Decyzja 94/837/WE ustanawiająca specjalne warunki dla zatwierdzania centrów przepakowywania, określonych w dyrektywie Rady 77/99/EWG oraz zasady w odniesieniu do obrotu produktami z tych centrów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1994.352.15

Akt utracił moc
Wersja od: 19 grudnia 1994 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 16 grudnia 1994 r.
ustanawiająca specjalne warunki dla zatwierdzania centrów przepakowywania, określonych w dyrektywie Rady 77/99/EWG oraz zasady w odniesieniu do obrotu produktami z tych centrów

(94/837/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 31 grudnia 1994 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu produktów mięsnych oraz niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmieniona dyrektywą 92/118/EWG(2), w szczególności jej art. 17,

a także mając na uwadze, co następuje:

centra przepakowywania mogą poza przepakowywaniem lub przegrupowywaniem wykonywać czynności takie jak porcjowanie i krojenie na plastry produktów mięsnych; czynności takie mogą pociągać za sobą obróbkę produktów niechronionych przez ich opakowanie jednostkowe lub zbiorcze;

należy określić warunki higieny, w jakich powinny być przeprowadzane te czynności;

należy również ustanowić zasady w zakresie oznaczania jakości zdrowotnej produktów z tych centrów przepakowywania;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1
1.
Centra przepakowywania, które zajmują się wyłącznie przegrupowywaniem produktów bez usuwania opakowania jednostkowego muszą spełniać odpowiednie warunki wymienione w załączniku B do dyrektywy 77/99/EWG rozdział VII pkt 1.
2.
Centra przepakowywania wykonujące czynności związane z rozpakowywaniem i przepakowywaniem muszą spełniać odpowiednie warunki określone w załączniku A do dyrektywy 77/99/EWG rozdziały I i II oraz stosowne warunki określone w załączniku B do wspomnianej dyrektywy rozdział I pkt 1 lit. a), b), d), e) i f) oraz pkt 2 lit. a), c), i) i j).
Artykuł  2
1.
Produkty z centrów przepakowywania, określone w art. 1 ust. 1 muszą zachować znak zdrowotności zakładu produkcyjnego, z którego pochodzą.

Produkty z centrów przepakowywania, określone w art. 1 ust. 2 muszą posiadać znak zdrowotności zgodnie z przepisami wymienionymi w załączniku B, rozdział VI do dyrektywy 77/99/EWG. Znak zdrowotności jest nadawany centrom przepakowywania przez właściwy organ.

W przypadku, gdy produkty z różnych źródeł są przegrupowywane, znak zdrowotności centrum przepakowywania musi zostać umieszczony na ostatnim opakowaniu wykonanym w centrach przepakowywania.

2.
Centra przepakowywania muszą ustanowić specjalny system rejestracji tak, aby umożliwić właściwemu organowi prześledzenie drogi przepakowanego produktu do zakładu pochodzenia.
Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 grudnia 1994 r.

W imieniu Komisji
René STEICHEN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 85.

(2) Dz.U. L 62 z 15.3.1993, str. 49.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.