Decyzja 95/342/WE w sprawie obróbki mleka i produktów na bazie mleka przeznaczonych do spożycia przez ludzi i pochodzących z państw trzecich lub części państw trzecich, w których występuje zagrożenie pryszczycą

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1995.200.50

Akt utracił moc
Wersja od: 24 sierpnia 1995 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 27 lipca 1995 r.
w sprawie obróbki mleka i produktów na bazie mleka przeznaczonych do spożycia przez ludzi i pochodzących z państw trzecich lub części państw trzecich, w których występuje zagrożenie pryszczycą
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(95/342/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 24 sierpnia 1995 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 92/42/EWG z dnia 16 lipca 1992 r. ustanawiającą przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka(1), ostatnio zmienioną Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji, w szczególności jego art. 23 ust. 3 lit. d),

a także mając na uwadze, co następuje:

mleko i produkty na bazie mleka przeznaczone do spożycia przez ludzi, pochodzące z państw trzecich lub części państw trzecich, mogą stanowić zagrożenie ze względu na pryszczycę;

należy ustanowić zalecane rodzaje obróbki mleka i produktów na bazie mleka przeznaczonych do spożycia przez ludzi, które pochodzą z państw trzecich lub części państw trzecich;

odpowiednie rodzaje obróbki należy wyszczególnić na wzorach świadectw zdrowia przy przywozie mleka i produktów na bazie mleka przeznaczonych do spożycia przez ludzi i pochodzących z państw trzecich lub części państw trzecich, w których zachodzi ryzyko występowania pryszczycy;

odpowiednie rodzaje obróbki muszą posiadać podstawy naukowe zgodne z zaleceniami Naukowego Komitetu Weterynaryjnego i muszą uwzględniać wymagania ochrony zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Mleko i produkty na bazie mleka przeznaczone do spożycia przez ludzi, które pochodzą z państw trzecich lub części państw trzecich, w których wystąpiło ognisko pryszczycy w ciągu ostatnich 12 miesięcy lub które przeprowadziły szczepienia przeciwko pryszczycy w czasie ostatnich 12 miesięcy, zanim zostaną wprowadzone na terytorium Wspólnoty, muszą zostać poddane:

a) sterylizacji w taki sposób, aby osiągnęły one temperaturę równą lub wyższą niż 3 °F; lub

b) wstępnej obróbce cieplnej wywołującej efekt co najmniej równy efektowi osiąganemu przez pasteryzację w temperaturze co najmniej 72 °C przez co najmniej 15 sekund, aż do uzyskania negatywnej reakcji w teście fosfatazy, po czym następuje:

i) powtórna obróbka cieplna obejmująca pasteryzację w wysokiej temperaturze, UHT lub sterylizację, aż do wywołania negatywnej reakcji w teście peroksydazy; lub

ii) w przypadku mleka w proszku lub suchych produktów na bazie mleka powtórna obróbka cieplna, wywołująca efekt co najmniej równy efektowi osiąganemu przy pierwszej obróbce cieplnej, aż do uzyskania negatywnej reakcji w teście fosfatazy, po którym następuje proces suszenia; lub

iii) proces zakwaszania przeprowadzany w taki sposób, aby pH zostało zredukowane do wartości mniejszej niż 6 i utrzymane na tym poziomie przez przynajmniej jedną godzinę.

Artykuł  2

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 2 lutego 1996 r.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 lipca 1995 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.