Rozporządzenie 710/2000 dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2000.84.8

Akt obowiązujący
Wersja od: 4 czerwca 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 710/2000
z dnia 3 kwietnia 2000 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r.(1) w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej, ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 254/2000(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do wyżej wymienionego rozporządzenia, niezbędne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(2) Rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 określiło ogólne zasady interpretacji Nomenklatury Scalonej. Zasady te stosuje się także do każdej innej nomenklatury, w całości lub w części na niej opartej, lub która dodaje do niej dodatkowy podpodział i która została ustanowiona na podstawie szczegółowych przepisów wspólnotowych, z uwzględnieniem stosowania taryfy i innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.

(3) Zgodnie z wyżej wymienionymi ogólnymi zasadami, towary wyszczególnione w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia należy klasyfikować do kodów CN wskazanych w kolumnie 2, z przyczyn określonych w kolumnie 3.

(4) Właściwym jest, aby osoba, której udzielono wiążącej informacji taryfowej wydanej przez władze celne Państwa Członkowskiego w odniesieniu do klasyfikacji towarów według Nomenklatury Scalonej i która nie jest zgodna z przepisami niniejszego rozporządzenia, mogła się nadal na nią powoływać, zgodnie z przepisami art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem Rady i Parlamentu Europejskiego (WE) nr 955/1999(4), przez okres trzech miesięcy.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są sklasyfikowane w ramach Nomenklatury Scalonej do kodów CN wykazanych w kolumnie 2 wspomnianej tabeli.

Artykuł  2

Zgodnie z przepisami art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92 przez okres trzech miesięcy nadal można się powoływać na wiążącą informację taryfową wydaną przez władze celne Państw Członkowskich, która nie jest zgodna z przepisami niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 3 kwietnia 2000 r.

W imieniu Komisji
Frederik BOLKESTEIN
Członek Komisji
______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 28 z 3.2.2000, str. 16.

(3) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.

(4) Dz.U. L 119 z 7.5.1999, str. 1.

ZAŁĄCZNIK   1

WyszczególnienieKod CNUzasadnienie
(1)(2)(3)
1. Dojrzewający (przez około cztery

tygodnie) bladożółty ser bez dziur

typu Cheddar o następujących

właściwościach analitycznych

(% w masie):

— sucha masa: 63

— zawartość tłuszczu w suchej masie:

51,2

— białka: 24

— zawartość wody w masie serowej

beztłuszczowej: 54,6

0406 90 21Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 wykładni Nomenklatury Scalonej oraz tekstem kodów CN 0406, 0406 90 i 0406 90 21.

Produkt, o charakterystyce sera typu Cheddar klasyfikowany jest do kodu CN 0406 90 21, niezależnie od czasu dojrzewania.

2. (skreślona).
3. Krakersy z krewetek w postaci

twardych, przeświecających krążków

częściowo gotowane, na parze i suszone

w piecu, wyprodukowane ze skrobi,

wody, soli, cukru (około 4 %), mięsa

z krewetek (około 5 %), z dodatkiem

substancji wzmacniającej smak.

Produkt gotowy jest do spożycia

dopiero po usmażeniu na oliwie lub

tłuszczu.

1905 90 60Klasyfikacja ustalona przez przepisy reguł ogólnych 1 i 6 wykładni Nomenklatury Scalonej oraz tekstem kodów CN 1905, 1905 90 i 1905 90 60.

W tym przypadku obróbkę cieplną uznaje się za częściowe gotowanie, w związku z tym produkt wyłącza się z pozycji 1901 [patrz HS uwagi wyjaśniające do pozycji 1901, II., wyłączając e)].

Z powodu dodatku cukru i mięsa krewetek produkt stracił charakterystykę produktów o kodzie CN 1905 90 20.

4. Ogórki poddane całkowitej fermentacji

mlekowej, zanurzone w solance. Solanka

zawiera w masie 8,4 % soli i 1 % kwasu

mlekowego.

Ogórki używane są do przygotowania

produktu zwanego "piklami".

2005 99 80Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 wykładni Nomenklatury Scalonej oraz tekst kodów CN 2005, 2005 99 i 2005 99 80.

Ogórki, które poddane zostały całkowitej fermentacji mlekowej wyłączone są z pozycji 0711, niezależnie od zawartości soli w solance (patrz ostatni akapit uwag wyjaśniających HS do

pozycji 0711 i ostatni akapit uwag wyjaśniających

CN do kodu 0711 40 00).

1 Załącznik:

- zmieniony przez art. 2 ust. 3 rozporządzenia nr 705/2005 z dnia 4 maja 2005 r. zmieniającego lub uchylającego niektóre rozporządzenia w sprawie klasyfikacji towarów w Nomenklaturze Scalonej (Dz.U.UE.L.05.118.18) z dniem 25 maja 2005 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1179/2009 z dnia 26 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.317.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 grudnia 2009 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 441/2013 z dnia 7 maja 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.130.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 czerwca 2013 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.