Rozporządzenie 55/2003 dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2003.8.3

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 grudnia 2009 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 55/2003
z dnia 13 stycznia 2003 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1) ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1832/2002(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej zawartej w załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, konieczne jest podjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(2) Rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustala ogólne zasady interpretacji Nomenklatury Scalonej. Te same zasady odnoszą się do każdej innej nomenklatury w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej bądź wprowadzającej do niej dodatkowy podpodział i ustanowionej na mocy szczegółowych przepisów Wspólnoty z uwagi na stosowanie środków taryfowych lub innych odnoszących się do handlu towarami.

(3) Zgodnie ze wspomnianymi wyżej ogólnymi zasadami, towary opisane w kolumnie 1 tabeli zawartej w załączniku do niniejszego rozporządzenia winny być klasyfikowane do kodu(-ów) CN podanego(-ych) w kolumnie 2 z przyczyn wymienionych w kolumnie 3.

(4) Na mocy przepisów art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(3) ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady(4), dozwolone jest, by przez okres trzech miesięcy posiadacz powoływał się na wiążącą informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, a niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Towary opisane w kolumnie 1 tabeli zawartej w załączniku zaklasyfikowane są według Nomenklatury Scalonej do kodów CN podanych w kolumnie 2 tej tabeli.

Artykuł  2

Na wiążącą informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia, można nadal powoływać się na mocy przepisów art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, przez okres trzech miesięcy.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 stycznia 2003r.

W imieniu Komisji
Frederik BOLKESTEIN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 290 z 28.10.2002, str. 1.

(3) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.

(4) Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17.

ZAŁĄCZNIK 1

Opis towarówKlasyfikacja Kod CNUzasadnienie
(1)(2)(3)
1. Danie gotowe składające się

z następujących dwóch,

zapakowanych oddzielnie

składników oferowanych jako

zestaw w sprzedaży

detalicznej:

1904 90 10Klasyfikacja została ustalona na mocy przepisów Reguł Ogólnych 1, 3 lit. b) i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie definicji kodów 1904, 1904 90
a) gotowany ryż (150 g); orazi 1904 90 10.
b) curry (200 g) składająceNiniejszy produkt jest
się z mleka kokosowego

(72 %), mięsa kurczaka

(20 %), mieszanki

przyprawowej (7 %), trawy

cytrynowej (0,5 %)

i ekstraktu z anchois

(0,5 %).

oferowany do sprzedaży detalicznej zgodnie z Regułą Ogólną 3 lit. b). Ogólny charakter produktu jest zdeterminowany obecnością ryżu jako głównego składnika (oznaczenie 1904).
2. Danie gotowe składające się

z następujących dwóch,

zapakowanych oddzielnie

składników oferowanych jako

zestaw w sprzedaży

detalicznej:

1904 90 10Klasyfikacja została ustalona na mocy przepisów Reguł Ogólnych 1, 3 lit. b) i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie definicji kodów 1904, 1904 90
a) gotowany ryż (150 g); orazi 1904 90 10.
b) curry (200 g) składające sięNiniejszy produkt jest
z mleka kokosowego (65 %),

mięsa kurczaka (14 %),

mieszanki przyprawowej

(13,2 %), oberżyny (3 %),

bazylii (2,5 %) i ekstraktu

z anchois (2,3 %).

oferowany do sprzedaży detalicznej zgodnie z Regułą Ogólną 3 lit. b). Ogólny charakter produktu jest zdeterminowany obecnością ryżu jako głównego składnika (oznaczenie 1904).
3. Danie gotowe składające się

z następujących dwóch,

zapakowanych oddzielnie

składników oferowanych jako

zestaw w sprzedaży

detalicznej:

1904 90 10Klasyfikacja została ustalona na mocy przepisów Reguł Ogólnych 1, 3 lit. b) i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie definicji kodów 1904, 1904 90
a) gotowany ryż (150 g); orazi 1904 90 10.
b) curry (200 g) składające sięNiniejszy produkt jest
z mleka kokosowego (65,4 %),oferowany do sprzedaży
mięsa kurczaka (15,5 %),detalicznej zgodnie z Regułą
ziemniaków (10 %), mieszanki

przyprawowej (7,1 %),

i ekstraktu z anchois (2 %).

Ogólną 3 lit. b). Ogólny charakter produktu jest zdeterminowany obecnością ryżu jako głównego składnika (oznaczenie 1904).
4. Danie gotowe składające się

z następujących dwóch,

zapakowanych oddzielnie

składników oferowanych jako

zestaw w sprzedaży

detalicznej:

1904 90 10Klasyfikacja została ustalona na mocy postanowień Reguł Ogólnych 1, 3 lit. b) oraz 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie definicji kodów 1904, 1904 90
a) gotowany ryż (150 g); orazi 1904 90 10.
b) curry (200 g) składające się

z mleka kokosowego (50 %),

wołowiny (20 %), ziemniaków

(15 %), mieszanki

przyprawowej (7 %), mielonych

orzechów (3 %), ekstraktu

z anchois (3 %) i cebuli

(2 %.

Niniejszy produkt jest oferowany do sprzedaży detalicznej zgodnie z Regułą Ogólną 3 lit. b). Ogólny charakter produktu jest zdeterminowany obecnością ryżu jako głównego składnika (oznaczenie 1904).
5. Produkt w formie proszku o następującym składzie (procentowo wg wagi):3504 00 90Klasyfikacja została ustalona na mocy postanowień Reguł Ogólnych 1 i 6 interpretacji
- białko 92Nomenklatury Scalonej oraz na
- zawartość kolagenu: 65podstawie definicji kodów
- wilgoć 43504 00 i 3504 00 90.
- popiół (550 °C) 4Biorąc pod uwagę skład
Produkt, rozpuszczalny w wodzie, jest wytwarzany z kości poprzez hydrolizę. Używany jest do wiązania wody w np. produktach mięsnychproduktu i fakt, że jest wytwarzany z kości, nie można uznać go za ekstrakt mięsny oznaczony kodem 1603. Ze względu też na zawartość kolagenu i popiołu nie można zakwalifikować go jako żelatynę oznaczoną kodem 3503.
W związku z dużą zawartością białka, produkt nosi cechy izolatu białkowego oznaczonego kodem 3504.
1 Załącznik zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1179/2009 z dnia 26 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.317.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 grudnia 2009 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.