Rozporządzenie 3534/87 w sprawie klasyfikacji towarów pod podpozycją 16.04 E Wspólnej Taryfy Celnej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1987.336.14

Akt obowiązujący
Wersja od: 6 maja 1999 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3534/87
z dnia 24 listopada 1987 r.
w sprawie klasyfikacji towarów pod podpozycją 16.04 E Wspólnej Taryfy Celnej

.................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Z dniem 25 września 1990 r. kod "16.04 E" został zastąpiony przez kod "1604 14 10" zgodnie z art. 1 rozporządzenia nr 2723/90 z dnia 24 września 1990 r. zastępującego kody ustanowione na podstawie nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej obowiązujące w dniu 31 grudnia 1987 r. kodami ustanowionymi na podstawie Nomenklatury Scalonej w niektórych rozporządzeniach dotyczących klasyfikacji towarów (Dz.U.UE.L.90.261.24). Zmiany nie zostały naniesione na tekst, ponieważ ich wprowadzenie spowodowałoby niespójność treści niniejszego aktu.

Z dniem 6 maja 1999 r. kod "1604 14 10" został zastąpiony przez kod "1604 14 16" zgodnie z art. 1 rozporządzenia nr 936/99 z dnia 27 kwietnia 1999 r. zmieniającego lub uchylającego niektóre rozporządzenia dotyczące klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej (Dz.U.UE.L.99.117.9). Zmiany nie zostały naniesione na tekst, ponieważ ich wprowadzenie spowodowałoby niespójność treści niniejszego aktu.

.................................................

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 97/69 z dnia 16 stycznia 1969 r. w sprawie środków, jakie należy podjąć w celu jednolitego stosowania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2055/84(2), w szczególności jego art. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu zapewnienia jednolitego stosowania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej należy przyjąć przepisy dotyczące klasyfikacji taryfowej tuńczyka w kawałkach ("filety z tuńczyka"), bez skóry, mrożonego, który był poddany wstępnemu gotowaniu, zarówno w wodzie, jak i na parze, w szczególności w celu ułatwienia ściągnięcia skóry i skutkujące częściową koagulacją białka;

pozycja 03.01 Wspólnej Taryfy Celnej załączona do rozporządzenia Rady (EWG) nr 950/68(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2184/87(4), odnosi się do świeżych (żyjących lub nie), schłodzonych lub zamrożonych ryb; pozycja nr 16.04 odnosi się do przyrządzonych lub konserwowanych ryb;

w wyniku obróbki cieplnej odnośne ryby utraciły charakter towaru z pozycji nr 03.01, dlatego należy je zaklasyfikować do pozycji nr 16.04; w ramach tej pozycji należy wybrać podpozycję 16.04 E;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Tuńczyk w kawałkach ("filety z tuńczyka"), bez skóry, mrożony, który był poddany wstępnemu gotowaniu, zarówno w wodzie, i na parze, w szczególności w celu ułatwienia ściągnięcia skóry, skutkującemu częściową koagulacją białka, jest sklasyfikowany w ramach Wspólnej Taryfy Celnej pod podpozycją:

16.04 Ryby przyrządzone lub konserwowane, łącznie z kawiorem i substytutem kawioru:

E. Tuńczyki.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie ósmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 listopada 1987 r.

W imieniu Komisji
COCKFIELD
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 14 z 21.1.1969, str. 1.

(2) Dz.U. L 191 z 16.7.1984, str. 1.

(3) Dz.U. L 172 z 22.7.1968, str. 1.

(4) Dz.U. L 203 z 24.7.1987, str. 16.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.