Art. 1. - Decyzja wykonawcza 2024/1434 zatwierdzająca techniki klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce i uchylająca decyzję 2005/240/WE

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2024.1434

Akt obowiązujący
Wersja od: 29 lipca 2024 r.
Artykuł  1

Zgodnie z sekcją B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 niniejszym zatwierdza się stosowanie, do celów oceny zawartości chudego mięsa w tuszach wieprzowych w Polsce, następujących metod klasyfikacji:

a)
przyrząd "Capteur Gras/Maigre - Sydel (CGM)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części I załącznika;
b)
przyrząd "Ultra FOM 300" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części II załącznika;
c)
przyrząd "IM-03" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części III załącznika;
d)
przyrząd "Autofom III" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części IV załącznika;
e)
przyrząd "Autofom IV" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części V załącznika;
f)
przyrząd "Fat-O-Meater II (FOM II)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części VI załącznika;
g)
metoda ręczna (ZP) oraz związane z nią metody oceny, których szczegółowy opis podano w części VII załącznika;
h)
przyrząd "CSB Image Meater 2.0" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części VIII załącznika;
i)
przyrząd "EstiMeat Expert" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części IX załącznika;
j)
przyrząd "EstiMeat Pro" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części X załącznika.

W odniesieniu do przyrządu "Ultra-FOM 300", wymienionego w pierwszym akapicie lit. b), po zakończeniu procedury pomiaru powinna istnieć możliwość sprawdzenia na tuszy, czy przyrząd zmierzył wartości pomiaru X1 i X3 w miejscu przewidzianym w części II pkt 3 załącznika. Oznaczenie miejsca pomiaru musi nastąpić w chwili dokonywania pomiaru.

Stosowanie metody ręcznej (ZP), o której mowa w pierwszym akapicie lit. g), zatwierdza się jedynie w odniesieniu do ubojni posiadających linię produkcyjną o zdolności przerobowej nie większej niż 40 świń na godzinę.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.