Dyrektywa 92/4/EWG zmieniająca dyrektywę Rady 78/663/EWG ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla emulgatorów, stabilizatorów, zagęszczaczy i substancji żelujących do stosowania w środkach spożywczych
Dz.U.UE.L.1992.55.96
Akt jednorazowyDYREKTYWA KOMISJI 92/4/EWG
z dnia 10 lutego 1992 r.
zmieniająca dyrektywę Rady 78/663/EWG ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla emulgatorów, stabilizatorów, zagęszczaczy i substancji żelujących do stosowania w środkach spożywczych
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 3 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
uwzględniając specyfikację przyjętą w Codex Alimentarius, a także nowe technologie produkcji, niezbędna jest zmiana dyrektywy Rady 78/663/EWG(2), ostatnio zmienionej dyrektywą Komisji 90/612/EWG(3);
zasięgnięto opinii Komitetu Naukowego ds. Żywności, zgodnie z art. 6 dyrektywy 89/107/EWG w sprawie przepisów mogących wpływać na zdrowie publiczne;
środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
W imieniu Komisji | |
Martin BANGEMANN | |
Wiceprzewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.
(2) Dz.U. L 223 z 14.8.1978, str. 7.
(3) Dz.U. L 326 z 24.11.1990, str. 58.