Rozporządzenie 3044/90 dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1990.292.5

Akt obowiązujący
Wersja od: 4 czerwca 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3044/90
z dnia 22 października 1990 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87(1) w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej, ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2943/90(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do wspomnianego rozporządzenia konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia;

rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i te reguły stosuje się także do jakiejkolwiek innej nomenklatury, w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej, bądź która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która jest ustanowiona przez szczególne przepisy wspólnotowe w celu stosowania taryfy lub innych środków odnoszących się do wymiany towarowej;

na mocy wspomnianych ogólnych reguł towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane do odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2, z przyczyn określonych w kolumnie 3;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Nomenklatury odnośnie do produktów nr 1-3 określonych w załączonej tabeli;

Komitet ds. Nomenklatury nie dostarczył w terminie wyznaczonym przez przewodniczącego opinii odnośnie do produktu nr 4 określonego w załączonej tabeli,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są obecnie klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej według odpowiednich kodów CN określonych w kolumnie 2 wspomnianej tabeli.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 października 1990 r.

W imieniu Komisji
Christiane SCRIVENER
Członek Komisji
______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 281 z 12.10.1990, str. 22.

ZAŁĄCZNIK  1

Wyszczególnienie towarówKlasyfikacja kod CNUzasadnienie
(1)(2)(3)
1. (uchylony).
2. Produkt składający się z

mieszaniny zmielonej całej

kukurydzy i pozostałości po

ekstrakcji oleju przez

tłoczenie kiełków kukurydzy,

uzyskanych w wyniku

przetwarzania suchego.

2309 90 51Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz tekstem kodów CN 2309, 2309 90 i 2309 90 51.
Mieszanina posiada następujące

cechy analityczne:

- skrobia ............ 44,9 %

wagowo suchego produktu

- tłuszcze ............. 4,9 %

wagowo suchego produktu

- proteiny ............ 16,8 %

wagowo suchego produktu

(zawartość azotu × 6,25).
Zawartość skrobi i protein

została oznaczona na podstawie

metod określonych w załączniku

I ust. 1 i 2 (Dz.U. L 123 z

29.5.1972, s. 6)

... w rozporządzeniu (WE) nr

152/2009, załącznik III, część

L i C, odpowiednio.

Zawartość tłuszczów oraz

wilgotność zostały oznaczone

na podstawie metod określonych

w rozporządzeniu (WE) nr

152/2009, załącznik III,

część H i A, odpowiednio.

3. Produkt składający się z

mieszaniny zmielonej całej

kukurydzy i pozostałości po

ekstrakcji oleju przez

tłoczenie kiełków kukurydzy,

uzyskanych w wyniku

przetwarzania mokrego.

2309 90 51Klasyfikacja ustalona przez ogólne reguły 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów 2309, 2309 90 i 2309 90 51.
Mieszanina posiada następujące

cechy analityczne:

- skrobia ............. 42,7 %

wagowo suchego produktu

- tłuszcze ............. 4,9 %

wagowo suchego produktu

- proteiny ............ 13,5 %

wagowo suchego produktu

(zawartość azotu × 6,5).
Zawartość skrobi i protein

została oznaczona na podstawie

metod określonych w

rozporządzeniu (WE) nr

152/2009, załącznik III, część

L i C, odpowiednio.

Zawartość tłuszczów oraz

wilgotność zostały oznaczone

na podstawie metod określonych

w rozporządzeniu (WE) nr

152/2009, załącznik III, część

H i A, odpowiednio.

4. Produkt składający się z

mieszaniny otrąb

kukurydzianych i pozostałości

po ekstrakcji

rozpuszczalnikowej oleju z

kiełków kukurydzy, uzyskanych

w wyniku przetwarzania

mokrego. Mieszanina posiada

następujące cechy analityczne:

2309 90 51Klasyfikacja ustalona przez ogólne reguły 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz treścią kodów 2309, 2309 90 i 2309 90 51.
- skrobia ............. 44,8 %

wagowo suchego produktu

- tłuszcze ............. 4,2 %

wagowo, suchego produktu

- proteiny ............ 13,4 %

wagowo, suchego produktu

(zawartość azotu × 6,5).
Zawartość skrobi i protein

została oznaczona na podstawie

metod określonych w

rozporządzeniu (WE) nr

152/2009, załącznik III, część

L i C, odpowiednio.

Zawartość tłuszczów i

wilgotność zostały określone

na podstawie metod ustalonych

w rozporządzeniu (WE) nr

152/2009, załącznik III, część

H i A, odpowiednio.

1 Załącznik:

- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 288/97 z dnia 17 lutego 1997 r. zmieniającego załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej i uchylającego szereg rozporządzeń dotyczących klasyfikacji (Dz.U.UE.L.97.48.7) z dniem 12 marca 1997 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 441/2013 z dnia 7 maja 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.130.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 czerwca 2013 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.