Dyrektywa 2013/26/UE dostosowująca niektóre dyrektywy w dziedzinie bezpieczeństwa żywności oraz polityki weterynaryjnej i fitosanitarnej w związku z przystąpieniem Chorwacji
Dz.U.UE.L.2013.158.376
Akt jednorazowyDYREKTYWA KOMISJI 2013/26/UE
z dnia 8 lutego 2013 r.
dostosowująca niektóre dyrektywy w dziedzinie bezpieczeństwa żywności oraz polityki weterynaryjnej i fitosanitarnej w związku z przystąpieniem Chorwacji
uwzględniając Traktat o przystąpieniu Republiki Chorwacji, w szczególności jego art. 3 ust. 4,
uwzględniając Akt przystąpienia Republiki Chorwacji, w szczególności jego art. 50,
(1) Zgodnie z art. 50 Aktu przystąpienia, w przypadku gdy akty instytucji przyjęte przed dniem przystąpienia wymagają dostosowań w związku z przystąpieniem, a niezbędne dostosowania nie zostały przewidziane w Akcie przystąpienia lub załącznikach do niego, Komisja - jeżeli akt pierwotny został przyjęty przez Komisję - przyjmuje w tym celu niezbędne akty.
(2) W akcie końcowym konferencji, w ramach prac której przygotowano traktat o przystąpieniu, zwrócono uwagę na fakt, że Wysokie Umawiające się Strony osiągnęły porozumienie polityczne co do szeregu dostosowań do aktów prawnych przyjętych przez instytucje, wymaganych w związku z przystąpieniem, oraz wezwały Radę i Komisję do przyjęcia tych dostosowań przed przystąpieniem, w stosownych przypadkach po ich uzupełnieniu i aktualizacji w celu uwzględnienia zmian w prawie Unii.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywy Komisji 1999/21/WE(1) i 2006/141/WE(2),
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
(1) Dz.U. L 91 z 7.4.1999, s. 29.
(2) Dz.U. L 401 z 30.12.2006, s. 1.