
(18) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.
(19) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 1977/64.
(20) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1.
(21) Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23
ZAŁĄCZNIKI
"1. Member States shall ensure that, during the checks carried out at the places where products from a third country may be brought into the territories, defined in Annex I to Directive 90/675/EEC (*) such as ports,
airports and border inspection posts with third countries, the following measures are taken:
(a) a documentary check is made on the products` origin;
(b) products originating in the Community are subject to the rules on checks provided for in Article 5;
(c) products from third countries are subject to the rules laid down in Directive 90/675/EEC.
(*) OJ No L 373, 31. 12. 1990, p. 1.".
-zmieniony przez art. 16 ust. 2 lit. a) dyrektywy nr 91/495/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. dotyczącej zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu mięsa króliczego oraz dziczyzny hodowlanej (Dz.U.UE.L.91.268.41) z dniem 13 grudnia 1990 r.
- zmieniony przez art. 16 ust. 2 lit. a) dyrektywy nr 91/67/EWG z dnia 28 stycznia 1991 r. dotyczącej warunków zdrowotnych zwierząt, obowiązujących przy wprowadzaniu na rynek zwierząt i produktów akwakultury (Dz.U.UE.L.91.46.1) z dniem 4 lutego 1991 r.
- zmieniony przez art. 19 ust. 1 dyrektywy nr 91/494/EWG z dnia 26 czerwca 1991 r. w sprawie warunków zdrowotnych zwierząt, regulujących handel wewnątrzwspólnotowy oraz przywóz świeżego mięsa drobiowego z państw trzecich (Dz.U.UE.L.91.268.35) z dniem 23 lipca 1991 r.
- zmieniony przez art. 7 ust. 2 lit. a) dyrektywy nr 91/492/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu żywych małży. (Dz.U.UE.L.91.268.1) z dniem 24 lipca 1991 r.
- zmieniony przez art. 9 ust. 2 lit. a) dyrektywy nr 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa (Dz.U.UE.L.91.268.15) z dniem 31 lipca 1991 r.
- zmieniony przez art. 30 pkt 1 i 2 dyrektywy nr 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającej przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka (Dz.U.UE.L.92.268.1) z dniem 14 lipca 1992 r.
- zmieniony przez art. 14 ust. 2 lit. a) dyrektywy nr 92/45/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. w sprawie zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt odnoszących się do odstrzału dzikiej zwierzyny oraz wprowadzania do obrotu dziczyzny (Dz.U.UE.L.92.268.35) z dniem 20 lipca 1992 r.
- zmieniony przez art. 17 ust. 1 dyrektywy nr 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz w zakresie czynników chorobotwórczych do dyrektywy 90/425/EWG (Dz.U.UE.L.93.62.49) z dniem 6 stycznia 1993 r.
- zmieniony przez art. 6 pkt 2 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2004/41/WE z dnia 21 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.157.33) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 stycznia 2006 r.
-zmieniony przez art. 16 ust. 2 lit. b) dyrektywy nr 91/495/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. dotyczącej zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu mięsa króliczego oraz dziczyzny hodowlanej (Dz.U.UE.L.91.268.41) z dniem 13 grudnia 1990 r.
- zmieniony przez art. 16 ust. 2 lit. b) dyrektywy nr 91/67/EWG z dnia 28 stycznia 1991 r. dotyczącej warunków zdrowotnych zwierząt, obowiązujących przy wprowadzaniu na rynek zwierząt i produktów akwakultury (Dz.U.UE.L.91.46.1) z dniem 4 lutego 1991 r.
- zmieniony przez art. 7 ust. 2 lit. b) dyrektywy nr 91/492/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu żywych małży. (Dz.U.UE.L.91.268.1) z dniem 24 lipca 1991 r.
- zmieniony przez art. 9 ust. 2 lit. b) dyrektywy nr 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa (Dz.U.UE.L.91.268.15) z dniem 31 lipca 1991 r.
- zmieniony przez art. 30 pkt 3 dyrektywy nr 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającej przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka (Dz.U.UE.L.92.268.1) z dniem 14 lipca 1992 r.
- zmieniony przez art. 14 ust. 2 lit. b) dyrektywy nr 92/45/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. w sprawie zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt odnoszących się do odstrzału dzikiej zwierzyny oraz wprowadzania do obrotu dziczyzny (Dz.U.UE.L.92.268.35) z dniem 20 lipca 1992 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 10 dyrektywy nr 92/67/EWG z dnia 14 lipca 1992 r. (Dz.U.UE.L.92.268.73) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 28 lipca 1992 r.
- zmieniony przez art. 17 ust. 1 dyrektywy nr 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz w zakresie czynników chorobotwórczych do dyrektywy 90/425/EWG (Dz.U.UE.L.93.62.49) z dniem 6 stycznia 1993 r.