Decyzja 93/70/EWG w sprawie kodyfikacji informacji "Animo"
Dz.U.UE.L.1993.25.34
Akt obowiązującyDECYZJA KOMISJI
z dnia 21 grudnia 1992 r.
w sprawie kodyfikacji informacji "Animo"
(Dz.U.UE L z dnia 2 lutego 1993 r.)
Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Tekst niniejszego aktu prawnego nie uwzględnia wszystkich zmian. Niektóre akty zmieniające nie zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - polskim wydaniu specjalnym, ponieważ instytucje UE uznały zmiany wynikające z nich za pochłonięte przez akty zmieniające opublikowane w kolejnych tomach tego wydawnictwa.
.................................................
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 90/425/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. dotyczącą kontroli weterynaryjnych i zootechnicznych mających zastosowanie w handlu wewnątrzwspólnotowym niektórymi żywymi zwierzętami i produktami mając na względzie wprowadzenie rynku wewnętrznego(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 92/65/EWG(2), w szczególności jej art. 20 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
w celu zagwarantowania funkcjonowania systemu, dnia 3 grudnia 1991 r., Komisja przyjęła decyzję 91/637/EWG ustanawiającą wzór informacji przekazywanych za pomocą skomputeryzowanego systemu wymiany informacji "Animo"(3);
w celu umożliwienia szybkiego rozumienia informacji "Animo" oraz zapewnienia skutecznej ochrony zdrowia zwierząt, niezbędne jest określenie kodu, który będzie stosowany w odniesieniu do towarów określonych w Załączniku do decyzji 91/637/EWG pkt 4;
włączenie niektórych żywych zwierząt i produktów do kodyfikacji przewidzianej w niniejszej decyzji nie pociąga za sobą konieczności wysyłania informacji za pomocą skomputeryzowanego systemu "Animo";
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Kody używane w odniesieniu do towarów określonych w Załączniku do decyzji 91/637/EWG pkt 4 tiret pierwsze są określone w Załączniku do niniejszej decyzji.
Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 21 grudnia 1992 r.
W imieniu Komisji | |
Ray MAC SHARRY | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 29.
(2) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 54.
(3) Dz.U. L 343 z 13.12.1991, str. 46.
ZAŁĄCZNIK 1
Kod Animo powinien być utworzony z kodu zawartego w tytule I, kolumna 1, w razie potrzeby uzupełnionego kodami zawartymi w tytułach II i III, do których odniesienia zostały zawarte odpowiednio w kolumnach 2 i 3 tytułu I.
Kod Animo powinien być utworzony z kodu zawartego w tytule I, kolumna 1, w razie potrzeby uzupełnionego kodami zawartymi w tytułach II i III, do których odniesienia zostały zawarte odpowiednio w kolumnach 2 i 3 tytułu I.
TYTUŁ I
Ogólne definicje żywych zwierząt, nasienia, komórek jajowych i zarodków oraz produktów pochodzenia zwierzęcego w rejestrze danych Animo.
Ogólne definicje żywych zwierząt, nasienia, komórek jajowych i zarodków oraz produktów pochodzenia zwierzęcego w rejestrze danych Animo.
1 | 2 | 3 | |
[ 01 ] Koniowate | |||
01 Wewnątrzwspólnotowy handel koniowatymi | |||
01 Koniowate zarejestrowane | 21010109000000 | ||
02 Koniowate niezarejestrowane | 21010900000000 | ||
03 Konie zarejestrowane, dopuszczone czasowo | 21010110000000 | ||
02 Tranzyt koniowatych | 21010900010000 | ||
03 Przywóz koniowatych | |||
01 Koniowate zarejestrowane | |||
01 Konie zarejestrowane | 21010109010000 | ||
02 Inne koniowate zarejestrowane | 21010109020000 | ||
02 Koniowate hodowlane i użytkowe | 21010101000000 | ||
03 Koniowate rzeźne | |||
01 Kierowane bezpośrednio do rzeźni | 21010102000000 | ||
02 Kierowane na rynek lub do punktów spędu | 21010102010000 | ||
04 Czasowe dopuszczenie koni zarejestrowanych | 21010110010000 | ||
05 Ponowne przekroczenie granicy przez konie zarejestrowane | 21010109030000 | ||
[ 02 ] Bydło (włącznie z bizonami i bawołami) | 21020100000000 | ||
01 Cielęta mające mniej niż 15 dni | |||
02 Bydło hodowlane | 21020200000000 | ||
03 Bydło użytkowe | 21020400000000 | ||
04 Bydło rzeźne | 21020300000000 | ||
05 Pozostałe bydło | 21020900000000 | ||
[ 03 ] Owce i kozy | 21030200000000 | ||
01 Owce hodowlane | |||
02 Owce do tuczu | 21030100000000 | ||
03 Owce rzeźne | 21030300000000 | ||
04 Kozy hodowlane | 21040200000000 | ||
05 Kozy do tuczu | 21040100000000 | ||
06 Kozy rzeźne | 21040300000000 | ||
[ 04 ] Świnie | 21050200000000 | ||
01 Świnie hodowlane | |||
02 Świnie użytkowe | 21050100000000 | ||
03 Świnie rzeźne | 21050300000000 | ||
[ 05 ] Drób | |||
01 W partiach liczących 20 lub więcej sztuk | |||
01 Drób jednodniowy | 22010900000000 | ||
02 Drób hodowlany i użytkowy | 22020900000000 | ||
03 Drób do odnowienia stada ptactwa dzikiego | 22040900000000 | ||
04 Drób rzeźny | 22030900000000 | ||
02 W partiach liczących mniej niż 20 sztuk | 22090900000000 | ||
[ 06 ] Jaja wylęgowe | |||
01 W partiach liczących 20 lub więcej sztuk | 41010100000000 | ||
02 W partiach liczących mniej niż 20 sztuk | 41010200000000 | ||
[ 07 ] Ryby żywe hodowlane lub przeznaczone do odnowienia stada | 23040109 | PI Y | |
01 Gatunki ryb wrażliwe na ISA, VHS, IHN, SVC | |||
02 Inne gatunki ryb | 230402 | PI N | |
[ 08 ]Skorupiaki hodowlane lub przeznaczone do odnowienia stada | 23040309000000 | ||
01 Wrażliwe gatunki skorupiaków | |||
02 Inne gatunki skorupiaków | 230404 | CR N | |
[ 09 ] Mięczaki hodowlane lub przeznaczone do odnowienia stada | 23040509 | MO Y | |
01 Gatunki mięczaków wrażliwe na bonamia ostrea, marteilia refringens | |||
02 Inne gatunki mięczaków | 230406 | MO N | |
[ 10 ] Inne bezkręgowce wodne hodowlane lub przeznaczone do odnowienia stada | 230407 | AQ | |
[ 11 ] Jaja i gamety żywych ryb hodowlanych lub przeznaczonych do odnowienia stada | 230601 | PI Y | |
01 Jaja i gamety gatunków wrażliwych na ISA, VHS, IHN, SVC | |||
02 Jaja i gamety innych gatunków | 230609 | PI N | |
[ 12 ] Inne ssaki | 1101 | ||
01 Naczelne (małpy i lemury) | D1 | ||
02 Parzystokopytne, przeżuwacze | |||
01 Bos bovis | 11030101 | D1 | |
02 Inne krętorogie | 11030191 | D1 | |
03 Antylopy | 11030102 | D1 | |
04 Renifery, karibu | 11030192 | D1 | |
05 Żyrafy | 11030103 | D1 | |
06 Jelenie | 11030104 | D1 | |
07 Inne jeleniowate | 11030194 | D1 | |
08 Inne przeżuwacze | 11030105 | D1 | |
03 Artiodactyla, camelidae | 110302 | ||
01 Wielbłądy | D1 | ||
04 Artiodactyla, suinae | |||
01 Hipopotamy | 11030301 | D1 | |
02 Inne świniokształtne | 11030302 | D1 | |
03 Dziki | 11030303 | D1 | |
05 Perissodactyla | |||
01 Rhinocerotidae | 110401 | D1 | |
02 Tapiridae | 110402 | D1 | |
06 Sirenia (np. diugonie, krowy morskie) | 1105 | D1 | |
07 Hyracoidae (tj. góralki lub wielosiekaczowce australijskie) | 1106 | D1 | |
08 Proboscidae | |||
01 Słoń afrykański | 110701 | D1 | |
02 Słoń azjatycki | 110702 | D1 | |
09 Tubulidentata (np. mrówniki) | 110801 | D1 | |
10 Carnivora | |||
01 Koty | |||
01 Koty mające mniej niż 3 miesiące | 11090101 | D1 | |
02 Koty mające ponad 3 miesiące | 11090102 | D1 | |
09 Inne kotowate | 11090109 | D1 | |
02 Psy | |||
01 Psy mające mniej niż 3 miesiące | 11090201 | D1 | |
02 Psy mające ponad 3 miesiąca | 11090202 | D1 | |
09 Inne psowate | 11090209 | D1 | |
03 Hyenidae (np. hieny) | 11090305 | D1 | |
04 Viverridae (np. mangusta, cybet) | 11090301 | D1 | |
05 Mustelidae (np. norka, kuna, borsuk) | 11090302 | D1 | |
06 Procyonidae (np. szop, panda) | 11090303 | D1 | |
07 Ursidae (np. niedźwiedzie) | 11090304 | D1 | |
11 Pinnipedia | |||
01 Phocidae (np. foki czystej krwi) | 111001 | D1 | |
02 Odobenidae (np. mors) | 111002 | D1 | |
03 Otaridea (np. foki uszatki) | 111003 | D1 | |
12 Cetacea | 1111 | D1 | |
13 Rodentia | |||
01 Cavidae (np. świnka morska) | 1112010101 | D1 | |
02 Hystricidae (np. jeżozwierz) | 1112010199 | D1 | |
03 Muridae (np. szczury, myszy) | 1112010201 | D1 | |
04 Cricetidae (np. chomik) | 1112010401 | D1 | |
05 Castoridae (np. bóbr) | 1112010501 | D1 | |
06 Chinchillidae (np. szynszyla) | 1112010601 | D1 | |
07 Sciuridae (np. wiewiórka, świstak) | 11120103 | D1 | |
99 Inne gryzonie | 1112010299 | D1 | |
14 Lagomorpha | |||
01 Królik | 11120203 | D1 | |
02 Królik dziki | 11120202 | D1 | |
03 Zające | 1112020101 | D1 | |
04 Inne zajęcokształtne | 1112020102 | D1 | |
15 Pholidota (np. łuskowiec) | 1113 | D1 | |
16 Edenta (np. armadyl, leniwiec, mrówkojad) | 1114 | D1 | |
17 Chiroptera (np. nietoperze) | 1115 | D1 | |
18 Insectivora (np. ryjówki, krety, jeże) | 1116 | D1 | |
19 Dermoptera (np. lemur latający) | 1117 | D1 | |
20 Marsupiala (np. kangury, koala, oposy, wilk tasmański) | 1118 | D1 | |
21 Monotrema (np. kolczatki, dziobaki) | 1119 | D1 | |
[ 13 ] Inne ptaki 01 Passeriformes (np. jaskółki, kruki, kanarki) | 1201 | D1 | |
02 Piciformes (np. dzięcioły, tukany) | 1202 | D1 | |
03 Coraciiformes (np. zimorodki, nosorogi, żołny) | 1203 | D1 | |
04 Trogoniformes (np. kwesale) | 1204 | D1 | |
05 Coliiformes | 1205 | D1 | |
06 Apodiformes (np. jerzyki, kolibry) | 1206 | D1 | |
07 Caprimulgiformes (np. kozodoje) | 1207 | D1 | |
08 Strigiformes (np. sowy) | 1208 | D1 | |
09 Cuculiformes (np. kukułki) | 1209 | D1 | |
10 Psittaciformes (np. papugi, papużki faliste) | 1210 | D1 | |
11 Columbiformes (inne niż gołębie, np. gołębice) | 1211 | D1 | |
12 Gruiformes (np. żurawie) | 1212 | D1 | |
13 Charadriiformes (np. mewy, alki, siewki) | 1213 | D1 | |
14 Galliformes (inne niż drób, np. pawie) | 1214 | D1 | |
15 Falconiformes (np. orły, sokoły, sępy) | 1215 | D1 | |
16 Anseriformes (inne niż kaczki lub gęsi, np. łabędzie) | 1216 | D1 | |
17 Ciconiiformes (np. czaple, bociany, flamingi) | 1217 | D1 | |
18 Pelicaniformes (np. pelikany, kormorany) | 1218 | D1 | |
19 Procellariiformes (np. albatrosy, petrele) | 1219 | D1 | |
20 Podicipediformes (np. perkozy) | 1220 | D1 | |
21 Gaviiformes (np. nurki) | 1221 | D1 | |
22 Tinamiformes (np. tinamu) | 1222 | D1 | |
23 Apterygiformes (np. kiwi) | 1223 | D1 | |
24 Casuariformes (np. kazuary) | 1224 | D1 | |
25 Rheiformes (np. nandu) | 1225 | D1 | |
1 | 2 | 3 | |
26 Struthioniformes (inne niż struś) | 1226 | D1 | |
27 Sphemsciformes (np. pingwiny) | 1227 | D1 | |
[ 14 ] Gady | 1302 | ||
01 Sąuamata (np. węże) | D1 | ||
02 Sąuamata (np. jaszczurka) | 1301 | D1 | |
03 Crocodylia (np. krokodyle i aligatory) | 1304 | D1 | |
04 Testudines chelonidae (np. żółwie morskie) | 130301 | D1 | |
05 Inne żółwie | 130399 | D1 | |
[ 15 ] Inne zwierzęta | |||
01 Płazy, Anutra | |||
01 Anura ranidae | 140101 | D3 | |
02 Inne płazy bezogonowe (np. ropuchy) | 140199 | D3 | |
02 Płazy, Urodela | |||
01 Urodela (np. trytony, traszki, salamandry) | 1402 | D3 | |
02 Inne żabowate (np. salamandry wodne, traszko-salamandry) | 1403 | D3 | |
03 Arachnida (np. skorpiony, pająki, kleszcze) | 2402 | D3 | |
04 Hirudinae (np. pijawki) | 140501 | D3 | |
05 Owady | |||
01 Hymenoptera: 'pszczoła-królowa' | 240101 | D3 | |
02 Hymenoptera: pszczoła (rójka) | 240102 | D3 | |
03 Inne motylowe (np. motyle, ćmy, mole, gąsienice) | 240192 | D3 | |
04 Lepidoptera: jedwabniki (bombix) | 240103 | D3 | |
99 Inne błonkoskrzydłe (np. mrówki, osy) | 240199 | D3 |
I.2 NASIENIE - KOMÓRKI JAJOWE - ZARODKI
1 | 2 | 3 | |
[ 01 ] Nasienie - komórki jajowe - zarodki 01 Nasienie bydła | 46010100000000 | ||
02 Nasienie świń | 46010200000000 | ||
03 Nasienie innych gatunków 01 Koniowatych 02 Owiec | 46010901000000 46010902000000 | ||
03 Kóz | 46010903000000 | ||
04 Innych gatunków | 46010999 | D2 | |
04 Komórki jajowe bydła | 46020100000000 | ||
05 Komórki jajowe innych gatunków | |||
01 Świń | 46020901000000 | ||
02 Koniowatych | 46020902000000 | ||
03 Owiec | 46020903000000 | ||
04 Kóz | 46020904000000 | ||
05 Innych gatunków | 46020999 | D2 | |
06 Zarodki bydła | 46030100000000 | ||
07 Zarodki zwierząt innych gatunków | |||
01 Świń | 46030901000000 | ||
02 Koniowatych | 46030902000000 | ||
03 Owiec | 46030903000000 | ||
04 Kóz | 46030904000000 | ||
05 Innych gatunków | 46030999 | D2 |
I.3 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
1 | 2 | 3 | |
[ 01 ] Świeże mięso zwierząt z gatunków domowych i zwierząt dzikich, włącznie z podrobami i krwią przeznaczonymi do spożycia przez ludzi | |||
01 Świeże mięso jednokopytnych | |||
01 Tusze | 310101 | M1 | |
02 Kawałki mięsa | 310103 | M2 | |
03 Podroby | 310102 | M3 A | |
02 Świeża wołowina | |||
01 Tusze | 310201 | M1 | |
02 Kawałki mięsa | 310203 | M2 | |
03 Podroby | 310202 | M3 | |
03 Świeża wieprzowina | |||
01 Tusze | 310301 | M1 | |
02 Kawałki mięsa | 310303 | M2 | |
03 Podroby | 310302 | M3 A | |
04 Świeże mięso owiec | |||
01 Tusze | 310401 | M1 | |
02 Kawałki mięsa | 310403 | M2 | |
03 Podroby | 310402 | M3 | |
05 Świeże mięso kozie | |||
01 Tusze | 310501 | M1 | |
02 Kawałki mięsa | 310503 | M2 | |
03 Podroby | 310502 | M3 A | |
06 Mięso zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka | |||
01 Drobne dzikie ptactwo utrzymywane przez człowieka (dyrektywa 90/539/EWG) | 311001 | PO A | |
02 Inne drobne dzikie ptactwo utrzymywane przez człowieka | 31100199 | BI | |
03 Duże dzikie przeżuwacze utrzymywane przez człowieka | 31110102 | RU | |
04 Duże zwierzęta dzikie z podrzędu świniokształt-nych utrzymywane przez człowieka | 31110101 | SU | |
05 Zającokształtne utrzymywane przez człowieka | 31110104 | LA | |
06 Inne duże zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka | 31110199000000 | ||
07 Mięso zwierząt dzikich | |||
01 Drobne ptactwo łowne (dyrektywa 90/539/EWG) | 311002 | PO A | |
02 Inne ptactwo łowne | 31100299 | BI | |
03 Duże przeżuwacze dzikie | 31110202 | RU | |
04 Duże zwierzęta dzikie z podrzędu świniokształt-nych | 31110201 | SU | |
05 Zającokształtne dzikie | 31110204 | LA | |
06 Inne duże zwierzęta dzikie | 31110299000000 | ||
08 Świeże mięso drobiowe | |||
01 Kury i kurczaki | 311201 | M4 A | |
02 Indyki | 311202 | M4 A | |
03 Perliczki | 311203 | M4 A | |
04 Kaczki | 31120401 | M4 A | |
05 Gęsi | 31120402 | M4 | |
09 Mięso z królików utrzymywanych przez człowieka | 31130000000000 | ||
10 Inne mięso | |||
01 ssaków morskich | 31190100000000 | ||
02 gadów | 311902 | RE | |
03 owadów | 311903 | IN | |
04 innych | 31199900000000 | ||
05 Perissodactyla | 311905 | PE | |
06 Sirenia (np. diugonie, krowy morskie) | 31190600000000 | ||
07 Hyracoidae (tj. góralki lub wielosiekaczowce australijskie) | 31190700000000 | ||
08 Proboscidae | 311908 | PB | |
09 Tubulidentata (np. mrówniki) | 31190900000000 | ||
10 Carnivora | 311910 | CA | |
11 Pinnipedia | 311911 | PN | |
12 Cetacea | 311912 | CE | |
13 Rodentia | 311913 | RO | |
14 Naczelne (małpy i lemury) | 31191400000000 | ||
15 Pholidota (np. łuskowiec) | 31191500000000 | ||
16 Edenta (np. armadyl, leniwiec, mrówkojad) | 31191600000000 | ||
17 Chiroptera (np. nietoperze) | 31191700000000 | ||
18 Insedivora (np. ryjówki, krety, jeże) | 31191800000000 | ||
19 Dermoptera (np. latający lemur) | 31191900000000 | ||
20 Marsupiala (np. kangury, koala, oposy, wilki tasmańskie) | 31192000000000 | ||
21 Monotrema (np. kolczatki, dziobaki) | 31192100000000 | ||
22 Artiodactyla, camelidae | 311922 | CM | |
[ Q2 ] Produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do spożycia przez ludzi | |||
01 Surowa zakonserwowana wieprzowina (wędzona lub zakonserwowana w inny sposób) | |||
01 Dojrzewanie krótkie (< 9 miesięcy) | 311701 | M5 | |
02 Dojrzewanie długie (≥ 9 miesięcy) | 311711 | M5 | |
02 Inne zakonserwowane mięsa surowe (wędzone lub zakonserwowane w inny sposób) | 311705 | M6 A | |
03 Żołądki, pęcherze i jelita, oczyszczone, solone, suszone lub grzane | |||
01 Bydło | 31171502000000 | ||
02 Świnie | 31171503000000 | ||
03 Owce | 31171504000000 | ||
04 Kozy | 31171505000000 | ||
05 Inne gatunki | 31171509000000 | ||
04 Inne produkty, suszone, solone lub marynowane (wędzone lub zakonserwowane w inny sposób) | 311706 | M6 | |
05 Mięso konserwowane FO ≥ 3 (z warzywami lub bez) | |||
01 Wołowina peklowana | 31150701000000 | ||
02 Inne przetwory kulinarne zawierające wyłącznie wołowinę lub cielęcinę | 31150702000000 | ||
03 Szynka (wieprzowa) | 31150703000000 | ||
04 Łopatka wieprzowa | 31150704000000 | ||
05 Pasztet wyłącznie z wieprzowiny | 31150705000000 | ||
06 Pasztet z wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny | 31150706000000 | ||
07 Pasztet z wieprzowiny i mięsa drobiowego | 31150707000000 | ||
08 Pasztet z wieprzowiny i mięsa króliczego | 31150708000000 | ||
09 Pasztet i paszteciki z wieprzowiny i dziczyzny | 31150709000000 | ||
10 Inne pasztety z wieprzowiny | 31150710000000 | ||
11 Inne przetwory kulinarne z wieprzowiny | 31150711000000 | ||
12 Wątróbki gęsie | 31150712000000 | ||
13 Przetwory kulinarne zawierające wyłącznie mięso drobiowe | 31150713000000 | ||
14 Inne konserwy zawierające wyłącznie mięso drobiowe | 31150714000000 | ||
15 Przetwory kulinarne zawierające wyłącznie mięso królicze | 31150715000000 | ||
16 Przetwory kulinarne zawierające wyłącznie dziczyznę | 31150716000000 | ||
17 Inne mięsa konserwowane FO ≥ 3 | 33115079900000 | ||
06 Mięso częściowo konserwowane FO < 3 pasteryzowane (przy temperaturze wewnętrznej co najmniej 70 °C) | 2 | ||
01 Szynka (wieprzowa) | 31150803000000 | ||
02 Łopatka wieprzowa | 31150804000000 | ||
1 | 3 | ||
03 Inne rodzaje wieprzowiny częściowo koserwo-wane | 31150811000000 | ||
04 Wołowina i cielęcina częściowo konserwowane | 31150801000000 | ||
05 Wątróbki gęsie | 31150812000000 | ||
06 Inne mięso drobiowe częściowo konserwowane | 31150814000000 | ||
07 Częściowo konserwowane mięso innych gatunków zwierząt lub mięso pochodzące z więcej niż jednego gatunku | 31150899000000 | ||
07 Mięso częściowo konserwowane FO < 3, niepastery-zowane (w temperaturze wewnętrznej poniżej 70 °C) | |||
01 Wołowina lub cielęcina | 31150902000000 | ||
02 Wieprzowina | 31150903000000 | ||
03 Mięso drobiowe | 31150912000000 | ||
04 Inne | 31150999000000 | ||
08 Mięso częściowo konserwowane, przetwarzane w sposób określony w art. 4 lit. a) ii) dyrektywy Rady 80/215/EWG | |||
01 Wyłącznie wieprzowina | 31151003000000 | ||
02 Wieprzowina wraz z innym mięsem | 31151099000000 | ||
09 Przetwory kulinarne i inne pakowane produkty mięsne, gotowane lub wstępnie obgotowane i zakonserwowane poprzez zamrożenie | |||
01 Poddane obróbce cieplnej przy temperaturze wewnętrznej wynoszącej co najmniej 70 °C | 311801 | M7 | |
02 Poddane obróbce cieplnej przy temperaturze wewnętrznej wynoszącej poniżej 70 °C | 311802 | M7 | |
10 Ekstrakty mięsne | 31151200000000 | ||
11 Wytapiane tłuszcze zwierzęce (także z kości) | |||
01 Jadalny łój (koniowatych, bydła, owiec, kóz) | 31160201000000 | ||
02 Łój poddawany rafinacji (koniowatych, bydła, owiec, kóz) | 31160202000000 | ||
03 Jadalny smalec (świń) | 31160101000000 | ||
04 Smalec poddawany rafinacji (świń) | 31160102000000 | ||
05 Inne jadalne tłuszcze zwierzęce | 31169901000000 | ||
06 Inne tłuszcze zwierzęce poddawane rafinacji | 31169902000000 | ||
12 Przetworzone białko zwierzęce | |||
01 Sproszkowana słonina grzbietowa | 31151301000000 | ||
02 Mączki mięsne | 31151302000000 | ||
03 Skwarki | 31151303000000 | ||
[ 03 ] Mleko płynne | 330101 | LM | |
01 Mleko surowe do bezpośredniego spożycia | |||
02 Mleko surowe do wykorzystania w przemyśle mleczarskim | 330102 | LM | |
03 Mleko poddane termizacji | 330103 | LM | |
04 Mleko poddane obróbce cieplnej | |||
01 Mleko pasteryzowane | 33010401 | LM | |
02 Mleko UHT | 33010410 | LM | |
03 Mleko sterylizowane | 33010411 | LM | |
04 Mleko zagęszczone | 33010412 | LM | |
05 Mleko płynne, nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi | |||
01 Siara | 33010901 | LM | |
02 Inne mleko płynne | 33010999 | LM | |
[ 04 ] Przetwory mleczne | |||
01 Przetwory z mleka poddanego obróbce cieplnej (przeznaczone do spożycia przez ludzi) | |||
01 Śmietana, masło, mleko aromatyzowane, z dodatkiem żelatyny, mrożone i fermentowane | 330301 | L1 | |
02 Inne przetwory płynne 01 Serwatka | 33030301 | LM | |
02 Maślanka | 33031401 | LM | |
03 Przetwory sproszkowane | 330302 | L2 | |
04 Sery 01 Ser świeży | 33040101 | LM | |
02 Ser miękki | 33040201 | LM | |
03 Ser twardy | 33040301 | LM | |
04 Ser o długim procesie dojrzewania | 330404 | LM | |
05 Ser przetworzony | 330405 | LM | |
05 Produkty mleczarskie do smarowania | 33040600000000 | ||
02 Przetwory zawierające surowe mleko (przeznaczone do spożycia przez ludzi) | |||
01 Śmietana, masło, mleko aromatyzowane, z dodatkiem żelatyny, mrożone lub fermentowane | 330201 | L1 | |
02 Inne przetwory płynne 01 Serwatka | 33030302 | LM | |
02 Maślanka | 33031402 | LM | |
03 Sery 01 Ser świeży | 33041101 | LM | |
02 Ser miękki | 33041201 | LM | |
03 Ser twardy | 33041301 | LM | |
04 Ser o długim procesie dojrzewania | 330414 | LM | |
04 Przetwory mleczne do smarowania | 33041600000000 | ||
03 Inne przetwory mleczne (przeznaczone do spożycia przez ludzi) | |||
01 Ser serwatkowy | 33090100000000 | ||
02 Płatki mleczne | 33090200000000 | ||
03 Inne przetwory mleczne | 33099900000000 | ||
04 Przetwory zawierające mleko, nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi (dyrektywa Rady 92/118/EWG) | L2 | ||
01 Płyny 01 Płynna serwatka | 33100101000000 | ||
02 Płynna maślanka | 33100102000000 | ||
03 Inne przetwory płynne | 33100199000000 | ||
02 Sproszkowane | 331002 | ||
[ 05 ] Produkty rybołówstwa przeznaczone do spożycia przez ludzi | |||
01 Ryby, wątroby i mlecz | |||
01 Żywe ryby przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi | |||
01 Gatunki ryb wrażliwe na ISA, VHS, IHN, SVC | 320111 | PI Y | |
02 Inne gatunki ryb | 320199 | PI N | |
02 Ryby całe lub wypatroszone, bez łbów lub z łbami, świeże, chłodzone lub mrożone 01 Chłodzone | 320121 | PI | |
02 Mrożone | 320131 | PI | |
03 Filety, płaty lub rozdrobnione mięso ryb, świeże, chłodzone lub mrożone 01 Chłodzone | 320122 | PI | |
02 Mrożone | 320132 | PI | |
04 Surowe filety rybne, panierowane lub w sosie i zamrożone | 320135 | PI | |
05 Ryby i filety ryb suszonych, solone lub niesolone | 320140 | PI | |
06 Ryby i filety z ryb niesuszonych, solone lub konserwowane w solance 07 Wędzone ryby i ich filety | 320150 320160 | PI PI | |
08 Ryby w puszkach (FO ≥ 3,00) | 320180 | PI | |
09 Wątroby i mlecz | |||
01 Świeże lub chłodzone | 320221 | PI | |
02 Mrożone | 320231 | PI | |
03 Suszone, wędzone lub niewędzone | 320240 | PI | |
04 Solone albo w solance, wędzone lub niewędzone 05 Kawior (w pojemnikach zamkniętych hermetycznie) 06 Substytuty kawioru (w pojemnikach zamkniętych hermetycznie) | 320250 32029500000000 32029600000000 | PI | |
07 Inne wątroby i mlecz, konserwowane lub częściowo konserwowane | 320297 | PI | |
02 Skorupiaki | |||
01 Żywe skorupiaki przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi 01 Wrażliwe gatunki skorupiaków | 32101100000000 | ||
02 Niewrażliwe gatunki skorupiaków | 321012 | CR N | |
02 Skorupiaki surowe, całe lub w kawałkach | |||
01 Chłodzone | 321021 | CR | |
02 Mrożone | 321031 | CR | |
03 Skorupiaki gotowane, w pancerzach | |||
01 Chłodzone | 321023 | CR | |
02 Mrożone | 321033 | CR | |
04 Skorupiaki gotowane, bez pancerzy | |||
01 Chłodzone | 321024 | CR | |
02 Mrożone | 321034 | CR | |
05 Skorupiaki w puszkach | 321080 | CR | |
03 Mięczaki | |||
01 Żywe mięczaki przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi 01 Wrażliwe gatunki mięczaków | 322011 | MO Y | |
02 Niewrażliwe gatunki mięczaków | 322012 | MO N | |
02 Mięczaki surowe, całe | |||
01 Chłodzone | 322021 | MO | |
02 Mrożone | 322031 | MO | |
03 Mięczaki surowe, bez muszli | |||
01 Chłodzone | 322022 | MO | |
02 Mrożone | 322032 | MO | |
04 Mięczaki gotowane, całe | |||
01 Chłodzone | 322023 | MO | |
02 Mrożone | 322033 | MO | |
05 Mięczaki gotowane, bez muszli | |||
01 Chłodzone | 322024 | MO | |
02 Mrożone | 322034 | MO | |
06 Mięczaki suszone, wędzone lub niewędzone | 322040 | MO | |
07 Mięczaki solone albo marynowane, wędzone lub niewędzone | 322050 | MO | |
08 Mięczaki w puszkach | 322080 | MO | |
04 Inne bezkręgowce wodne | |||
01 Inne żywe bezkręgowce wodne przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi | 323011 | AQ | |
02 Inne surowe bezkręgowce wodne, całe lub w kawałkach 01 Chłodzone | 323021 | AQ | |
02 Mrożone | 323031 | AQ | |
03 Inne bezkręgowce wodne, suszone, wędzone lub niewędzone | 323040 | AQ | |
04 Inne bezkręgowce wodne, solone lub peklowane, wędzone lub niewędzone | 323050 | AQ | |
05 Inne bezkręgowce wodne w puszkach (FO ≥ 3) | 323080 | AQ | |
05 Inne produkty rybołówstwa | |||
01 Mąki, mączki i granulki nadające się do spożycia przez ludzi 01 z ryb | 32017000000000 | ||
02 ze skorupiaków | 32107000000000 | ||
03 z mięczaków i innych bezkręgowców wodnych | 32407000000000 | ||
02 Białko rybie w postaci żelu (Surimi) | |||
01 Chłodzone | 32019200000000 | ||
02 Mrożone | 32019300000000 | ||
03 Przetwory kulinarne gotowane lub wstępnie obgotowane | |||
01 z chłodzonych ryb | 320126 | PI | |
02 z mrożonych ryb | 320136 | PI | |
03 z chłodzonych skorupiaków | 321026 | CR | |
04 z mrożonych skorupiaków | 321036 | CR | |
05 z chłodzonych mięczaków | 322026 | MO | |
06 z mrożonych mięczaków | 322036 | MO | |
07 Mieszane chłodzone | 32402600000000 | ||
08 Mieszane mrożone | 32403600000000 | ||
04 Ekstrakty i soki | |||
01 z ryb | 32019400000000 | ||
02 ze skorupiaków | 32109400000000 | ||
03 z mięczaków | 32209400000000 | ||
04 z innych bezkręgowców wodnych | 32309400000000 | ||
[ 06 ] Jaja przeznaczone do spożycia - produkty z jaj - produkty wytwarzane przez pszczoły | 34010100000000 | ||
01 Jaja do spożycia | |||
01 kurczaków | |||
02 innych gatunków | 34010900000000 | ||
02 Produkty z jaj poddane obróbce cieplnej | |||
01 W postaci płynnej | 34020100000000 | ||
02 Suszone | 34020200000000 | ||
03 Koagulowane | 34020300000000 | ||
04 Skrystalizowane | 34020400000000 | ||
03 Produkty z jaj niepoddane obróbce cieplnej | 34030100000000 | ||
04 Produkty wytwarzane przez pszczoły | |||
01 Do spożycia przez ludzi | 390401 | HO A | |
02 Do zastosowania wyłącznie w pszczelarstwie | 390402 | HO | |
03 Do zastosowania w przemyśle | 390403 | HO | |
[ 07 ] Ślimaki i żabie udka | |||
01 Ślimaki | |||
01 Żywe | 39220101000000 | ||
02 Chłodzone lub mrożone | 39220102000000 | ||
03 Zakonserwowane (poddane obróbce cieplnej FO ≥ 3,00) | 39220103000000 | ||
02 Inne ślimaki lądowe | |||
01 Żywe | 39229901000000 | ||
02 Chłodzone lub mrożone | 39229902000000 | ||
03 Zakonserwowane (poddane obróbce cieplnej FO ≥ 3,00) | 39229903000000 | ||
03 Żabie udka | |||
01 Chłodzone lub mrożone | 39210200000000 | ||
02 Zakonserwowane (poddane obróbce cieplnej FO ≥ 3,00) | 39210300000000 | ||
[ 08 ] Skóry zwierząt kopytnych, wełna, sierść, włosie 1 ' końskie, szczecina, pióra, puch lub części piór - trofea myśliwskie | |||
01 Surowe skóry (dyrektywa 64/433/EWG - dyrektywa 72/462/EWG) | |||
01 Surowe skóry bydła | 43010100000000 | ||
02 Surowe skóry owiec | 43010200000000 | ||
03 Surowe skóry kóz | 43010300000000 | ||
04 Surowe skóry świń | 43010400000000 | ||
05 Surowe skóry jednokopytnych | 43010500000000 | ||
06 Surowe skóry innych zwierząt kopytnych | 43010900000000 | ||
02 Skóry wyprawione (dyrektywa 92/118/EWG) | |||
01 Skóry bydła | 43020100000000 | ||
02 Skóry owiec | 43020200000000 | ||
03 Skóry kóz | 43020300000000 | ||
04 Skóry świń | 43020400000000 | ||
05 Skóry jednokopytnych | 43020500000000 | ||
06 Skóry innych zwierząt kopytnych | 43020900000000 | ||
03 Wełna, włosie, włosie końskie, szczecina | |||
01 Surowe i wysuszone | 440101 | H1 | |
02 Barwione, poddane obróbce cieplnej, gotowane lub poddane obróbce | 440201 | H1 | |
04 Pióra, puch lub części piór | |||
01 Surowe i wysuszone | 45010000000000 | ||
02 Barwione, poddane obróbce cieplnej, gotowane lub poddane obróbce | 45020000000000 | ||
05 Trofea myśliwskie | |||
01 Nieobrobione | 46010000000000 | ||
02 Obrobione | 46020000000000 | ||
[ 09 ] Kości, rogi, kopyta i ich produkty uboczne (żelatyna) inne niż mączki | |||
01 Kości, rogi, kopyta i inne narośle skórne przeznaczone do spożycia przez ludzi lub przez zwierzęta | |||
01 z bydła | 48010100000000 | ||
02 z owiec i kóz | 48010200000000 | ||
03 ze świń | 48010300000000 | ||
04 z innych gatunków | 48010900000000 | ||
01 Żelatyna do zastosowania w przemyśle spożywczym | 48011100000000 | ||
02 Inne produkty | 48011900000000 | ||
03 Kości/rogi/kopyta lub ich produkty uboczne do zastosowania w przemyśle | |||
01 Żelatyna przemysłowa | 48012100000000 | ||
02 Inne produkty | 48012900000000 | ||
[ 10 ] Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy stosowany ' ' w przemyśle farmaceutycznym celów technicznych innych niż do produkcji pasz, czynniki chorobotwórcze | |||
01 Krew i produkty z krwi koniowatych | |||
01 Do zastosowań w przemyśle farmaceutycznym | 490101 | BL | |
02 Do zastosowań w innych gałęziach przemysłu | 490102 | BL | |
02 Krew i produkty z krwi gatunków innych niż konio-wate | |||
01 Do zastosowań w przemyśle farmaceutycznym | 490103 | BL | |
02 Do zastosowań technicznych w innych gałęziach przemysłu | 490104 | BL | |
03 Czynniki chorobotwórcze | 49020000000000 | ||
[ 11 ] Inne odpady zwierzęce: surowy materiał wysokiego ' ' ryzyka - surowy materiał niskiego ryzyka stosowany w przemyśle farmaceutycznym do celów technicznych oraz do produkcji pasz | |||
01 Nieobrobiony materiał wysokiego ryzyka | |||
01 Zwłoki zwierząt lub płody zwierząt martwo urodzonych, łożyska | 48021001000000 | ||
02 Zwłoki zwierząt padłych podczas transportu | 48021002000000 | ||
03 Inne zwłoki zwierząt | 48021099000000 | ||
04 Zwierzęta ubite w ramach środków zapobiegawczych przed chorobami | 48022001000000 | ||
05 Odpady zwierząt rzeźnych, u których stwierdzono objawy chorób zakaźnych | 48022002000000 | ||
06 Części zwierząt rzeźnych, które nie są zazwyczaj badane (z wyjątkiem skór, rogów, kopyt, wełny, piór, krwi) | 48023001000000 | ||
07 Zepsute mięso, ryby, produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego | 48023002000000 | ||
08 Mięso i ryby przywożone z państw trzecich i niespełniające wymagań prawodawstwa wspólnotowego | 48023003000000 | ||
09 Odpady zwierzęce i produkty zawierające pozostałości | 48023004000000 | ||
10 Ryby wykazujące objawy chorób zakaźnych | 48023005000000 | ||
02 Materiał niskiego ryzyka stosowany w produkcji wyrobów farmaceutycznych, inny niż krew, produkty z krwi i płyn owodniowy | |||
01 Podroby ze świeżych ryb | 50010601000000 | ||
02 Serca | 50010102 | AN A | |
03 Jelita | 50010103 | AN A | |
04 Trzustka | 50010104 | AN A | |
05 Śledziona | 50010105 | AN A | |
06 Nadnercza | 50010106 | AN A | |
07 Migdałki | 50010107 | AN A | |
08 Genitalia | 50010108 | AN A | |
09 Tarczyca | 50010109 | AN A | |
10 Mózg/przysadka mózgowa | 50010410 | AN A | |
11 Płyn maziowy | 50011011 | AN A | |
12 Żółć | 50010112 | AN A | |
13 Jelitowe błony śluzowe lub soki jelitowe | 50011013 | AN A | |
14 Inne tkanki limfoidalne | 50010114 | AN A | |
15 Inne | 50011099 | AN A | |
03 Materiał niskiego ryzyka stosowany przy wytwarzaniu produktów technicznych, z wyjątkiem krwi, produktów z krwi i płynu owodniowego | |||
01 pochodzące od bydła | 50020100000000 | ||
02 od jednokopytnych | 50020200000000 | ||
03 pochodzące od owiec i kóz | 50020300000000 | ||
04 pochodzące od świń | 50020400000000 | ||
05 od drobiu | 50020500000000 | ||
06 od ryb | 50020600000000 | ||
07 inne | 50029900000000 | ||
04 Materiał niskiego ryzyka stosowany przy produkcji karmy dla zwierząt domowych | AN | ||
01 Odpady zwierzęce powstałe przy produkcji mięsa świeżego | 5003 | ||
02 Pochodzący od zwierząt żyjących w środowisku wodnym 01 Ryby odłowione w celu produkcji mączki rybnej | 50030615000000 | ||
02 Odpady i podroby ze świeżych ryb | 50030601000000 | ||
[ 12 ] Przetworzone białko zwierzęce, przeznaczone lub nie do wykorzystania w paszach (mączki i skwarki) - Pokarm dla zwierząt domowych | |||
01 Białko pochodzące od ssaków, do wykorzystania w pokarmie dla zwierząt, przetworzone zgodnie z Załącznikiem do decyzji 96/449/WE | |||
01 - Mięso i mączka kostna | 47010101000000 | ||
02 - Mączka z krwi | 47010101000000 | ||
03 - Mączka kostna | 47010101000000 | ||
04 - Mączka rogowa | 47010101000000 | ||
05 - Mączka z kopyt | 47010101000000 | ||
06 - Suszone skwarki | 47010101000000 | ||
07 - Mieszanki tych mączek | 47010101000000 | ||
02 Przetworzone odpady pochodzące od ssaków, nie wykorzystywane w paszach | |||
01 - Mięso i mączka kostna | 47010301 | D4 | |
02 - Mączka z krwi | 47010303 | D4 | |
03 - Mączka kostna | 47010304 | D4 | |
04 - Mączka rogowa | 47010305 | D4 | |
05 - Mączka z kopyt | 47010306 | D4 | |
06 - Suszone skwarki | 47010308 | D4 | |
07 - Mieszanki z tych mączek | 47010399 | D4 | |
03 Przetworzone białko zwierzęce pochodzące od zwierząt innych niż ssaki, do wykorzystania w paszach | |||
01 - Mączka z ryb | 47010102000000 | ||
02 - Mięso i mączka kostna z odpadów drobiowych | 47010109000000 | ||
03 - Mączka z piór | 47010107000000 | ||
04 - Mieszanki tych i innych mączek | 47010499000000 | ||
04 Pokarm dla zwierząt domowych | |||
01 - Mrożony, nie poddawany obróbce cieplnej | 47010201000000 | ||
02 - Puszkowany (obróbka cieplna Fo 3,00) | 47010202000000 | ||
03 - Pół wilgotny | 47010203000000 | ||
04 - Suchy | 47010204000000 | ||
05 - Z przetworzonej skóry | 47010205000000 | ||
05 przetworzone białko zwierzęce ssaków przeznaczone do wykorzystania w paszach, niewłączone w pkt 12-01 | |||
01 - mięso i mączka kostna | 47010501000000 | ||
02 - mączka z krwi | 47010503000000 | ||
03 - mączka kostna | 47010504000000 | ||
04 - suszone skwarki | 47010508000000 | ||
05 - mieszanka tych mączek | 47010599000000 | ||
[ 13 ] 1 Gnojówka stosowana jako nawóz | 48150100000000 | ||
01 Przetworzone produkty zawierające gnojówkę | |||
02 Nieprzetworzona gnojówka | |||
01 pochodząca od drobiu | 48150201000000 | ||
02 pochodząca od koniowatych | 48150202000000 | ||
03 pochodząca od innych gatunków | 48150209000000 | ||
[ 14 ] 1 Małe partie produktów dla osób prywatnych - ' ' produkty w posiadaniu osób podróżujących środkami transportu publicznego - próbki handlowe | |||
01 Małe partie produktów dla osób prywatnych | |||
01 Świeże mięso gatunków hodowlanych i dziczyzna, włącznie z podrobami i krwią, przeznaczone do spożycia przez ludzi | 51010000000000 | ||
02 Produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, przeznaczone do spożycia przez ludzi | 51020000000000 | ||
03 Mleko płynne | 51030000000000 | ||
04 Przetwory mleczne | 51040000000000 | ||
05 Produkty rybołówstwa przeznaczone do spożycia przez ludzi | 51050000000000 | ||
06 Jaja przeznaczone do spożycia - produkty z jaj - produkty wytwarzane przez pszczoły | 51060000000000 | ||
07 Ślimaki i żabie udka | 51070000000000 | ||
02 Produkty w posiadaniu osób podróżujących środkami transportu publicznego | |||
01 Świeże mięso gatunków hodowlanych i dziczyzna, łącznie z podrobami i krwią, przeznaczone do spożycia przez ludzi | 52010000000000 | ||
02 Produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, przeznaczone do spożycia przez ludzi | 52020000000000 | ||
03 Mleko płynne | 52030000000000 | ||
04 Przetwory mleczne | 52040000000000 | ||
05 Produkty rybołówstwa przeznaczone do spożycia przez ludzi | 52050000000000 | ||
06 Jaja przeznaczone do spożycia - produkty z jaj - produkty wytwarzane przez pszczoły | 52060000000000 | ||
07 Ślimaki i żabie udka | 52070000000000 | ||
03 Próbki handlowe | |||
01 Świeże mięso gatunków hodowlanych i dziczyzna, włącznie z podrobami i krwią, przeznaczone do spożycia przez ludzi | 53010000000000 | ||
02 Produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, przeznaczone do spożycia przez ludzi | 53020000000000 | ||
03 Mleko płynne | 53030000000000 | ||
04 Przetwory mleczne | 53040000000000 | ||
05 Produkty rybołówstwa przeznaczone do spożycia przez ludzi | 53050000000000 | ||
06 Jaja przeznaczone do spożycia - produkty z jaj - produkty wytwarzane przez pszczoły | 53060000000000 | ||
07 Ślimaki i żabie udka | 53070000000000 | ||
08 Skóry zwierząt kopytnych, wełna, włosie zwierząt, włosie końskie, szczecina, pióra, puch lub części piór - trofea myśliwskie | 53080000000000 | ||
09 Kości, rogi, kopyta i ich produkty uboczne (żelatyna), inne niż mączki | 53090000000000 | ||
10 Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy do zastosowania w przemyśle farmaceutycznym lub do zastosowań technicznych, innych niż produkcja pasz- czynniki chorobotwórcze | 53100000000000 | ||
11 Inne odpady zwierzęce: substancje wysokiego ryzyka, nieobrobione - surowce niskiego ryzyka do zastosowania w przemyśle farmaceutycznym, do zastosowań technicznych, innych niż produkcja pasz | 53110000000000 | ||
12 Karma dla zwierząt domowych - przetworzone białko zwierzęce do zastosowania w karmie dla zwierząt (mączka) | 53120000000000 | ||
13 Gnojówka do zastosowania jako nawóz | 53130000000000 | ||
[ 15 ] Świeże mięso do celów wystawowych, szczególnych badań lub analiz | |||
01 Świeże mięso do celów wystawowych | 54000000000000 | ||
02 Świeże mięso do szczególnych badań lub analiz | 55000000000000 | ||
[ 16 ] Świeże mięso i produkty mięsne dostarczane wyłącznie organizacjom międzynarodowym | |||
01 Świeże mięso | 61000000000000 | ||
02 Produkty mięsne | 71000000000000 |
TYTUŁ II
Uzupełnienia do ogólnej definicji przez dodanie grup zwierząt, gatunków i rodzajów produktów
Uzupełnienia do ogólnej definicji przez dodanie grup zwierząt, gatunków i rodzajów produktów
[ AN ] | A | 0100 | Bydło | |||
A | 0200 | Jednokopytne | ||||
A | 0300 | Świnie | ||||
A | 0400 | Owce | ||||
A | 0500 | Kozy | ||||
0600 | Drób | |||||
A | 9900 | Inne | ||||
[ AQ ] | N | 9100 | Osłonice, żachwy | |||
N | 9210 | Jeże morskie | ||||
N | 9999 | Inne bezkręgowce wodne | ||||
[ BI ] | 0101 | Passeriformes (np. jaskółki, kruki, kanarki) | ||||
0201 | Piciformes (np. dzięcioły, tukany) | |||||
0301 | Coraciiformes (np. zimorodki, nosorogi, żołny) | |||||
0401 | Trogoniformes (np. kwesale) | |||||
0501 | Coliiformes (np. czepigi) | |||||
0601 | Apodiformes (np. jerzyki, kolibry) | |||||
0701 | Caprimulgiformes (np. kozodoje) | |||||
0801 | Strigiformes (np. sowy) | |||||
0901 | Cuculiformes (np. kukułki) | |||||
1001 | Psittaciformes (np. papugi, papużki faliste) | |||||
1101 | Columbiformes (inne niż gołębie, np. gołębice) | |||||
1201 | Gruiformes (np. żurawie) | |||||
1301 | Charadriiformes (np. mewy, alki, siewki) | |||||
1401 | Galliformes (inne niż drób, np. pawie) | |||||
1501 | Falconiformes (np. orły, sokoły, sępy) | |||||
1601 | Anseriformes (inne niż kaczki lub gęsi, np. łabędzie) | |||||
1701 | Ciconiiformes (np. czaple, bociany, flamingi) | |||||
1801 | Pelicaniformes (np. pelikany, kormorany) | |||||
1901 | Procellariiformes (np. albatrosy, petrele) | |||||
2001 | Podicipediformes (np. perkozy) | |||||
2101 | Gaviiformes (np. nurki) | |||||
2201 | Tinamiformes (np. tinamu) | |||||
2301 | Apterygiformes (np. kiwi) | |||||
2401 | Casuariformes (np. kazuary) | |||||
2501 | Rheiformes (np. nandu) | |||||
2601 | Struthioniformes (np. struś) | |||||
2701 | Sphemsciformes (np. pingwiny) | |||||
[ BL ] | 0100 | Pełna krew świeża | ||||
0200 | Serum | |||||
0300 | Krwinki oczyszczone | |||||
0400 | Płyn owodniowy | |||||
9900 | Inne produkty | |||||
[ CA ] | 0100 | Koty | ||||
0200 | Psy | |||||
0300 | Hyenidae (np. hieny) | |||||
0400 | Viverridae (np. mangusta, cybet) | |||||
0500 | Mustelidae (np. norka, kuna, borsuk) | |||||
0600 | Procyonidae (np. szop, panda) | |||||
0700 | Ursidae (np. niedźwiedź) | |||||
[ CE ] | 0100 | Wieloryby | ||||
0102 | Delfiny | |||||
0103 | Inne walenie | |||||
[ CM ] | 0100 | Wielbłądy dwugarbne | ||||
0101 | Wielbłądy jednogarbne | |||||
0102 | Lama | |||||
0103 | Wigoń | |||||
0104 | Inne wielbłądowate | |||||
[ CR ] | N | 7010 | Kaczenice (Scalpellidae - Pollicipes cornucopia) | |||
N | 7020 | Pąkle (Balanidae) | ||||
N | 7110 | Kryl (Euphausidae) | ||||
N | 7120 | Białe krewetki (Penaeidae) | ||||
N | 7130 | Krewetki słodkowodne (Palaemonidae) | ||||
N | 7140 | Krewetki pospolite (Crangonidae) | ||||
N | 7199 | Inne krewetki | ||||
N | 7200 | Homary kolczaste (Palinuridae) | ||||
N | 7310 | Langusta amerykańska (Astacidae - Orconectes spp.) | ||||
N | 7399 | Inne raki (inne Astacidae) | ||||
N | 7410 | Homary amerykańskie/europejskie (Nephropidae - Homarus spp.) | ||||
N | 7420 | Langusty (Nephropidae - Nephrops norvegicus) | ||||
N | 7510 | Kraby jadalne (Cancridae - Cancer spp.) | ||||
N | 7599 | Inne kraby | ||||
N | 7900 | Inne skorupiaki | ||||
[ H1 ] | 0100 | Wełna owiec | ||||
0200 | Włosie bydła | |||||
0300 | Sierść borsuka | |||||
0400 | Włosie końskie | |||||
0500 | Szczecina świń | |||||
0600 | Sierść dzików | |||||
9900 | Sierść gryzoni i innych zwierząt | |||||
[ HO ] | A | 0100 | Miód | |||
A | 0200 | Wosk | ||||
A | 0300 | Mleczko pszczele | ||||
A | 0400 | Pyłek | ||||
A | 0500 | Produkty z miodu | ||||
0600 | Propolis | |||||
A | 0700 | Inne | ||||
[ IN ] | 0103 | Hymenoptera: 'pszczoła-królowa' | ||||
0203 | Hymenoptera: pszczoła (rójka) | |||||
0209 | Inne motyle (np. motyle, ćmy, mole, gąsienice) | |||||
0303 | Lepidoptera: jedwabniki (bombie) | |||||
9903 | Inne błonkoskrzydłe (np. mrówki, osy) | |||||
[ L1 ] | 0100 | Śmietana | ||||
0200 | Masło | |||||
0300 | Jogurt | |||||
0400 | Inne mleko fermentowane | |||||
0500 | Mleko aromatyzowane | |||||
0600 | Mleko z dodatkiem żelatyny lub mleko zakwaszane albo desery mleczne | |||||
0700 | Lody i lody na bazie mleka | |||||
[ L2 ] | 0100 | Mleko w proszku lub proszek mleczny | ||||
0200 | Mieszanki w proszku na bazie mleka | |||||
0300 | Proszek serwatkowy i jego pochodne | |||||
0400 | Maślanka w proszku i jej pochodne | |||||
0500 | Kazeina, kazeinaty i inne frakcje białka | |||||
9900 | Inne produkty z mleka w proszku | |||||
[ LA ] | 0100 | Króliki | ||||
0200 | Króliki dzikie | |||||
0300 | Zające | |||||
0400 | Inne zajęcokształtne | |||||
[ LM ] | 0100 | Krów | ||||
0200 | Bawołów | |||||
0300 | Owiec | |||||
0400 | Kóz | |||||
0500 | Wielbłądów dwugarbnych | |||||
0600 | Koni | |||||
0700 | Innych | |||||
[ M1 ] | 0100 | Całe tusze | ||||
0200 | Półtusze | |||||
0300 | Ćwierćtusze | |||||
[ M2 ] | 0100 | Półtusze pokrojone najwyżej na 3 części | ||||
0200 | Kawałki | |||||
0300 | Mięso bez kości | |||||
0400 | Mięso w kawałkach o wadze poniżej 100 g. | |||||
0500 | Mięso mielone | |||||
0600 | Wyroby mięsne | |||||
0700 | Mięso oddzielane mechanicznie | |||||
0800 | Jadalne tłuszcze surowe | |||||
[ M3 ] | A | 0100 | Serca | |||
A | 0200 | Mięśnie przepony | ||||
A | 0300 | Żwacze | ||||
A | 0400 | Ozory | ||||
A | 0500 | Podroby mielone | ||||
A | 0600 | Wyroby z zawartością podrobów | ||||
A | 0700 | Wątroby całe | ||||
A | 0800 | Wątroby krojone | ||||
0900 | Grasica | |||||
A | 1000 | Mózg i inne tkanki nerwowe (rdzeń kręgowy) | ||||
A | 1200 | Krew | ||||
A | 9900 | Inne podroby | ||||
[ M4 ] | A | 0100 | Tusze całkowicie wypatroszone | |||
A | 0200 | Tusze częściowo wypatroszone | ||||
A | 0300 | Tusze, których wypatroszenie zostało wstrzymane | ||||
A | 0400 | Kawałki | ||||
A | 0500 | Bez kości | ||||
A | 0600 | Wyroby mięsne | ||||
A | 0700 | Oddzielone mechanicznie | ||||
A | 0800 | Wątroby | ||||
0900 | Wątróbki gęsie | |||||
1000 | Podgardle | |||||
A | 9900 | Inne podroby | ||||
[ M5 ] | 0100 | Szynka bez kości | ||||
0200 | Szynka z kością | |||||
0300 | Łopatki | |||||
0400 | Kiełbasy (łącznie z mieszankami) | |||||
[ M6 ] | A | 0100 | Jednokopytne | |||
A | 0200 | Bydło | ||||
0300 | Świnie | |||||
A | 0400 | Owce | ||||
A | 0500 | Kozy | ||||
A | 0600 | Upierzone zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka | ||||
A | 0700 | Dzik utrzymywany przez człowieka | ||||
A | 0800 | Inne zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka | ||||
A | 0900 | Upierzone zwierzęta dzikie | ||||
A | 1000 | Dzik | ||||
A | 1100 | Inne zwierzęta dzikie | ||||
A | 1200 | Drób | ||||
A | 1300 | Królik | ||||
A | 1400 | Inne gatunki | ||||
[ M7 ] | 0100 | Dania gotowane zawierające mięso | ||||
0200 | Inne dania gotowane | |||||
0300 | Kiełbasy | |||||
9900 | Inne gotowane lub wstępnie obgotowane produkty mięsne | |||||
[ MO ] | Y | 0100 | Ostrygi płaskie (Ostreidae - Ostrea edulis) | |||
N | 8110 | Mięczaki morskie 'ślimak morski' (Haliotidae - Haliotis spp.) | ||||
N | 8120 | Mięczaki morskie 'trąbik sfałdowany' (Buccindae - Buccinum undatum) | ||||
N | 8130 | Mięczaki morskie 'pobrzeżki' (Littorinidae - Littorina spp.) | ||||
N | 8199 | Inne mięczaki morskie | ||||
N | 8211 | Złożone ostrygi pacyficzne (Ostreidae - Crassostrea gigas) | ||||
N | 8299 | Inne ostrygi (inne Ostreidae) | ||||
N | 8311 | Przegrzebki wielkie (Pectinidae - Pecten jacobeus) | ||||
N | 8312 | Przegrzebki pospolite, kokilki Saint Jacques (Pedinidae - Peden maximus) | ||||
N | 8319 | Inne przegrzebki z gatunku Pectinidae rzędu Pecten spp. | ||||
N | 8399 | Inne przegrzebki | ||||
N | 8410 | Małże jadalne z gatunku Mytilus spp. | ||||
N | 8499 | Inne małże jadalne (inne Mytilidae) | ||||
N | 8510 | Sepia (Sepiidae - Septa officinalis) | ||||
N | 8520 | Sepia mniejsza (Sepiolidae) | ||||
N | 8530 | Kałamarnice przybrzeżne (Loliginidae) | ||||
N | 8540 | Kałamarnice latające (Ommastrephidae) | ||||
N | 8550 | Ośmiornice (Octopodidae) | ||||
N | 8900 | Inne mięczaki | ||||
[ PB ] | 0101 | Słoń afrykański | ||||
0201 | Słoń azjatycki | |||||
[ PE ] | 0101 | Rhinocerotidae | ||||
0201 | Tapiridae | |||||
[ PI ] | Y | 0400 | Pstrąg (Salmo gairdneri), VHS, IHN | |||
Y | 0401 | Karp (Cyprinus carpio), SVC | ||||
Y | 0402 | Karaś złocisty (Carassius auratus), SVC | ||||
Y | 0403 | Karaś (Carassius carassius), SVC | ||||
Y | 0404 | Amur biały (Ctenopharyngodon ideila), SVC | ||||
Y | 0405 | Tołpyga biała (Hypophthalmichtys molitrix), SVC | ||||
Y | 0406 | Tołpyga pstra (Hypophthalmichtys nobilis), SVC | ||||
Y | 0407 | Jaź (Leuciscus idus), SVC | ||||
Y | 0408 | Lin (Tinca tinca), SVC | ||||
Y | 0409 | Płoć (Rutilus rutilus), SVC | ||||
Y | 0410 | Wzdręga (Scardinius erythrophthalmus), SVC | ||||
Y | 0500 | Inne łososiowate, VHS, IHN | ||||
Y | 0600 | Łosoś atlantycki (Salmo salar), ISA, VHS, IHN | ||||
Y | 0700 | Lipień (Thymallus thymallus), VHS | ||||
Y | 0701 | Sum europejski (Silurus glanis), SVC | ||||
Y | 0800 | Siejowate (Coregonus sp.), VHS, IHN | ||||
Y | 0900 | Szczupak (Esox lucius), VHS, IHN, SVC | ||||
N | 0999 | Inne ryby słodkowodne | ||||
N | 1000 | Halibut (Reinhardtius spp. - Hippoglossus spp.) | ||||
N | 1100 | Gładzica (Pleuronectes platessa) | ||||
N | 1200 | Sola (Solea spp.) | ||||
Y | 1901 | Skarp (Scophthalmus maximus), VHS | ||||
N | 1999 | Inne ryby płaskie | ||||
N | 2000 | Biały tuńczyk lub tuńczyk długopłetwy (Thunnus alalunga) | ||||
N | 2100 | Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacares) | ||||
N | 2200 | Tuńczyk latający lub paskowany bonito (Euthynnus pelamis) | ||||
N | 2999 | Inne ryby z gatunku Thunnus i Euthynnus | ||||
N | 3000 | Śledź (Clupea spp.) | ||||
N | 3100 | Dorsz (Gadus spp.) | ||||
N | 3200 | Sardynki, szprotki (Sardina spp. - Sardinella spp. - Sprattus) | ||||
N | 3300 | Łupacz (Melanogrammus aeglefinus) | ||||
N | 3400 | Czarniak (Pollachius virens) | ||||
N | 3500 | Makrela (Scomber spp.) | ||||
N | 3600 | Rekin (wszystkie gatunki) | ||||
N | 3700 | Płaszczka (Raja spp.) | ||||
N | 4000 | Jesiotr (Acipenser spp.) | ||||
N | 4100 | Węgorz (Anguilla spp.) | ||||
N | 4200 | Zębacz pasiasty (Anarhichas lupus) | ||||
N | 4300 | Okoń morski (Dicentrarchus spp.) | ||||
N | 4400 | Witlinek (Merlangus merlangus) | ||||
N | 4500 | Witlinek błękitny (Gadus poutassou) | ||||
N | 4600 | Ling (Molva spp.) | ||||
N | 4700 | Mintaj alaskański i mintaj zielony (Theragra chalcogramma - Pollachius) | ||||
N | 4800 | Marlin (Makaira spp.) | ||||
N | 5000 | Portugalska ryba psia (Centroscymnus coelolepis) | ||||
N | 5100 | Sardela (Engraulis spp.) | ||||
N | 5200 | Leszcz morski (Dentex dentex - Pagellus spp.) | ||||
N | 5300 | Morszczuk (Merluccius spp.) | ||||
N | 5400 | Leszcz promieniowy (Brama spp.) | ||||
N | 5500 | Żabnica (Lophius spp.) | ||||
N | 5600 | Ryba z gatunku Orcynopsis unicolor | ||||
N | 5700 | Karmazyn (Sebastes spp.) | ||||
N | 5800 | Ryba z gatunku Boreogadus saida | ||||
N | 6000 | Pałasz (Lepidopus caudatus - Aphanopus carbo) | ||||
N | 6100 | Miecznik (Xiphias gladius) | ||||
N | 6200 | Ostrobok (Caranx trachurus - Trachurus) | ||||
N | 6300 | Ryby trujące (dyrektywa 91/493/EWG art. 5) | ||||
N | 6900 | Inne ryby | ||||
[ PN ] | 0101 | Phocidae (np. foki) | ||||
0201 | Odobenidae (np. morsy) | |||||
0301 | Otaridea (np. uszatki) | |||||
[ PO ] | 0100 | Kury | ||||
0200 | Indyki | |||||
0300 | Perliczki | |||||
0400 | Kaczki | |||||
0500 | Gęsi | |||||
A | 0600 | Przepiórki | ||||
0700 | Gołębie | |||||
A | 0800 | Bażanty | ||||
A | 0900 | Kuropatwy | ||||
A | 1000 | Ptaki nielatające (bezgrzebieniowce) | ||||
[ RE ] | 0100 | Squamata (np. węże) | ||||
0200 | Squamata (np. jaszczurki) | |||||
0300 | Crocodylia (np. krokodyle i aligatory) | |||||
0400 | Testudines chelonidae (np. żółwie wodne) | |||||
0500 | Inne żółwie (np. żółwie) | |||||
[ RO ] | 0100 | Cavidae (np. świnka morska) | ||||
0200 | Hystricidae (np. jeżozwierz) | |||||
0300 | Muridae (np. szczury, myszy) | |||||
0400 | Cricettidae (np. chomik) | |||||
0500 | Castoridae (np. bóbr) | |||||
0600 | Chinchillidae (np. szynszyla) | |||||
0700 | Sciuridae (np. wiewiórka, świstak) | |||||
9900 | Inne gryzonie | |||||
[ RU ] | 0101 | Bos bovis | ||||
0105 | Inne krętorogie | |||||
0201 | Antylopy | |||||
0205 | Renifery, karibu | |||||
0301 | Żyrafy | |||||
0401 | Jelenie | |||||
0405 | Inne jeleniowate | |||||
0501 | Inne przeżuwacze | |||||
[ SU ] | 0101 | Hipopotamy | ||||
0201 | Inne świniokształtne | |||||
0301 | Dziki |
TYTUŁ III
Wykaz możliwych zastosowań dla żywych zwierząt, nasienia, komórek jajowych, zarodków oraz produktów pochodzenia zwierzęcego
Wykaz możliwych zastosowań dla żywych zwierząt, nasienia, komórek jajowych, zarodków oraz produktów pochodzenia zwierzęcego
[ D1 ] | 01 | Do ogrodów zoologicznych |
02 | Do organu, instytutu lub zatwierdzonego centrum | |
03 | W celach hodowlanych lub w celu odnowy stada | |
04 | Przemieszczanie zwierząt cyrkowych i jarmarcznych | |
[ D2 ] | 01 | Do ogrodów zoologicznych |
02 | Do organu, instytutu lub zatwierdzonego centrum | |
03 | W celach hodowlanych | |
[ D3 ] | 02 | Do organu, instytutu lub zatwierdzonego centrum |
03 | W celach hodowlanych | |
[ D4 ] | 01 | Niestosowane jako pasze - wyłącznie do spalenia lub do wykorzystania jako opał |
02 | Niestosowane jako pasze - wyłącznie do przetworzenia |
-zmieniony przez art. 1 decyzji nr 97/628/WE z dnia 28 lipca 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.261.1) zmieniającej nin. decyzję z dniem 30 lipca 1997 r.
- zmieniony przez art. 1 decyzji nr 98/168/WE z dnia 17 lutego 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.62.37) zmieniającej nin. decyzję z dniem 18 lutego 1998 r.
- zmieniony przez art. 1 decyzji nr 1999/874/WE z dnia 10 grudnia 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.340.109) zmieniającej nin. decyzję z dniem 13 grudnia 1999 r.
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.