Decyzja 95/165/WE ustanawiająca jednolite kryteria przyznawania odstępstw niektórym zakładom wytwarzającym produkty na bazie mleka

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1995.108.84

Akt utracił moc
Wersja od: 13 maja 1995 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 4 maja 1995 r.
ustanawiająca jednolite kryteria przyznawania odstępstw niektórym zakładom wytwarzającym produkty na bazie mleka

(95/165/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 13 maja 1995 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającą przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka(1), ostatnio zmieniona Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji, w szczególności jej art. 11 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

Państwa Członkowskie przesłały Komisji, stosownie do art. 11 ust. 1 akapit drugi dyrektywy 92/46/EWG, informacje, które uważały za właściwe dla ustanowienia jednolitych kryteriów przyznawania odstępstw niektórym zakładom wytwarzającym produkty na bazie mleka;

wobec różnorodności produktów na bazie mleka i procesów ich wytwarzania jako podstawę powinno się przyjąć całkowitą ilość mleka zużytą w danym roku przez zakład do wytworzenia jednego lub więcej produktów na bazie mleka; przyjęte kryteria odzwierciedlają ograniczony charakter produkcji zakładu;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Jednolite kryteria przewidziane w art. 11 ust. 2 dyrektywy 92/46/EWG dotyczące przyznawania odstępstw od art. 7 ust. A pkt 2 i art. 14 ust. 2 dyrektywy 92/46/EWG zakładom wytwarzającym produkty na bazie mleka zostały ustalone w załączniku A do niniejszej decyzji. Odstępstwa te są przyznawane jedynie wówczas, jeśli nie mają wpływu na warunki higieny produkcji.

Artykuł  2

Jednolite kryteria przewidziane w art. 11 ust. 2 dyrektywy 92/46/EWG dotyczące przyznawania odstępstw od rozdziałów I i V załącznika B do dyrektywy 92/46/EWG niektórym zakładom wytwarzającym produkty na bazie mleka są ustalone w załączniku B do niniejszej decyzji. Odstępstwa te są przyznawane jedynie wówczas, jeśli nie mają wpływu na warunki higieny produkcji.

Artykuł  3

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 stycznia 1996 r.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 maja 1995 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  A

Jednolite kryteria przewidziane w art. 11 ust. 2 dyrektywy 92/46/EWG dotyczące przyznawania odstępstw od art. 7 ust. A pkt 2 i art. 14 ust. 2 dyrektywy 92/46/EWG zakładom wytwarzającym produkty na bazie mleka

1. Zakłady muszą przechowywać dokumentację, która może być użyta do ustalenia ilości mleka przetworzonego przez nie w poprzednim roku. Muszą one być w stanie przedstawić te dokumenty do inspekcji właściwemu organowi.

2. Zakłady musiały przetworzyć w poprzednim roku ilość mleka mniejszą niż 500.000 litrów lub muszą przedstawić właściwemu organowi pisemne zobowiązanie, że ilość przetwarzanego corocznie mleka nie przekroczy tej kwoty.

3. Zakłady muszą przedstawić właściwemu organowi pisemny wniosek o przyznanie odstępstwa przewidzianego w art. 11 dyrektywy 92/46/EWG. Bez uszczerbku dla możliwości zażądania przez właściwy organ szczególnych informacji, wnioski te muszą wskazywać:

– nazwę i adres zakładu,

– ilość mleka przetworzonego przez zakład w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku lub zobowiązanie nieprzekraczania ilości 500.000 litrów przetwarzanego mleka rocznie,

– charakter dokumentacji, która może zostać wykorzystana do ustalenia ilości mleka przetworzonego przez dany zakład,

– rodzaj i ilość produktów na bazie mleka wytwarzanych przez zakład w roku poprzedzającym złożenie wniosku,

– rodzaj odstępstw, jakie zakład chciałby uzyskać.

Ponadto wnioski muszą zawierać zobowiązanie natychmiastowego pisemnego powiadomienia właściwego organu, gdy zakład przestaje spełniać kryterium przedstawione w pkt 2 niniejszego załącznika.

ZAŁĄCZNIK  B

Jednolite kryteria przewidziane w art. 11 ust. 2 dyrektywy 92/46/EWG dotyczące przyznawania odstępstw od rozdziałów I i V załącznika B do dyrektywy 92/46/EWG niektórym zakładom wytwarzającym produkty na bazie mleka

1. Zakłady muszą przechowywać dokumentację, która może być użyta do ustalenia ilości mleka przetworzonego przez nie w poprzednim roku. Muszą one być w stanie przedstawić te dokumenty do inspekcji właściwemu organowi.

2. Zakłady musiały przetworzyć w poprzednim roku ilość mleka mniejszą niż 2 miliony litrów lub muszą przedstawić właściwemu organowi pisemne zobowiązanie, że ilość przetwarzanego corocznie mleka nie przekroczy tej kwoty.

3. Zakłady muszą przedstawić właściwemu organowi pisemny wniosek o przyznanie odstępstwa przewidzianego w art. 11 dyrektywy 92/46/EWG. Bez uszczerbku dla możliwości zażądania przez właściwy organ szczególnych informacji, wnioski te muszą wskazywać:

– nazwę i adres zakładu,

– ilość mleka przetworzonego przez zakład w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku lub zobowiązanie nieprzekraczania ilości 2 milionów litrów przetwarzanego mleka rocznie,

– charakter dokumentacji, która może zostać wykorzystana do ustalenia ilości mleka przetworzonego przez dany zakład,

– rodzaj i ilość produktów na bazie mleka wytwarzanych przez zakład w roku poprzedzającym złożenie wniosku,

– rodzaj derogacji, jakie zakład chciałby uzyskać.

Ponadto wnioski muszą zawierać zobowiązanie natychmiastowego pisemnego powiadomienia właściwego organu, gdy zakład przestaje spełniać kryterium przedstawione w pkt 2 niniejszego załącznika.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.