Rozporządzenie 2730/75 w sprawie glukozy i laktozy

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1975.281.20

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1996 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2730/75
z dnia 29 października 1975 r.
w sprawie glukozy i laktozy

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 235,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu uniknięcia trudności technicznych przy stosowaniu regulacji celnych, w decyzji Rady z dnia 12 grudnia 1964 r. w sprawie zmiany Wspólnej Taryfy Celnej(2) przewidziano objęcie jedną pozycją taryfy glukozy, syropu glukozowego, laktozy i syropu laktozowego a inną pozycją taryfy chemicznie czystej glukozy i laktozy;

glukoza i laktoza objęte odpowiednio podpozycjami taryfowymi 17.02 B II oraz 17.02. A II, są wymienione w załączniku II Traktatu i podlegają dlatego systemowi handlu z państwami trzecimi przewidzianemu w ramach wspólnej organizacji rynku, do którego należą, podczas gdy chemicznie czysta glukoza i laktoza nie są wymienione w załączniku II Traktatu i podlegają systemowi należności celnych, którego oddziaływanie ekonomiczne jest znacząco różne;

taka sytuacja przysparza tym większe trudności, że przedmiotowe produkty - niezależnie od ich stopnia czystości - powstają z tych samych podstawowych produktów podstawowych. Kryterium klasyfikacji celnej między produktami chemicznie czystymi a pozostałymi jest 99% stopień czystości; produkty o trochę wyższym lub trochę niższym stopniu czystości mogą mieć to samo przeznaczenie gospodarcze; stosowanie różnych systemów prowadzi więc do wypaczeń w konkurencji, które są szczególnie wyczuwalne ze względu na wymienialność;

jedynym możliwym rozwiązaniem tych problemów jest zastosowanie przepisów decyzji Rady z dnia 12 grudnia 1964 r. i poddanie tych produktów temu samemu traktowaniu ekonomicznemu niezależnie od stopnia czystości, lub - jeśli to wystarczy - ujednolicenie traktowania obu grup produktów;

w Traktacie nie przewidziano w szczegółowych postanowieniach uprawnień koniecznych do podejmowania takiego działania; dlatego wskazane jest podjęcie koniecznych środków na podstawie art. 235 Traktatu; najbardziej właściwe środki polegają z jednej strony na rozszerzeniu na chemicznie czystą glukozę traktowania przewidzianego odnośnie pozostałej glukozy rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2727/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż(3) oraz rozszerzeniu na chemicznie czystą laktozę traktowania przewidzianego odnośnie pozostałej laktozy rozporządzeniem Rady (EWG) nr 804/68 w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(4), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 740/75(5),

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1 1

Traktowanie przewidziane w rozporządzeniu (EWG) nr 2727/75 oraz w przepisach przyjętych w celu zastosowania niniejszego rozporządzenia w odniesieniu do glukozy i syropu glukozowego objętych podpozycjami 1702 30 91, 1702 30 99 i 1702 40 90 Nomenklatury Scalonej zostaje rozszerzone na glukozę i syrop glukozowy objęte podpozycjami 1702 30 51 i 1702 30 59 Nomenklatury Scalonej.

Artykuł  2 2

Traktowanie przewidziane w rozporządzeniu (EWG) nr 804/68 oraz w przepisach przyjętych w celu zastosowania niniejszego rozporządzenia w odniesieniu do laktozy i syropu laktozowego objętych podpozycją 1702 10 90 Nomenklatury Scalonej zostaje rozszerzone na laktozę i syrop laktozowy objęte podpozycją 1702 11 00 Nomenklatury Scalonej.

Artykuł  3 3

W przypadku, gdy traktowanie określone w odniesieniu do glukozy i syropu glukozowego objętych odpowiednio podpozycjami 1702 30 91, 1702 30 99, 1702 40 90 oraz 1702 19 00 Nomenklatury Scalonej, zostaje zmienione na podstawie art. 43 Traktatu lub zgodnie z procedurami ustanowionymi dla stosowania tego artykułu, takie zmiany te rozszerza się odpowiednio na glukozę i syrop glukozowy bądź laktozę lub syrop laktozowy objęte odpowiednio podpozycjami 1702 30 51, 1702 30 59 oraz 1702 10 10 Nomenklatury Scalonej, chyba że zgodnie z tymi samymi procedurami, podejmowane są inne środki w celu zharmonizowania traktowania mającego zastosowanie do tych produktów z traktowaniem mającym zastosowanie do produktów już wymienionych.

Artykuł  4
1.
Niniejszym rozporządzenie Rady nr 189//66/EWG z dnia 24 listopada 1966 r. w sprawie glukozy i laktozy(6) traci moc.
2.
Odniesienia do rozporządzenia uchylonego na mocy ust. 1 interpretuje się jako odniesienia do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 listopada 1975 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 29 października 1975 r.

W imieniu Rady
G. MARCORA
Przewodniczący

______

(1) Opinia wydana dnia 16 października 1975 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).

(2) Dz.U. 220 z 31.12.1964, str. 3741/64.

(3) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 1.

(4) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 13.

(5) Dz.U. L 74 z 22.3.1975, str. 1.

(6) Dz.U. 218 z 28.11.1966, str. 3713/66.

1 Art. 1 zmieniony przez art. 7 pkt 1 rozporządzenia Komisji nr 222/88 z dnia 22 grudnia 1987 r. (Dz.U.UE.L.88.28.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1988 r.
2 Art. 2:

- zmieniony przez art. 7 pkt 2 rozporządzenia Komisji nr 222/88 z dnia 22 grudnia 1987 r. (Dz.U.UE.L.88.28.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1988 r.

- zmieniony przez art. 2 tiret pierwsze rozporządzenia Komisji nr 2931/95 z dnia 19 grudnia 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.307.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1996 r.

3 Art. 3:

- zmieniony przez art. 7 pkt 3 rozporządzenia Komisji nr 222/88 z dnia 22 grudnia 1987 r. (Dz.U.UE.L.88.28.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1988 r.

- zmieniony przez art. 2 tiret trzecie rozporządzenia Komisji nr 2931/95 z dnia 19 grudnia 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.307.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1996 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.