Dyrektywa 95/71/WE zmieniająca Załącznik do dyrektywy 91/493/EWG ustanawiającej wymagania zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1995.332.40

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 grudnia 1995 r.

DYREKTYWA RADY 95/71/WE
z dnia 22 grudnia 1995 r.
zmieniająca Załącznik do dyrektywy 91/493/EWG ustanawiającej wymagania zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą wymagania zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa(1), w szczególności jej art. 13,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

dyrektywa Rady 92/48/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiająca minimalne warunki higieny mające zastosowanie do produktów rybołówstwa uzyskanych na pokładzie niektórych statków, zgodnie z art. 3 ust. 1 lit. a) lit. i) dyrektywy 91/493/EWG(2) przewiduje, że właściwe władze mają prowadzić systematyczny i uaktualniany rejestr statków zamrażalni;

produkty rybołówstwa uzyskane na pokładach statków zamrażalni, spełniających warunki higieny ustanowione przez dyrektywę 92/48/EWG, mogą być wprowadzone na rynek na tych samych warunkach identyfikacyjnych co produkty rybołówstwa zamrożone w zakładach znajdujących się na lądzie; należy wnieść stosowne zmiany do Załącznika do dyrektywy 91/493/EWG;

ponieważ Państwa Członkowskie stwierdziły występowanie pewnych problemów z zastosowaniem dyrektywy 91/493/EWG, należy wyjaśnić pewne zagadnienia techniczne tej dyrektywy; umożliwi to ujednolicenie przepisów dyrektywy na terenie Wspólnoty, przede wszystkim w odniesieniu do identyfikacji produktów rybołówstwa wprowadzanych na rynek,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W Załączniku do dyrektywy 91/493/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) W rozdziale I pkt II ust. 5 otrzymuje brzmienie:

"5) Przetwarzanie produktów rybołówstwa na pokładzie musi przebiegać zgodnie z warunkami higieny ustanowionymi w sekcji II pkt 2 i 3 oraz w sekcjach IV i V w rozdziale IV niniejszego Załącznika."

2) W rozdziale IV pkt I ust. 3 zdanie drugie otrzymuje brzmienie:

"Filety i plastry nie mogą pozostawać na stołach roboczych dłużej niż jest to niezbędne do ich przygotowania. Ponadto należy je zabezpieczyć przed zanieczyszczeniami przez odpowiednie opakowanie."

3) W rozdziale IV pkt IV ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"Produkty świeże, mrożone i rozmrożone poddawane procesowi przetwarzania muszą spełniać wymagania określone w sekcjach I, II i III niniejszego rozdziału."

4) W rozdziale IV pkt IV ust. 4 lit. d) zdanie pierwsze otrzymuje brzmienie:

"d) każdego dnia należy pobierać próbki z produkcji, we wcześniej określonych przedziałach czasowych, celem zapewnienia skutecznego uszczelnienia pojemników lub innego sposobu hermetycznego zamykania produktów."

5) W rozdziale IV pkt V ust. 3 lit. c) wyraz "zniszczenia" zastępuje się wyrazem "zabicia".

6) W rozdziale V pkt II ust. 3 pkt A lit. b) akapit drugi zdanie pierwsze otrzymuje brzmienie:

"Limity te stosuje się tylko w odniesieniu do gatunków ryb z następujących rodzin: Scombridae, Clupeidae, Engraulidae i Coryphaenidae."

7) Rozdział VII otrzymuje brzmienie:

"ROZDZIAŁ VII

IDENTYFIKACJA

Bez uszczerbku dla przepisów dyrektywy 79/112/EWG do celów kontroli musi istnieć możliwość ustalenia, jaki zakład dokonał wysyłki partii produktów rybołówstwa, za pomocą etykiet lub dokumentów towarzyszących.

W tym celu, na opakowaniu lub w przypadku produktów nieopakowanych, w dokumentach towarzyszących konieczne jest podanie następujących informacji.

- kraj wysyłki; nazwa ta może być zapisana w całości lub w skrócie (przy użyciu dużych liter); w przypadku Państw Członkowskich Wspólnoty należy wybrać jeden z poniższych skrótów:

B - DK - D - EL - E - F - IRL - I - L - NL - P - UK - AT - FI - SE,

- identyfikacja zakładu lub statków przetwórni poprzez podanie urzędowego numeru zatwierdzenia, numer identyfikacyjny statku w przypadku sprzedaży ze statku zamrażalni określonego w załączniku II do dyrektywy 92/48/EWG pkt 7, lub, w przypadku oddzielnego rejestru rynków aukcyjnych lub hurtowych ustanowionych w art. 7 ust. 1 akapit trzeci niniejszej dyrektywy, numeru rejestracyjnego rynku aukcyjnego lub hurtowego.

- jeden z następujących skrótów: CE - EC- EG - EK - EF - EY.

Wszystkie litery i znaki muszą być czytelne i umieszczone razem na opakowaniu w miejscu, gdzie będą widoczne z zewnątrz bez potrzeby otwierania danego opakowania."

Artykuł  2
1.
Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy przed dniem 1 lipca 1997 r. i powiadomią o tym Komisję. Jednakże przepisy rozdziału VII dyrektywy 91/493/EWG, zmienione niniejszą dyrektywą, nie dotyczą produktów przygotowanych przed dniem, w którym niniejsza dyrektywa wejdzie w życie.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

2.
Państwa Członkowskie przekażą Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinach objętych niniejszą dyrektywą.
Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie z dniem jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa jest skierowana do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 1995 r.
W imieniu Rady
L. ATIENZA SERNA
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15. Dyrektywa zmieniona Aktem Przystąpienia z 1994 r.

(2) Dz.U. L 187 z 7.7.1992, str. 41.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.