Decyzja wykonawcza 2011/882/UE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu nowej bazy gumy do żucia jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2011.343.121

Akt indywidualny
Wersja od: 23 grudnia 2011 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 21 grudnia 2011 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu nowej bazy gumy do żucia jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2011) 9680)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2011/882/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 23 grudnia 2011 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 10 października 2007 r. przedsiębiorstwo Revolymer Ltd. zwróciło się do właściwych organów Niderlandów z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu nowej bazy gumy do żucia jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 23 kwietnia 2009 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Niderlandach wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że nowa baza gumy do żucia może być bezpiecznie stosowana jako składnik żywności.

(3) W dniu 30 kwietnia 2009 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw wobec wprowadzenia do obrotu danego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.

(5) W związku z tym w dniu 2 lipca 2010 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

(6) W dniu 25 marca 2011 r. EFSA w swojej opinii naukowej dotyczącej bezpieczeństwa "nowej bazy gumy do żucia (REV-7)" jako nowego składnika żywności ["Scientific Opinion on the safety of a »novel chewing gum base (REV-7)« as a novel food ingredient"](2) stwierdził, że nowa baza gumy do żucia jest bezpieczna w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów pobrania.

(7) Nowa baza gumy do żucia spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zezwala się na wprowadzenie do obrotu w Unii nowej bazy gumy do żucia zgodnej ze specyfikacją w załączniku jako nowego składnika żywności do stosowania w gumach do żucia do maksymalnej zawartości wynoszącej 8 %.

Artykuł  2

Nowa baza gumy do żucia dopuszczona do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczana na etykiecie zawierających ją środków spożywczych jako "baza gumy do żucia (1, 3-butadien, 2-metylhomopolimer, maleinowany, estry z eterem monometylowym glikolu polietylenowego".

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do: Revolymer Ltd., 1, NewTech Square, Deeside Industrial Park, Deeside, Flintshire, CH5 2NT, Zjednoczone Królestwo.

Sporządzono w Brukseli dnia 21 grudnia 2011 r.

W imieniu Komisji

John DALLI

Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.

(2) Dziennik EFSA 2011; 9(4):2127.

ZAŁĄCZNIK 

Specyfikacja nowej bazy gumy do żucia

Opis

Nowy składnik żywności to polimer syntetyczny (numer patentu: WO2006016179). Posiada barwę od białej do białawej.

Zbudowany jest z rozgałęzionych polimerów glikolu monometoksy polietylenowego (mPEG) szczepionego na poliizoprenie szczepionym bezwodnikiem maleinowym (PIP-g-MA) oraz z nieprzereagowanego mPEG (poniżej 35 % masy).

Budowa cząsteczki mPEG szczepionego na PIP-g-MA

grafika

Właściwości glikolu monometoksy-polietylenowego
Wilgotnośćponiżej 5 %
Popiółponiżej 5 mg/kg
Pozostały bezwodnikponiżej 15 μmol/g
Indeks polidyspersyjnościponiżej 1,4
Izoprenponiżej 0,05 mg/kg
Tlenek etylenuponiżej 0,2 mg/kg
Wolny bezwodnik maleinowyponiżej 0,1 %
Oligomery ogółem (poniżej 1 000 daltonów)nie więcej niż 50 mg/kg
Zanieczyszczenia z surowców
Glikol etylenowyponiżej 200 mg/kg
Glikol dietylenowyponiżej 30 mg/kg
Eter metylowy glikolu monoetylenowegoponiżej 3 mg/kg
Eter metylowy glikolu dietylenowegoponiżej 4 mg/kg
Eter metylowy glikolu trietylenowegoponiżej 7 mg/kg
1,4-dioksanponiżej 2 mg/kg
Formaldehydponiżej 10 mg/kg

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.