Rozporządzenie 103/2006 przyjmujące dodatkowe przepisy dla stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz bydła dojrzałego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.17.6

Akt utracił moc
Wersja od: 21 stycznia 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 103/2006
z dnia 20 stycznia 2006 r.
przyjmujące dodatkowe przepisy dla stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz bydła dojrzałego

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1254/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny(1),

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1208/81 z dnia 28 kwietnia 1981 r. ustalające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz bydła dojrzałego(2), w szczególności jego art. 6 akapit pierwszy,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2930/81 z dnia 12 października 1981 r. przyjmujące dodatkowe przepisy dla stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz bydła dojrzałego(3) zostało znacząco zmienione(4). Dla zapewnienia jasności i zrozumiałości powinno więc zostać skodyfikowane.

(2) W celu zapewnienia jednolitej klasyfikacji tusz bydła dojrzałego na obszarze Wspólnoty konieczne jest przyjęcie bardziej precyzyjnych definicji klas budowy i klas pokrycia tłuszczem.

(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wołowiny i Cielęciny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Dodatkowe przepisy precyzujące definicję klas uformowania i klas otłuszczenia określone w art. 6 akapit pierwszy rozporządzenia (EWG) nr 1208/81 są zgodne z wykazem zawartym w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (EWG) nr 2930/81 zostaje uchylone.

Odesłania do uchylonego rozporządzenia należy odczytywać jako odesłania do niniejszego rozporządzenia, zgodnie z tabelą korelacji w załączniku III.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 stycznia 2006 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 21. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).

(2) Dz.U. L 123 z 7.5.1981, str. 3. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1026/91 (Dz.U. L 106 z 26.4.1991, str. 2).

(3) Dz.U. L 293 z 13.10.1981, str. 6. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2237/91 (Dz.U. L 204 z 27.7.1991, str. 11).

(4) Patrz: załącznik II.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

1.

UFORMOWANIE

Stopień rozwoju profili tuszy, w szczególności jej istotnych części (udziec, grzbiet, łopatka)
Klasa budowyCechy dodatkowe
S

Wybitne

Udziec: bardzo mocno zaokrąglony "podwójnie"

umięśniony wyraźnie oddzielne wiązki mięśni

Zrazowa wewnętrzna wystaje bardzo wyraźnie ponad spojenie miedniczne (symphisis pelvis)
Grzbiet: bardzo szeroki i bardzo gruby aż do łopatkiCzęść krzyżowa bardzo zaokrąglona
Łopatka: bardzo mocno zaokrąglona
E

Doskonałe

Udziec: bardzo zaokrąglonyZrazowa wewnętrzna wystaje wyraźnie ponad spojenie miedniczne (symphisis pelvis)
Grzbiet: szeroki i bardzo gruby aż do łopatkiCzęść krzyżowa bardzo zaokrąglona
Łopatka: bardzo zaokrąglona
U

Bardzo dobre

Udziec: zaokrąglonyZrazowa wewnętrzna wystaje ponad spojenie miedniczne (symphisis pelvis)
Grzbiet: szeroki i gruby aż do łopatkiCzęść krzyżowa zaokrąglona
Łopatka: zaokrąglona
RUdziec: dobrze rozwiniętyZrazowa wewnętrzna i część krzyżowa lekko
DobreGrzbiet: wciąż gruby, ale węższy przy łopatcezaokrąglone
Łopatka: dość dobrze rozwinięta
OUdziec: średnio rozwinięty do słabo rozwiniętego
Dość dobreGrzbiet: średnio gruby do wąskiegoCzęść krzyżowa: profil prosty
Łopatka: średnio rozwinięta do prawie płaskiej
PUdziec: słabo rozwinięty
SłabeGrzbiet: wąski z widocznymi kośćmi
Łopatka: płaska z widocznymi kośćmi

2.

STOPIEŃ OTŁUSZCZENIA

Ilość tłuszczu na tuszy oraz w jamie klatki piersiowej
Klasa otłuszczeniaCechy dodatkowe
1Brak tłuszczu w jamie klatki piersiowej
Bardzo małe
2W jamie klatki piersiowej mięśnie między żebrami wyraźnie widoczne
Małe
3W jamie klatki piersiowej mięśnie między żebrami jeszcze widoczne
Średnie
4Wyraźne smugi tłuszczu na udźcu. W jamie klatki piersiowej mięśnie między żebrami mogą być
Dużepoprzerastane tłuszczem
5Udziec niemal całkowicie pokryty tłuszczem, tak że smugi tłuszczu nie są wyraźnie widoczne.
Bardzo dużeW jamie klatki piersiowej mięśnie między żebrami poprzerastane tłuszczem

ZAŁĄCZNIK  II

Uchylone rozporządzenie i jego zmiana

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2930/81 (Dz.U. L 293 z 13.10.1981, str. 6)

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2237/91 (Dz.U. L 204 z 27.7.1991, str. 11)

ZAŁĄCZNIK  III

Tabela korelacji

Rozporządzenie (EWG) nr 2930/81Niniejsze rozporządzenie
Artykuł 1Artykuł 1
-Artykuł 2
Artykuł 2Artykuł 3
ZałącznikZałącznik I
-Załącznik II
-Załącznik III

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.