Decyzja 2005/955/WE dotycząca dostosowania, w związku z rozszerzeniem Unii Europejskiej, załączników 1 i 2

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2005.346.33

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 grudnia 2005 r.

DECYZJA NR 3/2005 WSPÓLNEGO KOMITETU DS. ROLNICTWA USTANOWIONEGO NA MOCY UMOWY MIĘDZY WSPÓLNOTĄ EUROPEJSKĄ I KONFEDERACJĄ SZWAJCARSKĄ W SPRAWIE HANDLU PRODUKTAMI ROLNYMI
z dnia 19 grudnia 2005 r.
dotycząca dostosowania, w związku z rozszerzeniem Unii Europejskiej, załączników 1 i 2

(2005/955/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 29 grudnia 2005 r.)

WSPÓLNY KOMITET DS. ROLNICTWA,

uwzględniając Umowę między Wspólnotą Europejską (zwaną dalej "WE"), z jednej strony, i Konfederacją Szwajcarską, z drugiej strony, w sprawie handlu produktami rolnymi (zwaną dalej "Umową"), w szczególności jej art. 11,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Umowa weszła w życie z dniem 1 czerwca 2002 r.; zawiera ona między innymi załączniki 1 i 2 dotyczące dwustronnych koncesji handlowych przyznanych przez strony.

(2) W dniu 1 maja 2004 r. nastąpiło rozszerzenie Unii Europejskiej w drodze przystąpienia Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej.

(3) Podczas szczytu UE-Szwajcaria, który odbył się dnia 19 maja 2004 r., strony zgodziły się dostosować dwustronne koncesje handlowe, uzasadniając to potrzebą ogólnego utrzymania po rozszerzeniu UE obrotów handlowych, zgodnie z preferencyjnymi warunkami udzielonymi na mocy umów dwustronnych między nowymi Państwami Członkowskimi Unii Europejskiej i Szwajcarią.

(4) Strony przyjęły autonomiczne i przejściowe środki pozwalające zagwarantować ciągłość obrotów handlowych od dnia 1 maja 2004 r.,

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł  1

Załącznik 1 i załącznik 2 do Umowy zastępuje się odpowiednio załącznikami 1 i 2 do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Konfederacja Szwajcarska niniejszym potwierdza, że szwajcarski wywóz bydła do Wspólnoty Europejskiej będzie przebiegał zgodnie z systemem identyfikacji i rejestracji przewidzianym w rozporządzeniu (WE) nr 1760/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady(1).

Artykuł  3

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2006 r.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2005 r.

W imieniu Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa
Szef delegacji Wspólnoty EuropejskiejSzef delegacji szwajcarskiej
Aldo LONGOChristian HÄBERLI
Sekretarz Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa
Remigi WINZAP

______

(1) Dz.U. L 204 z 11.8.2000, str. 1. Rozporządzenie zmienione Aktem Przystąpienia z 2003 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Koncesje Szwajcarii

Na produkty pochodzące ze Wspólnoty i podane poniżej Szwajcaria udziela następujących koncesji taryfowych w poszczególnych przypadkach w ramach ustalonej ilości rocznej:
Pozycja taryfowa SzwajcariiWyszczególnienie towarówCło mające zastosowanie (CHF/100 kg brutto)Roczna ilość

(waga netto w tonach)

0101 90 95Konie żywe (z wyjątkiem reproduktorów czystej rasy i zwierząt mięsnych) (w ilości pogłowia)0100 szt. pogłowia
0207 14 81Piersi koguta i kur gatunków domowych, zamrożone152.000
0207 14 91Kawałki i podroby jadalne z koguta i z kur gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), zamrożone151.200
0207 27 81Piersi indyków i indyczek gatunków domowych, zamrożone15800
0207 27 91Kawałki i podroby jadalne z indyków i indyczek gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), zamrożone15600
0207 33 11Kaczki gatunków domowych, niecięte na kawałki, zamrożone15700
0207 34 00Wątróbki kacze, gęsie lub perlicze gatunków domowych, świeże lub schłodzone9,520
0207 36 91Kawałki i podroby jadalne z kaczek, gęsi lub perliczek gatunków domowych, zamrożone (z wyjątkiem wątróbek)15100
0208 10 00Mięso i podroby jadalne z królików lub zajęcy, świeże, schłodzone lub zamrożone111.700
0208 90 10Mięso i podroby jadalne z dziczyzny, świeże, schłodzone lub zamrożone (z wyjątkiem tych z zajęcy i dzików)0100
ex 0210 11 91Szynki i ich kawałki, z kością, wieprzowe (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzoneZwolnienie1.000(1)
ex 0210 19 91Szynki i ich kawałki, bez kości, wieprzowe (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzoneZwolnienie
0210 20 10Suszone mięsa wołoweZwolnienie200(2)
ex 0407 00 10Jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane47150
ex 0409 00 00Naturalny miód z akacji8200
ex 0409 00 00Inny miód naturalny (oprócz akacji)2650
0602 10 00Nieukorzenione sadzonki i zrazyZwolnienieNieograniczona
Sadzonki w formie podkładki owoców ziarnkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego):Zwolnienie(3)
0602 20 11- szczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 19- szczepione, z ziemią
0602 20 21- nieszczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 29- nieszczepione, z ziemią
Sadzonki w formie podkładki owoców pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego):Zwolnienie(3)
0602 20 31- szczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 39- szczepione, z ziemią
0602 20 41- nieszczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 49- szczepione, z ziemią
Sadzonki inne niż w formie podkładki owoców ziarnkowych lub pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego), o jadalnych owocach:ZwolnienieNieograniczona
0602 20 51- z odkrytymi korzeniami
0602 20 59- inne niż z odkrytymi korzeniami
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z odkrytymi korzeniami:Zwolnienie
0602 20 71- owoców ziarnkowych
0602 20 72- owoców pestkowych(3)
0602 20 79- inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowychZwolnienieNieograniczona
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z ziemią:Zwolnienie
0602 20 81- owoców ziarnkowych
0602 20 82- owoców pestkowych (3)
0602 20 89- oinne niż owoców ziarnkowych lub pestkowychZwolnienieNieograniczona
0602 30 00Rododendrony i azalie, szczepione lub nieZwolnienieNieograniczona
Róże, szczepione lub nie:ZwolnienieNieograniczona
0602 40 10- nieoczkowane i nieszczepione
- inne niż róże nieoczkowane i nieszczepione dzikie:
0602 40 91- z odkrytymi korzeniami
0602 40 99- inne niż z odkrytymi korzeniami, z ziemią
Sadzonki (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego) roślin użytkowych; grzybnie:ZwolnienieNieograniczona
0602 90 11- sadzonki roślin i trawnik zwijany
0602 90 12- grzybnie
0602 90 19- inne niż sadzonki roślin, trawnik zwijany i grzybnie
Inne żywe rośliny (w tym ich korzenie):ZwolnienieNieograniczona
0602 90 91- z odkrytymi korzeniami
0602 90 99- inne niż z odkrytymi korzeniami, z ziemią
0603 10 31Goździki, cięte, na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 październikaZwolnienie1.000
0603 10 41Róże, cięte, na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października
Kwiaty cięte i pąki kwiatowe (inne niż goździki i róże), na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października:
0603 10 51- zdrewniałe
0603 10 59- inne niż zdrewniałe
0603 10 71Tulipany, cięte, na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietniaZwolnienieNieograniczona
Kwiaty cięte i pąki kwiatowe (inne niż tulipany i róże), na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia:ZwolnienieNieograniczona
0603 10 91- zdrewniałe
0603 10 99- inne niż zdrewniałe
Pomidory, świeże lub schłodzone:Zwolnienie10.000
- pomidory koktajlowe:
0702 00 10- od 21 października do 30 kwietnia
- pomidory Peretti (forma wydłużona):
0702 00 20- od 21 października do 30 kwietnia
- inne pomidory o średnicy 80 mm lub więcej (pomidory mięsiste):
0702 00 30- od 21 października do 30 kwietnia
- inne:
0702 00 90- od 21 października do 30 kwietnia
Sałata lodowa bez zewnętrznych liści:Zwolnienie2.000
0705 11 11- od 1 stycznia do końca lutego
Cykorie witloofs świeże lub schłodzone:Zwolnienie2.000
0705 21 10- od 21 maja do 30 września
0707 00 30Ogórki do konserwowania, o długości większej niż 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub schłodzone, od 21 października do 14 kwietnia5100
0707 00 31Ogórki do konserwowania, o długości większej 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub schłodzone, od 15 kwietnia do 20 października5100
0707 00 50Korniszony świeże lub schłodzone3,5300
Bakłażany, świeże lub schłodzone:Zwolnienie1.000
0709 30 10- od 16 października do 31 maja
0709 51 00Grzyby, świeże lub schłodzone, z rodzaju Agaricus lub inne, z ZwolnienieNieograniczona
0709 59 00wyjątkiem trufli
Papryki świeże lub schłodzone:2,5Nieograniczona
0709 60 11- od 1 listopada do 31 marca
0709 60 12Papryki świeże lub schłodzone, od 1 kwietnia do 31 października51.300
Cukinie (w tym kwiaty cukinii), świeże lub schłodzone:Zwolnienie2.000
0709 90 50- od 31 października do 19 kwietnia
ex 0710 80 90Grzyby, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożoneZwolnienieNieograniczona
0711 90 90Warzywa i mieszanki warzywne, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia0150
0712 20 00Cebule, suszone, także cięte w kawałki lub w plasterkach, albo łamane lub w proszku, ale dalej nie przetworzone0100
0713 10 11Grochy (Pisum sativum), suszone, łuskane, w całych ziarnach, nieobrobione, do żywienia zwierzątObniżka o 0,9 od zastosowanego cła1.000
0713 10 19Grochy (Pisum sativum), suszone, łuskane, w ziarnach, nieobrobione (z wyjątkiem tych do żywienia zwierząt, do użytku technicznego lub produkcji piwa)01.000
Orzechy laskowe (Corylus spp.), świeże lub suszone:ZwolnienieNieograniczona
0802 21 90- w łupinach, inne niż do żywienia zwierząt lub tłoczenia oleju
0802 22 90- bez łupin, inne niż do żywienia zwierząt lub tłoczenia oleju
ex 0802 90 90Orzechy sosny, świeże lub suszoneZwolnienieNieograniczona
0805 10 00Pomarańcze, świeże lub suszoneZwolnienieNieograniczona
0805 20 00Mandarynki (włącznie z tangerinami i satsumas); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże lub suszoneZwolnienieNieograniczona
0807 11 00Arbuzy, świeżeZwolnienieNieograniczona
0807 19 00Melony, świeże, inne niż arbuzyZwolnienieNieograniczona
Morele, świeże, bez osłony:Zwolnienie2.000
0809 10 11- od 1 września do 30 czerwca
zapakowane w inny sposób:
0809 10 91- od 1 września do 30 czerwca
0809 40 13Śliwki, świeże, bez osłony, od 1 lipca do 30 września0600
0810 10 10Truskawki, świeże, od 1 września do 14 majaZwolnienie10.000
0810 10 11Truskawki, świeże, od 15 maja do 31 sierpnia0200
0810 20 11Maliny, świeże, od 1 czerwca do 14 września0250
0810 50 00Kiwi, świeżeZwolnienieNieograniczona
ex 0811 10 00Poziomki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego101.000
ex 0811 20 90Maliny, jeżyny lub morwy, owoce mieszańców malin i jeżyn i porzeczki w gronach lub agrest, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego101.000
0811 90 10Jagody, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących0200
0811 90 90Jadalne owoce, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących (z wyjątkiem poziomek, malin, jeżyn lub morw, owoców mieszańców malin i jeżyn, porzeczek w gronach lub agrestu, jagód i owoców tropikalnych)01.000
0904 20 90Owoce z rodzaju Capsicum lub rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone, przetworzone0150
0910 20 00SzafranZwolnienieNieograniczona
1001 90 40Pszenica i meslin (z wyjątkiem pszenicy durum), denaturowane, do żywienia zwierzątObniżka o 0,6 od zastosowanego cła50.000
1005 90 30Kukurydza do żywienia zwierzątObniżka o 0,5 od zastosowanego cła13.000
Oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia, inna niż do żywienia zwierząt:
1509 10 91- w pojemnikach szklanych o pojemności nieprzekraczającej 2 l:60,60(4)Nieograniczona
1509 10 99- w pojemnikach szklanych o pojemności przekraczającej 2 l lub w

innych pojemnikach

86,70(4)Nieograniczona
Oliwa z oliwek i jej frakcje, nawet rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie, inne niż do żywienia zwierząt:
1509 90 91- w pojemnikach szklanych o objętości 2 l lub mniejszej:60,60(4)Nieograniczona
1509 90 99- w pojemnikach szklanych o pojemności przekraczającej 2 l lub w

innych pojemnikach

86,70(4)Nieograniczona
Pomidory, całe lub w kawałkach, przyrządzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym:
2002 10 10- w pojemnikach przekraczających 5 kg2,50Nieograniczona
2002 10 20- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg4,50Nieograniczona
Pomidory przetworzone lub zakonserwowane w inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż w całości lub w kawałkach:ZwolnienieNieograniczona
2002 90 10- w pojemnikach przekraczających 5 kg
2002 90 21Miąższ, purée i koncentraty pomidorowe, w szczelnie zamkniętych pojemnikach, o zawartości suchego ekstraktu 25 % masy lub większej, złożone z pomidorów i wody, także z dodatkiem soli lub przyprawy, w pojemnikach nieprzekraczających 5 kgZwolnienieNieograniczona
2002 90 29Pomidory przyrządzone lub konserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż w całości lub w kawałkach i inne niż miąższ, purée i koncentraty pomidorowe:ZwolnienieNieograniczona
- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg
2003 10 00Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym01.700
Karczochy przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:
ex 2004 90 18- w pojemnikach przekraczających 5 kg17,5Nieograniczona
ex 2004 90 49- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg24,5Nieograniczona
Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:ZwolnienieNieograniczona
2005 60 10- w pojemnikach przekraczających 5 kg
2005 60 90- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg
Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:ZwolnienieNieograniczona
2005 70 10- w pojemnikach przekraczających 5 kg
2005 70 90- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg
Kapary i karczochy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:
ex 2005 90 11- w pojemnikach przekraczających 5 kg17,5Nieograniczona
ex 2005 90 40- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg24,5Nieograniczona
2008 30 90Cytrusy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączoneZwolnienieNieograniczona
2008 50 10Miąższ moreli, przetworzony lub zakonserwowany inaczej, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony10Nieograniczona
2008 50 90Morele, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone15Nieograniczona
2008 70 10Miąższ brzoskwiń, przetworzony lub zakonserwowany inaczej, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączonyZwolnienieNieograniczona
2008 70 90Brzoskwinie, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, lub alkoholu, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączonyZwolnienieNieograniczona
ex 2009 39 19

ex 2009 39 20

Soki wszystkich cytrusów innych niż pomarańczowe lub grejpfrutowe, niesfermentowane, bez dodatku alkoholu:
- bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, skoncentrowane6Nieograniczona
- z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących, skoncentrowane14Nieograniczona
Słodkie wina, specjalności i mistelle w pojemnikach o pojemności:
2204 21 50- nieprzekraczającej 2 l(5)8,5Nieograniczona
2204 29 50- przekraczajacej 2 l(5)8,5Nieograniczona
ex 2204 21 50Porto, w pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 2 l, według opisu(6)Zwolnienie1.000 hl
ex 2204 21 21Retsina (greckie białe wino) w pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 2 l, według opisu(7)Zwolnienie500 hl
Retsina (greckie białe wino) w pojemnikach o pojemności przekraczającej 2 l , według opisu(7), o objętościowej zawartości alkoholu:
ex 2204 29 21- przekraczającej 13 % obj.
ex 2204 29 22- nieprzekraczającej 13 % obj.
(1) W tym 480 t dla szynek z Parmy i San Daniele, zgodnie z wymianą listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25

stycznia 1972 r.

(2) W tym 170 t Bresaola, zgodnie z z wymianą listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25 stycznia 1972 r.
(3) W ramach całkowitego rocznego kontyngentu 60.000 sadzonek.
(4) Łącznie ze składką na fundusz gwarancyjny za obowiązkowe magazynowanie.
(5) Objęte są jedynie produkty zawarte w załączniku 7 do Umowy.
(6) Opis: przez wino "Porto" rozumie się wino gatunkowe wyprodukowane w określonym regionie portugalskim, noszące tę

nazwę w myśl rozporządzenia (WE) nr 1493/1999.

(7) Opis: przez wino "Retsina" rozumie się wino stołowe zgodnie z przepisami wspólnotowymi przedstawionymi w pkt A.2

załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999.

ZAŁĄCZNIK  2

Koncesje Wspólnoty

Na produkty pochodzące ze Szwajcarii i podane w poniższej tabeli Wspólnota udziela następujących koncesji taryfowych w poszczególnych przypadkach w ramach ustalonej ilości rocznej:
Kod CNWyszczególnienie towarówCło do zastosowania (EUR/100 kg netto)Roczna ilość (waga netto w tonach)
0102 90 41Bydło żywe o masie przekraczającej 160 kg04.600 szt.
0102 90 49pogłowia
0102 90 51
0102 90 59
0102 90 61
0102 90 69
0102 90 71
0102 90 79
ex 0210 20 90Mięsa wołowe, bez kości, suszoneZwolnienie1.200
ex 0401 30Śmietana, o zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 6 %Zwolnienie2.000
0403 10Jogurty
0402 29 11

ex 0404 90 83

Specjalne mleko dla niemowląt, w hermetycznie zamykanych pojemnikach o masie netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 %(1)43,8Nieograniczona
0602Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnieZwolnienieNieograniczona
0603 10Kwiaty i pąki kwiatów, cięte, na bukiety lub do celów zdobniczych, świeżeZwolnienieNieograniczona
0701 10 00Ziemniaki, sadzeniaki, świeże lub schłodzoneZwolnienie4.000
0702 00Pomidory, świeże lub schłodzoneZwolnienie(2)1.000
0703 10 19Cebule, inne niż do sadzenia, pory i inne warzywa czosnkowate, Zwolnienie5.000
0703 90 00świeże lub schłodzone
0704 10Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne Zwolnienie5.500
0704 90warzywa kapustne, z wyjątkiem brukselek, świeże lub schłodzone
0705 11Sałaty (Lactuca sativa) i cykorie (Cichorium spp.), w tym Witloof Zwolnienie3.000
0705 19 00(Chicorum intybus var. Foliosum), świeże lub schłodzone
0705 21 00
0705 29 00
0706 10 00Marchew i rzepa, świeże lub schłodzoneZwolnienie5.000
0706 90 10

0706 90 90

Buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, z wyjątkiem chrzanu (Cochlearia armoracia), świeże lub schłodzoneZwolnienie3.000
0707 00 05Ogórki, świeże lub schłodzoneZwolnienie(2)1.000
0708 20Fasole (Vigna spp., Phaseolus spp.), świeże lub schłodzoneZwolnienie1.000
0709 30 00Bakłażany, świeże lub schłodzoneZwolnienie500
0709 40 00Selery, inne niż selery korzeniowe, świeże lub schłodzoneZwolnienie500
0709 51 00Grzyby z rodzaju Agaricus, świeże lub schłodzoneZwolnienieNieograniczona
0709 52 00Trufle, świeże lub schłodzoneZwolnienieNieograniczona
0709 59 10Grzyby z rodzaju innego niż Agaricus, świeże lub schłodzoneZwolnienieNieograniczona
0709 59 30
0709 59 90
0709 70 00Szpinaki, szpinaki nowozelandzkie i szpinaki ogrodowe, świeże lub schłodzoneZwolnienie1.000
0709 90 10Warzywa sałatowe, inne niż sałaty i cykorie, świeże lub schłodzoneZwolnienie1.000
0709 90 50Koper, świeży lub chłodzonyZwolnienie1.000
0709 90 70Cukinie, świeże lub schłodzoneZwolnienie(2)1.000
0709 90 90Inne warzywa, świeże lub schłodzoneZwolnienie1.000
0710 80 61Grzyby, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożoneZwolnienieNieograniczona
0710 80 69
0712 90Warzywa suszone, także cięte w kawałki lub w plasterkach, albo łamane lub w proszku, także otrzymane z wcześniej ugotowanych warzyw, ale dalej nieprzetworzone, z wyjątkiem cebul, grzybów, uszaków (Auricularia spp.), trzęsaków (Tremella spp.) i trufliZwolnienieNieograniczona
ex 0808 10 80Jabłka, inne niż jabłka na sok, świeżeZwolnienie(2)3.000
0808 20Gruszki i pigwy, świeżeZwolnienie(2)3.000
0809 10 00Morele, świeżeZwolnienie(2)500
0809 20 95Czereśnie, inne niż wiśnie kwaśne, świeżeZwolnienie(2)1.500(3)
0809 40Śliwki i owoce tarniny, świeżeZwolnienie(2)1.000
0810 20 10Maliny, świeżeZwolnienie100
0810 20 90Jeżyny lub morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, świeżeZwolnienie100
1106 30 10Mąki, kasze i mączki bananoweZwolnienie5
1106 30 90Mąki, kasze i mączki z innych owoców rozdziału 8ZwolnienieNieograniczona
ex 2002 90 91Mączki pomidorowe, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych ZwolnienieNieograniczona
ex 2002 90 99substancji słodzących lub skrobi(4)
2003 90 00Grzyby, inne niż te z gatunku Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowymZwolnienieNieograniczona
0710 10 00Ziemniaki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożoneZwolnienie3.000
2004 10 10

2004 10 99

Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006, z wyjątkiem mąk, kasz lub płatków
2005 20 80Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006, z wyjątkiem wyrobów w formie mąk, kasz, płatków i wyrobów przetworzonych w cienkie plasterki, frytek, także solonych lub z przyprawami, w szczelnie zamkniętych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia
ex 2005 90Mączki z warzyw i z mieszanek warzywnych, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
ex 2008 30Płatki i mączki z owoców cytrusowych, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
ex 2008 40Płatki i mączki z gruszek, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
ex 2008 50Płatki i mączki z moreli, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
2008 60Wiśnie, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączoneZwolnienie500
ex 0811 90 19Wiśnie, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone,
ex 0811 90 39z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących
0811 90 80Słodkie wiśnie, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących
ex 2008 70Płatki i mączki z brzoskwiń, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
ex 2008 80Płatki i mączki z truskawek, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
ex 2008 99Płatki i mączki z innych owoców, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4)ZwolnienieNieograniczona
ex 2009 19Mączki z soku pomarańczowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzącychZwolnienieNieograniczona
ex 2009 21Mączki z soku grejpfrutowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku ZwolnienieNieograniczona
ex 2009 29cukru lub innych substancji słodzących
ex 2009 31Mączki z soku z pozostałych cytrusów, z dodatkiem cukru lub bez ZwolnienieNieograniczona
ex 2009 39dodatku cukru lub innych substancji słodzących
ex 2009 41Mączki z soku ananasowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru ZwolnienieNieograniczona
ex 2009 49lub innych substancji słodzących
ex 2009 71Mączki z soku jabłkowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru ZwolnienieNieograniczona
ex 2009 79lub innych substancji słodzących
ex 2009 80Mączki z soku gruszkowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzącychZwolnienieNieograniczona
ex 2009 80Mączki z soku z pozostałych owoców i warzyw, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzącychZwolnienieNieograniczona
(1) Przy zastosowaniu tej podpozycji przez mleka specjalne, zwane "dla niemowląt", rozumie się produkty wolne od bakterii

chorobotwórczych i powodujących zatrucie oraz produkty, które zawierają mniej niż 10.000 bakterii tlenowych

odradzających się i mniej niż dwie bakterie pałeczkowate na gram.

(2) W danym przypadku stosowane jest prawo specyficzne inne niż prawo minimalne.
(3) W tym 1.000 t zgodnie z wymianą listów z dnia 14 lipca 1986 r.
(4) Patrz: wspólna deklaracja dotycząca podziału taryfowego mączek warzywnych i owocowych.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.