Rozporządzenie wykonawcze 2019/923 dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury scalonej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2019.148.7

Akt obowiązujący
Wersja od: 6 czerwca 2019 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/923
z dnia 3 czerwca 2019 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury scalonej

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r. ustanawiające unijny kodeks celny 1 , w szczególności jego art. 57 ust. 4 i art. 58 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury scalonej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 2 , konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towaru określonego w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(2) Rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87 ustanowiono Ogólne reguły interpretacji Nomenklatury scalonej. Reguły te stosuje się także do każdej innej nomenklatury, która jest w całości lub w części oparta na Nomenklaturze scalonej bądź która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która została ustanowiona szczególnymi przepisami unijnymi, w celu stosowania środków taryfowych i innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.

(3) Stosownie do wymienionych wyżej ogólnych reguł towar opisany w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w załączniku należy klasyfikować do kodu CN wskazanego w kolumnie 2, na mocy uzasadnień określonych w kolumnie 3 tej tabeli.

(4) Należy zagwarantować, aby wiążąca informacja taryfowa wydana odnośnie do towarów, o których mowa w niniejszym rozporządzeniu, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, mogła być nadal przywoływana przez posiadacza przez pewien okres zgodnie z art. 34 ust. 9 rozporządzenia (UE) nr 952/2013. Okres ten powinien wynosić trzy miesiące.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Towar opisany w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w załączniku klasyfikuje się w Nomenklaturze scalonej do kodu CN wskazanego w kolumnie 2 tej tabeli.

Artykuł  2

Wiążąca informacja taryfowa, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, może być nadal przywoływana przez okres trzech miesięcy od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, zgodnie z art. 34 ust. 9 rozporządzenia (UE) nr 952/2013.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 3 czerwca 2019 r.
W imieniu Komisji,

za Przewodniczącego,

Stephen QUEST
Dyrektor Generalny
Dyrekcja Generalna ds. Podatków i Unii Celnej

ZAŁĄCZNIK

Opis towarówKlasyfikacja (kod CN)Uzasadnienie
(1)(2)(3)
1. Produkt składający się z płynu alkoholowego o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej od 4 % do 6 %.

Wytwarzany jest przez zmieszanie sfermentowanego soku jabłkowego z destylowanym alkoholem etylowym, wodą gazowaną, cukrem, kwasem cytrynowym, aromatami, konserwantem (E 202), kofeiną i barwnikami (E 102, E 124).

Dodanie destylowanego alkoholu etylowego do sfermentowanego soku jabłkowego zwiększa jego moc alkoholu: 62,05 litra sfermentowanego soku jabłkowego o mocy 18 % obj. (11,17 litra alkoholu) miesza się z 37,95 litra destylowanego alkoholu etylowego o mocy 28,28 % obj. (10,73 litra alkoholu). Zawartość alkoholu z fermentacji w produkcie wynosi 51 %, a alkohol destylowany stanowi 49 % całkowitej zawartości alkoholu.

Otrzymaną w ten sposób mieszaninę rozcieńcza się do mocy napoju od 4 % do 6 % obj. przez dodanie wody gazowanej. Dodaje się również cukier, kwas cytrynowy, konserwant (E 202), kofeinę, barwniki (E 102, E 124) oraz aromaty (na przykład mango, rum, passiflora lub porto).

Produkt przedstawiany jest do użycia w wytwarzaniu koktajli. Ma alkoholowy, słodko-kwaśny zapach i smak.

Produkt przeznaczony jest do spożycia przez ludzi i jest pakowany do sprzedaży detalicznej w pojemnikach o objętości dwóch litrów lub mniejszej.

2208 90 69Klasyfikacja wyznaczona jest przez reguły 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej oraz brzmienie kodów CN 2208, 2208 90 i 2208 90 69.

Produkt jest napojem alkoholowym, który nie zachował charakteru produktu objętego pozycją 2206 (zob. również Noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2206, akapit trzeci), jako że dodane substancje spowodowały utratę właściwości i cech charakterystycznych sfermentowanego soku jabłkowego.

Fakt, że alkohol destylowany nie przekracza ani objętościowo, ani procentowo 49 % alkoholu zawartego w produkcie, a pozostałe 51 % jest wynikiem procesu fermentacji, nie stanowi kryterium klasyfikacji, jako że nie istnieje reguła większości procentowej, która by określała charakter produktów objętych pozycją 2206.

W związku z tym wyklucza się klasyfikację do pozycji 2206, ponieważ produkt wykazuje obiektywne cechy charakterystyczne podobne do cech napoju spirytusowego, a już nie do cech napoju uzyskiwanego w wyniku fermentacji określonych owoców lub roślin.

Produkt należy zatem klasyfikować do kodu CN 2208 90 69 jako pozostałe napoje spirytusowe w pojemnikach o objętości dwóch litrów lub mniejszej.

2. Produkt składający się z płynu alkoholowego o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 15 %.

Wytwarzany jest w wyniku fermentacji ekstraktu z buraków cukrowych, zawierającego 93,4 % masy sacharozy (96,7 % sacharozy w suchej masie), białko, pierwiastki śladowe, błonnik i wodę.

Proces fermentacji uzyskany jest poprzez dodanie wody i drożdży i jest kontynuowany aż do osiągnięcia zawartości alkoholu wynoszącej 15 %. Następnie drożdże są usuwane w procesie sedymentacji i mikrofiltracji. Produkt nie posiada swoistego zapachu ani smaku innego niż alkoholowy.

Produkt jest przeznaczony do wykorzystania jako baza do przygotowywania napojów alkoholowych.

Jest on przedstawiany luzem.

2208 90 99Klasyfikacja wyznaczona jest przez reguły 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej oraz brzmienie kodów CN 2208, 2208 90 i 2208 90 99.

Ekstrakt z buraków cukrowych jest neutralnym cukrem surowym, a zatem produkt nie może mieć smaku, zapachu i/lub wyglądu napoju wytwarzanego z określonych owoców lub produktów naturalnych. Nie uzyskał on zatem cech charakterystycznych produktu objętego pozycją 2206, ale nabył cechy alkoholu etylowego objętego pozycją 2208.

Produkt, który uzyskuje się przez przetworzenie sfermentowanego ekstraktu z buraków cukrowych i który jest przeznaczony do wykorzystania jako baza do przygotowywania napojów alkoholowych, będąc neutralnym pod względem koloru, zapachu i smaku w wyniku oczyszczania (w tym mikrofiltracji), jest zatem objęty pozycją 2208.

Produkt należy zatem klasyfikować do kodu CN 2208 90 99 jako pozostały alkohol etylowy nieskażony w pojemnikach o objętości większej niż dwa litry.

1 Dz.U. L 269 z 10.10.2013, s. 1.
2 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.