Decyzja 2008/692/WE dotycząca dostosowania załączników 1 i 2
Dz.U.UE.L.2008.228.3
Akt jednorazowyDECYZJA NR 2/2008 WSPÓLNEGO KOMITETU DS. ROLNICTWA USTANOWIONEGO NA MOCY UMOWY MIĘDZY WSPÓLNOTĄ EUROPEJSKĄ I KONFEDERACJĄ SZWAJCARSKĄ SPRAWIE HANDLU PRODUKTAMI ROLNYMI
z dnia 24 czerwca 2008 r.
dotycząca dostosowania załączników 1 i 2
(Dz.U.UE L z dnia 27 sierpnia 2008 r.)
WSPÓLNY KOMITET DS. ROLNICTWA,
uwzględniając Umowę między Wspólnotą Europejską i Konfederacją Szwajcarską w sprawie handlu produktami rolnymi ("Umowę"), w szczególności jej art. 11,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Umowa weszła w życie z dniem 1 czerwca 2002 r. i zawiera między innymi załączniki 1 i 2 dotyczące dwustronnych koncesji handlowych przyznanych odpowiednio przez Konfederację Szwajcarską oraz przez Wspólnotę Europejską (zwane dalej "Stronami").
(2) W dniu 1 stycznia 2007 r. nastąpiło rozszerzenie Unii Europejskiej w drodze przystąpienia Bułgarii i Rumunii. Strony zgodziły się dostosować dwustronne koncesje handlowe, uzasadniając to potrzebą wzajemnego utrzymania wymiany handlowej opartej o preferencyjne warunki udzielone na mocy umów dwustronnych między nowymi państwami członkowskimi Unii Europejskiej i Szwajcarią w zakresie przedmiotowym. Strony przyjęły autonomiczne i przejściowe środki gwarantujące ciągłość przepływów handlowych w okresie przejściowym.
(3) trony zgodziły się również skonsolidować w ramach Umowy dwustronną preferencyjna wymianę w handlu kiełbasami i niektórymi produktami mięsnymi,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 24 czerwca 2008 r.
W imieniu Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa | |
Aldo LONGO | Jacques CHAVAZ |
Szef Delegacji Wspólnoty | Szef Delegacji Szwajcarii |
Hans-Christian BEAUMOND | |
Sekretarz Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa |
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK 1
Koncesje udzielone przez szwajcarię
Na następujące produkty pochodzące ze Wspólnoty Szwajcaria udziela określonych poniżej koncesji taryfowych, które w odpowiednich przypadkach podlegają ustalonej ilości rocznej.
Szwajcarska pozycja taryfowa | Opis | Cło mające zastosowanie (CHF/100 kg wagi brutto) | Roczna ilość (tony wagi netto) |
0101 90 95 | Konie żywe (z wyjątkiem reproduktorów czystej rasy i zwierząt mięsnych) (w ilości pogłowia) | 0 | 100 szt. pogłowia |
0204 50 10 | Mięso kozie, świeże, chłodzone lub mrożone | 40 | 100 |
0207 14 81 | Piersi koguta i kur gatunków domowych, mrożone | 15 | 2.100 |
0207 14 91 | Części i podroby jadalne z koguta i z kur gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), mrożone | 15 | 1.200 |
0207 27 81 | Piersi indyków i indyczek gatunków domowych, mrożone | 15 | 800 |
0207 27 91 | Części i podroby jadalne z indyków i indyczek gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), mrożone | 15 | 600 |
0207 33 11 | Kaczki gatunków domowych, niecięte na kawałki, mrożone | 15 | 700 |
0207 34 00 | Wątróbki kacze, gęsie lub perlicze gatunków domowych, świeże lub chłodzone | 9,5 | 20 |
0207 36 91 | Części i podroby jadalne z kaczek, gęsi lub perliczek gatunków domowych, mrożone (z wyjątkiem wątróbek) | 15 | 100 |
0208 10 00 | Mięso i podroby jadalne z królików lub zajęcy, świeże, chłodzone lub mrożone | 11 | 1.700 |
0208 90 10 | Mięso i podroby jadalne z dziczyzny, świeże, chłodzone lub mrożone (z wyjątkiem tych z zajęcy i dzików) | 0 | 100 |
ex 0210 11 91 | Szynki i ich części, z kością, wieprzowe (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone | Zwolnienie | 1.000(1) |
ex 0210 19 91 | Mięso cięte w kawałki, bez kości, w solance lub wędzone | Zwolnienie | |
0210 20 10 | Suszone mięsa wołowe | Zwolnienie | 200(2) |
ex 0407 00 10 | Jadalne jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane | 47 | 150 |
ex 0409 00 00 | Naturalny miód z akacji | 8 | 200 |
ex 0409 00 00 | Inny miód naturalny (oprócz akacji) | 26 | 50 |
0602 10 00 | Nieukorzenione sadzonki i szczepki | Zwolnienie | Nieograniczona |
Sadzonki w formie podkładki owoców ziarnkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego): | Zwolnienie | (3) | |
0602 20 11 | - szczepione, z odkrytymi korzeniami | ||
0602 20 19 | - szczepione, z ziemią | ||
0602 20 21 | - nieszczepione, z odkrytymi korzeniami | ||
0602 20 29 | - nieszczepione, z ziemią | ||
Sadzonki w formie podkładki owoców pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego): | Zwolnienie | (3) | |
0602 20 31 | - szczepione, z odkrytymi korzeniami | ||
0602 20 39 | - szczepione, z ziemią | ||
0602 20 41 | - nieszczepione, z odkrytymi korzeniami | ||
0602 20 49 | - nieszczepione, z ziemią | ||
Sadzonki inne niż w formie podkładki owoców ziarnkowych lub pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego), o jadalnych owocach: | Zwolnienie | Nieograniczona | |
0602 20 51 | - z odkrytymi korzeniami | ||
0602 20 59 | - inne niż z odkrytymi korzeniami | ||
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z odkrytymi korzeniami: | Zwolnienie | (3) | |
0602 20 71 | - owoców ziarnkowych | ||
0602 20 72 | - owoców pestkowych - inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych | ||
0602 20 79 | Zwolnienie | Nieograniczona | |
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z ziemią: | Zwolnienie | (3) | |
0602 20 81 | - owoców ziarnkowych | ||
0602 20 82 | - owoców pestkowych - inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych | ||
0602 20 89 | Zwolnienie | Nieograniczona | |
0602 30 00 | Rododendrony i azalie, szczepione lub nie | Zwolnienie | Nieograniczona |
Róże, szczepione lub nie: | Zwolnienie | Nieograniczona | |
0602 40 10 | - nieoczkowane i nieszczepione - inne niż róże nieoczkowane i nieszczepione zikie: | ||
0602 40 91 | - z odkrytymi korzeniami | ||
0602 40 99 | - inne niż z odkrytymi korzeniami, z ziemią | ||
Sadzonki (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego) roślin użytkowych; grzybnie | Zwolnienie | Nieograniczona | |
0602 90 11 | - sadzonki warzyw i trawnik zwijany | ||
0602 90 12 | - grzybnie | ||
0602 90 19 | - inne niż sadzonki roślin, trawnik zwijany i grzybnie | ||
Inne żywe rośliny (w tym ich korzenie): | Zwolnienie | Nieograniczona | |
0602 90 91 | - z odkrytymi korzeniami | ||
0602 90 99 | - inne niż z odkrytymi korzeniami, z ziemią | ||
0603 11 10 | Róże, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października | Zwolnienie | 1.000 |
0603 12 10 | Goździki, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października | ||
0603 13 10 | Orchidee, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października | ||
0603 14 10 | Chryzantemy, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października | ||
Kwiaty i pąki kwiatowe (inne niż goździki i róże), do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października: | |||
0603 19 11 | - zdrewniałe | ||
0603 19 19 | - inne niż zdrewniałe | ||
0603 12 30 | Goździki, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia | Zwolnienie | Nieograniczona |
0603 13 30 | Orchidee, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia | ||
0603 14 30 | Chryzantemy, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia | ||
0603 19 30 | Tulipany, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia | ||
Kwiaty i pąki kwiatowe (inne niż tulipany i róże), do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia: | Zwolnienie | Nieograniczona | |
0603 19 31 | - zdrewniałe | ||
0603 19 39 | - inne niż zdrewniałe | ||
Pomidory, świeże lub chłodzone: - pomidory wiśniowe (cherry): | Zwolnienie | 10.000 | |
0702 00 10 | - od dnia 21 października do 30 kwietnia - pomidory Peretti (forma wydłużona): | ||
0702 00 20 | - od dnia 21 października do 30 kwietnia - inne pomidory o średnicy 80 mm lub więcej pomidory mięsiste): | ||
0702 00 30 | - od dnia 21 października do 30 kwietnia - inne: | ||
0702 00 90 | - od dnia 21 października do 30 kwietnia | ||
Sałata lodowa bez zewnętrznych liści: | Zwolnienie | 2.000 | |
0705 11 11 | - od dnia 1 stycznia do końca lutego | ||
Cykorie witloofs świeże lub chłodzone: | Zwolnienie | 2.000 | |
0705 21 10 | - od dnia 21 maja do 30 września | ||
0707 00 10 | Ogórki na sałatkę, od dnia 21 października do 14 kwietnia | 5 | 200 |
0707 00 30 | Ogórki do konserwowania, o długości większej niż 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od dnia 21 października do 14 kwietnia | 5 | 100 |
0707 00 31 | Ogórki do konserwowania, o długości większej 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od dnia 15 kwietnia do 20 października | 5 | 2.100 |
0707 00 50 | Korniszony świeże lub chłodzone | 3,5 | 800 |
Bakłażany, świeże lub chłodzone: | Zwolnienie | 1.000 | |
0709 30 10 | - od dnia 16 października do 31 maja | ||
0709 51 00 0709 59 00 | Grzyby, świeże lub chłodzone, z rodzaju Agaricus lub inne, z wyjątkiem trufli | Zwolnienie | Nieograniczona |
Papryki świeże lub chłodzone: | 2,5 | Nieograniczona | |
0709 60 11 | - od dnia 1 listopada do 31 marca | ||
0709 60 12 | Papryki świeże lub chłodzone, od dnia 1 kwietnia do 31 października | 5 | 1.300 |
Cukinie (w tym kwiaty cukinii), świeże lub chłodzone: | Zwolnienie | 2.000 | |
0709 90 50 | - od dnia 31 października do 19 kwietnia | ||
ex 0710 80 90 | Grzyby (niegotowane lub gotowane, w wodzie albo na parze), mrożone | Zwolnienie | Nieograniczona |
0711 90 90 | Warzywa i mieszanki warzywne, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia | 0 | 150 |
0712 20 00 | Cebule, suszone, w całości, cięte w kawałki lub w plasterkach, albo łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone | 0 | 100 |
0713 10 11 | Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w całych ziarnach, nieobrobiony, do żywienia zwierząt | Obniżka o 0,9 od zastosowanego cła | 1.000 |
0713 10 19 | Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w ziarnach, nieobrobiony (z wyjątkiem grochu do żywienia zwierząt, do użytku technicznego lub produkcji piwa) | 0 | 1.000 |
0802 21 90 0802 22 90 | Orzechy laskowe (Corylus spp.), świeże lub suszone: - w łupinach, inne niż do żywienia zwierząt lub łoczenia oleju - bez łupin, inne niż do żywienia zwierząt lub łoczenia oleju | Zwolnienie | Nieograniczona |
0802 32 90 | Orzechy | Zwolnienie | 100 |
ex 0802 90 90 | Ziarna szyszek, świeże lub suszone | Zwolnienie | Nieograniczona |
0805 10 00 | Pomarańcze, świeże lub suszone | Zwolnienie | Nieograniczona |
0805 20 00 | Mandarynki (włącznie z tangerinami i satsumas); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże lub suszone | Zwolnienie | Nieograniczona |
0807 11 00 | Arbuzy, świeże | Zwolnienie | Nieograniczona |
0807 19 00 | Melony, świeże, inne niż arbuzy | Zwolnienie | Nieograniczona |
0809 10 11 0809 10 91 | Morele, świeże, w otwartych opakowaniach: - od dnia 1 września do 30 czerwca zapakowane w inny sposób: - od dnia 1 września do 30 czerwca | Zwolnienie | 2.100 |
0809 40 13 | Śliwki, świeże, w otwartych opakowaniach, od dnia 1 lipca do 30 września | 0 | 600 |
0810 10 10 | Truskawki, świeże, od dnia 1 września do 14 maja | Zwolnienie | 10.000 |
0810 10 11 | Truskawki, świeże, od dnia 15 maja do 31 sierpnia | 0 | 200 |
0810 20 11 | Maliny, świeże, od dnia 1 czerwca do 14 września | 0 | 250 |
0810 50 00 | Kiwi, świeże | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 0811 10 00 | Truskawki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego | 10 | 1.000 |
ex 0811 20 90 | Maliny, jeżyny, morwy, krzyżówki maliny i jeżyny (loganberries), porzeczki czarne, białe lub czerwone, agrest, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego | 10 | 1.200 |
0811 90 10 | Borówki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących | 0 | 200 |
0811 90 90 | Jadalne owoce, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących (z wyjątkiem truskawek, malin, jeżyn, morw, krzyżówek maliny i jeżyny, porzeczek czarnych, białych lub czerwonych, agrestu, borówek i owoców tropikalnych) | 0 | 1.000 |
0904 20 90 | Owoce z rodzaju Capsicum lub rodzaju Pimenta, suszone lub łamane, lub w proszku, przetworzone | 0 | 150 |
0910 20 00 | Szafran | Zwolnienie | Nieograniczona |
1001 90 60 | Pszenica (zboże) i zboże mieszane (z wyjątkiem pszenicy (zboża) twardej), do żywienia zwierząt | Obniżka o 0,6 od zastosowanego cła | 50.000 |
1005 90 30 | Kukurydza do żywienia zwierząt | Obniżka o 0,5 od zastosowanego cła | 13.000 |
1509 10 91 1509 10 99 | Oliwa z oliwek, tłoczona na zimno, inna niż do żywienia zwierząt: - w pojemnikach szklanych o pojemności nieprzekraczającej 2 l - w pojemnikach szklanych o pojemności przekraczającej 2 l lub w innych pojemnikach | 60,60(4) 86,70(4) | Nieograniczona Nieograniczona |
1509 90 91 1509 90 99 | Oliwa z oliwek i jej frakcje, również rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie, inne niż do żywienia zwierząt: - w pojemnikach szklanych o pojemności nieprzekraczającej 2 l - w pojemnikach szklanych o pojemności przekraczającej 2 l lub w innych pojemnikach | 60,60(4) 86,70(4) | Nieograniczona Nieograniczona |
ex 0210 19 91 | Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flaku | Zwolnienie | 3.715 |
ex 0210 19 91 | Mięso w kawałku, bez kości, wędzone | ||
1601 00 11 1601 00 21 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów mięsnych lub krwi; potrawy oparte na tych produktach zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104, z wyłączeniem dzików | ||
ex 0210 19 91 ex 1602 49 10 | Karkówka wieprzowa, suszona na powietrzu, doprawiana lub nie, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona | ||
2002 10 10 2002 10 20 | Pomidory, całe lub w kawałkach, przyrządzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym: - w pojemnikach przekraczających 5 kg - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | 2,50 4,50 | Nieograniczona Nieograniczona |
2002 90 10 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, inne niż w całości lub w kawałkach: - w pojemnikach przekraczających 5 kg | Zwolnienie | Nieograniczona |
2002 90 21 | Miąższ, puree i koncentraty pomidorowe, w szczelnie zamkniętych pojemnikach, których zawartość suchej masy stanowi 25 % wagowo lub więcej, złożone z pomidorów i wody, także z dodatkiem soli lub przyprawy, w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | Zwolnienie | Nieograniczona |
2002 90 29 | Pomidory przyrządzone lub konserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, inne niż w całości lub w kawałkach i inne niż miąższ, puree i koncentraty pomidorowe: - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | Zwolnienie | Nieograniczona |
2003 10 00 | Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym | 0 | 1.700 |
ex 2004 90 18 ex 2004 90 49 | Karczochy przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: - w pojemnikach przekraczających 5 kg - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | 17,5 24,5 | Nieograniczona Nieograniczona |
2005 60 10 2005 60 90 | Szparagi przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: - w pojemnikach przekraczających 5 kg - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | Zwolnienie | Nieograniczona |
2005 70 10 2005 70 90 | Oliwki przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: - w pojemnikach przekraczających 5 kg - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2005 99 11 ex 2005 99 41 | Kapary i karczochy, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: - w pojemnikach przekraczających 5 kg - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | 17,5 24,5 | Nieograniczona Nieograniczona |
2008 30 90 | Cytrusy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | Zwolnienie | Nieograniczona |
2008 50 10 | Miąższ moreli, przetworzony lub zakonserwowany inaczej, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony | 10 | Nieograniczona |
2008 50 90 | Morele, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 15 | Nieograniczona |
2008 70 10 | Miąższ brzoskwiń, przetworzony lub zakonserwowany inaczej, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony | Zwolnienie | Nieograniczona |
2008 70 90 | Brzoskwinie, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2009 39 19 ex 2009 39 20 | Soki wszystkich cytrusów innych niż pomarańcze, grejpfruty lub pomelo, niesfermentowane, bez dodatku alkoholu: - bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, skoncentrowane - z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących, skoncentrowane | 6 14 | Nieograniczona Nieograniczona |
2204 21 50 2204 29 50 | Słodkie wina, specjalności i mistelle w pojemnikach o pojemności: - nieprzekraczającej 2 l(5) - przekraczającej 2 l(5) | 8,5 8,5 | Nieograniczona Nieograniczona |
ex 2204 21 50 | Porto, w pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 2 l, według opisu(6) | Zwolnienie | 1.000 hl |
ex 2204 2121 | Retsina (greckie białe wino) w pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 2 l, według opisu(7) | Zwolnienie | 500 hl |
Retsina (greckie białe wino) w pojemnikach o pojemności przekraczającej 2 l, według opisu(7), o objętościowej zawartości alkoholu: | |||
ex 2204 29 21 | - przekraczającej 13 % obj. | ||
ex 2204 29 22 | - nieprzekraczającej 13 % obj. | ||
(1) W tym 480 t dla szynki parmeńskiej i San Daniele, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Wspólnotą a Szwajcarią z dnia 25 stycznia 1972 r. (2) W tym 170 t Bresaola, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Wspólnotą a Szwajcarią z dnia 25 stycznia 1972 r. (3) W ramach całkowitego rocznego kontyngentu 60.000 sadzonek. (4) Łącznie ze składką na fundusz gwarancyjny za obowiązkowe magazynowanie. (5) Objęte są jedynie produkty zawarte w załączniku 7 do Umowy. (6) Opis: przez wino "Porto" rozumie się wino gatunkowe wyprodukowane w określonym regionie (Oporto w Portugali) zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1493/1999. (7) Opis: przez wino "Retsina" rozumie się wino stołowe w rozumieniu przepisów wspólnotowych, o których mowa w pkt A.2 załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999. |