Decyzja 96/77/WE określająca warunki zbioru i przerobu niektórych małży pochodzących z obszarów, w których poziom powodującej porażenie trucizny pochodzącej ze skorupiaków przekracza poziom określony w dyrektywie Rady 91/492/EWG

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1996.15.46

Akt obowiązujący
Wersja od: 18 stycznia 1996 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 18 stycznia 1996 r.
określająca warunki zbioru i przerobu niektórych małży pochodzących z obszarów, w których poziom powodującej porażenie trucizny pochodzącej ze skorupiaków przekracza poziom określony w dyrektywie Rady 91/492/EWG
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(96/77/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 20 stycznia 1996 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/492/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. określającą warunki zdrowotne produkcji i wprowadzania na rynek żywych małży(1), zmienioną Aktem przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji, w szczególności rozdz. V pkt 8 akapit ostatni jej Załącznika,

a także mając na uwadze, co następuje:

przekroczenie poziomu "powodującej porażenie trucizny pochodzącej ze skorupiaków" (PSP) wynoszącego 80 µg na 100 g, określonego w dyrektywie 91/492/EWG w sprawie ochrony zdrowia publicznego, jest niedopuszczalne w małżach przeznaczonych do spożycia przez ludzi;

badania naukowe wskazują, że odpowiednia obróbka cieplna małży z gatunku Acanthocardia tuberculatum gwarantuje obniżenie wskaźnika substancji toksycznej PSP do niewykrywalnego poziomu w przypadku, gdy wyjściowy poziom skażenia nie przekracza 300 µg na 100 g;

zasięgnięto opinii Naukowego Komitetu Weterynaryjnego, który pozytywnie ocenił stosowanie metody obróbki termicznej, o której mowa, do tego rodzaju substancji trującej i tego gatunku mięczaków;

w świetle opinii Naukowego Komitetu Weterynaryjnego obecnie ważne jest, aby przewidzieć, w szczególnej decyzji ograniczonej to tego jednego celu, poziom PSP wyższy od limitu określonego dla zbioru oraz odpowiednią obróbkę cieplną wyłącznie dla małży z gatunku, o którym mowa powyżej;

procedury kontrolne "własne zdrowie", określone w decyzji Komisji 94/356/EWG z dnia 20 maja 1994 r. ustanawiającej szczegółowe zasady stosowania dyrektywy Rady 91/493/EWG w zakresie kontroli "własne zdrowie" produktów rybołówstwa(2), są w stanie zapewnić zadowalające stosowanie odpowiedniej obróbki cieplnej;

szczególne zatwierdzanie przedsiębiorstw, w których prowadzi się obróbkę tych małży i sprawdzanie właściwego stosowania procedur kontrolnych "własne zdrowie", leży w gestii właściwych organów Państw Członkowskich;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego;

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Niniejsza decyzja ma zastosowanie wyłącznie do małży należących do gatunku Acanthocardia tuberculatum.

Artykuł  2
1.
Hiszpania może wydać zgodę na zbiór małży, o których mowa w art. 1, na obszarach, gdzie poziom PSP w jadalnych częściach wyżej wymienionych mięczaków jest wyższy niż 80 µg na 100 g, lecz nie przekracza 300 µg na 100 g.

W odniesieniu do zebranych mięczaków obowiązują następujące warunki:

– transport w pojemnikach lub pojazdach zapieczętowanych przez właściwy organ, bezpośrednio do zatwierdzonego przedsiębiorstwa posiadającego specjalne zezwolenie na prowadzenie ich przerobu,

– dołączenie dokumentu wydanego przez właściwy organ, zezwalającego na transport, poświadczającego charakter i ilość produktu, obszar pochodzenia i zakład przeznaczenia,

– poddanie ich obróbce termicznej, określonej w załączniku do niniejszej decyzji.

2.
Produkty końcowe uzyskane z mięczaków, o których mowa w ust. 1, nie mogą, po zastosowaniu takiej obróbki cieplnej, zawierać PSP na poziomie wykrywalnym metodą biologicznej analizy próby. Badaniu podlega każda partia. Niniejszy przepis zostanie poddany analizie po sześciu miesiącach od daty wejścia w życie niniejszej decyzji i po przedstawieniu przez władze Hiszpanii sprawozdania.
Artykuł  3

Właściwe organy sprawdzają stosowanie procedur kontrolnych "własne zdrowie" przewidzianych w art. 6 dyrektywy Rady 91/493/EWG(3), opracowanych i wdrożonych przez osobę odpowiedzialną za zakład, który uzyskał zezwolenie zgodnie z decyzją 94/356/WE, w szczególności w zakresie obróbki termicznej, o której mowa w Załączniku do niniejszej decyzji.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 stycznia 1996 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 268, z 24.9.1991, str. 1.

(2) Dz.U. L 156, z 23.6.1994, str. 50.

(3) Dz.U. L 268, z 24.9.1991, str. 15.

ZAŁĄCZNIK

Obróbka termiczna mająca zastosowanie do małży Acanthocardia tuberculatum celem obniżenia zawartości trującej substancji PSP do poziomu poniżej 80 µg na 100 g

Mięczaki poddaje się kolejno następującym operacjom:

1) Wstępne mycie w słodkiej wodzie przez co najmniej dwie minuty w temperaturze 20 °C, z tolerancją plus lub minus 2 °C.

2) Wstępne gotowanie w słodkiej wodzie, przez co najmniej trzy minuty w temperaturze 95 °C, z tolerancją plus lub minus 5 °C.

3) Oddzielenie mięsa od skorupy.

4) Powtórne mycie w bieżącej słodkiej wodzie, przez co najmniej 30 sekund w temperaturze 20 °C, z tolerancją plus lub minus 2 °C.

5) Gotowanie w słodkiej wodzie, przez co najmniej dziewięć minut w temperaturze 98 °C, z tolerancją plus lub minus 3 °C.

6) Chłodzenie w bieżącej słodkiej wodzie przez około 90 sekund.

7) Oddzielenie części jadalnych (stopa) od niejadalnych (skrzela, wnętrzności i płaszcz), mechanicznie przy wykorzystaniu ciśnienia wody.

8) Sezonowanie w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, w płynnym niezakwaszonym środku.

9) Sterylizacja w autoklawie w temperaturze min. 116 °C, czas sterylizacji dostosowany metodą obliczeń do wymiarów używanych pojemników, lecz nie krótszy niż 51 minut.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.