Decyzja 2005/955/WE dotycząca dostosowania, w związku z rozszerzeniem Unii Europejskiej, załączników 1 i 2
Dz.U.UE.L.2005.346.33
Akt jednorazowyDECYZJA NR 3/2005 WSPÓLNEGO KOMITETU DS. ROLNICTWA USTANOWIONEGO NA MOCY UMOWY MIĘDZY WSPÓLNOTĄ EUROPEJSKĄ I KONFEDERACJĄ SZWAJCARSKĄ W SPRAWIE HANDLU PRODUKTAMI ROLNYMI
z dnia 19 grudnia 2005 r.
dotycząca dostosowania, w związku z rozszerzeniem Unii Europejskiej, załączników 1 i 2
(Dz.U.UE L z dnia 29 grudnia 2005 r.)
WSPÓLNY KOMITET DS. ROLNICTWA,
uwzględniając Umowę między Wspólnotą Europejską (zwaną dalej "WE"), z jednej strony, i Konfederacją Szwajcarską, z drugiej strony, w sprawie handlu produktami rolnymi (zwaną dalej "Umową"), w szczególności jej art. 11,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Umowa weszła w życie z dniem 1 czerwca 2002 r.; zawiera ona między innymi załączniki 1 i 2 dotyczące dwustronnych koncesji handlowych przyznanych przez strony.
(2) W dniu 1 maja 2004 r. nastąpiło rozszerzenie Unii Europejskiej w drodze przystąpienia Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej.
(3) Podczas szczytu UE-Szwajcaria, który odbył się dnia 19 maja 2004 r., strony zgodziły się dostosować dwustronne koncesje handlowe, uzasadniając to potrzebą ogólnego utrzymania po rozszerzeniu UE obrotów handlowych, zgodnie z preferencyjnymi warunkami udzielonymi na mocy umów dwustronnych między nowymi Państwami Członkowskimi Unii Europejskiej i Szwajcarią.
(4) Strony przyjęły autonomiczne i przejściowe środki pozwalające zagwarantować ciągłość obrotów handlowych od dnia 1 maja 2004 r.,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Załącznik 1 i załącznik 2 do Umowy zastępuje się odpowiednio załącznikami 1 i 2 do niniejszej decyzji.
Konfederacja Szwajcarska niniejszym potwierdza, że szwajcarski wywóz bydła do Wspólnoty Europejskiej będzie przebiegał zgodnie z systemem identyfikacji i rejestracji przewidzianym w rozporządzeniu (WE) nr 1760/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady(1).
Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2006 r.
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2005 r.
W imieniu Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa | |
Szef delegacji Wspólnoty Europejskiej | Szef delegacji szwajcarskiej |
Aldo LONGO | Christian HÄBERLI |
Sekretarz Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa | |
Remigi WINZAP |
______
(1) Dz.U. L 204 z 11.8.2000, str. 1. Rozporządzenie zmienione Aktem Przystąpienia z 2003 r.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK I
Koncesje Szwajcarii
Koncesje Szwajcarii
Pozycja taryfowa Szwajcarii | Wyszczególnienie towarów | Cło mające zastosowanie (CHF/100 kg brutto) | Roczna ilość (waga netto w tonach) |
0101 90 95 | Konie żywe (z wyjątkiem reproduktorów czystej rasy i zwierząt mięsnych) (w ilości pogłowia) | 0 | 100 szt. pogłowia |
0207 14 81 | Piersi koguta i kur gatunków domowych, zamrożone | 15 | 2.000 |
0207 14 91 | Kawałki i podroby jadalne z koguta i z kur gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), zamrożone | 15 | 1.200 |
0207 27 81 | Piersi indyków i indyczek gatunków domowych, zamrożone | 15 | 800 |
0207 27 91 | Kawałki i podroby jadalne z indyków i indyczek gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), zamrożone | 15 | 600 |
0207 33 11 | Kaczki gatunków domowych, niecięte na kawałki, zamrożone | 15 | 700 |
0207 34 00 | Wątróbki kacze, gęsie lub perlicze gatunków domowych, świeże lub schłodzone | 9,5 | 20 |
0207 36 91 | Kawałki i podroby jadalne z kaczek, gęsi lub perliczek gatunków domowych, zamrożone (z wyjątkiem wątróbek) | 15 | 100 |
0208 10 00 | Mięso i podroby jadalne z królików lub zajęcy, świeże, schłodzone lub zamrożone | 11 | 1.700 |
0208 90 10 | Mięso i podroby jadalne z dziczyzny, świeże, schłodzone lub zamrożone (z wyjątkiem tych z zajęcy i dzików) | 0 | 100 |
ex 0210 11 91 | Szynki i ich kawałki, z kością, wieprzowe (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone | Zwolnienie | 1.000(1) |
ex 0210 19 91 | Szynki i ich kawałki, bez kości, wieprzowe (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone | Zwolnienie | |
0210 20 10 | Suszone mięsa wołowe | Zwolnienie | 200(2) |
ex 0407 00 10 | Jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane | 47 | 150 |
ex 0409 00 00 | Naturalny miód z akacji | 8 | 200 |
ex 0409 00 00 | Inny miód naturalny (oprócz akacji) | 26 | 50 |
0602 10 00 | Nieukorzenione sadzonki i zrazy | Zwolnienie | Nieograniczona |
Sadzonki w formie podkładki owoców ziarnkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego): | Zwolnienie | (3) | |
0602 20 11 | - szczepione, z odkrytymi korzeniami | ||
0602 20 19 | - szczepione, z ziemią | ||
0602 20 21 | - nieszczepione, z odkrytymi korzeniami | ||
0602 20 29 | - nieszczepione, z ziemią | ||
Sadzonki w formie podkładki owoców pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego): | Zwolnienie | (3) | |
0602 20 31 | - szczepione, z odkrytymi korzeniami | ||
0602 20 39 | - szczepione, z ziemią | ||
0602 20 41 | - nieszczepione, z odkrytymi korzeniami | ||
0602 20 49 | - szczepione, z ziemią | ||
Sadzonki inne niż w formie podkładki owoców ziarnkowych lub pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego), o jadalnych owocach: | Zwolnienie | Nieograniczona | |
0602 20 51 | - z odkrytymi korzeniami | ||
0602 20 59 | - inne niż z odkrytymi korzeniami | ||
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z odkrytymi korzeniami: | Zwolnienie | ||
0602 20 71 | - owoców ziarnkowych | ||
0602 20 72 | - owoców pestkowych | (3) | |
0602 20 79 | - inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych | Zwolnienie | Nieograniczona |
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z ziemią: | Zwolnienie | ||
0602 20 81 | - owoców ziarnkowych | ||
0602 20 82 | - owoców pestkowych | (3) | |
0602 20 89 | - oinne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych | Zwolnienie | Nieograniczona |
0602 30 00 | Rododendrony i azalie, szczepione lub nie | Zwolnienie | Nieograniczona |
Róże, szczepione lub nie: | Zwolnienie | Nieograniczona | |
0602 40 10 | - nieoczkowane i nieszczepione | ||
- inne niż róże nieoczkowane i nieszczepione dzikie: | |||
0602 40 91 | - z odkrytymi korzeniami | ||
0602 40 99 | - inne niż z odkrytymi korzeniami, z ziemią | ||
Sadzonki (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego) roślin użytkowych; grzybnie: | Zwolnienie | Nieograniczona | |
0602 90 11 | - sadzonki roślin i trawnik zwijany | ||
0602 90 12 | - grzybnie | ||
0602 90 19 | - inne niż sadzonki roślin, trawnik zwijany i grzybnie | ||
Inne żywe rośliny (w tym ich korzenie): | Zwolnienie | Nieograniczona | |
0602 90 91 | - z odkrytymi korzeniami | ||
0602 90 99 | - inne niż z odkrytymi korzeniami, z ziemią | ||
0603 10 31 | Goździki, cięte, na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października | Zwolnienie | 1.000 |
0603 10 41 | Róże, cięte, na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października | ||
Kwiaty cięte i pąki kwiatowe (inne niż goździki i róże), na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października: | |||
0603 10 51 | - zdrewniałe | ||
0603 10 59 | - inne niż zdrewniałe | ||
0603 10 71 | Tulipany, cięte, na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia | Zwolnienie | Nieograniczona |
Kwiaty cięte i pąki kwiatowe (inne niż tulipany i róże), na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia: | Zwolnienie | Nieograniczona | |
0603 10 91 | - zdrewniałe | ||
0603 10 99 | - inne niż zdrewniałe | ||
Pomidory, świeże lub schłodzone: | Zwolnienie | 10.000 | |
- pomidory koktajlowe: | |||
0702 00 10 | - od 21 października do 30 kwietnia | ||
- pomidory Peretti (forma wydłużona): | |||
0702 00 20 | - od 21 października do 30 kwietnia | ||
- inne pomidory o średnicy 80 mm lub więcej (pomidory mięsiste): | |||
0702 00 30 | - od 21 października do 30 kwietnia | ||
- inne: | |||
0702 00 90 | - od 21 października do 30 kwietnia | ||
Sałata lodowa bez zewnętrznych liści: | Zwolnienie | 2.000 | |
0705 11 11 | - od 1 stycznia do końca lutego | ||
Cykorie witloofs świeże lub schłodzone: | Zwolnienie | 2.000 | |
0705 21 10 | - od 21 maja do 30 września | ||
0707 00 30 | Ogórki do konserwowania, o długości większej niż 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub schłodzone, od 21 października do 14 kwietnia | 5 | 100 |
0707 00 31 | Ogórki do konserwowania, o długości większej 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub schłodzone, od 15 kwietnia do 20 października | 5 | 100 |
0707 00 50 | Korniszony świeże lub schłodzone | 3,5 | 300 |
Bakłażany, świeże lub schłodzone: | Zwolnienie | 1.000 | |
0709 30 10 | - od 16 października do 31 maja | ||
0709 51 00 | Grzyby, świeże lub schłodzone, z rodzaju Agaricus lub inne, z | Zwolnienie | Nieograniczona |
0709 59 00 | wyjątkiem trufli | ||
Papryki świeże lub schłodzone: | 2,5 | Nieograniczona | |
0709 60 11 | - od 1 listopada do 31 marca | ||
0709 60 12 | Papryki świeże lub schłodzone, od 1 kwietnia do 31 października | 5 | 1.300 |
Cukinie (w tym kwiaty cukinii), świeże lub schłodzone: | Zwolnienie | 2.000 | |
0709 90 50 | - od 31 października do 19 kwietnia | ||
ex 0710 80 90 | Grzyby, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone | Zwolnienie | Nieograniczona |
0711 90 90 | Warzywa i mieszanki warzywne, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia | 0 | 150 |
0712 20 00 | Cebule, suszone, także cięte w kawałki lub w plasterkach, albo łamane lub w proszku, ale dalej nie przetworzone | 0 | 100 |
0713 10 11 | Grochy (Pisum sativum), suszone, łuskane, w całych ziarnach, nieobrobione, do żywienia zwierząt | Obniżka o 0,9 od zastosowanego cła | 1.000 |
0713 10 19 | Grochy (Pisum sativum), suszone, łuskane, w ziarnach, nieobrobione (z wyjątkiem tych do żywienia zwierząt, do użytku technicznego lub produkcji piwa) | 0 | 1.000 |
Orzechy laskowe (Corylus spp.), świeże lub suszone: | Zwolnienie | Nieograniczona | |
0802 21 90 | - w łupinach, inne niż do żywienia zwierząt lub tłoczenia oleju | ||
0802 22 90 | - bez łupin, inne niż do żywienia zwierząt lub tłoczenia oleju | ||
ex 0802 90 90 | Orzechy sosny, świeże lub suszone | Zwolnienie | Nieograniczona |
0805 10 00 | Pomarańcze, świeże lub suszone | Zwolnienie | Nieograniczona |
0805 20 00 | Mandarynki (włącznie z tangerinami i satsumas); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże lub suszone | Zwolnienie | Nieograniczona |
0807 11 00 | Arbuzy, świeże | Zwolnienie | Nieograniczona |
0807 19 00 | Melony, świeże, inne niż arbuzy | Zwolnienie | Nieograniczona |
Morele, świeże, bez osłony: | Zwolnienie | 2.000 | |
0809 10 11 | - od 1 września do 30 czerwca | ||
zapakowane w inny sposób: | |||
0809 10 91 | - od 1 września do 30 czerwca | ||
0809 40 13 | Śliwki, świeże, bez osłony, od 1 lipca do 30 września | 0 | 600 |
0810 10 10 | Truskawki, świeże, od 1 września do 14 maja | Zwolnienie | 10.000 |
0810 10 11 | Truskawki, świeże, od 15 maja do 31 sierpnia | 0 | 200 |
0810 20 11 | Maliny, świeże, od 1 czerwca do 14 września | 0 | 250 |
0810 50 00 | Kiwi, świeże | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 0811 10 00 | Poziomki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego | 10 | 1.000 |
ex 0811 20 90 | Maliny, jeżyny lub morwy, owoce mieszańców malin i jeżyn i porzeczki w gronach lub agrest, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego | 10 | 1.000 |
0811 90 10 | Jagody, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących | 0 | 200 |
0811 90 90 | Jadalne owoce, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących (z wyjątkiem poziomek, malin, jeżyn lub morw, owoców mieszańców malin i jeżyn, porzeczek w gronach lub agrestu, jagód i owoców tropikalnych) | 0 | 1.000 |
0904 20 90 | Owoce z rodzaju Capsicum lub rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone, przetworzone | 0 | 150 |
0910 20 00 | Szafran | Zwolnienie | Nieograniczona |
1001 90 40 | Pszenica i meslin (z wyjątkiem pszenicy durum), denaturowane, do żywienia zwierząt | Obniżka o 0,6 od zastosowanego cła | 50.000 |
1005 90 30 | Kukurydza do żywienia zwierząt | Obniżka o 0,5 od zastosowanego cła | 13.000 |
Oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia, inna niż do żywienia zwierząt: | |||
1509 10 91 | - w pojemnikach szklanych o pojemności nieprzekraczającej 2 l: | 60,60(4) | Nieograniczona |
1509 10 99 | - w pojemnikach szklanych o pojemności przekraczającej 2 l lub w innych pojemnikach | 86,70(4) | Nieograniczona |
Oliwa z oliwek i jej frakcje, nawet rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie, inne niż do żywienia zwierząt: | |||
1509 90 91 | - w pojemnikach szklanych o objętości 2 l lub mniejszej: | 60,60(4) | Nieograniczona |
1509 90 99 | - w pojemnikach szklanych o pojemności przekraczającej 2 l lub w innych pojemnikach | 86,70(4) | Nieograniczona |
Pomidory, całe lub w kawałkach, przyrządzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym: | |||
2002 10 10 | - w pojemnikach przekraczających 5 kg | 2,50 | Nieograniczona |
2002 10 20 | - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | 4,50 | Nieograniczona |
Pomidory przetworzone lub zakonserwowane w inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż w całości lub w kawałkach: | Zwolnienie | Nieograniczona | |
2002 90 10 | - w pojemnikach przekraczających 5 kg | ||
2002 90 21 | Miąższ, purée i koncentraty pomidorowe, w szczelnie zamkniętych pojemnikach, o zawartości suchego ekstraktu 25 % masy lub większej, złożone z pomidorów i wody, także z dodatkiem soli lub przyprawy, w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | Zwolnienie | Nieograniczona |
2002 90 29 | Pomidory przyrządzone lub konserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż w całości lub w kawałkach i inne niż miąższ, purée i koncentraty pomidorowe: | Zwolnienie | Nieograniczona |
- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | |||
2003 10 00 | Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym | 0 | 1.700 |
Karczochy przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: | |||
ex 2004 90 18 | - w pojemnikach przekraczających 5 kg | 17,5 | Nieograniczona |
ex 2004 90 49 | - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | 24,5 | Nieograniczona |
Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: | Zwolnienie | Nieograniczona | |
2005 60 10 | - w pojemnikach przekraczających 5 kg | ||
2005 60 90 | - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | ||
Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: | Zwolnienie | Nieograniczona | |
2005 70 10 | - w pojemnikach przekraczających 5 kg | ||
2005 70 90 | - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | ||
Kapary i karczochy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: | |||
ex 2005 90 11 | - w pojemnikach przekraczających 5 kg | 17,5 | Nieograniczona |
ex 2005 90 40 | - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | 24,5 | Nieograniczona |
2008 30 90 | Cytrusy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | Zwolnienie | Nieograniczona |
2008 50 10 | Miąższ moreli, przetworzony lub zakonserwowany inaczej, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony | 10 | Nieograniczona |
2008 50 90 | Morele, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 15 | Nieograniczona |
2008 70 10 | Miąższ brzoskwiń, przetworzony lub zakonserwowany inaczej, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony | Zwolnienie | Nieograniczona |
2008 70 90 | Brzoskwinie, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, lub alkoholu, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2009 39 19 ex 2009 39 20 | Soki wszystkich cytrusów innych niż pomarańczowe lub grejpfrutowe, niesfermentowane, bez dodatku alkoholu: | ||
- bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, skoncentrowane | 6 | Nieograniczona | |
- z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących, skoncentrowane | 14 | Nieograniczona | |
Słodkie wina, specjalności i mistelle w pojemnikach o pojemności: | |||
2204 21 50 | - nieprzekraczającej 2 l(5) | 8,5 | Nieograniczona |
2204 29 50 | - przekraczajacej 2 l(5) | 8,5 | Nieograniczona |
ex 2204 21 50 | Porto, w pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 2 l, według opisu(6) | Zwolnienie | 1.000 hl |
ex 2204 21 21 | Retsina (greckie białe wino) w pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 2 l, według opisu(7) | Zwolnienie | 500 hl |
Retsina (greckie białe wino) w pojemnikach o pojemności przekraczającej 2 l , według opisu(7), o objętościowej zawartości alkoholu: | |||
ex 2204 29 21 | - przekraczającej 13 % obj. | ||
ex 2204 29 22 | - nieprzekraczającej 13 % obj. | ||
(1) W tym 480 t dla szynek z Parmy i San Daniele, zgodnie z wymianą listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25 stycznia 1972 r. | |||
(2) W tym 170 t Bresaola, zgodnie z z wymianą listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25 stycznia 1972 r. | |||
(3) W ramach całkowitego rocznego kontyngentu 60.000 sadzonek. | |||
(4) Łącznie ze składką na fundusz gwarancyjny za obowiązkowe magazynowanie. | |||
(5) Objęte są jedynie produkty zawarte w załączniku 7 do Umowy. | |||
(6) Opis: przez wino "Porto" rozumie się wino gatunkowe wyprodukowane w określonym regionie portugalskim, noszące tę nazwę w myśl rozporządzenia (WE) nr 1493/1999. | |||
(7) Opis: przez wino "Retsina" rozumie się wino stołowe zgodnie z przepisami wspólnotowymi przedstawionymi w pkt A.2 załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999. |
ZAŁĄCZNIK 2
Koncesje Wspólnoty
Koncesje Wspólnoty
Kod CN | Wyszczególnienie towarów | Cło do zastosowania (EUR/100 kg netto) | Roczna ilość (waga netto w tonach) |
0102 90 41 | Bydło żywe o masie przekraczającej 160 kg | 0 | 4.600 szt. |
0102 90 49 | pogłowia | ||
0102 90 51 | |||
0102 90 59 | |||
0102 90 61 | |||
0102 90 69 | |||
0102 90 71 | |||
0102 90 79 | |||
ex 0210 20 90 | Mięsa wołowe, bez kości, suszone | Zwolnienie | 1.200 |
ex 0401 30 | Śmietana, o zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 6 % | Zwolnienie | 2.000 |
0403 10 | Jogurty | ||
0402 29 11 ex 0404 90 83 | Specjalne mleko dla niemowląt, w hermetycznie zamykanych pojemnikach o masie netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 %(1) | 43,8 | Nieograniczona |
0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnie | Zwolnienie | Nieograniczona |
0603 10 | Kwiaty i pąki kwiatów, cięte, na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże | Zwolnienie | Nieograniczona |
0701 10 00 | Ziemniaki, sadzeniaki, świeże lub schłodzone | Zwolnienie | 4.000 |
0702 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | Zwolnienie(2) | 1.000 |
0703 10 19 | Cebule, inne niż do sadzenia, pory i inne warzywa czosnkowate, | Zwolnienie | 5.000 |
0703 90 00 | świeże lub schłodzone | ||
0704 10 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne | Zwolnienie | 5.500 |
0704 90 | warzywa kapustne, z wyjątkiem brukselek, świeże lub schłodzone | ||
0705 11 | Sałaty (Lactuca sativa) i cykorie (Cichorium spp.), w tym Witloof | Zwolnienie | 3.000 |
0705 19 00 | (Chicorum intybus var. Foliosum), świeże lub schłodzone | ||
0705 21 00 | |||
0705 29 00 | |||
0706 10 00 | Marchew i rzepa, świeże lub schłodzone | Zwolnienie | 5.000 |
0706 90 10 0706 90 90 | Buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, z wyjątkiem chrzanu (Cochlearia armoracia), świeże lub schłodzone | Zwolnienie | 3.000 |
0707 00 05 | Ogórki, świeże lub schłodzone | Zwolnienie(2) | 1.000 |
0708 20 | Fasole (Vigna spp., Phaseolus spp.), świeże lub schłodzone | Zwolnienie | 1.000 |
0709 30 00 | Bakłażany, świeże lub schłodzone | Zwolnienie | 500 |
0709 40 00 | Selery, inne niż selery korzeniowe, świeże lub schłodzone | Zwolnienie | 500 |
0709 51 00 | Grzyby z rodzaju Agaricus, świeże lub schłodzone | Zwolnienie | Nieograniczona |
0709 52 00 | Trufle, świeże lub schłodzone | Zwolnienie | Nieograniczona |
0709 59 10 | Grzyby z rodzaju innego niż Agaricus, świeże lub schłodzone | Zwolnienie | Nieograniczona |
0709 59 30 | |||
0709 59 90 | |||
0709 70 00 | Szpinaki, szpinaki nowozelandzkie i szpinaki ogrodowe, świeże lub schłodzone | Zwolnienie | 1.000 |
0709 90 10 | Warzywa sałatowe, inne niż sałaty i cykorie, świeże lub schłodzone | Zwolnienie | 1.000 |
0709 90 50 | Koper, świeży lub chłodzony | Zwolnienie | 1.000 |
0709 90 70 | Cukinie, świeże lub schłodzone | Zwolnienie(2) | 1.000 |
0709 90 90 | Inne warzywa, świeże lub schłodzone | Zwolnienie | 1.000 |
0710 80 61 | Grzyby, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone | Zwolnienie | Nieograniczona |
0710 80 69 | |||
0712 90 | Warzywa suszone, także cięte w kawałki lub w plasterkach, albo łamane lub w proszku, także otrzymane z wcześniej ugotowanych warzyw, ale dalej nieprzetworzone, z wyjątkiem cebul, grzybów, uszaków (Auricularia spp.), trzęsaków (Tremella spp.) i trufli | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 0808 10 80 | Jabłka, inne niż jabłka na sok, świeże | Zwolnienie(2) | 3.000 |
0808 20 | Gruszki i pigwy, świeże | Zwolnienie(2) | 3.000 |
0809 10 00 | Morele, świeże | Zwolnienie(2) | 500 |
0809 20 95 | Czereśnie, inne niż wiśnie kwaśne, świeże | Zwolnienie(2) | 1.500(3) |
0809 40 | Śliwki i owoce tarniny, świeże | Zwolnienie(2) | 1.000 |
0810 20 10 | Maliny, świeże | Zwolnienie | 100 |
0810 20 90 | Jeżyny lub morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, świeże | Zwolnienie | 100 |
1106 30 10 | Mąki, kasze i mączki bananowe | Zwolnienie | 5 |
1106 30 90 | Mąki, kasze i mączki z innych owoców rozdziału 8 | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2002 90 91 | Mączki pomidorowe, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2002 90 99 | substancji słodzących lub skrobi(4) | ||
2003 90 00 | Grzyby, inne niż te z gatunku Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym | Zwolnienie | Nieograniczona |
0710 10 00 | Ziemniaki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone | Zwolnienie | 3.000 |
2004 10 10 2004 10 99 | Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006, z wyjątkiem mąk, kasz lub płatków | ||
2005 20 80 | Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006, z wyjątkiem wyrobów w formie mąk, kasz, płatków i wyrobów przetworzonych w cienkie plasterki, frytek, także solonych lub z przyprawami, w szczelnie zamkniętych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia | ||
ex 2005 90 | Mączki z warzyw i z mieszanek warzywnych, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2008 30 | Płatki i mączki z owoców cytrusowych, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2008 40 | Płatki i mączki z gruszek, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2008 50 | Płatki i mączki z moreli, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) | Zwolnienie | Nieograniczona |
2008 60 | Wiśnie, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | Zwolnienie | 500 |
ex 0811 90 19 | Wiśnie, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, | ||
ex 0811 90 39 | z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących | ||
0811 90 80 | Słodkie wiśnie, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących | ||
ex 2008 70 | Płatki i mączki z brzoskwiń, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2008 80 | Płatki i mączki z truskawek, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2008 99 | Płatki i mączki z innych owoców, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2009 19 | Mączki z soku pomarańczowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2009 21 | Mączki z soku grejpfrutowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2009 29 | cukru lub innych substancji słodzących | ||
ex 2009 31 | Mączki z soku z pozostałych cytrusów, z dodatkiem cukru lub bez | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2009 39 | dodatku cukru lub innych substancji słodzących | ||
ex 2009 41 | Mączki z soku ananasowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2009 49 | lub innych substancji słodzących | ||
ex 2009 71 | Mączki z soku jabłkowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2009 79 | lub innych substancji słodzących | ||
ex 2009 80 | Mączki z soku gruszkowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących | Zwolnienie | Nieograniczona |
ex 2009 80 | Mączki z soku z pozostałych owoców i warzyw, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących | Zwolnienie | Nieograniczona |
(1) Przy zastosowaniu tej podpozycji przez mleka specjalne, zwane "dla niemowląt", rozumie się produkty wolne od bakterii chorobotwórczych i powodujących zatrucie oraz produkty, które zawierają mniej niż 10.000 bakterii tlenowych odradzających się i mniej niż dwie bakterie pałeczkowate na gram. | |||
(2) W danym przypadku stosowane jest prawo specyficzne inne niż prawo minimalne. | |||
(3) W tym 1.000 t zgodnie z wymianą listów z dnia 14 lipca 1986 r. | |||
(4) Patrz: wspólna deklaracja dotycząca podziału taryfowego mączek warzywnych i owocowych. |
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.