Dyrektywa 2007/57/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.243.61

Akt jednorazowy
Wersja od: 18 września 2007 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2007/57/WE
z dnia 17 września 2007 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(3), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(4), w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) odzwierciedlają stosowanie minimalnych ilości pestycydów w celu zapewnienia skutecznej ochrony roślin, stosowanych w taki sposób, by ilość pozostałości była możliwie jak najniższa i toksykologicznie możliwa do przyjęcia, w szczególności pod względem szacunkowego pobrania z dietą.

(2) NDP pestycydów są poddawane przeglądowi i zmieniane w celu uwzględnienia nowych informacji, włącznie z nowymi lub zmienionymi sposobami wykorzystania. Informacje dotyczące nowych lub zmienionych rodzajów wykorzystania przekazano Komisji, która powinna doprowadzić do zmian w poziomach pozostałości manebu, mankozebu, metiramu, propinebu i tiuramu.

(3) Istniejąca substancja czynna ziram została włączona do załącznika I do dyrektywy Rady 91/414/EWG(5) dyrektywą Komisji 2003/81/WE(6). Włączenie do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG oparte było na podstawie oceny przedłożonych informacji dotyczących proponowanego wykorzystania. Dostępne informacje zostały poddane przeglądowi i są wystarczające, aby ustalić niektóre najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP).

(4) W odniesieniu do NDP manebu, mankozebu, metiramu, propinebu i tiuramu istnieją już dyrektywy Wspólnoty 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG. Poziomy te uwzględniono podczas przyjmowania NDP objętych niniejszą dyrektywą. W szczególności, ponieważ w rutynowym monitorowaniu nie można określić indywidualnie pozostałości manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu, NDP określono w odniesieniu do całej grupy tych pestycydów, znanych również jako ditiokarbaminiany. W odniesieniu do propinebu, tiuramu i ziramu istnieją oddzielne metody, nie są one jednak stosowane w badaniach rutynowych. Z metod tych należy korzystać w indywidualnych przypadkach, kiedy wymagana jest specyficzna kwantyfikacja propinebu, ziramu i/lub tiuramu.

(5) W sprawozdaniach Komisji z przeglądu, które zostały przygotowane w związku z włączeniem rozpatrywanych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG, ustalono akceptowane dzienne pobranie oraz, w przypadkach, w których było to konieczne, ostrą dawkę referencyjną dla wspomnianych substancji. Narażenie konsumentów produktów spożywczych zawierających rozpatrywane substancje czynne zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono również wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(7) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin(8) w sprawie przyjętej metodologii. Wyciągnięto wniosek, że zaproponowane NDP nie doprowadzą do przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(6) NDP powinny być ustalone na poziomie granicy oznaczalności, w przypadkach gdy dozwolone zastosowania środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, gdy zastosowania dozwolone przez państwa członkowskie nie zostały poparte niezbędnymi danymi lub gdy zastosowania w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, lub na ich powierzchni, nie zostały poparte niezbędnymi danymi.

(7) Konieczne jest zatem wprowadzenie zmian w odniesieniu do NDP określonych w załącznikach do dyrektyw 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG, aby zapewnić właściwy nadzór i kontrolę zakazu ich stosowania oraz w celu ochrony konsumenta. W przypadkach gdy NDP zostały już uprzednio określone w załącznikach do wymienionych dyrektyw, należy je odpowiednio zmienić. Jeżeli NDP nie zostały określone do tej pory, należy je ustalić po raz pierwszy.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywy 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(9) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG skreśla się wpis odnoszący się do tiuramu.

Artykuł  2

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem III do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  5

Państwa członkowskie przyjmą i opublikują, najpóźniej do dnia 18 marca 2008 r., przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa członkowskie niezwłocznie przekażą Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 19 marca 2008 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 września 2007 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/8/WE (Dz.U. L 63 z 1.3.2007, str. 9).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/27/WE (Dz.U. L 128 z 16.5.2007, str. 31).

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/28/WE (Dz.U. L 135 z 26.5.2007, str. 6).

(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 39/2007/WE (Dz.U. L 165 z 27.6.2007, str. 25).

(5) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/52/WE (Dz.U. L 214 z 17.8.2007, str. 3).

(6) Dz.U. L 224 z 6.9.2003, str. 29.

(7) Wytyczne dotyczące przewidywania pobrania z dietą pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(8) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin dotycząca kwestii związanych ze zmianą załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin w dniu 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/index_en.html).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG wiersze odnoszące się do "manebu, mankozebu, metiramu, propinebu i zinebu (wyrażonych jako CS2)" otrzymują następujące brzmienie:
"Pozostałości pestycydówNajwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
Ditiokarbaminiany, wyrażone jako CS2, obejmujące maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram(1),(2)1 Pszenica, żyto, pszenżyto, pszenica orkisz (ma, mz)

2 Jęczmień, owies (ma, mz)

0,05(*) Pozostałe zboża

Propineb (wyrażony jako propylenodiamina)(3)0,05(*)

ZBOŻA

Tiuram (wyrażony jako Tiuram)(3)0,1(*)

ZBOŻA

Ziram (wyrażony jako Ziram)(3)0,1(*) ZBOŻA
(1) NDP wyrażone jako CS2 mogą powstawać z różnych ditiokarbaminianów i dlatego też nie odzwierciedlają jednej dobrej praktyki rolniczej (DPR). Z tego względu nie jest właściwe używanie tych NDP w celu sprawdzenia zgodności z DPR.

(2) W nawiasie pochodzenie pozostałości (ma: maneb; mz: mankozeb; me: metiram; pr: propineb; t: tiuram; z: ziram).

(3) Ponieważ wszystkie ditiokarbaminiany powodują ostateczną pozostałość CS2, rozróżnienie ich jest praktycznie niemożliwe. Jednakże w odniesieniu do propinebu, ziramu i tiuramu istnieją indywidualne metody określania pozostałości. Z metod tych należy korzystać w indywidualnych przypadkach, kiedy wymagane jest określenie konkretnej ilości propinebu, ziramu i/lub tiuramu.

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczalności."

ZAŁĄCZNIK  II

W części B załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG wiersze odnoszące się do "Manebu, mankozebu, metiramu, propinebu i zinebu (wyrażonych jako CS2)" otrzymują następujące brzmienie:
Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
Pozostałości pestycydówmięsa, w tym tłuszczu, wyrobów mięsnych, odpadów poubojowych i tłuszczów zwierzęcych

wymienionych w załączniku I w pozycjach nr ex 0201, 0202,

0203, 0204, 0205 00 00, 0206,

0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602

dla mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406świeżych jaj w skorupach, dla jaj

ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 00 i 0408

"Ditiokarbaminiany, wyrażone jako CS2, obejmujące maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram0,05(*)0,05(*)0,05(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności."

ZAŁĄCZNIK  III

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG wiersze odnoszące się do "Manebu, mankozebu, metiramu, propinebu i zinebu (wyrażonych jako CS2)" otrzymują następujące brzmienie:
"Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (w mg/kg)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się NDPDitiokarbaminiany, wyrażone jako CS2, obejmujące maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram(1),(2)Propineb (wyrażony jako propilendiamina)(3)Tiuram (wyrażony jako tiuram)(3)Ziram (wyrażony jako ziram)(3)
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy
i) OWOCE CYTRUSOWE5 (mz)0,05(*)0,1(*)0,1(*)
Grejpfruty
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)0,05(*)0,1(*)0,1(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie0,1 (mz)
Pozostałe0,05(*)
iii) OWOCE ZIARNKOWE5 (ma, mz, me, pr, t, z)0,3
Jabłka50,1(*)
Gruszki51
Pigwy
Pozostałe0,1(*)0,1(*)
iv) OWOCE PESTKOWE
Morele2 (mz, t)3
Wiśnie i czereśnie2 (mz, me, pr, t, z)0,335
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami)2 (mz, t)3
Śliwki2 (mz, me, t, z)22
Pozostałe0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,1(*)
v) JAGODY I DROBNE OWOCE0,1(*)
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina5 (ma, mz, me, pr, t)
Winogrona stołowe10,1(*)
Winogrona do produkcji wina13
b) Truskawki (inne niż dzikie)10 (t)0,05(*)10
c) Owoce leśne (inne niż dzikie)0,05(*)0,05(*)0,1(*)
Jeżyny
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny
Pozostałe
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)0,05(*)0,1(*)
Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, biała i czarna)5 (mz)
Agrest
Pozostałe0,05(*)
e) Dzikie jagody i dzikie owoce0,05(*)0,05(*)0,1(*)
vi) OWOCE RÓŻNE0,1(*)0,1(*)
Awokado
Banany2 (mz, me)
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango2 (mz)
Oliwki (stołowe)5 (mz, pr)0,3
Oliwki (do produkcji oliwy)5 (mz, pr)0,3
Papaja7 (mz)
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe0,05(*)0,05(*)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone0,1(*)
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,1(*)
Buraki0,5 (mz)
Marchew0,2 (mz)
Maniok
Seler0,3 (ma, me, pr, t)0,3
Chrzan0,2 (mz)
Karczoch jerozolimski
Pasternak0,2 (mz)
Pietruszka - korzeń0,2 (mz)
Rzodkiewka
Salsefia0,2 (mz)
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe0,05(*)0,05(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE0,05(*)0,1(*)
Czosnek0,1 (mz)
Cebula1 (ma, mz)
Szalotka1 (ma, mz)
Dymka1 (mz)
Pozostałe0,05(*)
iii) WARZYWA OWOCOWE0,1(*)
a) Rośliny psiankowate
Pomidory3 (mz, me, pr)2
Papryka5 (mz, pr)1
Bakłażan3 (mz, me)
Ketmia jadalna0,5 (mz)
Pozostałe0,05(*)0,05(*)
b) Dyniowate - z jadalną skórką2 (mz, pr)
Ogórek2
Korniszon
Cukinia
Pozostałe0,05(*)
c) Dyniowate - z niejadalną skórką1 (mz, pr)
Melony1
Dynie
Arbuzy1
Pozostałe0,05(*)
d) Kukurydza cukrowa0,05(*)0,05(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE0,05(*)0,1(*)
a) Kapustne kwitnące1 (mz)
Brokuły
Kalafior
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste
Brukselka2 (mz)
Kapusta głowiasta3 (mz)
Pozostałe0,05(*)
c) Kapustne liściowe0,5 (mz)
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa1 (mz)
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,05(*)
a) Sałata i podobne5 (mz, me, t)
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata2
Endywia (cykoria endywia)2
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy
Pozostałe0,1(*)
b) Szpinak i podobne0,05(*)0,1(*)
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna0,3 (mz)0,1(*)
d) Cykoria warzywna0,5 (mz)0,1(*)
e) Zioła5 (mz, me)0,1(*)
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,05(*)0,1(*)
Fasola (w strąkach)1 (mz)
Fasola (bez strąków)0,1 (mz)
Groch (w strąkach)1 (ma, mz)
Groch (bez strąków)0,1 (mz)
Pozostałe0,05(*)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,05(*)0,1(*)
Szparagi0,5 (mz)
Karczochy
Seler
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por3 (ma, mz)
Rabarbar0,5 (mz)
Pozostałe0,05(*)
viii) GRZYBY0,05(*)0,05(*)0,1(*)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych0,05(*)0,1(*)0,1(*)
Fasola0,1 (mz)
Soczewica
Groch0,1 (mz)
Łubin
Pozostałe0,05(*)
4. Nasiona oleiste0,1(*)0,1(*)0,1(*)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku0,5 (ma, mz)
Ziarna soi
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Nasiona konopi
Nasiona dyni
Pozostałe0,1(*)
5. Ziemniaki0,3 (ma, mz, me, pr)0,20,1(*)0,1(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane; gat. Camellia sinensis)0,1(*)0,1(*)0,2(*)0,2(*)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek25 (pr)500,2(*)0,2(*)
(1) NDP wyrażone jako CS2 mogą powstawać z różnych ditiokarbaminianów i dlatego też nie odzwierciedlają jednej dobrej praktyki rolniczej (DPR). Z tego względu nie jest właściwe używanie tych NDP w celu sprawdzenia zgodności z DPR.

(2) W nawiasie pochodzenie pozostałości (ma: maneb; mz: mankozeb; me: metiram; pr: propineb; t: tiuram; z: ziram).

(3) Ponieważ wszystkie ditiokarbaminiany powodują ostateczną pozostałość CS2, rozróżnienie ich jest praktycznie niemożliwe. Jednakże w odniesieniu do propinebu, ziramu i tiuramu istnieją indywidualne metody określania pozostałości. Z metod tych należy korzystać w indywidualnych przypadkach, kiedy wymagane jest określenie konkretnej ilości propinebu, ziramu i/lub tiuramu.

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczalności."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.