Rozporządzenie wykonawcze 973/2014 dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury scalonej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.274.4

Akt obowiązujący
Wersja od: 16 września 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 973/2014
z dnia 11 września 2014 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury scalonej

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury scalonej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towaru określonego w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(2) Rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87 ustanowiono Ogólne reguły interpretacji Nomenklatury scalonej. Reguły te stosuje się także do każdej innej nomenklatury, która jest w całości lub w części oparta na Nomenklaturze scalonej bądź która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która została ustanowiona szczególnymi przepisami unijnymi, w celu stosowania środków taryfowych i innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.

(3) Stosownie do wymienionych wyżej ogólnych reguł towary opisane w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w załączniku należy klasyfikować do kodu CN wskazanego w kolumnie 2, na mocy uzasadnień określonych w kolumnie 3 tej tabeli.

(4) Należy zagwarantować, aby wiążąca informacja taryfowa wydana odnośnie do towarów, o których mowa w niniejszym rozporządzeniu, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, mogła być nadal przywoływana przez osobę, której udzielono tej informacji, przez pewien okres, zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 2 . Okres ten powinien wynosić trzy miesiące.

(5) Komitet Kodeksu Celnego nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez swojego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Towar opisany w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w załączniku klasyfikuje się w Nomenklaturze scalonej do kodu CN wskazanego w kolumnie 2 tej tabeli.

Artykuł  2

Wiążąca informacja taryfowa, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, może być nadal przywoływana przez okres trzech miesięcy od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 września 2014 r.

W imieniu Komisji,
za Przewodniczącego,
Algirdas ŠEMETA
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

Opis towarówKlasyfikacja (kod CN)Uzasadnienie
(1)(2)(3)
Produkt składający się z lekko kleistych i lepkich przezroczystych białych kawałków o długości około 1 cm i o średnicy około 3 mm. Produkt pływa w solance, posiada żelową konsystencję i ma wygląd podobny do przezroczystego makaronu. Jest pakowany do sprzedaży detalicznej w opakowaniach zawierających 250 g (160 g masy netto po odsączeniu).

Produkt jest wytwarzany poprzez mieszanie mąki z bulw dziwidła Riviera (Amorpho-phallus konjac) z wodą zawierającą wodorotlenek wapnia (proporcje mieszaniny w % masy: mąka z bulw dziwidła Riviera 3-7, woda 93-97).

Mieszanina jest następnie gotowana, a powstały żel jest przeciskany przez formę w celu nadania produktowi ostatecznego kształtu.

1901 90 91Klasyfikacja wyznaczona jest przez reguły 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej, uwagę 2 do działu 19 oraz brzmienie kodów CN 1901, 1901 90 i 1901 90 91.

Przetwory spożywcze z pozycji 1901 są produkowane na bazie mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego. Określenia "mąka" i "mączka" obejmują mąkę, mączkę i proszek, pochodzenia roślinnego z dowolnego działu, inne niż mąka, mączka lub proszek, z suszonych warzyw (pozycja 0712) lub suszonych warzyw strączkowych (pozycja 1106) (zob. uwaga 2 do działu 19). Bulwy dziwidła Riviera (całe, mielone lub sproszkowane) są klasyfikowane do pozycji 1212 (zob. również Noty wyjaśniające do Nomenklatury scalonej do pozycji 1212).

Chociaż produkt posiada żelową konsystencję, nie jest to śluz lub zagęszczacz otrzymany z produktów roślinnych z pozycji 1302.

Produkt należy zatem klasyfikować do kodu CN 1901 90 91.

1 Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.
2 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny (Dz.U. L 302 z 19.10.1992, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.