Art. 2. - Decyzja wykonawcza 2024/1434 zatwierdzająca techniki klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce i uchylająca decyzję 2005/240/WE

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2024.1434

Akt obowiązujący
Wersja od: 29 lipca 2024 r.
Artykuł  2

Nie naruszając przepisów dotyczących standardowej prezentacji, o której mowa w sekcji B.III załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, tłuszcz okołonerkowy, nerki i przeponę można pozostawić w tuszach wieprzowych przed ich zważeniem i klasyfikacją, natomiast przewody słuchowe zewnętrzne mogą zostać usunięte. W celu ustalenia cen dla tusz wieprzowych na porównywalnej podstawie zarejestrowaną masę ciepłą tuszy:

a)
pomniejsza się:
(i)
w przypadku przepony o 0,23 %;
(ii)
w przypadku tłuszczu okołonerkowego i nerek o:
1,90 % w przypadku tusz klasy S i E,
2,11 % w przypadku tusz klasy U,
2,54 % w przypadku tusz klasy R,
3,12 % w przypadku tusz klasy O,
3,35 % w przypadku tusz klasy P.
b)
zwiększa się o 260 gramów w przypadku przewodów słuchowych zewnętrznych.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.