Decyzja wykonawcza 2024/1322 zatwierdzająca metodę klasyfikacji tusz wieprzowych na Malcie

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2024.1322

Akt indywidualny
Wersja od: 16 maja 2024 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2024/1322
z dnia 14 maja 2024 r.
zatwierdzająca metodę klasyfikacji tusz wieprzowych na Malcie

(notyfikowana jako dokument nr C(2024) 3102)

(Jedynie teksty w języku maltańskim i angielskim są autentyczne)

(Dz.U.UE L z dnia 16 maja 2024 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 akapit pierwszy lit. p),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 10 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 stanowi, że unijne skale klasyfikacji tusz wieprzowych mają zastosowanie zgodnie z częścią B załącznika IV do tego rozporządzenia. W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do tego rozporządzenia określono, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikacji zatwierdzonych przez Komisję, zatwierdzić można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub większej liczby części anatomicznych tuszy wieprzowej, a zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta jest zdefiniowana w części A pkt 1 akapit drugi załącznika V do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 2 .

(2) Art. 11 ust. 6 rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 stanowi, że Komisja może zatwierdzić metody klasyfikacji bez organizowania testu zatwierdzającego, pod warunkiem że wydano już takie zatwierdzenie na stosowanie tych samych metod klasyfikacji w innym państwie członkowskim na podstawie testu zatwierdzającego, gdy badana próba tusz jest wystarczająco reprezentatywna dla populacji świń w danych państwach członkowskich.

(3) Malta zwróciła się do Komisji z wnioskiem o zatwierdzenie metody klasyfikacji tusz wieprzowych na jej terytorium, dokonywanej z wykorzystaniem aparatury "CSB Image-Meater 2.0".

(4) Stosowanie tej samej metody w Hiszpanii zostało już zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2018/114 3 .

(5) Malta przedstawiła szczegółowe informacje potwierdzające, że próba tusz wykorzystana jako podstawa testu zatwierdzającego w Hiszpanii jest również wystarczająco reprezentatywna dla populacji świń na Malcie.

(6) Analiza przedłożonego wniosku wykazała, że spełnione są wymogi określone w art. 11 ust. 6 rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182. Należy zatem zatwierdzić stosowanie na Malcie przedmiotowej metody klasyfikacji.

(7) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany metody klasyfikacji ani stosowanej w jej ramach aparatury, chyba że zmiany takie zostaną wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zatwierdza się stosowanie na Malcie, do celów oceny zawartości chudego mięsa w tuszach wieprzowych zgodnie z sekcją B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, następującej metody klasyfikacji: aparatura "CSB Image- Meater 2.0" oraz związane z nią metody oceny, których szczegóły określono w załączniku do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Zmiany zatwierdzonej metody klasyfikacji lub stosowanej w jej ramach aparatury, o których mowa w art. 1, zatwierdza się w drodze decyzji wykonawczej Komisji.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Malty.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 maja 2024 r.

ZAŁĄCZNIK

METODA KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH NA MALCIE

CSB Image-Meater 2.0
1.
Zasady przewidziane w ramach niniejszej metody klasyfikacji stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacji tusz wieprzowych dokonuje się z wykorzystaniem aparatury "CSB Image-Meater 2.0".
2.
"CSB Image-Meater 2.0" składa się z kamery wideo, komputera osobistego wyposażonego w kartę graficzną, ekranu, drukarki, mechanizmu sterującego, mechanizmu wyzwalającego i interfejsów. Wszystkie cztery zmienne wykorzystywane przez "CSB Image Meater 2.0" mierzone są na linii cięcia w okolicach szynki (około mięśnia pośladkowego średniego (gluteus medius). Zmierzone wartości są przekształcane przez jednostkę centralną (procesor) w szacunkową procentową zawartość chudego mięsa.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 68,39920953 - (0,39050694 x F) - (0,32611391 x V4F) + (0,07864716 x M) - (0,00762296 x V4M)

gdzie:

Y = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = grubość słoniny w najcieńszym miejscu nad mięśniem gluteus medius (w milimetrach);

V4F = średnia grubość słoniny w kompletnej warstwie bekonu powyżej czterech kręgów lędźwiowych (oznaczana

VaF, VbF, VcF, VdF) (w milimetrach);

M = grubość warstwy mięsa między czaszkowym końcem mięśnia gluteus medius i kanałem kręgowym (w milimetrach);

V4M = średnia grubość warstwy mięsa powyżej czterech kręgów lędźwiowych (oznaczana VaM, VbM, VcM, VdM) (w milimetrach).

Powyższy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj.
2 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz.U. L 171 z 4.7.2017, s. 74, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/ 2017/1182/oj).
3 Decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2018/114 z dnia 16 stycznia 2018 r. zmieniająca decyzję 2009/11/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii (Dz.U. L 20 z 25.1.2018, s. 11, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2018/114/oj).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.