Dyrektywa 93/57/EWG zmieniająca załączniki do dyrektyw 86/362/EWG i 86/363/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni oraz w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1993.211.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 8 lipca 1993 r.

DYREKTYWA RADY 93/57/EWG
z dnia 29 czerwca 1993 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw 86/362/EWG i 86/363/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni oraz w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 11,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego ina ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 11,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

pożądane jest uaktualnienie nomenklatury w załączniku I do każdej z dyrektyw 86/362/EWG i 86/363/EWG, aby spełnić wymagania rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2587/91(3);

pożądane jest także rozszerzenie zakresu załącznika I do dyrektywy 86/362/EWG, aby włączyć ryż łuskany i całkowicie lub częściowo bielony ryż w uzupełnieniu ryżu niełuskanego, ponieważ do obrotu wprowadza się znaczącą część takiego ryżu

w świetle postępu naukowo-technicznego oraz uwzględniając wymagania zdrowia publicznego i rolnictwa, pożądane jest uzupełnienie załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG w odniesieniu do przepisów dotyczących ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla jaj ptasich i żółtek jaj oraz ustalenia poziomów pestycydów w niej wymienionych; dla jasności, pożądane jest przedstawienie ujednoliconej wersji danego Załącznika;

na tych samych podstawach pożądana jest zmiana dyrektyw 86/362/EWG i 86/363/EWG przez dodanie przepisów dotyczących innych pozostałości pestycydów w odniesieniu do zbóż i środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, a mianowicie acefatu, benomylu, karbendazymu, chloropiryfosu, chloropiryfosu metylowego, chlorotalonilu, cypermetryny, deltametryny, fenwaleratu, glifosatu, imazalilu, iprodionu, mankozebu, manebu, metamidofosu, metyramu, permetryny, procymidony, propineby, tiofanatu metylowego, winklozoliny, zinebu;

jednakże dostępne dane są niewystarczające dla niektórych kombinacji pestycydów i środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz zbóż; niezbędny będzie nieprzekraczający czterech lat okres na zgromadzenie takich danych; dlatego najwyższe dopuszczalne poziomy, których ustalenie wymaga zebrania takich danych, powinny zostać ustanowione najpóźniej do dnia 1 stycznia 1998 r.; w przypadku nie dostarczenia zadawalających danych, poziomy te zostaną ustanowione według właściwej granicy oznaczenia;

w celu dokładniejszego ustalenia spożycia pozostałości pestycydów, rozsądne jest, aby w miarę możliwości określić równocześnie najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla poszczególnych pestycydów we wszystkich głównych składnikach diety; poziomy te odzwierciedlają zastosowanie minimalnych ilości pestycydów, niezbędnych do osiągnięcia odpowiedniej kontroli, stosowanych w taki sposób, że ilość pozostałości jest możliwie jak najmniejsza z praktycznego punktu widzenia i możliwa do przyjęcia pod względem toksykologicznym;

najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów ustanowione w niniejszej dyrektywie zostaną sprawdzone w ramach ponownej oceny substancji czynnych, przewidzianej w programie prac ustanowionym w art. 8 ust. 2 dyrektywy Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącej wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(4),

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) załącznik I otrzymuje brzmienie:

Kod CN

Wyszczególnienie

ex 1001

Pszenica

1002 00 00

Żyto

1003 00

Jęczmień

1004 00

Owies zwyczajny

1005

Kukurydza

1006

Ryż

1007 00

Ziarno sorgo

ex 1008

Gryka, proso, inne zboża

2) w załączniku II część A dodaje się pozostałości pestycydów w brzmieniu:

Pozostałości pestycydów

Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)

20. ACEFAT

0,02(*)

21. BENOMYL

22. KARBENDAZYM

23. TIOFANAT METYLOWY

) suma

} wyrażona

) jako

) karbendazym

a): jęczmień

0,1(*): inne zboża

24. CHLOROPIRYFOS

b): jęczmień

0,05(*): inne zboża

25. CHLOROPIRYFOS METYLOWY

0,05*(*): ryż

26. CHLOROTALONIL

0,1: pszenica, żyto, jęczmień,

owies zwyczajny i pszenżyto

0,01(*): inne zboża

27. CYPERMETRYNA, w tym inne

mieszaniny izomerów składowych

(suma izomerów)

b): pszenica, jęczmień, owies

zwyczajny i żyto

0,05(*): inne zboża

28. DELTAMETRYNA

1

29. FENWALERAT, w tym inne

mieszaniny izomerów składowych

(suma izomerów)

b): jęczmień, owies zwyczajny,

żyto i pszenżyto

0,05(*): inne zboża

30. GLIFOSAT

5: pszenica, żyto i pszenżyto

20: jęczmień i owies zwyczajny

0,1(*): inne zboża

31. IMAZALIL

0,02(*)

32. IPRODION

0,5: pszenica

c): jęczmień i ryż

0,02(*): inne zboża

33. MANKOZEB

34. MANEB

35. METIRAM

36. PROPINEB

37. ZINEB

) suma

} wyrażona

) jako CS2

0,05(*): kukurydza i ryż

b) : inne zboża

38. METAMIDOFOS

0,01(*)

39. PERMETRYNA

(suma izomerów)

0,2: kukurydza

2: inne zboża

40. PROCYMIDON

0,02(*)

41. WINKLOZOLINA (suma

winchlozoliny i wszystkich

metabolitów zawierających

grupę 3,5- dichloroaniliny,

wyrażona jako winklozolina)

0,05(*)

(*) Wskazuje niższą granicę oznaczenia analitycznego.

a) b) c) Jeżeli do dnia 1 stycznia 1998 r. poziomy nie zostaną przyjęte, stosuje się następujące najwyższe dopuszczalne poziomy, jak określono poniżej

a): 0,1(*)

b): 0,05(*)

c): 0,02(*)

Artykuł  2

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1. Załącznik I otrzymuje brzmienie:

Kod CN

Wyszczególnienie

0201

Wołowina świeża lub chłodzone

0202

Wołowina mrożona

0203

Wieprzowina świeża, chłodzona lub mrożona

0204

Mięso baranie i kozie, świeże, chłodzone lub mrożone

0205 00 00

Mięso końskie, z osłów, mułów i osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone

0206

Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone

0207

Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105 (ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki), świeże, chłodzone lub mrożone

ex 0208

Inne mięso i podroby jadalne, świeże, chłodzone lub mrożone

0209 00

Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów

0401

Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

0405 00

Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka

0406

Ser i twaróg

0407 00

Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane

0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej konserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru lub innego środka słodzącego

1601 00

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, z podrobów mięsnych lub krwi; preparaty żywnościowe na bazie tych wyrobów

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew

2. dawny załącznik II otrzymuje oznaczenie załącznika II część A oraz zostaje zmieniony i przedstawiony w następujący sposób:

Pozostałości pestycydów

Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)

w tłuszczu, zawartym w mięsie, wyrobach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych, wymienionych w załączniku I w pozycjach nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0 208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 (1) (4)

w krowim mleku oraz w krowim mleku pełnotłustym, wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401: w przypadku pozostałych środków spożywczych wymienionych w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z (2) (4)

w świeżych jajach w skorupkach, w jajach ptasich oraz w żółtku jaj, wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 00 i 0408 (3) (4)

1. ALDRYNA

2. DIELDRYNA

) pojedynczo lub

} połączone wyrażone

) jako dieldryna

) (HEOD)

0,2

0,006

0,02

3. CHLORDAN (suma cis- i trans-

izomerów i oksychlordan wyrażone

jako chlordan)

0,05

0,002

0,005

4. DDT (suma p,p-DDT, o,p-DDT,)

1

0,04

0,1

5. ENDRYNA

0,05

0,0008

0,005

6. HEPTACHLOR (suma heptachloru i

epoksydu heptachloru wyrażone jako

heptachlor)

0,2

0,004

0,02

7. HEKSACHLOROBENZEN (HCB)

0,2

0,01

0,02

8. HEKSACHLOROCYCLOHEKSAN (HCH)

8.1 izomer alfa

8.2 izomer beta

8.3 izomer gamma (lindan)

0,2

0,1

2

ex 0204 mięso baranie 1 inne produkty

0,004

0,003

0,008

0,02

0,01

0,1

9. CHLOROPIRYFOS

0,05(*)

0207 mięso drobiowe

0,01(*)

0,01(*)

10. CHLOROPIRYFOS METYLOWY

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

11. CYPERMETRYNA w tym inne

mieszaniny izomerów składowych

(suma izomerów)

0,05(*)

0207 mięso drobiowe

0,2 inne produkty

0,02

0,05(*)

12. DELTAMETRYNA

0,05

0207 mięso drobiowe

0,05(*)

13. FENWALERAT w tym inne mieszaniny

izomerów składowych

(suma izomerów)

(a)

0207 mięso drobiowe

0,5 inne produkty

0,05

(a)

14. PERMETRYNA

(suma izomerów)

0,5

0,05

0,05

(*) Wskazuje niższą granicę oznaczenia analitycznego.

(1) W przypadku środków spożywczych o zawartości tłuszczu wynoszącej 10% lub więcej w masie, pozostałość

pestycydów odnosi się do całkowitej masy środka spożywczego bez kości. W takich przypadkach, najwyższy

dopuszczalny poziom wynosi jedną dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, ale nie może

być niższy niż 0,01 mg/kg.

(2) Przy oznaczaniu pozostałości pestycydów w krowim mleku surowym oraz pełnotłustym, jako podstawę należy

przyjąć zawartość tłuszczu równą 4% w masie.

W krowim mleku surowym oraz pełnotłustym innego pochodzenia zwierzęcego, pozostałości wyrażone są na

podstawie tłuszczu.

W przypadku innych środków spożywczych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i

0406:

- o zawartości tłuszczu mniejszej niż 2% w masie, najwyższy dopuszczalny poziom przyjmuje się za równy

połowie wartości ustalonej dla mleka surowego i pełnotłustego,

- o zawartości tłuszczu wynoszącej 2% w masie, najwyższy dopuszczalny poziom wyraża się w mg/kg tłuszczu.

W takim przypadku najwyższy dopuszczalny poziom jest 25 razy wyższy od wartości ustalonej dla mleka

surowego i pełnotłustego.

(3) W przypadku jaj i produktów jajecznych o zawartości tłuszczu wyższej niż 10% najwyższy dopuszczalny poziom

wyraża się w mg/kg. W tym przypadku, najwyższy dopuszczalny poziom jest 10 razy wyższy od najwyższego

dopuszczalnego poziomu dla świeżych jaj.

(4) Przypisów 1 2 i 3 nie stosuje się do przypadków, w których podano niższą granicę oznaczenia analitycznego.

(a) Jeżeli do dnia 1 stycznia 1998 r., poziomy nie zostaną przyjęte, stosuje się następujący najwyższy

dopuszczalny poziom: 0,05(*).

3. w załączniku II dodaje się, co następuje:

"CZĘŚĆ B

Pozostałości pestycydów

Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)

w mięsie włączając tłuszcz, w wyrobach mięsnych, podrobach oraz w tłuszczach zwierzęcych, wymienionych w załączniku I w pozycjach nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602

w mleku oraz w przetworach mlecznych, wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406

w świeżych jajach w skorupkach, w jajach ptasich oraz w żółtku jaj, wymienionych w załączniku I w pozycjach 0407 00 i 0408

1. ACEFAT

0,02(*)

0,02(*)

0,02(*)

2. BENOMYL

3. KARBENDAZYM

4. TIOFANAT METYLOWY

) suma wyrażona

} jako

) karbendazym

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

5. CHLOROTALONIL

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

6. GLIFOSAT

0,5

ex 0206 wątroba wieprzowa

2

ex 0206 wątroba wołowa, kozia oraz jagnięca,

0,1(*) inne produkty

0,1(*)

0,1(*)

7. IMAZALIL

0,02(*)

0,02(*)

0,02(*)

8. MANKOZEB

9. MANEB

10. METYRAM

11. PROPINEB

12. ZINEB

)

)

}

) suma wyrażona

) jako CS2

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

13. METAMIDOFOS

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

14. IPRODION

15. PROCYMIDON

16. WINKLOZOLINA

) (suma

) składników i

) wszystkich

) metabolitów

} zawierających

) grupę 3,5-

) dichloroaniliny

) wyrażona jako

) 3,5-

) dichloroanilina)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

(*) Wskazuje niższą granicę oznaczenia analitycznego."

Artykuł  3

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne konieczne do wykonania niniejszej dyrektywy do dnia 31 grudnia 1993 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 29 czerwca 1993 r.
W imieniu Rady
S. AUKEN
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 90/654/EWG (Dz.U. L 353 z 17.12.1990, str. 48).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(3) Dz.U. L 259 z 26.7.1991, str. 1.

(4) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.