Rozporządzenie 1729/97 w sprawie dostosowania, w następstwie zmiany cen lub opłaty za składowanie w sektorze cukru, niektórych refundacji wywozowych ustalonych z góry

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1997.243.1

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 stycznia 1998 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1729/97
z dnia 4 września 1997 r.
w sprawie dostosowania, w następstwie zmiany cen lub opłaty za składowanie w sektorze cukru, niektórych refundacji wywozowych ustalonych z góry

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1785/81 z dnia 30 czerwca 1981 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1599/96(2), w szczególności jego art. 17 ust. 5 i 15,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 7 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2135/95 z dnia 7 września 1995 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania przyznawania refundacji wywozowych w sektorze cukru(3) stanowi, że jeżeli, w przypadku gdy refundacja jest ustalana okresowo, w czasie między dniem, w którym wniesiono wniosek o pozwolenie na wywóz a dniem wywozu, istnieje zmiana w cenach cukru ustalanych zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 1785/81, można przewidzieć, aby refundacja była dostosowywana; takie dostosowanie jest dozwolone jedynie w przypadku, kiedy istnieje zmiana cen ustalonych w ecu;

przy ustalaniu refundacji wywozowych, uwzględniana jest opłata za składowanie, która ma być uiszczana przy zbycie cukru, ponieważ kształtuje ona część byłej ceny fabrycznej cukru niezależnie od jego przeznaczenia; dlatego dostosowanie refundacji wywozowych ustalonych w drodze zaproszenia do składania ofert jest zapewniane nie tylko w następstwie zmian cen ustalonych w ecu, ale również w następstwie zmian opłaty za składowanie między dniem wniesienia wniosku o pozwolenie na wywóz a dniem wywozu; w celu zapewnienia równości traktowania i optymalnego zarządzania rynkami cukru, ta ostatnia możliwość dostosowania powinna być rozszerzona na refundacje, które są ustalane okresowo na wywóz białego cukru, cukru surowego, syropu cukrowego i izoglukozy wywożonych w postaci produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 1785/81, jeżeli są one ustalone przed zmianą przedmiotowej ceny interwencyjnej i/lub zmianą opłaty za składowanie, a formalności celne są zakończone z datą zmiany albo później;

artykuł 5 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia Komisji (WE) nr 1222/94(4) stanowi, że stawka refundacji ustalonych z góry powinna być dostosowywana zgodnie z tymi samymi zasadami, jakie stosuje się w odniesieniu do wcześniejszego wyznaczania refundacji na podstawowe produkty wywożone w stanie naturalnym; dostosowanie to jest dokonywane na podstawie różnicy między ceną interwencyjną danego cukru w dniu wniesienia wniosku o pozwolenie na wywóz a ceną tego samego cukru obowiązującą w dniu wywozu, przy czym te dwie ceny są powiększone o opłatę za składowanie, mającą zastosowanie w tym samym czasie co dane ceny;

przy danym przyroście w handlu niektórymi produktami określonymi w art. 1 ust. 1 lit. d) rozporządzenia (EWG) nr 1785/81 oraz cukru białego i surowego cukru krystalicznego, możliwość dostosowania refundacji powinna być rozszerzana na te produkty na tych samych warunkach i, w celu zapewnia równości traktowania, na izoglukozę i syropu inulinowy, wywożone w stanie naturalnym;

do celów skutecznego zarządzania tymi ustaleniami, należy ustanowić przepisy administracyjne i normy techniczne umożliwiające jednolite stosowanie dostosowania refundacji dla danego produktu podstawowego;

rozporządzenie Komisji (EWG) nr 747/89 z dnia 22 marca 1989 r. w sprawie dostosowania, w następstwie zmiany cen w sektorze cukru, niektórych refundacji wywozowych ustalonych z góry(5) powinno zostać uchylone, a niniejsze rozporządzenie zastosowane po raz pierwszy w odniesieniu do wywozu cukru w postaci nowego zbioru plonów, dla którego wnioski o pozwolenia są składane od dnia 1 października 1997 r.;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodnie z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Cukru,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Bez względu na przepisy art. 7 rozporządzenia (WE) nr 2135/95, jeżeli między datą, kiedy wniesiony został wniosek o pozwolenie na wywóz ze z wcześniejszym wyznaczeniem refundacji, a datą, z którą produkt jest wywożony, istnieje zmiana cen interwencyjnych, ustalonych w ecu na mocy rozporządzenia (EWG) nr 1785/81 i/lub zmiana opłaty za składowanie ustalonej w ecu na mocy niniejszego rozporządzenia, przedmiotowe refundacje wywozowe, ustalane okresowo, dostosowywane są zgodnie z warunkami określonymi poniżej.
2.
Ustęp 1 stosuje się:

a) do produktów wymienionych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia, wywożonych w stanie naturalnym; oraz

b) do produktów wymienionych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia, wywożonych w postaci produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 1785/81;

od daty zastosowania nowej ceny interwencyjnej i/lub nowej kwoty opłaty za składowanie.

3.
Do celów dostosowania określonego w ust. 1 właściwy organ wydającego pozwolenia Państwa Członkowskiego, w trakcie wydawania pozwolenia na wywóz, oznacza dokument jak następuje:

"Dostosowuje się zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1729/97 (Dz.U. L 243 z 5.9.1997) w przypadku towarów wywożonych, od daty, z którą wchodzi w życie nowa przedmiotowa cena interwencyjna i/lub nowa opłata za składowanie".

Dostosowania dokonuje się przy wypłacie przedmiotowej refundacji wywozowej.

Artykuł  2

Dla cukru białego objętego kodem CN 1701 99 10 wymienionego w załącznikach I i II, dostosowanie określone w art. 1, uzyskuje się przez zwiększenie lub zmniejszenie, w zależności od przypadku, refundacji wywozowej o różnicę, wyrażoną w ecu na 100 kilogramów cukru, między ceną interwencyjną cukru białego w obszarach niedeficytowych plus opłata za składowanie mająca zastosowanie w dniu, w którym wniesiono wniosek o pozwolenie na wywóz, a ceną interwencyjną cukru białego plus opłata za składowanie mająca zastosowanie w dniu wywozu.

Artykuł  3

Dla produktów wyszczególnionych w załącznikach I i II, z wyjątkiem syropu inulinowego, objętego kodami CN:

a) 1 1701 91 00, ex 1701 99 90, 1702 60 90, 1702 60 95, 1702 90 71, ex 1702 90 99 i 2106 90 59, dostosowanie ustalone zgodnie z art. 2 stosuje się do każdego 1 % sacharozy zawartej w przedmiotowym produkcie; kwota równa jest jednej setnej różnicy ustalonej zgodnie z powołanym artykułem;

b) 1702 40 10, 1702 60 10, 1702 90 30 i 2106 90 30, dostosowanie ustalone zgodnie z art. 2 stosuje się w odniesieniu do 100 kilogramów suchej masy zawartej w przedmiotowym produkcie.

Artykuł  4
1.
Dla cukru surowego o standardowej jakości objętego kodami CN 1701 11 90 i 1701 12 90, wyszczególnionego w załącznikach I i II, dostosowanie określone w art. 1 uzyskuje się przez zwiększenie albo zmniejszanie, w zależności od przypadku, refundacji wywozowej o różnicę, wyrażoną w ecu na 100 kilogramów cukru, między ceną interwencyjną cukru surowego plus opłata za składowanie, wyrażana jako cukier surowy, które mają zastosowanie w dniu wniesienia wniosku o pozwolenie na wywóz, a ceną interwencyjną cukru surowego plus opłata za składowanie, wyrażana jako cukier surowy, które mają zastosowanie w dniu wywozu.
2.
Jeżeli plon cukru surowego różni się od tego o jakości standardowej określonej w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 431/68(6), refundacja płatna dostosowana zgodnie z ust. 1 jest następnie dostosowywana zgodnie z art. 5 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1423/95(7).
Artykuł  5

Dla syropu inulinowego określonego w załączniku I, objętego kodem CN ex 1702 60 90, dostosowanie na 100 kilogramów suchej masy równe jest obliczonemu zgodnie z art. 2 pomnożonemu przez 1,9.

Artykuł  6

Rozporządzenie (EWG) nr 747/89 traci moc.

Artykuł  7

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 października 1997 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 września 1997 r.

W imieniu Komisji
Franz FISHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 177 z 1.7.1981, str. 4.

(2) Dz.U. L 206 z 16.8.1996, str. 43.

(3) Dz.U. L 214 z 8.9.1995, str. 16.

(4) Dz.U. L 136 z 31.5.1994, str. 5.

(5) Dz.U. L 80 z 20.3.1989, str. 48.

(6) Dz.U. L 89 z 10.4.1968, str. 3.

(7) Dz.U. L 141 z 24.6.1995, str. 16.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I 2

Kod CNWyszczególnienie
Cukier buraczany i cukier trzcinowy w postaci stałej:
ex 1701 11 90 }- Surowy cukier krystaliczny;
ex 1701 12 90 )
ex 1701 99 10- Biały cukier krystaliczny;
1701 91 00 )

ex 1701 99 90 }

- Cukier zawierający dodatek środka aromatyzującego lub

barwiącego lub inne substancje.

Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel; syrop inulinowy:
- Glukoza i syrop glukozowy zawierający w masie, w stanie

suchym, co najmniej 20 %, ale mniej niż 50 % fruktozy:

1702 40 10- - Izoglukoza:
- Zawierająca w masie, w stanie suchym, 41 % lub więcej

fruktozy;

- Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające

w masie, w stanie suchym, więcej niż 50 % fruktozy:

1702 60 10- - Izoglukoza
1702 60 95- - Pozostałe.
- Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym:
1702 90 30- - Izoglukoza;
1702 90 60- - Sztuczny miód również zmieszany z miodem naturalnym
- - Karmel:
1702 90 71- - - Zawierający w masie 50 % sacharozy lub więcej

w substancji suchej

- - Pozostałe:
1702 90 99- Pozostałe,
Przetwory spożywcze nigdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
- Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30- - - Izoglukoza:
- - - Pozostałe:
2106 90 59- - - - Pozostałe

ZAŁĄCZNIK  II

Kod CNWyszczególnienie
1701 99 10Cukier biały
1701 11 90 )
1701 12 90 }Cukier surowy
1702 40 10 )
1702 60 10 }Izoglukoza
1702 90 30 )
ex 1702 90 99Syrop buraczany i syrop trzcinowy, zawierający w stanie stałym 85 % lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym obliczonym jako sacharoza).
1 Art. 3 lit. a) zmieniona przez art. 2 ust. 2 lit. a) rozporządzenia nr 1148/98 z dnia 2 czerwca 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.159.38) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1998 r.
2 Załącznik I zmieniony przez art. 2 ust. 2 lit. b) rozporządzenia nr 1148/98 z dnia 2 czerwca 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.159.38) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1998 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.