Rozporządzenie 1989/2004 dotyczące klasyfikacji niektórych towarów w Nomenklaturze Scalonej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.344.5

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 grudnia 2009 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1989/2004
z dnia 19 listopada 2004 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów w Nomenklaturze Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej załączonej do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, koniecznym jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towarów, określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(2) Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej. Reguły te stosuje się także do każdej innej nomenklatury, całkowicie lub częściowo opartej na Nomenklaturze Scalonej, bądź takiej, która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która jest ustanowiona przez specyficzne postanowienia wspólnotowe w celu stosowania środków taryfowych lub innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.

(3) Stosownie do wymienionych wyżej ogólnych reguł, towary opisane w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w Załączniku powinny być klasyfikowane do kodów CN wskazanych w kolumnie 2, na mocy uzasadnienia określonego w kolumnie 3.

(4) Właściwym jest zapewnienie, że wiążąca informacja taryfowa wydana przez organy celne Państw Członkowskich odnośnie do klasyfikacji towarów w Nomenklaturze Scalonej, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, może być nadal przywoływana przez otrzymującego przez okres trzech miesięcy, zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(2);

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Towary opisane w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w Załączniku muszą być klasyfikowane w Nomenklaturze Scalonej do kodów CN wskazanych w kolumnie 2.

Artykuł  2

Wiążąca informacja taryfowa wydana przez organy celne Państw Członkowskich, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, może być nadal przywoływana przez okres trzech miesięcy, zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 listopada 2004 r.

W imieniu Komisji
Frederik BOLKESTEIN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1558/2004 (Dz.U. L 283 z 2.9.2004, str. 7).

(2) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia z 2003 r.

ZAŁĄCZNIK 1

Opis towarówKlasyfikacja (kod CN)Uzasadnienie
(1)(2)(3)
1) Gotowany produkt mięsny

o następującym składzie

(procentowej zawartości

w masie):

Wątroba: 15

Mielona wieprzowina: 5

Karkówka: 2

1602 20 90Klasyfikacja jest wyznaczona przez reguły 1 i 6 Ogólnych Reguł Interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagę 2 do działu 16 oraz brzmienie kodów CN 1602, 1602 20 i 1602 20 90.
Nerki: 6

Płuca: 13

Śledziona: 7

Skóra: 20

Skóra z tłuszczem: 20

Inne składniki: 2

Woda: 10

Ilość zawartej wątroby jest uważana za wystarczającą do nadania produktowi charakteru wyrobu z wątroby (patrz noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej dotyczące podpozycji od 1602 20 10 do 1602 20 90).
Produkt pakowany jest do

puszek.

2) Produkty zawierające

roztwór cukru i małe

ilości innych

składników, o

następującym składzie

(% masy):

2106 90 59Klasyfikacja jest wyznaczona przez reguły 1 i 6. Ogólnych Reguł Interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz brzmienie kodów CN 2106, 2106 90 i 2106 90 59.
PRODUKT 1:

Cukier: 31,5

Syrop glukozowy: 28,5

Kwas cytrynowy: 5

Kwas jabłkowy: 2,5

Guma ksantanowa: 0,2

Benzoesan sodu: 0,05

Acesulfam potasu: 0,03

Aspartam: 0,009

Substancja aromatyczna: 0,5

Barwnik: 0,002

Preparaty w postaci płynnej, niespełniające kryteriów wyrobów cukierniczych objętych pozycją 1704 - zgodnie z notami wyjaśniającymi do Systemu Zharmonizowanego, które stanowią, iż "pozycja ta obejmuje większość słodzonych produktów spożywczych, które występują na rynku w postaci stałej lub półstałej".
Woda: resztaNie mogą być również uważane za
Produkt w opakowaniu do

sprzedaży detalicznej, w

małych buteleczkach z

tworzywa sztucznego, z

kroplomierzem

(h = 6 cm; ø = 2 cm).

napoje bezalkoholowe objęte podpozycją 2202 10 00, ponieważ nie są bezpośrednio spożywane jako napoje, z uwagi na zawartość kwasu. (Uwaga dodatkowa 1 do działu 22).
(Patrz fotografia nr 1)(*)
PRODUKT 2:
Cukier: 34
Kwas cytrynowy: 5
Kwas jabłkowy: 3
Kwas fumarowy: 0,05
Sól sodowa

karboksymetylocelulozy: 0,07

Sorbinian potasu: 0,016
Benzoesan sodu: 0,01
Acesulfam potasu: 0,03
Aspartam: 0,01
Substancja aromatyczna: 0,5
Barwnik: 0,002
Woda: reszta
Produkt w opakowaniu do

sprzedaży detalicznej, typu

spray, w małych buteleczkach

z tworzywa sztucznego

(h = 10 cm; ø = 1.5 cm).

(Patrz fotografia nr 2)(*)
Powyższe produkty

przeznaczone są do

bezpośredniego spożycia bez

rozcieńczania wodą.

3) Izolaty białka serwatki,

w postaci proszku, zawierające

więcej niż 90 % masy białka,

w przeliczeniu na suchą masę.

Produkt otrzymywany jest w

procesie mikrofiltracji

serwatki.

3502 20 91Klasyfikacja jest wyznaczona przez reguły 1. i 6. Ogólnych Reguł Interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagę 4 (b) do działu 4. oraz brzmienie kodów CN 3502, 3502 20 i 3502
Frakcje białka:20 91.
- Beta-laktoglobulina: 50-60 %

- Alfa-laktoalbumina: 10-25 %

- Immunoglobulina: 5-7%

- Glikopeptydy: ok. 20 %

Zawartość laktozy i tłuszczu

jest mniejsza niż 1%.

Lecytyna może występować w

Produkty te uważane są za koncentraty złożone z dwu lub więcej białek serwatki - w rozumieniu tekstu pozycji 3502 i nie mogą być uważane za izolaty laktoglobulin z pozycji 3504.
niewielkich ilościach, w

przypadku, gdy w procesie

wytwarzania została użyta jako

środek zwilżający.

Produkt przeznaczony jest do

spożycia.

(*) Fotografie mają charakter informacyjny.
..................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

Fotografia nr 1

grafika

Fotografia nr 2

grafika

1 Załącznik zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1179/2009 z dnia 26 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.317.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 grudnia 2009 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.