Decyzja 2008/692/WE dotycząca dostosowania załączników 1 i 2

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.228.3

Akt jednorazowy
Wersja od: 27 sierpnia 2008 r.

DECYZJA NR 2/2008 WSPÓLNEGO KOMITETU DS. ROLNICTWA USTANOWIONEGO NA MOCY UMOWY MIĘDZY WSPÓLNOTĄ EUROPEJSKĄ I KONFEDERACJĄ SZWAJCARSKĄ SPRAWIE HANDLU PRODUKTAMI ROLNYMI
z dnia 24 czerwca 2008 r.
dotycząca dostosowania załączników 1 i 2

(2008/692/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 27 sierpnia 2008 r.)

WSPÓLNY KOMITET DS. ROLNICTWA,

uwzględniając Umowę między Wspólnotą Europejską i Konfederacją Szwajcarską w sprawie handlu produktami rolnymi ("Umowę"), w szczególności jej art. 11,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Umowa weszła w życie z dniem 1 czerwca 2002 r. i zawiera między innymi załączniki 1 i 2 dotyczące dwustronnych koncesji handlowych przyznanych odpowiednio przez Konfederację Szwajcarską oraz przez Wspólnotę Europejską (zwane dalej "Stronami").

(2) W dniu 1 stycznia 2007 r. nastąpiło rozszerzenie Unii Europejskiej w drodze przystąpienia Bułgarii i Rumunii. Strony zgodziły się dostosować dwustronne koncesje handlowe, uzasadniając to potrzebą wzajemnego utrzymania wymiany handlowej opartej o preferencyjne warunki udzielone na mocy umów dwustronnych między nowymi państwami członkowskimi Unii Europejskiej i Szwajcarią w zakresie przedmiotowym. Strony przyjęły autonomiczne i przejściowe środki gwarantujące ciągłość przepływów handlowych w okresie przejściowym.

(3) trony zgodziły się również skonsolidować w ramach Umowy dwustronną preferencyjna wymianę w handlu kiełbasami i niektórymi produktami mięsnymi,

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł  1

Załączniki 1 i 2 do Umowy zastępuje się odpowiednio załącznikami 1 i 2 do niniejszej decyzji.

Artykuł 2 

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2010 r.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 czerwca 2008 r.

W imieniu Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa
Aldo LONGOJacques CHAVAZ
Szef Delegacji WspólnotySzef Delegacji Szwajcarii
Hans-Christian BEAUMOND
Sekretarz Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK 1 

Koncesje udzielone przez szwajcarię

Na następujące produkty pochodzące ze Wspólnoty Szwajcaria udziela określonych poniżej koncesji taryfowych, które w odpowiednich przypadkach podlegają ustalonej ilości rocznej.

Szwajcarska pozycja taryfowaOpisCło mające

zastosowanie

(CHF/100 kg wagi

brutto)

Roczna ilość (tony wagi netto)
0101 90 95Konie żywe (z wyjątkiem reproduktorów czystej rasy i zwierząt mięsnych) (w ilości pogłowia)0100 szt. pogłowia
0204 50 10Mięso kozie, świeże, chłodzone lub mrożone40100
0207 14 81Piersi koguta i kur gatunków domowych, mrożone152.100
0207 14 91Części i podroby jadalne z koguta i z kur gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), mrożone151.200
0207 27 81Piersi indyków i indyczek gatunków domowych, mrożone15800
0207 27 91Części i podroby jadalne z indyków i indyczek gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), mrożone15600
0207 33 11Kaczki gatunków domowych, niecięte na kawałki, mrożone15700
0207 34 00Wątróbki kacze, gęsie lub perlicze gatunków domowych, świeże lub chłodzone9,520
0207 36 91Części i podroby jadalne z kaczek, gęsi lub perliczek gatunków domowych, mrożone (z wyjątkiem wątróbek)15100
0208 10 00Mięso i podroby jadalne z królików lub zajęcy, świeże, chłodzone lub mrożone111.700
0208 90 10Mięso i podroby jadalne z dziczyzny, świeże, chłodzone lub mrożone (z wyjątkiem tych z zajęcy i dzików)0100
ex 0210 11 91Szynki i ich części, z kością, wieprzowe (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzoneZwolnienie1.000(1)
ex 0210 19 91Mięso cięte w kawałki, bez kości, w solance lub wędzoneZwolnienie
0210 20 10Suszone mięsa wołoweZwolnienie200(2)
ex 0407 00 10Jadalne jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane47150
ex 0409 00 00Naturalny miód z akacji8200
ex 0409 00 00Inny miód naturalny (oprócz akacji)2650
0602 10 00Nieukorzenione sadzonki i szczepkiZwolnienieNieograniczona
Sadzonki w formie podkładki owoców ziarnkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego):Zwolnienie(3)
0602 20 11- szczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 19- szczepione, z ziemią
0602 20 21- nieszczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 29- nieszczepione, z ziemią
Sadzonki w formie podkładki owoców pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego):Zwolnienie(3)
0602 20 31- szczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 39- szczepione, z ziemią
0602 20 41- nieszczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 49- nieszczepione, z ziemią
Sadzonki inne niż w formie podkładki owoców ziarnkowych lub pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego), o jadalnych owocach:ZwolnienieNieograniczona
0602 20 51- z odkrytymi korzeniami
0602 20 59- inne niż z odkrytymi korzeniami
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z odkrytymi korzeniami:Zwolnienie(3)
0602 20 71- owoców ziarnkowych
0602 20 72- owoców pestkowych

- inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych

0602 20 79ZwolnienieNieograniczona
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z ziemią:Zwolnienie(3)
0602 20 81- owoców ziarnkowych
0602 20 82- owoców pestkowych

- inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych

0602 20 89ZwolnienieNieograniczona
0602 30 00Rododendrony i azalie, szczepione lub nieZwolnienieNieograniczona
Róże, szczepione lub nie:ZwolnienieNieograniczona
0602 40 10- nieoczkowane i nieszczepione

- inne niż róże nieoczkowane i nieszczepione zikie:

0602 40 91- z odkrytymi korzeniami
0602 40 99- inne niż z odkrytymi korzeniami, z ziemią
Sadzonki (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego) roślin użytkowych; grzybnieZwolnienieNieograniczona
0602 90 11- sadzonki warzyw i trawnik zwijany
0602 90 12- grzybnie
0602 90 19- inne niż sadzonki roślin, trawnik zwijany i grzybnie
Inne żywe rośliny (w tym ich korzenie):ZwolnienieNieograniczona
0602 90 91- z odkrytymi korzeniami
0602 90 99- inne niż z odkrytymi korzeniami, z ziemią
0603 11 10Róże, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 październikaZwolnienie1.000
0603 12 10Goździki, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października
0603 13 10Orchidee, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października
0603 14 10Chryzantemy, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października
Kwiaty i pąki kwiatowe (inne niż goździki i róże), do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 1 maja do 25 października:
0603 19 11- zdrewniałe
0603 19 19- inne niż zdrewniałe
0603 12 30Goździki, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietniaZwolnienieNieograniczona
0603 13 30Orchidee, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia
0603 14 30Chryzantemy, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia
0603 19 30Tulipany, cięte, do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia
Kwiaty i pąki kwiatowe (inne niż tulipany i róże), do bukietów lub do dekoracji, świeże, od dnia 26 października do 30 kwietnia:ZwolnienieNieograniczona
0603 19 31- zdrewniałe
0603 19 39- inne niż zdrewniałe
Pomidory, świeże lub chłodzone: - pomidory wiśniowe (cherry):Zwolnienie10.000
0702 00 10- od dnia 21 października do 30 kwietnia

- pomidory Peretti (forma wydłużona):

0702 00 20- od dnia 21 października do 30 kwietnia

- inne pomidory o średnicy 80 mm lub więcej pomidory mięsiste):

0702 00 30- od dnia 21 października do 30 kwietnia

- inne:

0702 00 90- od dnia 21 października do 30 kwietnia
Sałata lodowa bez zewnętrznych liści:Zwolnienie2.000
0705 11 11- od dnia 1 stycznia do końca lutego
Cykorie witloofs świeże lub chłodzone:Zwolnienie2.000
0705 21 10- od dnia 21 maja do 30 września
0707 00 10Ogórki na sałatkę, od dnia 21 października do 14 kwietnia5200
0707 00 30Ogórki do konserwowania, o długości większej niż 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od dnia 21 października do 14 kwietnia5100
0707 00 31Ogórki do konserwowania, o długości większej 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od dnia 15 kwietnia do 20 października52.100
0707 00 50Korniszony świeże lub chłodzone3,5800
Bakłażany, świeże lub chłodzone:Zwolnienie1.000
0709 30 10- od dnia 16 października do 31 maja
0709 51 00

0709 59 00

Grzyby, świeże lub chłodzone, z rodzaju Agaricus lub inne, z wyjątkiem trufliZwolnienieNieograniczona
Papryki świeże lub chłodzone:2,5Nieograniczona
0709 60 11- od dnia 1 listopada do 31 marca
0709 60 12Papryki świeże lub chłodzone, od dnia 1 kwietnia do 31 października51.300
Cukinie (w tym kwiaty cukinii), świeże lub chłodzone:Zwolnienie2.000
0709 90 50- od dnia 31 października do 19 kwietnia
ex 0710 80 90Grzyby (niegotowane lub gotowane, w wodzie albo na parze), mrożoneZwolnienieNieograniczona
0711 90 90Warzywa i mieszanki warzywne, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia0150
0712 20 00Cebule, suszone, w całości, cięte w kawałki lub w plasterkach, albo łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone0100
0713 10 11Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w całych ziarnach, nieobrobiony, do żywienia zwierzątObniżka o 0,9 od zastosowanego cła1.000
0713 10 19Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w ziarnach, nieobrobiony (z wyjątkiem grochu do żywienia zwierząt, do użytku technicznego lub produkcji piwa)01.000
0802 21 90

0802 22 90

Orzechy laskowe (Corylus spp.), świeże lub suszone:

- w łupinach, inne niż do żywienia zwierząt lub łoczenia oleju

- bez łupin, inne niż do żywienia zwierząt lub łoczenia oleju

ZwolnienieNieograniczona
0802 32 90OrzechyZwolnienie100
ex 0802 90 90Ziarna szyszek, świeże lub suszoneZwolnienieNieograniczona
0805 10 00Pomarańcze, świeże lub suszoneZwolnienieNieograniczona
0805 20 00Mandarynki (włącznie z tangerinami i satsumas); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże lub suszoneZwolnienieNieograniczona
0807 11 00Arbuzy, świeżeZwolnienieNieograniczona
0807 19 00Melony, świeże, inne niż arbuzyZwolnienieNieograniczona
0809 10 11

0809 10 91

Morele, świeże, w otwartych opakowaniach:

- od dnia 1 września do 30 czerwca zapakowane w inny sposób:

- od dnia 1 września do 30 czerwca

Zwolnienie2.100
0809 40 13Śliwki, świeże, w otwartych opakowaniach, od dnia 1 lipca do 30 września0600
0810 10 10Truskawki, świeże, od dnia 1 września do 14 majaZwolnienie10.000
0810 10 11Truskawki, świeże, od dnia 15 maja do 31 sierpnia0200
0810 20 11Maliny, świeże, od dnia 1 czerwca do 14 września0250
0810 50 00Kiwi, świeżeZwolnienieNieograniczona
ex 0811 10 00Truskawki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego101.000
ex 0811 20 90Maliny, jeżyny, morwy, krzyżówki maliny i jeżyny (loganberries), porzeczki czarne, białe lub czerwone, agrest, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego101.200
0811 90 10Borówki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących0200
0811 90 90Jadalne owoce, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących (z wyjątkiem truskawek, malin, jeżyn, morw, krzyżówek maliny i jeżyny, porzeczek czarnych, białych lub czerwonych, agrestu, borówek i owoców tropikalnych)01.000
0904 20 90Owoce z rodzaju Capsicum lub rodzaju Pimenta, suszone lub łamane, lub w proszku, przetworzone0150
0910 20 00SzafranZwolnienieNieograniczona
1001 90 60Pszenica (zboże) i zboże mieszane (z wyjątkiem pszenicy (zboża) twardej), do żywienia zwierzątObniżka o 0,6 od zastosowanego cła50.000
1005 90 30Kukurydza do żywienia zwierzątObniżka o 0,5 od zastosowanego cła13.000
1509 10 91 1509 10 99Oliwa z oliwek, tłoczona na zimno, inna niż do żywienia zwierząt:

- w pojemnikach szklanych o pojemności nieprzekraczającej 2 l

- w pojemnikach szklanych o pojemności przekraczającej 2 l lub w innych pojemnikach

60,60(4)

86,70(4)

Nieograniczona Nieograniczona
1509 90 91

1509 90 99

Oliwa z oliwek i jej frakcje, również rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie, inne niż do żywienia zwierząt:

- w pojemnikach szklanych o pojemności nieprzekraczającej 2 l

- w pojemnikach szklanych o pojemności przekraczającej 2 l lub w innych pojemnikach

60,60(4)

86,70(4)

Nieograniczona Nieograniczona
ex 0210 19 91Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flakuZwolnienie3.715
ex 0210 19 91Mięso w kawałku, bez kości, wędzone
1601 00 11

1601 00 21

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów mięsnych lub krwi; potrawy oparte na tych produktach zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104, z wyłączeniem dzików
ex 0210 19 91

ex 1602 49 10

Karkówka wieprzowa, suszona na powietrzu, doprawiana lub nie, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona
2002 10 10

2002 10 20

Pomidory, całe lub w kawałkach, przyrządzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym:

- w pojemnikach przekraczających 5 kg

- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

2,50

4,50

Nieograniczona

Nieograniczona

2002 90 10Pomidory przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, inne niż w całości lub w kawałkach:

- w pojemnikach przekraczających 5 kg

ZwolnienieNieograniczona
2002 90 21Miąższ, puree i koncentraty pomidorowe, w szczelnie zamkniętych pojemnikach, których zawartość suchej masy stanowi 25 % wagowo lub więcej, złożone z pomidorów i wody, także z dodatkiem soli lub przyprawy, w pojemnikach nieprzekraczających 5 kgZwolnienieNieograniczona
2002 90 29Pomidory przyrządzone lub konserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, inne niż w całości lub w kawałkach i inne niż miąższ, puree i koncentraty pomidorowe:

- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

ZwolnienieNieograniczona
2003 10 00Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym01.700
ex 2004 90 18

ex 2004 90 49

Karczochy przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:

- w pojemnikach przekraczających 5 kg

- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

17,5 24,5Nieograniczona

Nieograniczona

2005 60 10

2005 60 90

Szparagi przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:

- w pojemnikach przekraczających 5 kg

- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

ZwolnienieNieograniczona
2005 70 10

2005 70 90

Oliwki przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:

- w pojemnikach przekraczających 5 kg

- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

ZwolnienieNieograniczona
ex 2005 99 11

ex 2005 99 41

Kapary i karczochy, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:

- w pojemnikach przekraczających 5 kg

- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg

17,5

24,5

Nieograniczona

Nieograniczona

2008 30 90Cytrusy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączoneZwolnienieNieograniczona
2008 50 10Miąższ moreli, przetworzony lub zakonserwowany inaczej, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony10Nieograniczona
2008 50 90Morele, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone15Nieograniczona
2008 70 10Miąższ brzoskwiń, przetworzony lub zakonserwowany inaczej, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączonyZwolnienieNieograniczona
2008 70 90Brzoskwinie, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączoneZwolnienieNieograniczona
ex 2009 39 19

ex 2009 39 20

Soki wszystkich cytrusów innych niż pomarańcze, grejpfruty lub pomelo, niesfermentowane, bez dodatku alkoholu:

- bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, skoncentrowane

- z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących, skoncentrowane

6

14

Nieograniczona

Nieograniczona

2204 21 50

2204 29 50

Słodkie wina, specjalności i mistelle w pojemnikach o pojemności:

- nieprzekraczającej 2 l(5)

- przekraczającej 2 l(5)

8,5

8,5

Nieograniczona

Nieograniczona

ex 2204 21 50Porto, w pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 2 l, według opisu(6)Zwolnienie1.000 hl
ex 2204 2121Retsina (greckie białe wino) w pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 2 l, według opisu(7)Zwolnienie500 hl
Retsina (greckie białe wino) w pojemnikach o pojemności przekraczającej 2 l, według opisu(7), o objętościowej zawartości alkoholu:
ex 2204 29 21- przekraczającej 13 % obj.
ex 2204 29 22- nieprzekraczającej 13 % obj.
(1) W tym 480 t dla szynki parmeńskiej i San Daniele, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Wspólnotą a Szwajcarią z dnia 25 stycznia 1972 r.

(2) W tym 170 t Bresaola, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Wspólnotą a Szwajcarią z dnia 25 stycznia 1972 r.

(3) W ramach całkowitego rocznego kontyngentu 60.000 sadzonek.

(4) Łącznie ze składką na fundusz gwarancyjny za obowiązkowe magazynowanie.

(5) Objęte są jedynie produkty zawarte w załączniku 7 do Umowy.

(6) Opis: przez wino "Porto" rozumie się wino gatunkowe wyprodukowane w określonym regionie (Oporto w Portugali) zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1493/1999.

(7) Opis: przez wino "Retsina" rozumie się wino stołowe w rozumieniu przepisów wspólnotowych, o których mowa w pkt A.2 załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999.

ZAŁĄCZNIK  2

Koncesje udzielone przez Wspólnotę

Na następujące produkty pochodzące ze Szwajcarii Wspólnota udziela określonych poniżej koncesji taryfowych, które w odpowiednich przypadkach podlegają ustalonej ilości rocznej.
Kod CNOpisCło mające zastosowanie (CHF/100 kg wagi brutto)Roczna ilość (tony wagi netto)
0102 90 41

0102 90 49

0102 90 51

0102 90 59

0102 90 61

0102 90 69

0102 90 71

0102 90 79

Bydło żywe o masie przekraczającej 160 kg04.600 szt. pogłowia
ex 0210 20 90Mięsa wołowe, bez kości, suszoneZwolnienie1.200
ex 0401 30Śmietana, z zawartością tłuszczu przekraczającą 6 % masyZwolnienie2.000
0403 10Jogurty
0402 29 11

ex 0404 90 83

Mleka specjalne, dla niemowląt, w szczelnie zamkniętych pojemnikach o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g z zawartością tłuszczu przekraczającą 10 % masy(1)43,8Nieograniczona
0602Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnieZwolnienieNieograniczona
0603 11 00

0603 12 00

0603 13 00

0603 14 00

0603 19

Kwiaty i pąki kwiatów, cięte, do bukietów i dekoracji, świeżeZwolnienieNieograniczona
0701 10 00Ziemniaki, sadzeniaki, świeże lub chłodzoneZwolnienie4.000
0702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzoneZwolnienie(2)1.000
0703 10 19

0703 90 00

Cebule, inne niż do sadzenia, pory i inne warzywa czosnkowate, świeże lub chłodzoneZwolnienie5.000
0704 10 00

0704 90

Kapusty, kalafiory, jarmuż, kalarepy i podobne produkty jadalne z rodzaju Brassica, z wyjątkiem brukselek, świeże lub chłodzoneZwolnienie5.500
0705Sałaty (Lactuca sativa) i cykorie (Cichorium spp.), świeże lub chłodzoneZwolnienie3.000
0706 10 00Marchewki i rzepy, świeże lub chłodzoneZwolnienie5.000
0706 90 10

0706 90 90

Buraki sałatkowe, salsefie, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, z wyjątkiem chrzanu (Cochlearia armoracia), świeże lub chłodzoneZwolnienie3.000
0707 00 05Ogórki, świeże lub chłodzoneZwolnienie(2)1.000
0708 20 00Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), świeża lub chłodzonaZwolnienie1.000
0709 30 00Oberżyny, świeże lub chłodzoneZwolnienie500
0709 40 00Selery, inne niż selery korzeniowe, świeże lub chłodzoneZwolnienie500
0709 51 00

0709 59

Grzyby i trufle, świeże lub chłodzoneZwolnienieNieograniczona
0709 70 00Szpinaki, szpinaki nowozelandzkie i szpinaki ogrodowe, świeże lub chłodzoneZwolnienie1.000
0709 90 10Warzywa sałatkowe, inne niż sałaty (Lactuca sativa) i cykorie (Cichorium spp.), świeże lub chłodzoneZwolnienie1.000
0709 90 20Burak liściowy (lub burak biały) i karczochy hiszpańskie (kardy)Zwolnienie300
0709 90 50Koper, świeży lub chłodzonyZwolnienie1.000
0709 90 70Cukinie, świeże lub chłodzoneZwolnienie(2)1.000
0709 90 90Inne warzywa, świeże lub chłodzoneZwolnienie1.000
0710 80 61

0710 80 69

Grzyby, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożoneZwolnienieNieograniczona
0712 90Warzywa suszone, także cięte w kawałki lub w plasterkach, albo łamane lub w proszku, także otrzymane z wcześniej ugotowanych warzyw, ale dalej nie przetworzone, z wyjątkiem cebul, grzybów i trufliZwolnienieNieograniczona
ex 0808 10 80Jabłka, inne niż jabłka na sok, świeżeZwolnienie(2)3.000
0808 20Gruszki i pigwy, świeżeZwolnienie(2)3.000
0809 10 00Morele, świeżeZwolnienie(2)500
0809 20 95Czereśnie/wiśnie, inne niż wiśnie kwaśne (Prunus cerasus), świeżeZwolnienie(2)1.500(2)
0809 40Śliwki i owoce tarniny, świeżeZwolnienie(2)1.000
0810 10 00TruskawkiZwolnienie200
0810 20 10Maliny, świeżeZwolnienie100
0810 20 90Jeżyny, morwy, krzyżówki maliny i jeżyny (loganber-ries), świeżeZwolnienie100
1106 30 10Mąki, kasze i mączki bananoweZwolnienie5
1106 30 90Mąki, kasze i mączki z innych owoców rozdziału 8ZwolnienieNieograniczona
ex 0210 19 50Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flakuZwolnienie1.900
ex 0210 19 81Mięso cięte w kawałki, bez kości, wędzone
ex 1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów mięsnych lub krwi; potrawy oparte na tych produktach zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104, z wyłączeniem dzików
ex 0210 19 81

ex 1602 49 19

Karkówka wieprzowa, suszona na powietrzu, doprawiana lub nie, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona
ex 2002 90 91

ex 2002 90 99

Mączki pomidorowe, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
2003 90 00Grzyby, inne niż te z gatunku Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowymZwolnienieNieograniczona
0710 10 00Ziemniaki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożoneZwolnienie3.000
2004 10 10

2004 10 99

Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006, z wyjątkiem mąk, kasz lub płatków
2005 20 80Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób niż w occie lub kwasie octowym, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006, z wyjątkiem wyrobów w formie mąk, kasz, płatków i wyrobów przetworzonych w cienkie plasterki, frytek, także solonych lub z przyprawami, w szczelnie zamkniętych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia
ex 2005 91 00

ex 2005 99

Mączki przetworzone z warzyw i mieszanek warzywnych, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
ex 2008 30Płatki i mączki z owoców cytrusowych, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
ex 2008 40Płatki i mączki z gruszek, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
ex 2008 50Płatki i mączki z moreli, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
2008 60Czereśnie/wiśnie, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączoneZwolnienie500
ex 0811 90 19

ex 0811 90 39

Czereśnie/wiśnie, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących
0811 90 80Czereśnie/wiśnie, inne niż wiśnie kwaśne (Prunus cerasus), niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących
ex 2008 70Płatki i mączki z brzoskwiń, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
ex 2008 80Płatki i mączki z truskawek, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
ex 2008 99Płatki i mączki z innych owoców, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
ex 2009 19Mączki z soku pomarańczowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzącychZwolnienieNieograniczona
ex 2009 21 00

ex 2009 29

Mączki z soku grejpfrutowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzącychZwolnienieNieograniczona
ex 2009 31

ex 2009 39

Mączki z soku z pozostałych cytrusów, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzącychZwolnienieNieograniczona
ex 2009 41

ex 2009 49

Mączki z soku ananasowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzącychZwolnienieNieograniczona
ex 2009 71

ex 2009 79

Mączki z soku jabłkowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzącychZwolnienieNieograniczona
ex 2009 80Mączki z soku z pozostałych owoców i warzyw, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzącychZwolnienieNieograniczona
(1) W przypadku produktów objętych tą podpozycją przez "mleka specjalne dla niemowląt" rozumie się produkty wolne od bakterii chorobotwórczych i powodujących zatrucie, które zawierają mniej niż 10.000 bakterii tlenowych odradzających się i mniej niż dwie bakterie pałeczkowate na gram.

(2) W odpowiednim przypadku należy stosować cło specyficzne, a nie cło minimalne.

(3) W tym 1.000 t, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów z dnia 14 lipca 1986 r.

(4) Zob. wspólna deklaracja dotycząca klasyfikacji taryfowej mączek warzywnych i owocowych.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.