Rozporządzenie 28/90 dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według kodów 1108 11 00, 1108 12 00, 1108 13 00 i 1108 14 00 Nomenklatury Scalonej oraz uchylające rozporządzenie (EWG) nr 1463/87

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1990.3.9

Akt obowiązujący
Wersja od: 6 stycznia 1990 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 28/90
z dnia 4 stycznia 1990 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według kodów 1108 11 00, 1108 12 00, 1108 13 00 i 1108 14 00 Nomenklatury Scalonej oraz uchylające rozporządzenie (EWG) nr 1463/87

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3845/89(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do wyżej wymienionego rozporządzenia, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia;

rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej i te reguły stosuje się także do jakiejkolwiek innej nomenklatury, w całości lub w części opartej na Nomenklaturze Scalonej, bądź takiej, która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział, i która jest ustanowiona przez szczególne przepisy wspólnotowe w celu stosowania taryfy lub innych środków odnoszących się do obrotu towarowego;

Na mocy wyżej wymienionych ogólnych reguł, towary opisane w kolumnie 1 tabeli załączonej do niniejszego rozporządzenia muszą być klasyfikowane do odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2, z przyczyn określonych w kolumnie 3;

niniejsze rozporządzenie dotyczy także produktów określonych w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 1463/87(3); dlatego powinno ono zostać uchylone;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Nomenklatury,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są obecnie klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej do odpowiednich kodów CN, określonych w kolumnie 2 tej tabeli.

Artykuł  2

Niniejszym rozporządzenie (EWG) nr 463/87 traci moc.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 1990 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 stycznia 1990 r.

W imieniu Komisji
Christiane SCRIVENER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 374 z 22.12.1989, str. 2.

(3) Dz.U. L 138 z 28.5.1987, str. 36.

ZAŁĄCZNIK

Wyszczególnienie towarówKod CNUzasadnienie
(1)(2)(3)
1. Produkty występujące

w formie miałkiego, białego

proszku, składające się z:

mieszaniny skrobi z pszenicy

1108 11 00Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 1108 i 1108 11 00.
krajowej i niewielkich ilości

skrobi z pszenicy

acetylowanej lub skrobi z

pszenicy bardzo lekko

acetylowanej, i posiadające

następujące cechy:

- zawartość skrobi (określona

metodą Ewersa): 95 % lub

Produkty te ze względu na ich cechy (głównie ze względu na niską zawartość acetylu) należy traktować jako skrobie oznaczone kodem CN 1108 11 00, a nie jako skrobie estryfikowane, oznaczone kodem CN 3505 10 50.
więcej wagowo, suchego

produktu,

- zawartość acetylu

(określona metodą

enzymatyczną): poniżej

0,5 % wagowo, suchego

produktu

2. Produkty występujące

w formie miałkiego, białego

proszku, składające się z:

mieszaniny skrobi z kukurydzy

1108 12 00Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 1108 i 1108 12 00.
krajowej i niewielkich ilości

skrobi z kukurydzy

acetylowanej lub skrobi z

kukurydzy bardzo lekko

acetylowanej, i posiadające

następujące cechy:

- zawartość skrobi (określona

metodą Ewersa): 95 % lub

Produkty te ze względu na ich cechy (głównie ze względu na niską zawartość acetylu) należy traktować jako skrobie oznaczone kodem CN 1108 12 00, a nie jako skrobie estryfikowane oznaczone kodem CN 3505 10 50.
więcej wagowo, suchego

produktu,

- zawartość acetylu

(określona metodą

enzymatyczną): poniżej

0,5 % wagowo, suchego

produktu

3. Produkty występujące

w formie miałkiego, białego

proszku, składające się z:

mieszaniny skrobi z

1108 13 00Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 1108 i 1108 13 00.
ziemniaków krajowych i

niewielkich ilości skrobi z

ziemniaków acetylowanych lub

skrobi z ziemniaków bardzo

lekko acetylowanych, i

posiadające następujące

cechy:

- zawartość skrobi

Produkty te ze względu na ich cechy (głównie ze względu na niską zawartość acetylu) należy traktować jako skrobie oznaczone kodem CN 1108 13 00, a nie jako skrobie estryfikowane oznaczone kodem CN 3505 10 50.
(określona metodą Ewersa):

95 % lub więcej wagowo,

suchego produktu,

- zawartość acetylu

(określona metodą

enzymatyczną): poniżej

0,5 % wagowo, suchego

produktu

4. Produkty występujące

w formie miałkiego, białego

proszku, składające się z:

mieszaniny skrobi z manioku

1108 14 00Klasyfikacja ustalona przez przepisy ogólnych reguł 1 i 6 interpretacji Nomenklatury Scalonej i treścią kodów CN 1108 i 1108 14 00.
rodzimego i niewielkich

ilości skrobi z manioku

acetylowanego lub z bardzo

skrobi z manioku lekko

acetylowanego, i posiadające

następujące cechy:

- zawartość skrobi (określona

metodą Ewersa): 95 % lub

Produkty te ze względu na ich cechy (głównie ze względu na niską zawartość acetylu) należy traktować jako skrobie oznaczone kodem CN 1108 14 00, a nie jako skrobie estryfikowane oznaczone kodem CN 3505 10 50.
więcej wagowo, suchego

produktu,

- zawartość acetylu

(określona metodą

enzymatyczną): poniżej

0,5 % wagowo, suchego

produktu

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.