Dyrektywa 86/174/EWG

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1986.130.53

Akt utracił moc
Wersja od: 14 kwietnia 1986 r.

DYREKTYWA KOMISJI
z dnia 9 kwietnia 1986 r.
określająca metodę obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla drobiu
(86/174/EWG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 79/373/EWG z dnia 2 kwietnia 1979 r. w sprawie wprowadzenia do obrotu mieszanek paszowych (1), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 82/957/EWG (2), w szczególności jej art. 10,

a także mając na uwadze, co następuje:

do czasu wprowadzenia metod wspólnotowych Państwa Członkowskie nie mogą, na mocy dyrektywy 79/373/EWG, wymagać lub dopuszczać, aby wartość energetyczna mieszanek paszowych była oznaczona, za wyjątkiem przypadku, gdy takie oznaczenie było wymagane lub dozwolone na ich terytorium, a oficjalne metody obliczania były już stosowane w czasie, gdy wymieniona dyrektywa została przyjęta;

przy obecnym stanie wiedzy naukowej i technicznej wartość energetyczna mieszanek paszowych dla drobiu może być obliczana za pomocą jednolitej metody we wszystkich Państwach Członkowskich; w związku z tym należy przyjąć i stosować tę metodę nie tylko w Państwach Członkowskich, które wymagają lub dopuszczają oznaczanie wartości energetycznej na etykietach mieszanek paszowych dla drobiu, lecz również w tych Państwach Członkowskich, które musiały czekać na przyjęcie wspólnotowej metody przed wprowadzeniem wymogu lub dopuszczeniem takiego oznaczenia;

w przypadku różnic między wynikami uzyskiwanymi podczas oficjalnego badania wartości energetycznej a wartością podaną przez producenta wskazane jest dopuszczenie minimalnej tolerancji uwzględniającej odchylenia z powodu metody zastosowanej do pobierania próbek mieszanki paszowej, procesu produkcyjnego lub odchyleń pomiarowych;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W zakresie, wynikającym z przepisów art. 5 ust. 4 i 6 dyrektywy 79/373/EWG, w jakim podawana jest wartość energetyczna mieszanki paszowej dla drobiu, Państwa Członkowskie wymagają, aby wymieniona wartość była obliczana zgodnie z metodą określoną w Załączniku do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 2

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie najpóźniej do dnia 30 czerwca 1987 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 9 kwietnia 1986 r.
W imieniu Komisji
Frans ANDRIESSEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 86 z 6.4.1979, str. 30.

(2) Dz.U. L 386 z 31.12.1982, str. 42.

ZAŁĄCZNIK 

METODA OBLICZANIA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ PASZ DLA DROBIU

1. Metoda obliczania i wyrażania wartości energetycznej

Wartość energetyczna mieszanek paszowych dla drobiu musi być obliczana zgodnie ze wzorem określonym poniżej, na podstawie procentowej zawartości niektórych składników analitycznych paszy. Wartość ta ma być wyrażana w megadżulach (MJ) energii metabolicznej (EM), skorygowanej azotem, na kilogram mieszanki paszowej:

MJ/kg EM = 0,1551 ´ % białka surowego + 0,3431 ´ % tłuszczu + 0,1669 ´ % skrobi + 0,1301 ´ % całkowitej zawartości cukru (wyrażonego jako sacharoza)

2. Tolerancje mające zastosowanie do podawanych wartości

Jeżeli inspekcja urzędowa przewidziana w art. 12 wykazuje rozbieżność (wyższą lub niższą wartość energetyczną paszy) między wynikiem inspekcji a podaną wartością energetyczną, dopuszczalna jest tolerancja minimalna wynosząca 0,4 MJ/kg EM.

3. Wyrażanie wyniku

Wynik otrzymany po zastosowaniu podanego powyżej wzoru musi być podawany z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.

4. Pobieranie próbek i metody analizy

Pobieranie próbek mieszanki paszowej oraz określanie zawartości składników analitycznych wskazanych w metodzie obliczania musi odbywać się, odpowiednio, zgodnie ze wspólnotowymi metodami pobierania próbek oraz metodami analizy dla urzędowej kontroli pasz.

Należy stosować następujące metody:

– do oznaczania zawartości tłuszczu surowego: metoda B, zmieniona dyrektywą Komisji 84/4/EWG (1),

– do oznaczania zawartości skrobi: metoda polarymetryczna, określona w dyrektywie Komisji 72/199/EWG (2).

______

(1) Dz.U. L 15 z 18.1.1984, str. 28.

(2) Dz.U. L 123 z 29.5.1972, str. 6.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.