Dyrektywa 2004/2/WE zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenamifosu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.14.10

Akt jednorazowy
Wersja od: 21 stycznia 2004 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2004/2/WE
z dnia 9 stycznia 2004 r.
zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenamifosu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną dyrektywą Rady 2002/62/WE(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 2002/60/WE(4), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(5), ostatnio zmienioną dyrektywą Rady 2003/69/WE(6), w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W przypadku zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, w tym owoców i warzyw, poziomy pozostałości odzwierciedlają użycie minimalnych ilości pestycydów niezbędnych do osiągnięcia skutecznej ochrony roślin, stosowanych w taki sposób, aby ilości pozostałości były jak najmniejsze z praktycznego i z toksykologicznego punktu widzenia, uwzględniając w szczególności ochronę środowiska naturalnego i przewidywane spożycie przez konsumentów. W przypadku środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, poziomy pozostałości odzwierciedlają spożycie przez zwierzęta zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, wobec których stosowano pestycydy oraz, gdy ma to znaczenie, bezpośrednie skutki stosowania leków weterynaryjnych. Wspólnotowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP) stanowią górne granice ilości takich pozostałości, które mogą znajdować się w środkach spożywczych przy przestrzeganiu dobrych praktyk rolniczych.

(2) NDPP dla pestycydów są poddawane przeglądowi i zmieniane w celu uwzględnienia nowych informacji i danych. NDPP są ustalane na niższym poziomie oznaczenia analitycznego w przypadku gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie dozwolone przez Państwa Członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(3) W przypadku fenamifosu, Państwo Członkowskie powiadomiło Komisję o chęci dokonania przeglądu krajowych NDPP zgodnie z art. 8 dyrektywy 90/642/EWG, z uwagi na niepokój o spożycie przez konsumentów. Propozycja dokonania przeglądu wspólnotowych NDPP została przedłożona Komisji.

(4) Długotrwałe lub krótkie narażenie konsumentów na działanie fenamifosu wymienione w niniejszej dyrektywie za pośrednictwem produktów spożywczych, zostało ponownie ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(7). Oblicza się, że NDPP ustalone w niniejszej dyrektywie nie doprowadzą do niedopuszczalnego narażenia konsumentów.

(5) Gdzie jest to właściwe, ostre narażenie konsumentów na działanie pestycydów za pośrednictwem każdego z produktów spożywczych, które mogą zawierać pozostałości tych pestycydów, zostało ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Stwierdzono, że obecność pozostałości pestycydów na poziomie lub poniżej najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości zaproponowanych w niniejszej dyrektywie, nie spowoduje ostrych skutków toksycznych.

(6) Poprzez Światową Organizację Handlu, handlowi partnerzy Wspólnoty zostali skonsultowani w sprawie NDPP proponowanych w niniejszej dyrektywie, a ich opinie w sprawie tych poziomów zostały wzięte pod uwagę.

(7) Uwzględnione zostały opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności jego rady i zalecenia dotyczące metodologii, jaka ma być stosowana dla ochrony konsumentów produktów rolnych, wobec których stosowane są pestycydy.

(8) Dlatego załączniki do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG powinny zostać odpowiednio zmienione.

(9) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się następujący wiersz:

"Pozostałości pestycydów

Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)

Fenamifos (suma fenamifosu i jego sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fenamifos)

0,02(*) zboża

(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego."

Artykuł  2

W części B załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG dodaje się następujący wiersz:

Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)

"Pozostałości pestycydów

Mięsa, w tym tłuszczu, wyrobów mięsnych, podrobów i tłuszczów zwierzęcych jak wymieniono w załączniku I objętych kodami CN 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602

Dla mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406

Świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I objętych kodami CN 0407 00 i 0408

Fenamifos (suma fenamifosu i jego sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fenamifos)

0,01(*)

0,01(*)

0,005(*)

(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego."

Artykuł  3

W załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się, co następuje:

"NDPP dla fenamifosu określone w Załączniku do niniejszej dyrektywy dodaje się do NDPP określonych w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG."

Artykuł  4

Państwa Członkowskie przyjmą i opublikują, najpóźniej do dnia 31 lipca 2004 r., przepisy niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Państwa Członkowskie zastosują wspomniane przepisy od dnia 1 września 2004 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odesłanie do niniejszej dyrektywy lub odesłanie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odesłania określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie siódmego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 9 stycznia 2004 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(2) Dz.U. L 154 z 21.6.2003, str. 70.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(4) Dz.U. L 155 z 24.6.2003, str. 15.

(5) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(6) Dz.U. L 175 z 15.7.2003, str. 37.

(7) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia pozostałości pestycydu (poprawione), przygotowane przez Globalny System Monitorowania Środowiska Naturalnego/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIK

"Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się najwyższePozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)
dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP)Fenamifos (suma fenamifosu i jego sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fenamifos)
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane,

zakonserwowane przez mrożenie, bez

dodatku cukru; orzechy

(i) OWOCE CYTRUSOWE0,02(*)
Grejpfrut
Cytryny
Limonki
Mandarynki (włączając klementynki i

inne mieszańce)

Pomarańcze
Pomelo
Inne
(ii) ORZECHY Z DRZEW (niełuskane i

łuskane)

0,02(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Nerkowce
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Makadamia
Pekanowe
Orzeszki sosnowe
Pistacjowe
Orzechy włoskie
Inne
(iii) OWOCE ZIARNKOWE0,02(*)
Jabłka
Gruszki
Pigwa
Inne
(iv) OWOCE PESTKOWE0,02(*)
Morele
Wiśnie
Brzoskwinie (włączając nektarynki i

podobne mieszańce)

Śliwki
Inne
(v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE0,02(*)
(a) Winogrona deserowe i do

produkcji wina

Winogrona deserowe
Winogrona do produkcji win
(b) Truskawki (z wyłączeniem

dzikich)

(c) Owoce roślin z rodziny

różowatych (inne niż dzikie)

Jeżyny
Jeżyny popielice
Skrzyżowanie jeżyny z maliną
Malina
Inne
(d) Inne drobne owoce i owoce

jagodowe (z wyłączeniem

dzikich)

Czarne jagody
Żurawina błotna
Porzeczki (czerwone, czarne i

białe)

Agrest
Inne
(e) Owoce jagodowe i owoce dziko

rosnące

(vi) OWOCE RÓŻNE
Awokado
Banany0,05
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwaty
Liczi
Mango
Oliwki
Marakuja
Ananasy
Granaty
Inne0,02(*)
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, zamrożone

lub suszone

(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE
Burak ćwikłowy
Marchew0,05
Seler - korzeń
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Skorzonera
Ziemniaki słodkie
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Inne0,02(*)
(ii) WARZYWA CEBULOWE0,02(*)
Czosnek
Cebula
Szalotka
Cebula dymka
Inne
(iii) WARZYWA OWOCOWE
(a) Rośliny psiankowate
Pomidory0,05
Papryki0,1
Oberżyny0,05
Inne0,02(*)
(b) Dyniowate - o skórce jadalnej
Ogórki0,05
Korniszony
Cukinia0,05
Inne0,02(*)
(c) Dyniowate- o skórce niejadalnej
Melony0,05
Dynie
Arbuzy0,05
Inne0,02(*)
(d) kukurydza słodka0,02(*)
(iv) WARZYWA KAPUSTNE
(a) Kwiaty kapustnych0,02(*)
Brokuły (włączając kalarepę)
Kalafior
Inne
(b) Kapusty głowiaste
Kapusta brukselska0,05
Kapusta głowiasta0,05
Inne0,02(*)
(c) Kapusty liściaste0,02(*)
Kapusta chińska
Jarmuż
Inne
(d) Kalarepa0,02(*)
(v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,02(*)
(a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka warzywna
Sałata
Skarola (endywia szerokolistna)
Inne
(b) Szpinak i podobne
Szpinak
Burak liściowy (boćwina)
Inne
(c) Rzeżucha
(d) Endywia
(e) Zioła
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka naciowa
Seler naciowy
Inne
(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,02(*)
Fasola (ze strąkami)
Fasola (bez strąków)
Groch (ze strąkami)
Groch (bez strąków)
Inne
(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,02(*)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler
Koper
Karczochy
Por
Rabarbar
Inne
(viii) GRZYBY0,02(*)
(a) Grzyby hodowlane
(b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych0,02(*)
Fasola
Soczewica
Groszek zielony
Inne
4. Nasiona oleiste0,05(*)
Nasiona siemienia lnianego
Orzeszki ziemne
Nasiona maku
Nasiona sezamu
Nasiona słonecznika
Nasiona rzepaku
Nasiona soi
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Inne
5. Ziemniaki0,02(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki konsumpcyjne
6. Herbata (liście i łodygi suszone,

sfermentowane lub w inny sposób

przetwarzane, Camellia sinensis)

0,05(*)
7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami

chmielu i nie skoncentrowanym proszkiem

0,05(*)
(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.