Decyzja wykonawcza 2016/158 ustanawiająca środki przejściowe w odniesieniu do niektórych zakładów sektorów mięsnego i mleczarskiego w Chorwacji

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.31.47

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2016 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2016/158
z dnia 4 lutego 2016 r.
ustanawiająca środki przejściowe w odniesieniu do niektórych zakładów sektorów mięsnego i mleczarskiego w Chorwacji

(notyfikowana jako dokument nr C(2016) 501)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 6 lutego 2016 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając akt przystąpienia Chorwacji,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych 1 , w szczególności jego art. 12 ust. 2,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego 2 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 ustanowiono ogólne przepisy dla przedsiębiorstw sektora spożywczego w zakresie higieny środków spożywczych w oparciu o zasady analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Stanowi ono, że przedsiębiorstwa sektora spożywczego muszą zastosować się do wymagań strukturalnych opartych na wspomnianych zasadach.

(2) Zasady ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 uzupełniono przepisami określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004. Zasady ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 obejmują wymogi szczególne dla zakładów przetwórstwa mięsnego i zakładów mleczarskich.

(3) Zgodnie z załącznikiem V do aktu przystąpienia Chorwacji niektóre wymogi strukturalne określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 nie mają być stosowane w odniesieniu do niektórych zakładów w Chorwacji do dnia 31 grudnia 2015 r. Zakłady te są wymienione w wykazie na stronie internetowej Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności 3 . Chorwacja zwróciła się z wnioskiem o przedłużenie tego terminu do dnia 30 czerwca 2016 r. dla ograniczonej liczby zakładów sektorów mięsnego i mleczarskiego.

(4) Należy przedłużyć termin obowiązywania obecnych środków przejściowych dla niektórych zakładów sektorów mięsnego i mleczarskiego, aby zakłady te miały więcej czasu na dostosowanie się do unijnych standardów bezpieczeństwa żywności.

(5) Dotychczasowe środki przejściowe ustanowione w pkt 5 część II załącznika V do aktu przystąpienia Chorwacji stosuje się do dnia 31 grudnia 2015 r. Aby nie doszło do powstania luki prawnej, środki przejściowe przewidziane w niniejszej decyzji powinny mieć zastosowanie od dnia 1 stycznia 2016 r. Ich stosowanie powinno być ograniczone do sześciu miesięcy, ponieważ, jak stanowi art. 42 aktu przystąpienia Chorwacji, środki przejściowe mogą obowiązywać jedynie przez okres nie dłuższy niż trzy lata od daty przystąpienia.

(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Na zasadzie odstępstwa od wymogów szczególnych określonych w rozdziale II załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 oraz w sekcji I rozdziały II i III, sekcji II rozdziały II i III, sekcji V rozdział I i sekcji IX rozdział I część II.A w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 zakłady sektorów mięsnego i mleczarskiego wymienione w załączniku do niniejszej decyzji ("zakłady wymienione w wykazie") mogą nadal produkować i przetwarzać mięso i mleko ("produkty") z zastrzeżeniem zachowania zgodności z warunkami określonymi w art. 2 niniejszej decyzji.

Artykuł  2
1.
Produkty pochodzące z zakładów wymienionych w wykazie:
a)
są wyłącznie wprowadzane na rynek krajowy w Chorwacji lub na rynki państw trzecich zgodnie z odpowiednimi przepisami Unii; lub
b)
są wyłącznie wykorzystywane do dalszego przetwarzania w zakładach wymienionych w wykazie, niezależnie od daty wprowadzenia do obrotu.
2.
Produkty są opatrzone innym znakiem jakości zdrowotnej lub znakiem identyfikacyjnym niż znaki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 853/2004.
3.
Chorwacja stosuje znak jakości zdrowotnej lub znak identyfikacyjny, o którym poinformowała Komisję pisemnie w dniu 29 czerwca 2012 r. zgodnie z pkt 5 część II pkt 3 w załączniku V do aktu przystąpienia Chorwacji.
4.
Ust. 1 i 2 stosuje się do wszystkich produktów pochodzących ze zintegrowanych zakładów wytwarzających mięso świeże, mięso mielone, surowe wyroby mięsne i mięso oddzielone mechanicznie oraz zakładów mleczarskich, jeżeli częścią takiego zakładu jest zakład wymieniony w wykazie.
Artykuł  3

Chorwacja zapewnia zakończenie działalności przez zakłady wymienione w wykazie, które nie spełniają wymogów szczególnych określonych w rozdziale II załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 oraz w sekcji I rozdziały II i III, sekcji II rozdziały II i III, sekcji V rozdział I i sekcji IX rozdział I część II.A w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004.

Artykuł  4

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 stycznia 2016 r. do dnia 30 czerwca 2016 r.

Artykuł  5

Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 4 lutego 2016 r.

W imieniu Komisji

Vytenis ANDRIUKAITIS

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

Wykaz zakładów przetwórstwa mięsnego

NrNumer weterynaryjnyNazwa zakładuUlica/miejscowość/region
1.HR 14IMES - MESNA INDUSTRIJA d.o.o.Ulica Katarine Zrinske 9,

Samobor,

Zagrebačka

2.HR 405KARLO - TOMISLAV, obrt proizvodnju i preradu mesa, trgovinu i ugostiteljstvoBistrec 16, Lug Samoborski,

Bregana,

Zagrebačka

3.HR 811VUGRINEC d.o.o.A. Mihanovića 44, Kraj Gornji,

Dubravica,

Zagrebačka

4.HR 895JADRI TRADE d.o.o.Švica 152,

Otočac,

Ličko-senjska

5.HR 1466KULINA NOVA SELA d.o.o.Nova Sela b.b.,

Nova Sela,

Dubrovačko-neretvanska

6.HR 1526BERMES d.o.o.Zagorska 14, Donja Pušća, Zagrebačka
Wykaz zakładów mleczarskich
NrNumer weterynaryjnyNazwa zakładuUlica/miejscowość/region
1.HR 1444LE - Milk d.o.o.Ravenski Lemeš b.b., Raven,

Križevci,

Koprivničko-križevačka

1 Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1.
2 Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.