Dyrektywa 83/201/EWG ustanawiająca wyjątki od dyrektywy Rady 77/99/EWG dotyczące niektórych produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1983.112.28

Akt utracił moc
Wersja od: 15 listopada 1983 r.

DYREKTYWA KOMISJI
z dnia 12 kwietnia 1983 r.
ustanawiająca wyjątki od dyrektywy Rady 77/99/EWG dotyczące niektórych produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego

(83/201/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 28 kwietnia 1983 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi(1), w szczególności jej art. 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 18 dyrektywy 77/99/EWG można zadecydować, że niektóre przepisy tej dyrektywy nie mają zastosowania do niektórych produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych;

procent świeżego mięsa lub produktu mięsnego w produktach zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego musi zostać ustalony jako stosunek użytego świeżego mięsa lub produktu mięsnego do produktu końcowego; w odniesieniu do niektórych produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego, oraz które są odwodnione lub poddane koncentracji na etapie produkcji i które są daniami gotowymi do spożycia, produktem końcowym do celów tej kalkulacji jest produkt gotowy do użycia po przygotowaniu zgodnie z instrukcjami producentów;

uwzględniając rodzaj i skład produktów, odnośnie do niektórych produktów mogą zostać dopuszczone wyjątki;

wyjątki te mogą odnosić się jedynie do warunków zatwierdzania zakładów ustanowionych w rozdziale I załącznika A, wymagań inspekcji opisanych w rozdziałach IV i V załącznika A, jak również wymagań związanych ze oznakowaniem zdrowotności oraz świadectwem zdrowia ustanowionych w art. 3 ust. 1 pkt 9 i 10 dyrektywy 77/99/EWG; nie naruszając przepisów niniejszej dyrektywy Państwa Członkowskie muszą zapewniać że produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego, przeznaczone do handlu wewnątrzwspólnotowego są produktami zdrowymi, przygotowanymi ze świeżego mięsa lub produktów mięsnych w rozumieniu dyrektywy 77/99/EWG;

produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego są wytwarzane w zakładach produkujących wyłącznie ten typ produktu lub w zakładach produkujących, dodatkowo oprócz wspomnianego powyżej typu produktu, również produkty mięsne lub inne środki spożywcze, które nie zawierają mięsa lub produktu mięsnego; te typy produktów mogą być przygotowywane w odrębnych częściach tego samego zakładu;

zakłady wytwarzające produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego, które są w pełni zgodne z przepisami dyrektywy 77/99/EWG, muszą mieć możliwość skorzystania z wyjątków określonych w art. 8 ust. 1 lit. c) tej dyrektywy;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Niniejsza dyrektywa ustanawia, które przepisy dyrektywy 77/99/EWG nie mają zastosowania, na podstawie jej art. 8, do niektórych produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych.

Artykuł  2

Produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych oznaczają produkty zawierające nie więcej niż 10 % użytego mięsa lub produktu mięsnego w stosunku do produktu końcowego gotowego do użycia po przygotowaniu zgodnie z instrukcjami producentów.

Artykuł  3

W celu zatwierdzenia zakładów wytwarzających produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego:

1. Warunki ustanowione w rozdziale I załącznika A do dyrektywy 77/99/EWG dotyczą wyłącznie tej części zakładu, w której świeże mięso lub produkt mięsny jest odbierany, składowany, obrabiany i dodawany do produktów mięsnych lub produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego, jak również gdzie produkty te są przetwarzane i składowane.

2. a) W przypadkach, gdy producent używa wyłącznie produktów, które zostały poddane pełnej obróbce w celu przygotowania produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego, właściwy organ może zadecydować, że chłodnie określone w rozdziale I ust. 1 lit. a) i) załącznika A do dyrektywy 77/99/EWG nie są wymagane.

b) To samo pomieszczenie może być używane do czynności, które mają być wykonywane w oddzielnych pomieszczeniach, określonych w rozdziale I ust. 2 lit. a), b), c), d), e), g) i h) załącznika A do dyrektywy 77/99/EWG pod warunkiem, że nie ma to szkodliwego wpływu na świeże mięso i produkty mięsne.

Wyjątki przewidziane w lit. a) i b) mają zastosowanie tylko do tej części zakładu, w której produkowane są produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego.

3. Jeżeli zakład wytwarza również inne produkty żywnościowe niezawierające mięsa lub produktu mięsnego, pomieszczenia określone w rozdziale I ust. 1 lit. c), e), i), l), n) i o) załącznika A oraz urządzenia określone w lit. f), g), h) i k) dyrektywy 77/99/EWG, które są wymagane do produktów określonych w art. 1 niniejszej dyrektywy, mogą być wspólne z pomieszczeniami i urządzeniami do wytwarzania innych produktów żywnościowych niezawierających mięsa lub produktu mięsnego. Jednakże właściwy organ określony w art. 3 ust. 1 pkt 6 dyrektywy 77/99/EWG musi mieć dostęp do tych pomieszczeń i urządzeń.

4. Państwa Członkowskie zapewniają, aby weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładów lub ich części zatwierdzonych zgodnie z niniejszą dyrektywą był poprzedzony cyfrą 8, po której następuje myślnik (tj. "8-").

5. Weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładów, które są w pełni zgodne z przepisami dyrektywy 77/99/EWG, może być poprzedzony cyfrą 8, po której następuje myślnik (tj. "8-") do celów wewnątrzwspólnotowego handlu produktami objętymi niniejszą dyrektywą.

Artykuł  4

W stosunku do produktów zawierających inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego stosuje się rozdziale IV załącznika A do dyrektywy 77/99/EWG; jednakże do celów ust. 22 właściwy organ decyduje o okresach, podczas których sprawowany jest nadzór. W tym celu właściwy organ bierze pod uwagę okresy, podczas których świeże mięso lub produkty mięsne oraz produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego są wprowadzane, składowane, obrabiane i przygotowywane w zakładach, przy czym nadzór ma zastosowanie tylko do części zakładu zatwierdzonego zgodnie z niniejszą dyrektywą.

Producent informuje właściwy organ o okresach, podczas których świeże mięso lub produkty mięsne oraz produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktów mięsnych są wprowadzane, składowane, obrabiane i przygotowywane w jego zakładzie.

Artykuł  5
1.
Dla zakładów produkujących produkty zawierające inne środki spożywcze i tylko niewielki procent mięsa lub produktu mięsnego, świadectwo zdrowia przewidziane w art. 3 ust. 1 pkt 10 dyrektywy 77/99/EWG nie jest wymagane dla tych produktów, jeśli znak jakości zdrowotnej jest uzupełniony przedrostkiem-cyfrą 8, po której następuje myślnik (tj. "8-") przed numerem zatwierdzenia zakładu.
2.
Państwa Członkowskie powiadamiają inne Państwa Członkowskie i Komisję o zakładach korzystających z ust. 1.
Artykuł  6 1

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie, nie później niż do dnia 1 czerwca 1984 r., przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Artykuł  7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 kwietnia 1983 r.

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 85.

1 Art. 6 zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 83/577/EWG z dnia 15 listopada 1983 r. (Dz.U.UE.L.83.334.21) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 15 listopada 1983 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.