Rozporządzenie 377/2007 dotyczące klasyfikacji niektórych towarów w Nomenklaturze Scalonej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.94.20

Akt obowiązujący
Wersja od: 4 kwietnia 2007 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 377/2007
z dnia 29 marca 2007 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów w Nomenklaturze Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej, załączonej do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, koniecznym jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(2) Rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustaliło Ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej. Reguły te stosuje się także do każdej innej nomenklatury, całkowicie lub częściowo opartej na Nomenklaturze Scalonej, bądź takiej, która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która jest ustanowiona przez specyficzne postanowienia wspólnotowe w celu stosowania środków taryfowych i innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.

(3) Stosownie do wymienionych wyżej Ogólnych reguł towary opisane w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w załączniku do niniejszego rozporządzenia, powinny być klasyfikowane do kodów CN wskazanych w kolumnie 2, na mocy uzasadnień określonych w kolumnie 3.

(4) Właściwe jest zapewnienie, że wiążąca informacja taryfowa wydana przez organy celne państw członkowskich odnośnie do klasyfikacji towarów w Nomenklaturze Scalonej, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, może być nadal przywoływana przez otrzymującego przez okres trzech miesięcy, zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(2).

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Towary opisane w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w załączniku muszą być klasyfikowane w Nomenklaturze Scalonej do kodów CN wskazanych w kolumnie 2 tej tabeli.

Artykuł  2

Wiążąca informacja taryfowa wydana przez organy celne państw członkowskich, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, może być nadal przywoływana przez okres trzech miesięcy, zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 29 marca 2007 r.

W imieniu Komisji
László KOVÁCS
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 301/2007 (Dz.U. L 81 z 22.3.2007, str. 11).

(2) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1791/2006 (Dz.U. L 363 z 20.12.2006, str. 1).

ZAŁĄCZNIK 

Opis towarówKlasyfikacja (Kod CN)Uzasadnienia
(1)(2)(3)
1. Przetwór z orzechów

laskowych stanowiący

mieszaninę orzechów

laskowych i cukru, w

postaci ziaren (%

masy)(*):

orzechy laskowe 40,

dodany cukier 60.

Orzechy laskowe są

prażone w temperaturze

140 °C przez 20-25

minut. Cukier jest

palony oddzielnie w tej

samej temperaturze przez

15-17 minut. Prażone

orzechy są następnie

mieszane z cukrem i

prażone razem przez

12-15 minut. Przetwór

zostaje następnie

schłodzony i posiekany

na cząstki wielkości

1-4 mm. Następnie

zostaje zapakowany w

worki, co najmniej 10

kg, z przeznaczeniem do

sprzedaży hurtowej.

Przetwór ten stanowi

produkt pośredni

nieprzeznaczony do

bezpośredniego spożycia,

ale mający zastosowanie

do produkcji czekolad,

lodów, wyrobów

cukierniczych oraz

ciast.

2008 19 19Klasyfikacja wyznaczona jest przez postanowienia reguł 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz brzmienie kodów CN 2008, 2008 19 i 2008 19 19.

Produkt ten nie jest klasyfikowany do działu 17, ponieważ jest on słodzonym przetworem spożywczym, stanowiącym mieszaninę orzechów laskowych i cukru (Noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego, dot. działu 17, Uwagi ogólne, lit. b)).

Pozycja 1704 nie ma zastosowania do tego słodzonego przetworu z orzechów laskowych, ponieważ nie jest on sprzedawany lub przeznaczony do spożycia jako wyrób cukierniczy (Noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego, dot. pozycji 1704, akapit pierwszy).

Produkt ten objęty jest działem 20, ponieważ jest on przetworzony lub zakonserwowany procesem nieujętym w dziale 8 (uwaga 1 lit. a) do działu 20 oraz Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej, dot. podpozycji od 2008 11 10 do 2008 19 99).

Jako orzechy zmieszane z cukrem i poddane uprzednio przetworzeniu (prażeniu) produkt ten klasyfikowany jest do podpozycji 2008 19 19 (Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej, dot. podpozycji od 2008 11 10 do 2008 19 99).

(*) Fotografia nr 1 ma charakter jedynie informacyjny.
2. Przetwór z orzechów

laskowych stanowiący

mieszaninę orzechów

laskowych i cukru, w

postaci proszku (%

masy) (**):

orzechy laskowe 40,

dodany cukier 60.

Orzechy laskowe są

prażone w

temperaturze 140 °C

przez 20-25 minut.

Cukier jest palony

oddzielnie w tej

samej temperaturze

przez 15-17 minut.

Prażone orzechy są

następnie mieszane z

cukrem i prażone

razem przez 12-15

minut. Przetwór

zostaje następnie

schłodzony i

posiekany na cząstki

wielkości 1-4 mm, po

czym są one mielone

do rozmiaru 20-30

mikronów. Następnie

zostaje zapakowany w

worki, co najmniej

12,5 kg, z

przeznaczeniem do

sprzedaży hurtowej.

Przetwór ten stanowi

produkt pośredni,

nieprzeznaczony do

bezpośredniego

spożycia, ale mający

zastosowanie do

produkcji czekolad,

lodów, wyrobów

cukierniczych oraz

ciast.

2008 19 19Klasyfikacja wyznaczona jest przez postanowienia reguł 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz brzmienie kodów CN 2008, 2008 19 i 2008 19 19.

Produkt ten nie jest klasyfikowany do działu 17, ponieważ jest on słodzonym przetworem spożywczym stanowiącym mieszaninę orzechów laskowych i cukru (Noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego, dot. działu 17, Uwagi ogólne, lit. b)).

Pozycja 1704 nie ma zastosowania do tego przetworu, ponieważ jest on półproduktem, który nie jest przetworzony wyłącznie na pewien typ wyrobu cukierniczego objętego tą pozycją (Noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego, do pozycji 1704, pierwszy akapit, oraz Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej, dot. podpozycji od 1704 90 51 do 1704 90 99, akapit drugi).

Produkt ten objęty jest działem 20, ponieważ jest on przetworzony lub zakonserwowany procesem nieujętym w dziale 8 (uwaga 1 lit. a) do działu 20 oraz Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej, dot. podpozycji od 2008 11 10 do 2008 19 99).

Jako orzechy zmieszane z cukrem i poddane uprzednio przetworzeniu (prażeniu), produkt ten klasyfikowany jest do podpozycji 2008 19 19 (Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej, dot. podpozycji od 2008 11 10 do 2008 19 99).

(**) Fotografia nr 2 ma charakter jedynie informacyjny.
3. Przetwór z orzechów

laskowych stanowiący

mieszaninę orzechów

laskowych i cukru, w

postaci pasty (% masy)

(***): orzechy laskowe

40, dodany cukier 60.

Orzechy laskowe są

prażone w temperaturze

140 °C przez 20-25

minut. Cukier jest

palony oddzielnie w tej

samej temperaturze przez

15-17 minut. Prażone

orzechy są następnie

mieszane z cukrem i

prażone razem przez 12-

5 minut. Przetwór

zostaje następnie

schłodzony i posiekany

na cząstki wielkości 1-4

mm, po czym mielony do

rozmiaru 20-30 mikronów.

Zmielony przetwór

mieszany jest do momentu

uzyskania jednorodnej

pasty. Następnie zostaje

zapakowany w torby, co

najmniej 20 kg, z

przeznaczeniem do

sprzedaży hurtowej.

Przetwór ten stanowi

produkt pośredni,

nieprzeznaczony do

bezpośredniego spożycia,

ale mający zastosowanie

do produkcji czekolad,

lodów, wyrobów

cukierniczych oraz

ciast.

2008 19 19Klasyfikacja wyznaczona jest przez postanowienia reguł 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz brzmienie kodów CN 2008, 2008 19 i 2008 19 19.

Produkt ten nie jest klasyfikowany do działu 17, ponieważ jest on słodzonym przetworem spożywczym stanowiącym mieszaninę orzechów laskowych i cukru (Noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego, dot. działu 17, Uwagi ogólne, lit. b)).

Pozycja 1704 nie ma zastosowania do tego przetworu, ponieważ jest on półproduktem, który nie jest przetworzony wyłącznie na pewien typ wyrobu cukierniczego objętego tą pozycją (Noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego, dot. pozycji 1704, pierwszy akapit, pkt (ix) oraz Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej,

dot. podpozycji od 1704 90 51 do 1704 90 99, akapit drugi).

Produkt ten objęty jest działem 20, ponieważ jest on przetworzony lub zakonserwowany procesem nieujętym w dziale 8 (uwaga 1 lit. a) do działu 20 oraz Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej, dot. podpozycji od 2008 11 10 do 2008 19 99).

Jako orzechy zmieszane z cukrem i poddane uprzednio przetworzeniu (prażeniu), produkt ten klasyfikowany jest do podpozycji 2008 19 19 (Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej, dot. podpozycji od 2008 11 10 do 2008 19 99).

(***) Fotografia nr 3 ma charakter jedynie informacyjny.
..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.