Dyrektywa 82/475/EWG ustanawiająca kategorie składników, które mogą być stosowane do celów etykietowania mieszanek paszowych dla zwierząt domowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1982.213.27

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 lipca 1998 r.

DYREKTYWA KOMISJI
z dnia 23 czerwca 1982 r.
ustanawiająca kategorie materiałów paszowych, które mogą być stosowane do celów etykietowania mieszanek paszowych dla zwierząt domowych 1

(82/475/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 21 lipca 1982 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą;

uwzględniając dyrektywę Rady 79/373/EWG z dnia 2 kwietnia 1979 r. w sprawie wprowadzenia do obrotu mieszanek paszowych(1), ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 80/695/EWG(2), w szczególności jej art. 10 lit. b),

a także mając na uwadze, co następuje:

wyżej wymieniona dyrektywa stanowi, iż Państwa Członkowskie mogą wymagać lub zezwolić na to, aby składniki używane do produkcji mieszanek paszowych były deklarowane; do czasu przyjęcia przepisów wspólnotowych, Państwa Członkowskie mogą zezwolić na to, aby deklaracja składników została zastąpiona deklaracją kategorii składającej się z wielu składników;

przepisy krajowe w niektórych Państwach Członkowskich zezwalają na grupowanie składników w różnych kategoriach; z tego względu powinny zostać ustanowione identyczne przepisy dotyczące etykietowania w celu ułatwienia handlu między Państwami Członkowskimi;

zasady te powinny mieć zastosowanie wyłącznie do mieszanek paszowych dla zwierząt domowych;

zasady dotyczące etykietowania mieszanek paszowych muszą głównie zapewniać odpowiednie informacji dla użytkowników tych produktów;

kategoria może być wskazana jedynie w przypadku, gdy użyty składnik lub składniki są objęte definicją danej kategorii;

przez analogię do przepisów ustanowionych dla deklaracji składników powinien być podany wykaz kategorii, w zależności o przepisów ustanowionych przez Państwa Członkowskie, przez wskazanie informacji o ilości każdej z obecnych kategorii albo w porządku malejącym udziałów wagowych w mieszance paszowej;

jednakże nie jest możliwe ustalenie kategorii obejmujących wszystkie składniki mieszanek paszowych; z tego względu wytwórca musi dodatkowo wskazać wszelkie składniki, nienależące do żadnej z kategorii wymienionych w Załączniku;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1 2

W przypadku gdy na mocy art. 5c ust. 3 dyrektywy 79/373/EWG wskazanie szczególnej nazwy materiału paszowego może zostać zastąpione nazwą kategorii, do której materiał paszowy należy, wyłącznie kategorie wymienione w Załączniku do niniejszej dyrektywy mogą być wskazane na opakowaniu, pojemniku lub etykiecie mieszanki paszowej dla zwierząt domowych.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy nie później niż do dnia 1 stycznia 1985 r. Niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 23 czerwca 1982 r.

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 86 z 6.4.1979, str. 30.

(2) Dz.U. L 188 z 22.7.1980, str. 23.

ZAŁĄCZNIK 3

Kategorie materiałów paszowych, które mogą być określone w miejsce materiałów paszowych indywidualnych

Wyszczególnienie kategoriiDefinicja
1.Mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcegoWszystkie mięsne części poddanych ubojowi stałocieplnych zwierząt lądowych, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie, oraz

wszelkie produkty i pochodne rozbioru tuszy lub części tuszy stałocieplnych zwierząt lądowych

2.Mleko i produkty pochodne mlekaWszystkie przetwory mleczne, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie oraz produkty pochodne ich przetworzenia
3.Jaja oraz produkty pochodne z jajWszystkie produkty z jaj, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie oraz produkty pochodne ich przetworzenia
4.Oleje i tłuszczeWszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne
5.DrożdżeWszelkie drożdże, których komórki zostały zabite i wysuszone
6.Ryby i produkty pochodne z rybRyby lub części ryb, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie oraz produkty pochodne ich przetworzenia
7.ZbożaWszystkie rodzaje zbóż, niezależnie od ich wyglądu, lub produkty skrobiowe otrzymane z bielma
8.WarzywaWszystkie rodzaje warzyw i roślin strączkowych, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie
9.Produkty pochodzenia roślinnegoProdukty pochodne otrzymane w wyniku przetworzenia produktów roślinnych, w szczególności zbóż, warzywa, roślin strączkowych oraz nasion roślin oleistych
10.Roślinne ekstrakty białkoweWszystkie produkty pochodzenia roślinnego, w których przy użyciu odpowiedniego procesu osiągnięto koncentrację białka w wysokości co najmniej 50 % surowego białka w stosunku do suchej masy
11.MinerałyWszystkie nieorganiczne substancje nadające się do zastosowania w paszy dla zwierząt
12.Różne cukryWszystkie rodzaje cukrów
13.OwoceWszystkie rodzaje owoców, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie
14.OrzechyWszystkie ziarna w łupinach
15.NasionaWszystkie rodzaje nasion w postaci naturalnej lub grubo zmielone
16.GlonyGlony, świeże lub zakonserwowane przez odpowiednie przetworzenie
17.Mięczaki i skorupiakiWszystkie rodzaje mięczaków i skorupiaków, świeże lub zakonserwowane przy użyciu odpowiedniego procesu i produkty pochodne ich przetwarzania
18.OwadyWszelkiego rodzaju owady oraz ich stadia rozwoju
19.Produkty przemysłu piekarskiegoPieczywo, ciasta, suchary i makarony
1 Tytuł zmieniony przez art. 2 dyrektywy nr 98/67/WE z dnia 7 września 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.261.10) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 lipca 1998 r.
2 Art. 1:

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 91/334/EWG z dnia 6 czerwca 1991 r. (Dz.U.UE.L.91.184.27) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 13 czerwca 1991 r.

- zmieniony przez art. 2 dyrektywy nr 98/67/WE z dnia 7 września 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.261.10) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 lipca 1998 r.

3 Załącznikzmieniony przez art. 2 dyrektywy nr 98/67/WE z dnia 7 września 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.261.10) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 lipca 1998 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.